News

7 motive sa iti duci chiar azi copilul la stomatolog

sept. 15, 2023 | Sfaturi

Inca din primul moment in care copilul tau va incepe sa zambeasca “cu dinti”, te vei intreba cand ar trebui sa mearga prima data la stomatolog. Iata mai jos 5 motive pentru care sa-ti duci copilul la dentist chiar astazi.
Chiar daca parintii sunt extrem de ingrijorati cu privire la sanatatea copilului lor in primii ani de viata, sanatatea dentara este adesea trecuta cu vederea. Este complet gresit sa astepti sa duci copilul la stomatolog cand ii apar toti dintii sau cand deja incep sa apara cariile sau placa dentara. Ca atare, cand ar trebui sa incepi sa duci copilul la stomatolog?
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie si Asociatiei Americane de Stomatologie, in mod ideal, copiii ar trebui sa mearga la un stomatolog pediatru pana la varsta de 1 an si nu mai tarziu de 2 ani. Conform Academiei de Stomatologie Generala (AGD), cel mai bun moment pentru prima vizita la stomatolog este la sase luni de la aparitia primului dinte.
Iata si motivele.

1. Abordare bazata pe preventie

Medicii stomatologi pediatri se considera si profesori, pe langa faptul ca sunt stomatologi. Ei incearca sa educe parintii si copiii pentru a dezvolta obiceiuri alimentare si orale mai bune. Copiii invata mai repede la o varsta frageda, ceea ce faciliteaza invatarea obiceiurilor bune.

2. Crearea unui mediu confortabil

Prima vizita nu consta numai in masuri preventive sau in depistarea unei eventuale afectiuni dentare. Este mai mult ca o aclimatizare. Copiii care nu merg la stomatolog pana cand nu au carii sau cavitati au un risc mai mare sa se teama de aceasta experienta.
In timpul acestor vizite initiale, un copil se familiarizeaza cu scaunul si echipamentul de la cabinet. Cabinetul unui stomatolog pediatru include jucarii colorate, jocuri video si pungi cu bunatati pentru ca micii vizitatori sa se simta confortabil. Fiecare vizita la dentist elimina frica si il familiarizeaza pe copil cu medicul stomatolog, cu personalul si cu mediul intr-un mod sanatos.

3. Informare si stabilirea unui plan de igiena orala

Un alt motiv important pentru a vizita cabinetul unui stomatolog pediatru este acela de a afla despre ingrijirea dentara a copiilor. Aceasta prima vizita ii educa pe parinti despre probleme precum cariile cauzate de biberon. Este extrem de benefic sa inveti tiparele de hranire, obiceiurile de a suge degetul si suzeta, faza de dentitie si practicile de ingrijire dentara recomandate pentru copilul tau.
Pentru orice parinte este foarte linistitor sa aiba un profesionist care sa ii ofere raspunsuri la toate intrebarile si sa il indrume cu privire la sanatatea copilului sau.
Un stomatolog poate oferi sfaturi si recomandari cu privire la igiena orala adecvata pentru bebelus, inclusiv periajul dentar si obiceiurile alimentare sanatoase. Aceste sfaturi pot ajuta la prevenirea cariilor dentare si a altor probleme.

4. Depistarea timpurie a problemelor dentare

Mai mult, medicul dentist va depista timpuriu orice semn de anomalie in gura copilului. Adesea este mai usor de tratat o problema daca aceasta este diagnosticata in stadii incipiente.
Examenele orale regulate te vor asigura ca cel mic are gingii, maxilare si o muscatura sanatoase. Orice problema asociata cu structura maxilarului sau a dintilor copilului poate afecta si capacitatea acestuia de a vorbi.
Stomatologul poate urmari evolutia dintilor si a maxilarelor copilului tau pentru a identifica eventuale probleme sau necesitati de interventie, cum ar fi tratamente ortodontice sau corectii ale aliniamentului dintilor.

5. Dintii de lapte nu sunt de neglijat

Parintii ignora adesea aceste vizite timpurii la dentist spunand pur si simplu ca dintii la aceasta varsta sunt temporari. Acesta este un mod eronat de a gandi, deoarece dintii permanenti incep sa creasca odata cu cei temporari. Medicul dentist nu examineaza doar dintii vizibili, ci verifica ceea ce se ascunde in interiorul gingiilor.

6. Depasirea fricii de dentist

Pe masura ce inainteaza in varsta majoritatea oamenilor dezvolta o teama inexplicabila de cabinetul stomatologic. Si nu se intampla din cauza experientelor proaste, ci pe baza parerii celor din jur, pentru ca in general majoritatea oamenilor nu merg la dentist de la o varsta frageda.

7. Tratament mai putin invaziv

Chiar si practicand cele mai bune obiceiuri orale, tot pot aparea probleme. Copiii au dinti de lapte si, prin urmare, procedurile de tratament sunt ceva mai putin invazive. De exemplu tratarea cariilor se poate face fara gaurire si poate avea loc cu usurinta prin aplicarea de fluorura de argint diamina (SDF) pe dintele cariat.

Du-ti copilul la dentist o data la 6 luni

In mod ideal, un copil ar trebui sa fie dus la stomatolog o data la 6 luni, dupa prima vizita. La urmatoarele vizite medicul stomatolog va numara dintii copilului si ii va spala cu o pasta de dinti speciala.
Nu se poate nega faptul ca sanatatea dentara este importanta in toate etapele vietii. Dar ceea ce majoritatea oamenilor nu realizeaza este ca ingrijirea orala trebuie sa inceapa de la o varsta frageda. Dupa primele sase luni de la nasterea unui copil, dintii incep sa se dezvolte, ceea ce face mai usor pentru dentist sa faca eventualele corectii necesare, inainte de a deveni ceva mai complicat.
Nevoile dentare ale copiilor sunt foarte diferite de cele ale adultilor. Un dentist pediatru are nu numai calificarea si pregatirea potrivita pentru a trata copiii, dar si ani suplimentari de pregatire care ii permit sa raspunda nevoilor specifice ale copiilor.

0 Comentarii