Servicii

Tratament de canal

Endodonţia sau tratamentul de canal este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu tratarea afecţiunilor pulpei dentare şi ale parodonţiului apical.

Una dintre cele mai frecvente proceduri stomatologice este tratamentul de canal, aceasta fiind, de altfel, singura posibilitatea de salvare a dintelui si de evitare a extractiei. Tratamentul de canal are ca scop principal eliminarea cariei (cauza inflamatiei pulpare) si stoparea evolutiei procesului inflamator, precum si dezinfectarea canalelor, astfel incat infectia sa nu alunga la os. Tocmai de aceea, vino la stomatolog imediat cum simti un disconfort legat de un dinte, astfel incat aici sa putem pune diagnosticul corect, iar eventuala infectie sa fie stopata!
Avem grija de pacientii nostri

Care sunt etapele unui tratament endodontic?

Tratamentul de canal are cateva etape distincte, dupa cum urmeaza:
  • indepartarea tesutului cariat;
  • evidarea canalelor de continut si curatarea lor atat mecanic, cu ajutorul acelor, cat si chimic, cu ajutorul unor substante speciale;
  • umplerea canalelor cu un material termoplastic;
  • reconstructia dintelui.

Dupa tratamentul de canal urmeaza realizarea unei coroane pe dintele afectat.

Printre serviciile noastre endodontice, alaturi de consultatia medicului specialist endodont, se numara:

  •  Tratament (sau retratament) de canal monoradicular;
  •  Tratament (sau retratament) de canal biradicular;
  •  Tratament (sau retratament) de canal pluriradicular;
  •  Eliminare instrumente fracturate;
  •  Explorare endodontica sub microscop;
  •  Inchidere perforatii;
  •  Albire interna.

Cand trebuie sa vii la medicul endodont?

Dintii care au nevoie de tratament de canal sunt, in general, dintii cu carii extinse, cu plombe infiltrate (colorate pe margine), sau cei cu traumatisme sau procese carioase sub lucrari. In general, se incearca mentinerea nervului viu pe cat posibil, optandu-se pentru obturatie, daca nervul mai poate fi salvat.

La orice disconfort legat de un dinte trebuie să vă vadă un specialist pentru a vă pune un diagnostic corect.

Cum se realizeaza tratamentul de canal?

Folosirea in cadrul tratamentului de canal a microscopului endodontic asigura o rata de succes de peste 90% si elimina riscuri importante, permitandu-ne sa vizualizam cele mai fine detalii precum inflamatii, canale ascunse sau curbate, sau chiar resturi de instrumente fracturate sau uitate pe canale.

Etapele tratamentului de canal

Tratamentul de canal are cateva etape distincte, dupa cum urmeaza:

  • indepartarea tesutului cariat;
  • evidarea canalelor de continut si curatarea lor atat mecanic, cu ajutorul acelor, cat si chimic, cu ajutorul unor substante speciale;
  • umplerea canalelor cu un material termoplastic;
  • reconstructia dintelui.

Dupa tratamentul de canal urmeaza realizarea unei coroane pe dintele afectat.

Servicii DentPLus

Coroane dentare

Proteze dentare

Aparate dentare

Tratament de canal

Stomatologie copii

Carii dentare

Detartraj cu ultrasunete

Implant dentar

Tratament paradontal

Contacteaza-ne

Suna pentru programare

Programare la consultatie

Tratamentul de canal

Intrebari frecvente

Tratamentul de canal este dureros?

In general, inaintea tratamentului de canal se foloseste un anestezic local, astfel ca te putem asigura ca nu vei simti nici durere si nici disconfort. Exista insa posibilitatea sa resimti o sensibilitate locala dupa operatie, pentru care medicul iti poate prescrie analgezice.

Daca nu ma mai doare maseaua, de ce am nevoie de tratament de canal?

E posibil ca uneori durerea de masea sa treaca, in urma administrarii de antibiotice sau de la sine. Doar pentru ca nu te mai doare, nu inseamna ca nu mai are o infectie. Tratamentul de canal va dezinfecta interiorul dintelui – sursa infectiei – si va opri raspandirea infectiei.

Pot avea o infectie de canal si fara sa ma doara maseaua?

Da, e posibil sa nu simti niciodata durere si totusi sa ai o infectie a maselei sau a unui dinte. Adesea se intampla ca infectia de canal sa fie descoperita la o radiografie de rutina sau la un consult clinic. Dintele poate avea o infectie cronica cu care organismul s-a obisnuit atat de mult incat sa nu treaca dincolo de pragul de durere.

Nu e mai bine sa imi scot maseaua?

Atunci cand este posibil, salvarea dintilor naturali este cea mai buna optiune. Nimic nu poate inlocui dintele natural, iar un dinte artificial te poate obliga uneori sa renunti la anumite alimente. Daca stomatologul iti recomanda extractia, intreaba daca nu este posibil tratamentul de canal.

Tratamentul de canal este o procedura scumpa?

Tratamentul de canal, alaturi de restaurarea dintelui, este un mod mai economic de a trata un dinte cu pulpa afectata decat extractia si montarea unei punti sau a unui implant. In plus, multe dintre canalele tratate dureaza o viata, in timp ce puntile sau implanturile implica mai mult timp pentru tratament si pot necesita si alte proceduri in viitor.

PACIENTI

Recomandari

Aceștia sunt doar câțiva dintre pacienții clinicilor DentPLUS. Le mulțumim pentru încrederea acordată medicilor și clinicilor noastre.