News

Cauzele sinuzitei maxilare

feb. 5, 2023 | Noutati

Sinuzita maxilara este o boala comuna astazi, ce apare foarte usor atunci cand se intampla modificari in mediul inconjurator. Fie ca este vorba despre sinuzita maxilara acuta sau despre sinuzita maxilara cronica, ea trebuie diagnosticata si tratata cu promptitudine, pentru a evita complicatiile periculoase pentru intregul organism.

1. Ce este sinuzita maxilara

In organism, sistemul sinusal include urmatoarele sinusuri: sinusurile etmoidale (intre ochi), sinusurile maxilare (sub ochi), sinusurile frontale (deasupra ochilor) si sinusurile sfenoidale (in spatele ochilor).
Cea mai mare cavitate sinusala este cavitatea maxilara, ea fiind si una dintre cavitatile care se infecteaza cel mai adesea.
Sinusurile maxilare includ cavitatile optice ale ochilor si obrajilor pe ambele parti, iar peste suprafata sinusurilor se afla un strat de mucoasa. Daca starea acestui strat de mucoasa este edematoasa, inflamatia va duce la sinuzita maxilara, unul dintre cele mai comune tipuri de sinuzita existente astazi. Exista doua tipuri de sinuzita maxilara – sinuzita maxilara acuta si sinuzita maxilara cronica.

Sinuzita maxilara acuta

Sinuzita maxilara acuta determina simptome precum:

  •  durere de cap;
  •  durere faciala care se poate intinde la orbitele ochilor;
  •  durere ascutita de tample;
  •  dureri mai mari dimineata si dupa-amiaza si mai reduse seara;
  •  durere mai accentuata la coborarea capului, la aplecare sau la alergare si miscari intense;
  •  durere la apasarea ochilor cu mana;
  •  durere cazata de probleme dentare;
  •  scurgeri nazale initial subtiri si care ulterior devin groase si galbene, provocand chiar puroi si miros urat;
  •  febra mare.

Simptomele sinuzitei maxilare acute persista timp de peste 6 saptamani, dupa care boala trece in stadiul de sinuzita maxilara cronica.

Sinuzita maxilara cronica

In cazul sinuzitei maxilare cronice nu exista aproape niciun simptom tipic, cum se intampla la sinuzita maxilara acuta, insa pot exista scurgeri nazale apoase, congestie nazala si secretii nazale verzi. Mai ales atunci cand sinuzita maxilara este cauzata de problemele dentare, puroiul secretat de nas si gura va mirosi urat.
Pacientul va avea, de asemenea, simptome de durere intensa si deranjanta la nivelul fetei, mai ales al obrajilor. Sinuzita maxilara cronica va fi urmata adesea de unele complicatii precum inflamatia orbitala, osteomielita, meningita sau chiar abcesul cranian.

Cauzele sinuziei maxilare

  •  Raspuns de lunga durata la rinita alergica.
  •  Sept nazal deviat.
  •  Afectiuni dentare.
  •  Accidente care cauzeaza traume sau consecinte ale interventiilor chirurgicale.
  •  Patrunderea bacteriilor din mediu.
Persoanele expuse unui risc mai mare de sinuzita maxilara
  •  Pacienti cu carii, infectii orale netratate sau tratate necorespunzator.
  •  Persoane care au avut extractii dentare, interventii chirurgicale la nivelul cavitatii orale, la care sinuzita maxilara poate aparea in timpul operatiei, atunci cand pacientul este ranit sau cand este atins de un obiect strain.
  •  Persoane cu istoric de afectiuni medicale precum rinita alergica. De asemenea, poate fi vorba si despre pacienti cu o sinuzita tratata incomplet in trecut.
  •  Persoane cu anumite deviatii in structura sinusului maxilar, care pot fi congenitale sau deformatii post-chirurgicale.

Daca nu sunt detectate la timp si tratate prompt, cazurile de sinuzita maxilara acuta sau de sinuzita maxilara purulenta pot fi urmate de complicatii periculoase, precum:

  •  Polisinuzita, sinuzita frontala
  •  Faringita sau laringita, cauzata de fluidele sau puroiul care curge din sinusuri in gat, cauzand inflamatie.
  •  Nevrita optica, daca este vorba despre sinuzita maxilara cronica.

Sinuzita maxilara cauzata de afectiuni dentare

Aproximativ 10-12% dintre cazurile de sinuzita maxilara inflamatorie sunt de origine dentara. Majoritatea au legatura cu necroza pulpara si cu boala periapicala, dar si cu o boala parodontala in stadiu avansat si comunicare oro-antrala in urma unei interventii chirurgicale dento-alveolare.
Materialele de umplere pentru pulpa scoasa vor actiona ca iritanti locali atunci cand sunt dislocati in sinusurile maxilare si predispun la infectii fungice precum aspergiloza.
In timpul tratamentului endodontic, solutia de hipoclorit de sodiu poate ajunge din greseala in sinusurile maxilare. Majoritatea pacientilor vor simti doar un gust de clor in gura si nazofaringe, insa exista si posibilitatea aparitiei unui raspuns inflamator local.

Implanturile dentare pot fi plasate gresit in sinusurile maxilare, unde vor actiona ca iritanti locali, in acelasi mod ca dintii sau radacinile deplasate. Pe cat posibil, corpurile straine deplasate trebuie scoase din sinusurile maxilare, in general prin tehnici endoscopice.
Cand se trateaza o fistula oro-antrala este necesara tratarea infectiei concomitente a sinusurilor, pentru ca in caz contrar tratamentul va esua. Prin urmare, atunci cand drenajul sinusal este afectat din cauza bolii sinusale concomitente, irigarea sinusurilor cu indepartarea tesutului bolnav poate fi insuficienta si poate fi necesara si interventia chirurgicala la nivelul meatus medius.
Extinderea bolilor dentare la sinusul maxilar este mai putin frecventa. Cu toate acestea, chisturile si tumorile odontogene se extind adesea la sinusul maxilar. De asemenea, modificarile la nivelul sinusului maxilar asociate cu inflamatia pot fi uneori interpretate gresit la radiografii, drept boala odontogena.

Medicii stomatologi pot intampina ocazional dificultati in interpretarea radiografiilor pentru a determina daca boala sau modificarile apar sau nu din interiorul sinusului sau sunt de origine odontogena. Prezenta sau absenta planseului sinusului maxilar, spatiul ligamentului parodontal sau lamina dura, modelul trabecular al canalelor osoase si ale vaselor de sange din peretele lateral maxilar vor contribui la un diagnostic diferential.

2. Tratamentul sinuzitei maxilare

Dupa diagnosticul precis al sinuzitei maxilare prin anamneza, examen clinic si teste paraclinice, printre care si radiografie pentru examinarea sinusurilor, medicul poate recomanda regimuri adecvate pentru tratamentul pacientilor.

Metoda de tratament a sinuzitei este tratamentul medicamentos. Pacientii vor folosi antibiotice potrivite pentru fiecare forma de sinuzita maxilara, alaturi de analgezice, medicatie anti-alergica, medicatie anti-edematoasa.
Daca tratamentul nu da rezultate, se poate folosi metoda Proetz, care implica spalarea sinusurilor sub presiune negativa fortand sinusurile sa dreneze puroiul si fluidul de staza si in acelasi timp se folosesc medicamente pentru cavitatile sinusale.
Exista si cazuri in care se poate recomanda indepartarea chirurgicala a polipilor nazali sau proceduri de corectie de sept.

Pacientii cu sinuzita maxilara cauzata de afectiuni dentare trebuie sa se trateze in functie de cauza bolii sau sa trateze cariile care au dus la afectiune.
Pentru sinuzita maxilara acuta, se foloseste tratamentul medicamentos de mai sus, alaturi de medicatie vasoconstrictoare atunci cand exista simptome de obstructie nazala.

3. Ce poti manca in cazul sinuzitei maxilare

Pentru a asigura eficacitatea maxima a tratamentului sinuzitei maxilare, pe langa administrarea medicamentelor prescrise de medic, pacientii trebuie sa aiba o dieta sanatoasa, un regim de exercitii fizice, odihna si munca. Iata cateva sfaturi pentru o viata mai sanatoasa:

  •  Evita alimentele prea picante si prea fierbinti, pentru ca ele vor provoca boala de reflux gastroesofagian.
  •  Nu consuma alimente care cauzeaza alergii.
  •  Nu consuma bauturi si excitanti precum bauturi carbogazoase, bere, alcool, tutun, cafea, pentru ca si ele pot cauza refluzul gastroesofagian.
  •  Limiteaza consumul de lapte, ca si cel de produse lactate, pentru ca aceste alimente vor creste secretia de mucus nazal, reducand circulatia aerului.
  •  Nu consuma apa si alimente prea reci sau prea fierbinti, pentru ca acestea vor irita mucoasa orala, ca si pe cea a tractului respirator.

Pentru a limita efectele sinuzitei maxilare, precum si complicatiile periculoase ale sinuzitei, este necesar sa ai un stil de viata sanatos si o dieta rezonabila. Cand apar semne anormale, mergi imediat la medic pentru consult, astfel incat sa eviti progresia sinuzitei maxilare catre sinuzita maxilara cronica.

0 Comentarii