News

Abcesul dentar – urgenta medicala

oct. 11, 2022 | Noutati

Abcesul dentar este unul dintre principalele motive pentru care oamenii solicita tratament stomatologic de urgenta, iar fara tratament imediat, aceasta afectiune poate avea consecinte grave atat asupra sanatatii orale, cat si asupra intregului corp.
Pentru a evita problemele grave de sanatate orala pe termen lung, este extrem de important sa intelegi care sunt semnele de avertizare ale infectiei si abcesului dentar.
Vei regasi in cele ce urmeaza simptomele cele mai comune la care trebuie sa fii atent, cauzele aparitiei abcesului dentar, dar si care sunt modurile in care medicul stomatolog poate trata abcesul dentar si iti poate reda zambetul sanatos.

Ce este abcesul dentar?

Abcesul dentar – o infectie bacteriana ce produce puroi, provoaca durere si inflamatie si necesita ingrijire imediata – este o urgenta dentara dureroasa si grava.
Infectia are loc la radacina sau in jurul radacinii unui dinte ce contine vase de sange, nervi si tesut conjunctiv, caz in care avem de-a face cu un abces periapical.
Abcesul poate aparea si intre gingie si dinte sau la nivelul gingiilor de pe partea laterala a radacinii dintelui, purtand numele de abces parodontal.

Abcesul periapical

Cel mai adesea, abcesul dentar periapical este cauzat de carii sau de deteriorarea avansata a dintelui, ce poate porni de la o carie, de la un dinte ciobit sau spart care se infecteaza, de la smaltul deteriorat ce permite bacteriilor sa patrunda in dinte, sau de la o lucrare stomatologica anterioara.
Boala parodontala (gingivala) netratata poate provoca un abces, mai ales daca ne referim la forma avansata a acestei afectiuni orale, numita parodontoza. In cazuri foarte grave, infectia provocata de abcesul dentar se poate extinde de la radacina dintelui la oasele care sustin dintii, putand duce astfel la pierderea dintilor sau permitand infectiei sa se raspandeasca in tot corpul.

Semne si simptome ale abcesului dentar

Iata care sunt semnele si simptomele ce iti vor arata ca te confrunti cu un abces dentar si ca trebuie sa mergi de urgenta la medic.

  •  Durere de dinti severa, constanta, pulsanta, care se poate intinde la nivelul maxilarului, gatului sau urechii.
  •  Durere sau disconfort la schimbarile de temperatura, de la cald la rece sau invers.
  •  Durere sau disconfort la presiunea aparuta in urma mestecatului sau muscaturii.
  •  Febra.
  •  Inrosirea sau umflarea gingiilor.
  •  Umflarea fetei, obrazului sau gatului, care poate duce la dificultati de respiratie sau de inghitire, in cazul infectiilor grave.
  •  Ganglioni limfatici sensibili si umflati, sub maxilar sau la nivelul gatului.
  •  Respiratie urat mirositoare.
  •  Lichid sarat, urat mirositor si cu gust urat in gura, insotit de ameliorarea durerii, daca abcesul se rupe.

Cauzele abcesului dentar

Abcesul dentar periapical apare atunci cand bacteriile invadeaza pulpa dentara, partea cea mai interioara a dintelui, care contine vase de sange, nervi si tesut conjunctiv.
Bacteriile patrund fie printr-o cavitate dentara, fie printr-o spartura sau crapatura la nivelul dintelui si se raspandesc pana la radacina. Infectia bacteriana poate provoca umflaturi si inflamatii la varful radacinii.

Factorii de risc pentru abcesul dentar

  •  Ingrijirea dentara precara. Lipsa ingrijirii adecvate a dintilor si gingiilor (lipsa periajului de doua ori pe zi si lipsa atei dentare din rutina zilnica) poate creste riscul aparitiei unor probleme precum cariile dentare, bolile gingivale, abcesele dentare si alte complicatii dentare si bucale.
  •  Dieta bogata in zahar. Consumul frecvent de alimente bogate in zahar, cum ar fi dulciurile si sucurile, poate contribui la aparitia cariilor dentare care se pot transforma intr-un abces.
  •  Uscaciunea orala. Uscaciunea gurii, ce apare adesea ca urmare a efectelor secundare ale anumitor medicamente sau ca urmare a inaintarii in varsta, poate creste riscul aparitiilor cariilor dentare.

Preventia

Pentru a preveni un abces dentar, este esential sa eviti cariile. Ai grija zilnic in mod adecvat de dintii tai, pentru a evita cariile dentare:

  •  Bea apa cu fluor.
  •  Periaza-ti dintii timp de doua minute, de cel putin doua ori pe zi, cu o pasta de dinti cu fluor.
  •  Foloseste ata dentara sau un dus bucal pentru a curata spatiile interdentare zilnic.
  •  Inlocuieste periuta de dinti o data la 3-4 luni sau atunci cand constati ca perii sunt deteriorati.
  •  Consuma alimente sanatoase, limiteaza aportul de zahar si gustarile dintre mese.
  •  Mergi in mod regulat la dentist pentru control si detartraj.
  •  Foloseste o apa de gura antiseptica sau cu fluor pentru un plus de protectie impotriva cariilor.

Tratamentul abcesului dentar

Tratamentul in cazul unui abces dentar va fi personalizat, astfel incat sa remedieze nevoile specifice ale fiecarui pacient, insa in majoritatea cazurilor va fi nevoie de o combinatie intre urmatoarele tipuri de tratament.

Drenarea abcesului

Cea mai eficienta modalitate de tratare a unui dinte cu abces sau infectat este drenarea infectiei. O mica incizie in abces va ajuta puroiul sa se scurga. De asemenea, medicul stomatolog poate curata si iriga sau spala cu solutie salina zona infectiei.
Debridarea reprezinta indepartarea tesutului mort sau necrozat care nu se va vindeca niciodata.

Terapia cu antibiotice

Drenarea abcesului nu este intotdeauna o misiune usoara sau posibila. O infectie dentara grava poate „neutraliza” efectele anestezicelor locale. Molarii inferiori infectati sunt deosebit de greu de anesteziat daca este vorba despre o infectie grava. In aceste cazuri, pacientului i se va administra intai un antibiotic adecvat, pentru a reduce infectia, astfel incat anestezicele locale sa poata fi eficiente pentru tratament.

Tratamentul de canal

Tratamentul de canal este o procedura dentara ce presupune indepartarea nervului, arterelor si venelor din centrul radacinii dintelui. Cand este vorba despre o infectie dentara, tratamentul de canal poate contribui la eliminarea infectiei si la drenarea abcesului. Cand infectia se vindeca, dintele va fi restaurat cu o coroana, care va mari rezistenta dintelui si il va salva.

Extractia dintelui

Daca dintele infectat nu poate fi salvat, acesta va fi extras pentru a drena abcesul si a sustine vindecarea infectiei.

Spitalizarea in cazul infectiei avansate

Daca in ciuda administrarii de antibiotice si a altor tratamente, inflamatia si febra nu cedeaza, poate fi nevoie de spitalizare pentru tratarea infectiei grave.

Complicatii ale abcesului dentar

Abcesul dentar nu dispare fara tratament. Exista posibilitatea ca abcesul sa se rupa, ameliorand astfel foarte mult durerea si facandu-te sa crezi ca problema a disparut, insa chiar si asa trebuie sa mergi la medic pentru tratament stomatologic.
Daca abcesul nu este drenat, infectia se poate raspandi la maxilar si in alte zone ale capului si gatului. Daca dintele este situat in apropierea sinusurilor maxilare – doua spatii mari situate sub ochi, in spatele pometilor – poate aparea chiar o nisa intre abcesul dentar si sinus, ce poate duce la aparitia unei infectii in cavitatea sinusala. Aceasta complicatie poate duce la septicemie, o infectie extinsa in tot corpul, care iti va pune in pericol viata.
Daca ai un sistem imunitar slabit si lasi un abces dentar netratat, riscul de raspandire a infectiei creste si mai mult.

Abcesul dentar este o urgenta medicala?

Abcesul dentar este in mod cert o urgenta dentara. Daca ai un abces dentar, va trebui sa soliciti neaparat un tratament, pentru ca un abces netratat poate duce la infectie care se raspandeste in tot corpul, provocand efecte grave si chiar punand in pericol viata pacientului.

Cand sa mergi la medic?

Mergi la medic daca observi oricare dintre simptomele abcesului dentar enumerate mai sus. Din cauza riscurilor asociate cu abcesul dentar, vei fi tratat chiar ca o urgenta in majoritatea cabinetelor.
Daca ai febra, esti umflat si nu poti ajunge la dentist, mergi la camera de garda a spitalului, cu atat mai mult daca ai probleme cu respiratia sau daca ai dificultati la inghitire. Aceste simptome pot indica o extindere a infectiei la nivelul maxilarului, gatului sau chiar in alte zone ale corpului. Nu astepta ca durerea sau infectia sa se raspandeasca si solicita ajutor de urgenta!

0 Comentarii