News

Beneficiile detartrajului

iun. 18, 2022 | Noutati

Indiferent daca esti batran sau tanar, o buna sanatate dentara ar trebui sa fie o prioritate pentru tine! Periajul zilnic si folosirea atei dentare, in special dupa mese, sunt doua obiceiuri vitale. Insa un alt factor important care asigura o igiena orala adecvata este curatarea profesionala a dintilor in cabinetul stomatologic.

Medicul stomatolog iti poate recomanda un detartraj, in cadrul unei vizite de rutina, din varii motive. Unul dintre motivele principale este eliminarea depunerilor de tartru si de placa, ce pot aparea pe linia gingiilor.

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedura dentara efectuata in mod uzual, utilizata pentru a ajuta pacientii cu boli gingivale si cu acumulare excesiva de placa. Daca pentru curatarea suprafetei dintelui exista in general un proces standard de curatare profesionala, detartrajul este folosit pentru o curatare mult mai profunda.
Stai de vorba cu medicul stomatolog, care iti va evalua starea de sanatate dentara si iti va spune daca ai nevoie de detartraj, urmand sa iti alcatuiasca apoi un plan de tratament personalizat.

Beneficiile detartrajului

Porocedura de curatare profesionala a dintilor si detartraj este una dintre cele mai eficiente cai de a mentine sanatatea dintilor si gingiilor. Iata mai jos unele dintre cele mai importante beneficii ale detartrajului.

Indeparteaza placa

Placa este o substanta moale si lipicioasa, de culoare alb-crem, formata din bacterii si produse secundare ale acestora, impreuna cu alte substante de care au nevoie pentru a supravietui. Practic putem spune ca placa bacteriana este un ecosistem de sine statator, format din microbi.
Periajul zilnic si folosirea atei dentare te pot ajuta sa scapi de cea mai mare parte a placii depuse. Insa daca nu este indepartata, placa poate incepe sa elibereze toxine si sa-ti irite gingiile. Placa produce, de asemenea, un acid ce provoaca mult temutele carii dentare. Zonele greu accesibile din gura sunt zonele cele mai expuse acumularii de tartru. Tocmai de aceea, detartrajul este recomandat pentru majoritatea persoanelor, pentru ca este imposibil sa scapi complet de placa dentara fara ajutor de specialitate.

Elimina petele

Patarea dintilor poate aparea ca urmare a alimentatiei obisnuite, dat fiind ca exista anumite alimente si bauturi care cauzeaza patarea dintilor – asa cum sunt cafeaua, ceaiul, vinul rosu sau tutunul, printre multe altele.
De asemenea, dezvoltarea stratului de tartru de pe dinti poate face ca dintii sa para galbui. Detartrajul indeparteaza stratul dur de tartru si ofera dintilor un aspect stralucitor.
Cu toate acestea, colorarea dintilor este mai degraba o problema estetica si doar foarte rar se intampla sa aiba si riscuri reale pentru sanatate. Exista produse pentru albirea dintilor ce pot reduce din intensitatea petelor, dar nu pot face o treaba mai buna decat un detartraj efectuat de un profesionist.
Detartrajul iti garanteaza un zambet sralucitor si de aceea este indicat ca periajul profesional si detartrajul sa fie facute cel putin o data la sase luni, pentru a te asigura ca dintii tai sunt in cea mai buna stare.

Previne cariile dentare si bolile gingiilor

O gura fara infectii inseamna ca ai sansa de a preveni retractia gingivala, sangerarea gingiilor si aparitia cariilor dentare, ce pot duce la pierderea dintilor inca de la o varsta frageda. Indepartarea placii dentare poate reduce semnificativ riscul de carii, prevenind distrugerea osului din jurul dintilor.

Protejeaza gingiile si dintii

Majoritatea oamenilor au o forma de boala gingivala, fie ca stiu sau nu despre ea. Diagnosticarea precoce te poate asigura ca beneficiezi de un tratament adecvat si la timp. Afectiunile gingivale netratate se pot agrava, ducand chiar la pierderea dintilor.
Obiceiurile legate de igiena orala, precum periajul zilnic si folosirea atei dentare, alaturi de vizitele regulate la stomatolog, te pot ajuta sa iti protejezi dintii si sa previi bolile gingiilor. Iar daca problemele gingivale avanseaza, detartrajul si periajul iti pot oferi un ajutor inestimabil pentru salvarea dintilor.

Improspateaza respiratia

Daca te confrunti cu respiratie urat mirositoare, mergi neaparat la medicul stomatolog pentru un detartraj si un periaj profesional, un proces in care dintii si gingiile tale vor fi curatate temeinic. Vei avea astfel o respiratie proaspata, unul dintre cele mai importante beneficii ale detartrajului.

Preventia este mai buna decat tratarea

Anumite boli ale gingiilor sunt asociate adesea cu afectiuni grave de sanatate, precum diabetul, bolile de inima, unele forme de dementa si chiar anumite tipuri de cancer. Prin urmare, detartrajul si curatarea profesionala a dintilor pot reduce riscul de a avea o problema grava de sanatate.
Un alt beneficiu al detartrajului este prevenirea unor boli dentare, iar controalele regulate pot reduce si cheltuielile legate de ingrijirea stomatologica.

Detartrajul este benefic pentru dinti?

Da, detartrajul este foarte bun pentru dinti, pentru ca vorbim despre o procedura de curatare sau de intretinere a dintilor prin care poti scapa de stratul de tartru de pe dinti.
Indepartarea tartrului este extrem de benefica pentru descurajarea bolilor parodontale grave. Stratul de placa dentara poate aparea din diverse motive, cum ar fi consumul de zahar, tehnica de periaj defectuoasa, lichide colorate, ingrijire orala proasta etc. Detartrajul este folosit pentru a indeparta petele maro si galbene de pe suprafata dintilor, dezvoltate din cauza acumularii de placa.

Cat timp dureaza procedura de detartraj?

Detartrajul nu necesita foarte mult timp. In general, un stomatolog experimentat nu va avea nevoie de mai mult de 30-60 de minute pentru aceasta procedura. Pacientii care resimt o oarecare stare de anxietate din cauza procedurii sunt asteptati sa se relaxeze pe scaunul stomatologic, urmand ca dupa aceea medicul stomatolog sa inceapa procedura.

Detartrajul este neaparat necesar?

Bolile parodontale apar din pricina dezvoltarii tartrului sau a placii pe suprafata dintilor. Procedura de detartrare a dintilor este considerata una dintre cele mai eficiente metode folosite pentru a scapa de placa si de tartru, astfel incat orice boala dentara grava sa poata fi tratata intr-un stadiu incipient. In plus, daca suferi de gingivita sau de alte afectiuni gingivale, poti opta si pentru detartrajul dintilor inainte de a fi supus unei interventii chirurgicale. Asadar, raspunsul este da, detartrajul este neaparat necesar atat ca procedura de rutina, cat si ca pas intermediar in anumite tratamente.

Detartrajul poate afecta dintii?

Iata unul dintre cele mai celebre mituri legate de detartraj! Aceasta procedura extrem de utila si de benefica nu iti va slabi dintii si nu ii va face mai fragili.
E posibil sa te confrunti totusi cu miscarea dintilor, insa motivul nu este procesul de detartraj, ci apare ca urmare a indepartarii placii vechi si a stratului de tartru de pe dinti.

Detrartrajul iti poate albii dintii?

Ei bine raspunsul mult asteptat este da! Unul dintre cele mai importante beneficii ale detartrajului este ca te poate ajuta sa te bucuri de dinti mai albi, odata ce toate reziduurile si depunerile au fost indepartate.

0 Comentarii