News

Abcesul dentar. Ce este si cum se trateaza.

ian. 11, 2024 | Noutati

Abcesul dentar este o punga de puroi, care se poate intinde si la alte zone din corp, cauzand probleme grave de sanatate in unele cazuri. Aceste infectii periculoase se pot raspandi rapid si pot ajunge de la o mica umflatura pe gingii pana la o umflatura mare ce poate aduce cu sine inclusiv riscuri pentru caile respiratorii! Abcesul dentar nu se va vindeca de la sine, asa ca ai nevoie de tratament stomatologic. Nu trebuie sa ignori niciodata un abces dentar. Afla mai jos tot ce trebuie sa stii despre abcesul dentar.

Ce este abcesul dentar?

Un abces dentar este o punga de puroi generata de o infectie bacteriana a gingiilor. Un abces arata in general ca o umflatura rosie. El afecteaza dintele implicat, dar infectia se poate intinde la osul din jur si la dintii alaturati.

Abcesul dentar si sanatatea orala si generala

Un abces netratat poate ajunge la osul maxilar, la tesutul moale al fetei si gatului si chiar mai departe. In cazuri rare, infectia poate ajunge la inima (endocardita) si la creier (meningita bacteriana).

Exista grupe de risc pentru abcesul dentar?

Daca ai aceste probleme, exista mai multe riscuri de a dezvolta un abces dentar:

– Fumat. Persoanele care fumeaza sunt de doua ori mai expuse riscului de a face un abces dentar decat nefumatorii.
– Uscaciune orala (xerostomie). Cantitatea redusa de saliva in cavitatea orala inseamna ca bacteriile se vor inmulti.
– Igiena orala precara. Periajul dentar regulat, folosirea atei dentare si curatarile dentare regulate reduc bacteriile.
– Sistem imunitar slabit. Bolile sau medicatia pot reduce raspunsul sistemului imunitar, ceea ce ingreuneaza lupta cu germenii.

Tipuri de abces dentar

Exista doua tipuri de abcese dentare, diferenta fiind locul initial al infectiei. Insa, indiferent de acest loc, infectia ajunge in final la osul si gingiile din jurul dintelui. Abcesul poate porni din interiorul dintelui – infectie endodontica – sau din zona ce inconjoara dintele – infectie parodontala.

Infectiile endodontice

O infectie care porneste din interiorul dintelui se va intinde la osul si gingiile din jur daca nu este tratata. Acest tip de infectie incepe in general cu o carie in dinte. Cariile reprezinta patrunderea bacteriilor si infectarea tesuturilor dure ale unui dinte (invelisul exterior al smaltului si dentina subiacenta). Cand o carie nu este oprita prin tratament dentar, ea va continua sa se intinda catre spatiul gol din interiorul dintelui, numit camera pulpara, care este plin de nervi si vase de sange.
Cand bacteriile ajung in camera pulpara din centrul dintelui, ele continua sa se inmulteasca si sa se raspandeasca pana ajung la orificiul mic de la varful fiecarei radacini, infectand astfel oxul maxilar din jurul dintelui. Infectia distruge osul pana cand face un orificiu sub gingii, ce permite raspandirea si umflarea tesuturilor gingivale. Aceasta este sursa umflaturii de langa dintele infectat.

Infectiile parodontale

O infectie parodontala porneste de la bacteriile din jurul dintelui. Bacteriile cauzatoare de boli se aduna pe dinti, sub gingii, sub forma de placa si depuneri de tartru. Aceasta acumulare de bacterii produce toxine ce patrund in gingii. Organismul raspunde la aceste toxine producand inflamatie, iar in timp, inflamatia distruge tesuturile care ar trebui sa ramana atasate de dinte.
Distrugerea inflamatorie a structurilor de sustinere a dintelui duce la formarea de buzunare si goluri in jurul dintilor, care continua sa atraga si mai multe bacterii. Aceste infectii se pot dezvolta in profunzimea osului maxilar si apoi se raspandesc la fel ca si infectiile endodontice. Umflarea din jurul abceselor parodontale poate fi mai putin dureroasa, pentru ca presiunea este mai redusa.

Simptomele abcesului dentar

Un abces dentar va fi insotit in primul rand de o durere, pe care o vei resimti ca fiind:
– chinuitoare sau pulsanta
– acuta
– continua sau doar atunci cand mesteci
– radiind catre maxilar gat sau ureche.

Alte simptome ale abcesului dentar sunt:
– sensibilitatea dentara la cald sau rece
– gust amar in gura
– inrosirea si umflarea gingiilor
– pierderea dintelui afectat
– umflarea zonei maxilare
– rana deschisa la nivelul gingiilor

Simptomele mai generale includ febra, ganglioni limfatici umflati, disconfort general si stare proasta.

Cauzele abcesului dentar

Orice creaza o cale de patrundere a bacteriilor in interiorul dintelui sau in tesuturile inconjuratoare poate duce la un abces dentar. Iata care sunt principalele cauze ale abcesului dentar.
– Carii grave. O carie reprezinta distrugerea suprafetei dure a dintelui, ce apare atunci cand bacteriile distrug zaharurile din alimente si bauturi, creand un acid care ataca smaltul dintelui.
– Dinti crapati, sparti sau ciobiti. Bacteriile pot patrunde in orice mic orificiu al dintelui si pot ajunge la pulpa dentara.
– Boala parodontala. Infectia gingivala este o infectie si inflamatie a tesuturilor din jurul dintilor. Pe masura ce boala avanseaza, bacteriile capata acces la tesuturile mai profunde.
– Leziuni ale dintelui. Traumele ce apar la nivelul unui dinte pot afecta pulpa chiar daca nu exista crapaturi vizibile. Leziunile expun dintele la infectii.

Diagnostic si teste

Pe langa examinarea dintelui si a tesuturilor din jur pentru a observa semne ale infectiei, medicul stomatolog poate recomanda:
– Radiografii. Acestea pot oferi indicii pentru identificarea surselor ce au putut duce la abces. De asemenea, radiografiile vor arata daca infectia s-a raspandit si in alte zone.
– Tomografie. Daca infectia s-a raspandit si in alte zone, CT-ul va identifica gradul de raspandire a infectiei.
– Palpare si apasare pe dinti. Un dinte cu abces este adesea sensibil la atingere sau presiune.
– Teste de temperatura. Aceste teste il vor ajuta pe medic sa determine sanatatea pulpei dentare.

Tratamentul abcesului dentar

Din pacate, nu exista o solutie rapida pentru un abces dentar. Deoarece sursa infectiilor este fie in dinte, fie in jurul acestuia, nu poti face nimic pentru a vindeca singur infectia. Tratamentul stomatologic este singurul capabil sa indeparteze sursa initiala de bacterii si sa previna revenirea in forta a infectiei.
Obiectivele principale ale tratamentului pentru abcesul dentar sunt eliminarea infectiei si prevenirea complicatiilor. Iata care sunt optiunile de tratament pentru abcesul dentar.
– Incizii si drenaj. Medicul stomatolog va face o mica incizie (taietura) a abcesului pentru a drena puroiul.
– Tratament de canal. Aceasta optiune contribuie la eliminarea infectiei si salveaza dintele. Aceasta procedura indeparteaza pulpa infectata a dintelui si umple spatiul cu material, pentru a preveni aparitia unei alte infectii. Pulpa este importanta cand dintele creste, dar un dinte matur poate supravietui si fara pulpa. Dupa procedura, dintele isi va reveni la normal, desi uneori poate fi nevoie de coroana dentara pentru a proteja lucrarea.
– Extractia dentara. Uneori un dinte cu abces este afectat iremediabil, caz in care medicul stomatolog poate recomanda extractia dintelui.
– Antibiotice. Medicul iti poate recomanda antibiotice care te vor ajuta in tratament. Desi medicatia te poate ajuta sa lupti cu bacteriile, ele nu vor elimina cauza infectiei, adica dintele afectat.
Daca este vorba despre un abces parodontal, tratamentul depinde de starea structurilor de sustinere ale dintilor. Stomatologul iti poate oferi terapie specializata pentru gingii pentru a indeparta acumularea bacteriana de sub gingii si pentru a promova vindecarea in jurul dintelui. Daca deteriorarea este severa si e putin probabil ca tesuturile din jur sa se reataseze pe dinte, va fi necesara o extractie.

Ce se intampla daca nu poti solicita imediat tratament stomatologic?

Daca ai un abces dentar si nu poti merge imediat la stomatolog, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a gestiona un abces pana ajungi la cabinetul stomatologic.
– In primul rand va trebui sa discuti cu medicul si sa ceri o reteta pentru antibiotice. Desi antibioticele nu pot vindeca infectia complet, ele sunt un instrument important in stoparea raspandirii infectiei. De asemenea, ele pot ameliora o parte din durere prin reducerea presiunii infectiei in interiorul maxilarului.
– Poti lua analgezice fara reteta (acetaminofen, naproxen sau ibuprofen) pentru a gestiona durerea. Incearca si clatiri cu apa calda si sarata, timp de 1-2 minute, de 4-5 ori pe zi, pentru a elimina bacteriile din abces, a reduce inflamatia si a pastra locul curat.

Ce sa nu faci?

Este extrem de important sa stii ce sa nu faci cand te confrunti cu un abces dentar.
– Nu lua antibiotice vechi si expirate, pentru ca ele nu vor fi capabile sa omoare bacteriile. Le-ar putea distruge, in schimb, pe cele slabe si vor permite celor mai puternice sa preia controlul si sa agraveze infectia.
– Nu lua antibiotice de la altcineva. Exista multe tipuri de antibiotice, fiecare dintre acestea specifice bacteriilor cu care lupta. Un abces dentar nu contine aceleasi bacterii ca o infectie a tractului urinar. Utilizarea antibioticelor gresite nu te va ajuta sa lupti cu bacteriile din infectia dentara.
– Nu incerca sa storci sau sa spargi abcesul. Desi este tentant sa incerci sa scapi de umflatura care se dezvolta pe gingii atunci cand ai un abces dentar, problema este ca atunci cand storci sau spargi abcesul, vei introduce si mai multe bacterii in infectie.
– Nu ignora abcesul. E posibil uneori ca un abces sa nu doara, dar orice abces este periculos. Ignorarea unui abces dentar ii permite sa se raspandeasca si, in cazuri rare, se poate raspandi in zone care iti vor afecta caile respiratorii, sistemul circulator si chiar creierul.

Cand trebuie sa mergi la stomatolog?

Daca te dor dintii sau daca observi o umflatura a gingiilor, fa-ti imediat o programare la stomatolog. Cu cat incepi mai devreme tratamentul, cu atat e mai probabil ca infectia sa nu se raspandeasca.

Cand trebuie sa mergi la urgenta?

Mergi imediat la camera de garda daca ai un abces dentar insotit de:
– Febra de 38 de grade sau mai mult.
– Dificultati la inghitire.
– Umflarea fetei.
– Stare de confuzie.
– Ritm cardiac crescut.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii