News

Cat dureaza implanturile dentare?

apr. 10, 2023 | Noutati

Implanturile dentare reprezinta cea mai buna optiune actuala pentru inlocuirea dintilor. Un implant dentar poate inlocui un singur dinte sau poate actiona ca o ancora pentru o punte sau proteze dentare. Exista multe beneficii ale implanturilor dentare, inclusiv longevitatea lor, dat fiind ca implanturile sunt cea mai durabila optiune de inlocuire disponibilă.

Implantul in sine este plasat in sau pe osul maxilarului, servind drept radacina artificiala a dintelui. Un dinte protetic numit coroana este atasat de implant.
In general, un implant dentar este conceput pentru a fi un dispozitiv permanent. Studiile au raportat o rata de succes a implanturilor dentare pe o perioada de 10 ani de 90%-95%.
Cu toate acestea, este posibil si ca un implant dentar sa esueze in cateva luni sau ani de la montarea sa. Exista mai multi factori care pot contribui la esecul implanturilor dentare.

Ce durata de viata au implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt concepute sa fie permanente. Acest lucru se datoreaza faptului ca interactioneaza direct cu osul maxilarului, aderand la tesutul osos din jur printr-un proces numit osteointegrare. Cand osteointegrarea este completa, materialul implantului si osul din jur au fuzionat deja. Din acest motiv, implantul poate servi drept radacina artificiala a dintelui, formand o baza solida pentru un dinte protetic.
Durata de viata a implanturilor dentare poate varia in functie de mai multi factori, cum ar fi calitatea implantului, modul in care acesta este ingrijit si intretinut, precum si starea generala a sanatatii dentare a pacientului.
Implanturile dentare de calitate superioara pot rezista pana la 20-25 de ani sau chiar mai mult, in timp ce implanturile de calitate inferioara pot necesita inlocuire mai devreme. In general, implanturile dentare au o durata de viata mai mare decat alte metode de inlocuire a dintilor lipsa, cum ar fi puntile dentare sau protezele dentare.

Este important sa acorzi o atentie deosebita igienei orale, sa efectuezi controale periodice la medicul stomatolog si sa eviti obiceiurile care pot afecta sanatatea dintilor si a gingiilor, cum ar fi fumatul si consumul excesiv de alcool.
In cazul in care ai implanturi dentare, medicul dentist iti va recomanda si o perioada de intretinere regulata a acestora pentru a le pastra in cea mai buna stare si pentru a preveni orice complicatii.

Tipuri de implanturi dentare

Implanturile endostale (in os)

Implanturile dentare endostale sunt o forma de implant dentar care este plasat direct in osul maxilar sau mandibular. Aceasta forma de implant dentar este adesea utilizata pentru a inlocui un singur dinte sau mai multi dinti lipsa si poate fi, de asemenea, utilizata pentru a sustine o punte dentara sau o proteza dentara.
Procedura de plasare a unui implant endostal implica de obicei mai multe etape. In primul rand, stomatologul va examina gura pacientului si va efectua radiografii sau alte teste imagistice pentru a determina cea mai buna locatie pentru implant. Apoi, stomatologul va anestezia zona si va face o mica incizie in tesutul gingival pentru a expune osul maxilar sau mandibular.

Stomatologul va utiliza apoi un burghiu pentru a crea o mica gaura in os, iar implantul va fi introdus in gaura. Implantul este fabricat din materiale biocompatibile, cum ar fi titanul, si in timp, acesta va fuziona cu osul prin intermediul unui proces numit osteointegrare. Acest lucru creeaza o baza puternica pentru un dinte de inlocuire sau alte proteze dentare.
Dupa ce implantul este plasat, pacientul va trebui sa astepte cateva luni pentru ca implantul sa fuzioneze complet cu osul, dupa care va putea fi atasat dintele de inlocuire sau o alta proteza. In timpul acestei perioade, pacientul poate purta o coroana sau o punte dentara temporara.
In unele cazuri, poate fi nevoie de o procedura aditionala inainte de a plasa un implant endostal. Scopul acesteia este sa ofere o baza mai solida noului implant. Exemple de astfel de proceduri sunt grefele osoase, sinus lift, extinderea puntii.
In general, implanturile dentare endostale sunt o modalitate sigura si eficienta de a inlocui dintii lipsa si ofera multe beneficii fata de alte tipuri de proteze dentare, cum ar fi confortul imbunatatit, stabilitatea si durabilitatea.

Implantul dentar subperiostal (pe os)

Implantul dentar subperiostal este o procedura chirurgicala pentru inlocuirea unui dinte lipsa sau deteriorat. In loc sa fie plasat direct in osul maxilar sau mandibular, implantul dentar subperiostal este plasat sub stratul exterior al osului, numit periost.
Aceasta tehnica este utilizata atunci cand osul maxilar sau mandibular este prea subtire sau prea scurt pentru a suporta un implant dentar conventional. De asemenea, poate fi o optiune pentru persoanele care au suferit o pierdere masiva a osului sau care au alte probleme medicale ce ii impiedica sa fie candidati buni pentru implanturi dentare obisnuite.
Procedura de implant subperiostal implica plasarea unui sablon specializat peste osul maxilar sau mandibular. Sablonul este folosit pentru a crea o imagine tridimensionala a formei si dimensiunilor osului, dupa care se construieste implantul dentar subperiostal in laborator.
Implantul dentar subperiostal este apoi plasat sub periost si fixat in pozitie cu ajutorul suruburilor speciale de fixare. Dupa ce osul si tesuturile gingivale s-au vindecat, se va fixa de implant o coroana dentara permanenta sau un alt tip de proteza dentara.

Implantul dentar subperiostal poate fi o optiune buna pentru persoanele care nu pot beneficia de alte tipuri de implanturi dentare. Cu toate acestea, procedura poate fi mai complicata si poate necesita o perioada mai lunga de vindecare decat implanturile dentare conventionale. Este important sa stai de vorba cu medicul stomatolog pentru a determina daca implantul dentar subperiostal este cea mai buna optiune pentru nevoile tale.

Mini implanturile dentare

Mini-implanturile dentare sunt implanturi dentare mai mici decat implanturile dentare obisnuite, utilizate in principal pentru a fixa protezele dentare mobile sau aparatul dentar. Acestea sunt mai mici si mai subtiri decat implanturile dentare conventionale si sunt de obicei mai putin costisitoare.
Mini-implanturile dentare sunt fabricate din titan sau otel inoxidabil si sunt plasate in osul maxilar sau mandibular cu ajutorul unui dispozitiv special de insertie. Procedura este de obicei mai putin invaziva decat in cazul implanturilor dentare obisnuite si necesita o perioada mai scurta de vindecare.
Mini-implanturile dentare sunt adesea utilizate pentru a fixa proteze dentare mobile, astfel incat acestea sa ramana ferm fixate in gura si sa nu se miste sau sa cada in timp ce mananci sau vorbesti. Acestea pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la corectarea problemelor de aliniere a dintilor, deoarece pot oferi puncte de ancorare suplimentare pentru aparatul dentar.

Ce poti face pentru ca implantul dentar sa aiba o durata mai lunga de viata?

Ingrijirea corespunzatoare a implanturilor dentare este esentiala pentru a le mentine sanatoase si functionale pe termen lung. Iata cateva sfaturi pentru a ajuta implanturile dentare sa aiba o durata mai lunga de viata.

Igiena orala riguroasa

O igiena orala buna este esentiala pentru a preveni infectiile si problemele cu gingiile care pot afecta implanturile dentare. Asigura-te ca iti periezi dintii de doua ori pe zi si foloseste ata dentara si un irigator oral pentru a curata intre dinti si in jurul implanturilor dentare.
Aceasta rutina este recomandata tuturor oamenilor, nu doar celor cu implanturi dentare. Dar ingrijirea dintilor tai este importanta pentru mentinerea implantului dentar. Desi implantul dentar nu este susceptibil la carii, mentinerea sanatatii celorlalti dinti si a gingiilor va sustine si sanatatea implantului.

Vizite regulate la dentist

Este important sa iti programezi vizite regulate la dentist pentru a verifica starea implanturilor dentare si a identifica la timp orice eventuale probleme sau complicatii.
Medicul stomatolog va putea face o curatare profesionala a implanturilor dentare si se va asigura ca osul si gingiile din jurul acestora sunt sanatoase.
Mentinerea dintilor curati si a gingiilor sanatoase va ajuta implantul sa ramana solid in pozitie.
Controalele regulate identifica, de asemenea, orice probleme potentiale care ar putea pune in pericol implantul, cum ar fi boala gigivala.

Evita obiceiurile nesanatoase

Fumatul si consumul excesiv de alcool pot afecta negativ sanatatea implanturilor dentare si pot duce la infectii si probleme cu gingiile.
Fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sanatatea implantului dentar, pentru ca limiteaza fluxul de sange in vasele din gingii, ceea ce poate afecta procesul de vindecare, precum si osteointegrarea, impiedicand solidificarea implantului.
Incearca sa eviti aceste obiceiuri nesanatoase sau sa le reduci la minimum.

Adopta un stil de viata sanatos

Mentinerea unui stil de viata sanatos este o parte importanta a sanatatii tale dentare. Sanatatea oaselor este cheia, deoarece daca oasele maxilarulului sunt slabite, e posibil sa nu poata sustine implantul, precum si ceilalti dinti. Ia vitamine si suplimente, in special calciu si potasiu pentru sanatatea oaselor, cu aprobarea medicului.

Evita alimentele tari sau lipicioase

In primele cateva saptamani dupa plasarea implanturilor dentare, evita alimentele tari sau lipicioase, care ar putea provoca tensiune sau stres asupra implanturilor dentare.

Protejeaza implanturile dentare

Daca faci diverse sporturi sau activitati care ar putea duce la lovituri la nivelul gurii, poarta un echipament de protectie pentru a proteja implanturile dentare.

Urmand aceste sfaturi si fiind atent la igiena orala si la starea generala de sanatate, implanturile dentare pot dura multi ani si chiar o viata intreaga. Este important sa stai de vorba cu medicul stomatolog despre orice ingrijorari sau intrebari pe care le ai cu privire la ingrijirea implanturilor dentare.

0 Comentarii