News

Alaptarea si aparatul dentar la copii

ian. 25, 2024 | Noutati

Alaptez sau nu alaptez la san? Aceasta este una dintre primele decizii pe care o mama le ia pentru nou nascutul sau. Exista foarte multe motive pentru ambele parti ale acestei decizii, iar multe dintre ele sunt motive personale. Stiai insa ca alaptarea la san poate fi utila in dezvoltarea dintilor copiilor?
Aproximativ 25-50% dintre copii necesita aparat dentar sau alt tratament ortodontic in timpul copilariei. Alaptarea si aparatul dentar sunt in stransa legatura, iar studiile repetate au demonstrat ca un copil alaptat la san are un risc considerabil mai mic de a necesita tratamente ortodontice mai tarziu in viata.

Alaptarea poate reduce nevoia de aparat dentar

Cercetarile au descoperit ca alaptarea sustine maxilarul, datorita modului in care bebelusii isi folosesc limba in timpul alaptarii. Impingerea limbii impotriva boltei palatine in timpul alaptarii incurajeaza extinderea boltei palatine a bebelusului, care este moale si asemanatoare cu ceara.
Impingerea limbii in timpul alaptarii, inghitirii si vorbirii incurajeaza astfel cresterea adecvata a maxilarului superior. Hranirea cu biberonul nu provoaca aceeasi actiune, motiv pentru care copiii hraniti exclusiv cu biberonul au un risc mult mai mare de probleme ortodontice.
Expansiunea maxilarului reduce sansa de aparitie a supra-aglomerarii dintilor si a dintilor nealiniati, reducand nevoia de a purta aparat dentar mai tarziu in viata.

Ce spun studiile?

Iata mai jos rezultatele cercetarilor cu privire la relatia dintre alaptat si dezvoltarea ortodontica.

• Datele dintr-un studiu din 1981 care a implicat aproape 9.700 de copii au concluzionat ca perioadele mai lungi de alaptare pot fi asociate cu un risc mai scazut de malocluzie (alinierea inadecvata a dintilor).

• O analiza a 48 de studii, publicata in 2015, a constatat ca alaptarea poate reduce riscul de aliniere necorespunzatoare a dintilor. Alaptarea exclusiva si perioadele mai lungi de alaptare au fost asociate cu cele mai bune rezultate.

• Un studiu din 2016 a urmarit 416 copii si a constatat ca, in comparatie cu copiii alaptati mai mult de 6 luni, copiii alaptati mai putin de 6 luni:
– Au avut o probabilitate de aproape doua ori mai mare de a avea dinti de lapte inghesuiti.
– Au dezvoltat mai des obiceiul de a-si suge degetul mare sau suzeta, un obicei ce poate avea un impact negativ asupra cresterii maxilarului.
– Au avut un risc mai mare de a avea un „profil facial convex”, un profil facial in care maxilarul se retrage, pentru ca nu creste la potentialul maxim (apare frecvent in ocluzia inversa).

• In 2018, un studiu efectuat pe un esantion de 630 de copii a sugerat ca un copil alaptat mai mult timp a avut mai multe sanse de a avea:
– Dinti de lapte distantati corespunzator.
– Suprapunere corecta a dintilor superiori si inferiori pentru o muscatura ideala.
– Dinti din fata situati la o distanta adecvata in fata dintilor de jos cand gura este inchisa.

• Un alt review sistematic din 2018, ce a inclus 31 de studii, sustine ca alaptarea este un factor de protectie in fata a doua probleme ortodontice:
– Muscatura incrucisata posterioara: dintii inferiori se suprapun pe dintii superiori, de obicei intr-o sectiune a gurii.
– Malocluzie clasa II: dinti nealiniati care vor necesita cel mai probabil aparat dentar.

Per ansamblu, rezultatele sunt evidente: alaptarea la san sustine dezvoltarea corecta a maxilarului si reduce riscul de a purta aparat dentar mai tarziu in viata copilului.

Alaptarea contribuie la dezvoltarea cailor respiratorii ale bebelusului

Modul in care mamelonul mamei se poate adapta la gura copilului permite dezvoltarea adecvata a cavitatii nazale. Acest beneficiu, alaturi de modul in care se dezvolta maxilarul, poate contribui la prevenirea problemelor de respiratie in somn la copii, cum ar fi apneea in somn.
Este important sa recunoastem conexiunea intre tulburarile de respiratie in somn, cresterea ortodontica si alte probleme comune ale copilariei. Aceste probleme sunt foarte strans legate intre ele.

Ce spun studiile?

Un raport din 2013 a discutat despre conexiunea dintre alaptarea la san, dintii nealiniati, ADHD si obezitate, de-a lungul primilor ani de viata.
Raportul subliniaza un proces care pentru multi copii arata astfel:
– Lipsa alaptarii la san duce la slaba dezvoltare a maxilarului, malocluzie si dezvoltarea necorespunzatoare a cailor respiratorii.
– Acesti factori cresc riscul de apnee in somn in copilarie.
– Apneea in somn poate fi o cauza fundamentala a ADHD, care este asociat cu nealinierea dintilor.
– Multi copii dezvolta apoi obezitatea, un factor de risc pentru ADHD, si in stransa legatura cu lipsa alaptarii exclusive la varsta mica.
– Copiii cu ADHD, malocluzii si obezitate sunt statistic mai predispusi sa sufere leziuni dentare traumatice.

Alaptarea la san formeaza obiceiuri corecte de inghitire

Alaptarea este metoda ideala pentru formarea unor obiceiuri adecvate de hranire si inghitire. Nu numai ca sustine dezvoltarea naturala a muschilor fetei si gatului, dar poate proteja si impotriva obiceiurilor alimentare defectuoase in copilaria mica.

Alaptarea la san protejeaza impotriva cariilor dentare

Dintii inghesuiti, aparatul dentar metalic, problemele de respiratie in timpul somnului si obezitatea sunt toate asociate cu rate mai mari de carii.
Studii recente au descoperit ca alaptarea pana la 12 luni poate proteja dintii impotriva cariilor. Anticorpii din laptele matern previn dezvoltarea bacteriilor, ceea ce duce la reducerea cariilor dentare. Explicatia este ca zaharul din laptele matern – lactoza – nu poate fi consumat de bacteriile gasite pe dinti, limitand astfel numarul de carii.
Perioadele mai scurte de alaptare sunt asociate cu rate mai mari de obezitate, rinita si astm. Acest lucru este important, deoarece alimentatia necorespunzatoare si respiratia pe gura cresc riscul de carii.

Cat timp ar trebui sa fie alaptat un copil?

Pentru o crestere adecvata a maxilarului, copilul mic ar trebui sa fie alaptat exclusiv timp de cel putin 6 luni si pana la 2 ani, daca este posibil.
Alaptarea exclusiva pana la 6 luni este cel mai eficient predictor al unei bune cresteri ortodontice. Cele mai multe dintre studiile discutate mai sus au constatat ca bebelusii alaptati mai mult timp sunt mai predispusi sa aiba dinti drepti si corect distantati.

Alte moduri de a preveni necesitatea aparatului dentar

Problemele ortodontice apar din cauza unei combinatii de factori, de obicei in timpul gestatiei si a dezvoltarii timpurii a sugarului.
Pe langa alaptare, poti preveni necesitatea de a purta aparat dentar in urmatoarele moduri.
– Descurajarea folosirii suzetei si a obiceiului copilului de a-si suge degetul mare. In unele cazuri, acestea pot anula efectele alaptarii.
– Monitorizarea aportului de vitamina K2. Asigura-te ca bebelusul tau primeste o doza importanta de vitamina K2 prin alaptat si ulei de ficat de cod.
– Evaluare ortodontica timpurie. Efectuarea unei evaluari ortodontice la varsta de 2-5 ani poate permite medicului ortodont sa corecteze problemele de crestere timpurie cu ajutorul disjunctorului maxilar. Acesta poate incuraja o buna dezvoltare a maxilarului si poate crea suficient spatiu pentru dintii ce vor erupe.

Concluzie

Alaptarea la san este un mod vital de a sustine dezvoltarea adecvata a maxilarului si reduce riscul de probleme ortodontice, precum dinti aglomerati sau nealiniati. Alaptarea este, astfel, un mod foarte bun de a preveni purtarea aparatului dentar mai tarziu in viata.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii