Servicii

Tratament carii dentare

Cariile dentare reprezintă distrugerea ţesutului dur al dintelui.

Cariile dentare apar atunci cand smaltul dintilor si dentina sunt afectate de atacul acid dupa ce ai mancat sau ai baut ceva care contine zaharuri. In timp, acidul provoaca o cavitate (o gaura) in dinte, pe care o cunosti sub denumirea de carie dentara. Pentru ca o dantura cu probleme afecteaza sanatatea generarala a organismului, este extrem de important sa previi cariile, iar daca acestea apar totusi, sa vii la medic inca din fazele incipiente, astfel incat sa nu apara complicatii.

Avem grija de pacientii nostri

De ce apar cariile dentare?

Cariile sunt cauzate de acizii din placa bacteriana, care dizolva treptat smaltul si dentina dintelui. Cariile afecteaza dintii si pot duce la nevoia de obturatie sau chiar de excizie a dintelui afectat.

Preventia:

Igiena orala adecvata te poate salva de multe neplaceri legate de instalarea cariilor. Spala-te pe dinti temeinic cel putin de doua ori pe zi, dimineata si seara, si in mod ideal dupa fiecare masa.

Igiena orala corecta efectuata acasa trebuie sa fie dublata de asemenea de urmarea unui plan de preventie, ce implica profilaxia dentara de doua ori pe an si control o data la sase luni, astfel incat tartrul si placa bacteriana sa poata fi inlaturate in mod profesional.

Semne care te pot anunta ca ai o carie

Ce tipuri de carii dentare exista?

In functie de localizarea lor, cariile pot fi: 
  •  Carii pe suprafata de contact (fosete);
  •  Carii ale radacinei (in urma retractiei gingivale);
  •  Carii pe suprafetele laterale ale dintelui;
  •  Carii ocluzale (pe suprafata de contact a dintilor si molarilor);
  •  Carii interdentare;
  •  Carii secundare (sub obturatii existente).

Tratament carii dentare

Tratamentul cariilor dentare presupune curatarea intregii suprafete cariate si repararea dintelui cu ajutorul unei obturatii. Astfel, te vei asigura ca dintele isi va mentine sanatatea cat mai mult timp.

In functie de diagnostic, se personalizeaza metoda de tratament astfel incat sa se obtina o reabilitare functionala si estetica deplina a dintelui afectat.

Contacteaza-ne

Suna pentru programare

Programare la consultatie

9 + 10 =

Tratamentul de canal

Intrebari frecvente

Ce se intampla daca nu tratezi o carie?

Durerea de masele sau de dinti este un semn ca trebuie sa mergi la stomatolog si este un avertisment ca ceva e in neregula. Daca nu faci nimic, in general problema se va inrautati si poti ajunge sa iti pierzi un dinte care ar fi putut fi salvat foarte usor.

Ce zone ale dintelui sunt mai predispuse la carii?

Zonele de suprafata ale dintelui si suprafetele interdentare sunt cele mai predispuse la carii, pentru ca in aceste zone raman adesea resturi alimentare si placa. Insa, atentie: orice parte a dintelui poate fi expusa riscului!

Ce tratament va trebui sa fac?

Daca ai o carie mai putin serioasa aceasta va fi indepartata, iar dintele va fi reparat cu o obturatie. Uneori nervul poate fi si al afectat, caz in care putem decide ca ai nevoie de un tratament de canal pentru scoaterea nervului si repararea dintelui cu obturatie sau coroana. Daca dintele este atat de cariat incat nu mai poate fi reparat, vei avea nevoie de o extractie.

Pot face ceva pentru a-mi proteja dintii de carii?

Cand apar toti molarii adulti si cand dintii nu au carii, se poate folosi sigilarea, pentru protectia dintilor. Si adultii pot face acest tratament daca nu au carii. Copiii pot face, de asemenea, tratamente cu fluor de doua ori pe an, ce vor reduce sansele aparitiei cariilor.

Cum pot preveni cariile?

Cel mai bun mod de a preveni aparitia cariilor dentare este sa te speli pe dinti temeinic seara inainte de culcare si cel putin o data in restul zilei, cu o pasta de dinti cu fluor. Ai grija sa periezi si interiorul si suprafetele externe ale dintilor. Periajul interdentar, ata dentara sau dusurile bucale sunt si ele foarte benefice pentru a inlatura placa si alimentele dintre dinti si zona de contact cu gingiile. Acestea sunt zone in care periuta de dinti nu poate ajunge.

PACIENTI

Recomandari

Aceștia sunt doar câțiva dintre pacienții clinicilor DentPLUS. Le mulțumim pentru încrederea acordată medicilor și clinicilor noastre.