News

Cand trebuie sa poarte aparat dentar copilul tau?

ian. 31, 2023 | Noutati

Una dintre cele mai frecvente probleme ale parintilor este legata de aparatele ortodontice, pentru ca asa cum este si firesc, orice parinte isi doreste dinti sanatosi si cel mai frumos zambet pentru copilul sau! Insa exista aspecte greu de inteles – cat de mare trebuie sa fie copilul pentru a purta aparat dentar, ce tip de aparate exista si care este alegerea ideala, cat va dura tratamentul si cum poti sti daca e sau nu nevoie de aparat ortodontic.

Asa cum se intampla cu multe probleme legate de sanatatea orala, si problema aparatului ortodontic este una subiectiva. Unii copii au nevoie de aparat dentar mai devreme decat atlii, in timp ce unii au norocul sa nu necesite niciodata purtarea unui astfel de aparat.

De ce au copiii nevoie de aparat ortodontic?

Multe persoane presupun in mod eronat ca aparatul ortodontic este pur si simplu un capriciu sau ca poate repara numai dintii strambi. Aparatele ortodontice nu sunt importante numai pentru sanatatea dintilor, ci si pentru starea generala de bine. Dincolo de dintii strambi sau de pauzele dintre dinti, aparatul dentar poate fi necesar daca un copil are una dintre urmatoarele probleme:

  •  pierderea precoce sau tardiva a dintilor de lapte;
  •  probleme de masticatie sau legate de muscatura;
  •  respiratie pe gura;
  •  suptul degetului sau alte obiceiuri orale proaste;
  •  dinti inghesuiti, dinti deplasati sau blocati;
  •  maxilare care scot sunete, se deplaseaza sau sunt iesite in afara sau retrase;
  •  dificultati de vorbire;
  •  muscarea obrazului sau muscatura in cerul gurii;
  •  dinti proeminenti;
  •  dinti care nu calca normal sau care nu calca deloc;
  •  dezechilibru facial sau asimetrie;
  •  scrasnirea sau inclestarea dintilor.

Si lista nu este completa. Daca ai intrebari legate de muscatura copilului tau sau de eventuala nevoie a acestuia de aparat ortodontic, nu mai sta pe ganduri si mergi la un control ortodontic cat mai repede.

Cum iti dai seama daca e nevoie de aparat dentar?

Este important pentru orice parinte sa stie ca atunci cand primii dinti incep sa cada si apar primii dinti permanenti, acestia nu vor creste intotdeauna direct in locurile lor. Adesea, ei apar intr-un unghi diferit si ajung pe pozitia normala odata cu inaintarea in varsta a copilului si cu dezvoltarea cavitatii bucale. Asadar, este important sa nu te panichezi sau sa presupui imediat ca vei avea sigur nevoie de aparat dentar pentru copil, judecand dupa aparitia timpurie a dintilor permanenti.
Insa daca observi ca dintii raman strambi sau deplasati sau copilul prezinta unul sau mai multe dintre semnele mentionate anterior, va trebui sa mergi la o evaluare la medicul ortodont.

Cand trebuie sa merg cu copilul la ortodont?

Desi nu exista o varsta exacta pentru aparatul dentar, Academia Americana a Ortodontilor (AAO) recomanda copiilor sa mearga pentru prima data la ortodont nu mai tarziu de varsta de 7 ani. Acesta este momentul in care specialistul ortodont va putea evalua caile respiratorii, muscatura si obiceiurile orale ale copilului. El va stabili apoi daca este necesara purtarea aparatului dentar sau daca se impun alte tratamente ortodontice si cand.

Desi varsta de 7 ani este varsta la care copilul poate merge prima data la ortodont, varsta la care vei mai multi copii incep sa poarte aparat dentar este undeva intre 9 si 14 ani.
In ceea ce priveste efectele secundare ale aparatului dentar, fiecare pacient este diferit si necesita protocoale de tratament diferite. Asigura-te ca medicul ortodont pune intotdeauna nevoile copilului pe primul loc, astfel incat sa reduca orice efecte secundare ale aparatului dentar!

Care este cea mai buna varsta pentru aparatul dentar?

Copiii incep sa-si piarda dintii de lapte in jurul varstei de 6 ani, facand loc dintilor permanenti, iar pana la varsta de 12 ani majoritatea copiilor isi pierd toti dintii de lapte.
In acest timp, maxilarul si structura faciala a copilului tau se dezvolta, astfel incat sa faca loc in gura si la nivelul maxilarului pentru dinti mai multi si mai mari.

Problemele pot aparea daca exista o intarziere semnificativa in pierderea dintilor, mai ales daca dintii permanenti incep sa erupa inainte de a avea locul necesar, sau daca un copil isi pierde dintii prea devreme, inainte ca dintii permanenti sa fie gata sa erupa. Acest lucru poate cauza aglomerare, o muscatura defectuoasa sau dinti strambi, precum si alinierea necorespunzatoare a maxilarului.
Daca sunt lasate netratate, maxilarele nealiniate, dintii strambi sau inghesuiti sau golurile din zambetul copilului afecteaza mestecatul, vorbirea si respiratia si pot duce chiar la probleme mai grave, cum ar fi sindromul articulatiei temporomandibulare (ATM), dureri de cap, de gat, umar sau spate. Dintii nealiniati sunt, de asemenea, mai dificil de curatat, crescand riscul de carii sau afectiuni parodontale.

Majoritatea copiilor ajung sa poarte aparat dentar intre 9 si 14 ani. Insa si adultii pot beneficia de tratament ortodontic si nu exista o varsta potrivita sau nepotrivita pentru ca adultii sa poarte aparat dentar.
Ca regula generala, aparatul dentar poate fi purtat odata ce apar dintii permanenti.
Exista, totusi, cateva cazuri rare in care tratamentul ortodontic este necear mai devreme, chiar si inainte de caderea tuturor dintilor de lapte. De asemenea, este important sa-ti cunosti copilul si sa stii astfel daca va intelege cum trebuie sa-si ingrijeasca aparatul dentar.

Tratamentul ortodontic precoce

Daca identifici unele probleme precum alinierea gresita a muscaturii copilului, asimetria faciala sau sunete produse de maxilar inainte de varsta de 7 ani, nu trebuie sa astepti sa programezi un control ortodontic. Cu cat copilul este vazut mai devreme de un specialist ortodont, cu atat mai repede poate avea parte de tratament.
Interventiile precoce contribuie la prevenirea agravarii pe termen lung a unei probleme minore a cailor respiratorii, a muscaturii sau a cavitatii orale.

De asemenea, ele permit medicului ortodont sa corecteze probleme care nu pot fi rezolvate atunci cand fata si maxilarul copilului inceteaza sa mai creasca.
Exista multe motive pentru care specialistii recomanda tratamentul ortodontic precoce.

  •  Crearea de spatiu in gura unui copil pentru a limita riscul de aglomerare a dintilor care erup.
  •  Imbunatatirea simetriei faciale.
  •  Limitarea traumei la nivelul dintilor frontali proeminenti.
  •  Mentinerea unui spatiu necesar pentru dintii care nu au erupt inca.
  •  Limitarea nevoii de extractie a dintilor si a nevoii de interventii chirurgicale la nivelul maxilarului.
  •  Accelerarea timpului de tratament cu aparat dentar.
  •  Corectarea ueni muscaturi defectuoase, care altfel poate provoca atat carii cat si boli ale gingiilor, ciobiri accidentale, uzura neuniforma a dintilor sau tulburari de vorbire.

In cele din urma, o evaluare ortodontica precoce este extrem de importanta, pentru ca va permite specialistului ortodont sa identifice problemele de sanatate orala la o varsta frageda, astfel incat acestea sa poata fi remediate. In acelasi timp, evaluarea te asigura ca esti pe drumul cel bun in ceea ce priveste obtinerea unui zambet sanatos si frumos pentru copilul tau.

La ce sa te astepti de la prima consultatie la ortodont?

Un control ortodontic este o oportunitate de invatare atat pentru medicul ortodont, cat si pentru parinte si pentru copil. In timpul controlului, medicul va identifica probleme subtile legate de dezvoltarea maxilarului si de dintii care apar, chiar si daca dintii de lapte sunt inca prezenti.
In unele cazuri, medicul poate constata ca dinti par drepti si muscatura este corecta, insa exista si cazuri in care ortodontul poate recomanda monitorizarea cresterii si dezvoltarii copilului si inceperea tratamentului ortodontic la o data ulterioara. Iar in alte situatii, medicul ortodont poate identifica o problema ce necesita tratament precoce.
Specialistul va crea un plan de tratament ortodontic ce tine cont de varsta, de istoricul medical si de necesitatile unice de indreptare ale dintilor pentru fiecare pacient.

Intrebari comune despre tratamentele ortodontice la copii

Pentru un parinte, un zambet minunat pentru copilul lui este intotdeauna o prioritate. Insa uneori e dificil sa determini cel mai bun curs de actiune in ceea ce priveste tratamentul ortodontic.
Un parinte care pune intrebari in timpul unei evaluari ortodontice poate elimina presupunerile legate de tratamentul ortodontic al copilului. Poate cel mai important, in urma discutiei, parintele va sti exact daca e nevoie de aparat dentar pentru copil sau de alte tratamente ortodontice. Iata care sunt cele mai comune intrebari legate de tratamentele ortodontice.

Ce este mai exact un aparat ortodontic?

Un aparat dentar sau ortodontic reprezinta o serie de bracketi care se fixeaza pe dinti pentru a-i indrepta in pozitia optima si pentru a corecta muscatura. Ei pot fi realizati dintr-o varietate de materiale si pot fi folositi atat de catre copii cat si de catre adulti.

Ce tipuri de aparate ortodontice exista?

Cel mai adesea copiii necesita aparate cu bracketi, arcuri si benzi elastice. Cu ajutorul acestora bracketii se ataseaza pe dinti si sunt conectati printr-un arc si benzi elastice. In alte cazuri, copiii pot avea nevoie de aparate ortodontice transparente mobilizabile. Iar alti copii pot avea nevoie de dispozitive care se monteaza pe cap, de proteze, gutiere sau de alte dispozitive ortodontice pe langa aparatul in sine.

Cat costa aparatele ortodontice?

Costul aparatelor ortodontice variaza in functie de tipul ales si de alti factori Coordonatorul de tratament va explica diferitele optiuni disponibile si costurile fiecaruia si va oferi raspunsuri la orice intrebare inainte de programarea tratamentului ortodontic.

Cat trebuie purtat aparatul ortodontic?

Timpul necesar pentru purtarea aparatului ortodontic difera de la o persoana la alta, insa majoritatea copiilor il poarta intre 18 si 36 de luni. La adulti varsta medie este cuprinsa intre 2 si 3 ani. Va trebui sa mergi cu cel mic la ortodont in mod regulat pentru a te asigura ca tratamentul merge bine. In plus, aceste controale regulate permit ortodontului sa rezolve rapid orice problema care ar putea incetini tratamentul ortodontic.

Aparatele dentare au efecte adverse?

Mergand in mod regulat la control, te vei asigura ca nu exista efecte adverse pentru copilul tau sau ca ele sunt remediate imediat ce apar. De asemenea, vei putea reduce la minim durerea sau disconfortul. Desi rare, efectele secundare potentiale ale aparatelor ortodontice, pot fi aparitia cariilor dentare, revenirea dintilor la pozitia defectuoasa, reactii alergice si alte probleme. In primele zile dupa montarea aparatului sau dupa ajustarile lunare poate exista uneori durere sau disconfort, insa acestea se rezolva de obicei in cateva zile.

Concluzie

Aparatele dentare sunt de obicei ultimul pas in rezolvarea problemelor dentare ale unui copil. Ele permit simultan indreptarea dintilor si minimizarea riscului de aparitie a unor probleme ortodontice de lunga durata. Daca alegi un ortodont bun si cu experienta, poti fi sigur ca acesta va face tot posibilul pentru a avea parte de cele mai bune rezultate posibile, cat mai repede posibil.

0 Comentarii