News

Ce este anodontia sau lipsa dintilor la copii?

iun. 12, 2022 | Noutati

Este ceva complet natural ca un copil sa zambeasca fara dinti pana la o anumita varsta. Insa cat de tarziu e “prea tarziu” pentru aparitia dintilor si ce se intampla atunci cand constati ca eruptia dentara nu apare deloc la copilul tau?

Lipsa completa a dintilor este o afectiune numita Anodontie sau lipsa congenitala a dintilor. Vorbim despre o afectiune genetica ce apare rar si care impiedica aparitia dintilor. Poti suspecta ca te confrunti cu anodontie daca dintii de lapte sau dintii permanenti ai copilului nu se dezvolta conform calendarului normal de eruptie. Boala poate fi confirmata de catre medicul stomatolog in urma unui control si a radiografiilor dentare. Din fericire exista variante de tratament pentru anodontie, acestea fiind inlocuirea dintilor lipsa cu proteze dentare, implanturi dentare sau punti dentare.

Cauzele anodontiei

Anodontia este cauzata de factori genetici. Afectiunea este diferita de lipsa dintilor cauzata de afectiuni gingivale, de o trauma la nivelul gurii sau de carii.
Anodontia se mosteneste de la parinti la copi, dupa un model autozomal recesiv. Aceasta inseamna ca fiecare parinte a transmis copilului o copie a genei mutante, ducand astfel la anodontie. Parintii pot fi doar purtatori ai genei, transmitand-o fara ca ei sa aiba vreun semn sau simptom al bolii.

Specialistii nu stiu exact care sunt genele care duc la aparitia anodontiei, insa in general boala este asociata displaziei ectodermice, un grup de afectiuni ce cauzeaza anomalii la nivelul parului, pielii, unghiilor si glandelor sudoripare. In cazuri rare in care anodontia apare fara displazie ectodermica, e probabil ca ea sa fie determinata de o alta mutatie genetica necunoscuta.

Semnele si simptomele anodontiei

Principalul simptom al anodontiei este absenta dintilor. Asadar, e posibil sa observi in primul rand semne legate de dezvoltarea dintilor. De pilda:

  •  dintii de lapte ai sugarului nu erup pana la varsta de puțin peste un an;
  •  dintii permanenti ai copilului nu se dezvolta pana la varsta preadolescentei.

Pot exista, in plus, si semne suplimentare asociate simptomelor displaziei ectodermice, precum:

  •  Caderea rapida a parului sau chelie neregulata;
  •  Lipsa sau reducerea transpiratiei;
  •  Buza de iepure sau despicatura valului palatin;
  •  Lipsa unghiilor.

Daca suspectezi existenta anodontiei la copilul tau, mergi la medic pentru o consultatie si radiografii, astfel incat sa se poata confirma ca nu exista dinti in gingii, care inca nu au crescut.
Retine insa ca etapele legate de dezvoltarea dintilor pot varia de la copil la copil, astfel ca nu e neaparat ca diagnosticul sa fie de anodontie. Varsta medie pentru aparitia primului dinte la copil este de 6 luni, dar unora dintre sugari nu le erupe primul dinte de lapte decat in jur de 14-15 luni. De asemenea, e posibil ca dezvoltarea dintilor permanenti sa dureze pana la varsta adolescentei.

Tipuri de agenezie dentara

Exista diferite tipuri de agenezie dentara. Anodontia reprezinta absenta tuturor dintilor: atat cei de lapte, cat si cei permanenti. Daca lipsesc doar unii dintre dinti, afectiunea poate fi incadrata ca:

  • Hipodontie – cand lipsesc maxim 6 dinti (cel mai comun tip de agenezie dentara).
  • Oligodontia – cand lipsesc mai mult de 6 dinti, dar nu toti.

Cand definim tipul de agenezie dentara, numarul dintilor lipsa nu include maseaua de minte (al treilea molar). Maselele de minte incep sa apara in general intre 17 si 21 de ani, dar la unele persoane e posibil sa nu erupa niciodata.

Optiuni de tratament pentru anodontie

Este foarte important sa mergi cu copilul la medicul stomatolog cat mai repede pentru a gasi o metoda de tratament pentru anodontie. Lipsa dintilor poate duce la o serie intreaga de probleme de sanatate, precum:

  •  Dificultate la mestecat si la inghitire
  •  Probleme alimentare si alimentatie insuficienta
  •  Stima de sine scazuta
  •  Muscatura defectuoasa
  •  Tipare anormale de vorbire
  •  Pierderea sau deteriorarea osului
  •  Muschii si structura maxilarului slabite
  •  Risc mai mare de carii sau alte probleme dentare

Din fericire exista suficiente metode de tratament pentru anonditie, astfel incat copilul sa poata duce o viata normala. Iata care sunt acestea.

Protezele dentare. Protezele sunt seturi complete sau partiale de dinti falsi, ce pot fi necesare in cazurile de absenta totala sau semnificativa a dintilor. Protezele se poarta la nevoie si se scot noaptea. Atentie: viata cu o proteza dentara necesita o rutina permanenta de ingrijire, ce include curatarea corecta si evitarea anumitor alimente si bauturi cat timp se poarta proteza.
Implanturile dentare. Implanturile sunt dinti falsi permanenti, cu radacini artificiale, care sunt implantate in gingii. Implanturile pot fi optiune promitatoare atunci cand exista un singur dinte de reparat intr-o zona.
Puntile dentare. Puntile sunt seturi de dinti artificiali, atasati de un bracket (sau punte) si apoi cimentati de structurile existente (fie dinti sanatosi existenti cu coroane dentare, fie implanturi dentare). In general puntile dentare sunt mai eficiente cand e vorba despre inlocuirea mai multor dinti lipsa la rand.
Medicul stomatolog iti va oferi cea mai buna indrumare cu privire la alegerea solutiei ideale, in functie de numarul de dinti lipsa, de sanatatea maxilarului, dar si de alti factori precum varsta si preferintele legate de stilul de viata.

Lipsa dintilor te poate afecta mult mai mult decat la nivel estetic. Ca si alte probleme de sanatate, cu cat anodontia este diagnosticata si tratata mai devreme, cu atat rezultatul va fi mai bun.

Intrebari frecvente

Cum se diagnosticheaza anodontia?

Daca dintii de lapte sau dintii permanenti nu prezinta semne de dezvoltare pana la varsta obisnuita, anodontia poate fi diagnosticata cu ajutorul radiografiilor dentare. Alaturi de un examen fizic si intrebari despre istoricul stomatologic familial, radiografiile pot fi folosite pentru a confirma absenta dintilor in gingii.

Anodontia este ereditara?

Da. Anondontia se mosteneste atunci cand fiecare parinte transmite o gena mutanta (anormala). Daca parintii sunt doar purtatori ai genei, ei nu vor manifesta niciun semn de anodontie.

0 Comentarii