News

Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a purta aparat dentar?

apr. 11, 2023 | Noutati

Un zambet frumos este un aspect extrem de important pentru stima de sine a unei persoane, insa dintii corect aliniati reprezinta si o parte critica a sanatatii orale. Daca te confrunti cu dinti strambi sau nealiniati, exista cateva optiuni de corectare disponibile.

Aparatele dentare sunt cea mai comuna forma de ortodontie corectiva folosita in stomatologia moderna. Exista cateva tipuri diferite de aparat dentar din care poti alege, fiecare cu beneficiile sale unice. Ai mai jos tot ce trebuie sa stii inainte de a purta aparat dentar, de la tipurile de aparate existente pana lucrurile la care ar trebui sa te astepti de la tratamentul tau.

Ce este un aparat dentar?

Un aparat dentar este un dispozitiv ortodontic folosit pentru a alinia si corecta pozitia dintilor si a maxilarelor. Acesta este folosit in principal pentru a trata problemele dentare, precum dintii suprapusi sau distanta mare intre dinti.
Aparatele dentare sunt realizate in general din metal si arcuri si sunt atasate direct pe suprafata dintilor. Pe fiecare dinte se ataseaza un bracket, iar arcurile sau benzile sunt apoi folosite pentru a ajuta la mutarea dintilor in pozitiile dorite.
Aparatele dentare sunt o modalitate eficienta pentru persoanele de toate varstele de a-si corecta alinierea dintilor. Cu toate acestea, este obisnuit ca aceasta procedura corectiva sa fie folosita pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 10 si 15 ani. Chiar si asa, nu este deloc neobisnuit ca si adultii sa apeleze la aparate dentare pentru corectarea alinierii dintilor si a muscaturii.

Tipuri de aparate dentare

Aparate dentare metalice

Acestea sunt cele mai comune si mai conventionale tipuri de aparate dentare. Ele sunt formate din fire metalice si bracketi care se lipesc de dintii pacientului cu ajutorul unui adeziv special. Acestea sunt eficiente si pot fi utilizate pentru o gama larga de probleme ortodontice, precum realinierea dinților prost asezati, remedierea problemelor de aliniere a maxilarului, realinierea dinților strâmbi și a dinților înghesuiti.
Deși este folosit cel mai adesea la copii și adolescenți, adulții care nu sunt preocupați de aspectul bracketilor metalici pot folosi și ei acest tip de aparat.

Aparate dentare ceramice

Aparatele dentare din ceramica sunt similare cu cele metalice, cu singura diferenta ca bracketii sunt fabricati dintr-un material ceramic alb sau transparent, care se imbina mai bine cu culoarea dintilor pacientului. Acest tip de aparat dentar este mai putin vizibil decat cel metalic si, prin urmare, este preferat de multi pacienti adulti si de catre adolescenti.

Aparate dentare linguale

Acestea sunt asemanatoare cu aparatele dentare metalice conventionale, cu diferenta ca bracketii si firele sunt montate pe partea din spate a dintilor, astfel incat sa nu fie vizibile cand pacientul vorbeste sau zambeste. Bracketii pot fi si in acest caz metalici sau ceramici.
Aparatele dentare linguale sunt mai scumpe decat celelalte tipuri de aparate dentare si pot fi mai dificil de curatat si intretinut, insa avantajul lor este ca sunt mai estetice.

Aparate dentare invizibile

Acestea sunt cele mai noi tipuri de aparate dentare, utilizand tehnologie de ultima generatie pentru a crea un set personalizat de alignere transparente, care se poarta pe dinti.
Fiecare aligner va trebui purtat 22 de ore pe zi pentru o perioadă de cel puțin trei săptămâni, dupa care se vor face alte alignere, cu o formă ușor diferită, pentru a ajuta dintii sa se deplaseze in continuare pe pozitiile dorite.
Aceste aparate sunt invizibile, fiind o opțiune populară pentru adulți și adolescenți, care preferă să nu aibă aparat dentar vizibil. Ele pot fi indepartate usor pentru curatare, dar sunt mai putin eficiente decat alte tipuri de aparate dentare pentru anumite probleme ortodontice.

Aparate dentare autoligaturante

Acest tip de aparat dentar utilizeaza un sistem special de bracketi care nu necesita legaturi de metal sau elastice pentru a mentine firele pe pozitie. Aceste aparate sunt mai confortabile si au un timp de tratament mai scurt decat celelalte tipuri de aparate dentare.

Cum indreapta dintii aparatele dentare?

Aparatele dentare sunt personalizate pentru a satisface nevoile fiecarui pacient. Planul de tratament al fiecarei persoane va depinde de varsta, structura dintelui, structura maxilarului si obiectivele sale cosmetice generale.
Atat la copii cat si la adulti, aparatele dentare functioneaza in acelasi mod. Principala diferenta este ca, in cazul copiilor, oasele sunt mult mai moi, astfel ca tratamentul tinde sa fie mai scurt, iar efectele sale mai de durata. Pentru adulti, de obicei, este nevoie de mai mult timp pentru a corecta alinierea defectuoasa, iar ulterior trebuie purtat un dispozitiv de contentie sau o gutiera, pentru a mentine rezultatele.
La montarea aparatului dentar, pe suprafata fiecarui dinte se plaseaza cate un bracket, urmand ca apoi sa se foloseasca fire si benzi pentru a ghida dintii intr-o noua pozitie. Ajustarile benzilor sau firelor vor fi facute odata la cateva saptamani, pe masura ce dintii migreaza pe o pozitie noua.
Iata care sunt componentele folosite pentru realinierea dintilor.

Bracketi – majoritatea aparatelor dentare folosesc bracketi, niste bucati foarte mici de ceramica sau metal de forma patrata, care se fixeaza pe mijlocul fiecarui dinte si sunt decalati ulterior, in functie de planul individual de tratament.
Ligaturi elastice – mici benzi de cauciuc ce inconjoara fiecare bracket. Acestea ajuta la mentinerea arcului in fanta si ghideaza fiecare dinte in noua sa pozitie. Exista multe culori si dimensiuni diferite de ligaturi elastice.
Benzi elastice – spre deosebire de benzile de ligatura care sunt atasate orizontal, acestea sunt atasate vertical. Ele tin laolalta bracketii superiori si pe cei inferiori, contribuind la realinierea maxilarului pacientului. Acestea trebuie puse si indepartate zilnic de catre pacient.
Arc – o componenta metalica montata prin mijlocul fiecarui bracket. Arcul exercita o presiune constanta asupra fiecarui dinte pentru a-l ajuta se se deplaseze intr-o pozitie noua.

Cum decurge “traseul” unui pacient ortodontic catre aparatul dentar?

Primul pas in pregatirea pentru aparatul dentar este consultatia. Specialistul ortodont iti va evalua sanatatea bucala si pozitia dintilor inainte de a crea un plan personalizat pentru ingrijirea ta.
Dupa ce ai un plan de tratament si ai ales ce tip de aparat dentar vrei sa porti, medicul stomatolog va efectua o curatare profesionala a dintilor, iar daca sunt necesare alte tratamente – precum extractii sau obturatii – acestea vor fi efectuate inainte de montarea aparatului dentar.
Dupa igienizare, urmatoarea programare va fi pentru radiografii. De asemenea, ti se vor lua mulaje ale dintilor. La a doua programare vor fi lipiti bracketii de dinti, o procedura ce va dura in total aproximativ doua ore.
Medicul ortodont va usca in totalitate suprafata dintilor si apoi va lipi bracketii cu ajutorul unui adeziv special, pe care il va fixa apoi cu o lampa. Dupa ce bracketii sunt fixati, ortodontul va trece arcul prin fiecare bracket si va instala ligaturile pentru a tine totul pe pozitia potrivita.
Va trebui sa mergi la medicul ortodont o data la 6-8 saptamani, pentru ajustarea arcurilor si schimbarea elasticelor. Acest lucru va permite, de asemenea, medicului sa urmareasca progresul, sa efectueze curatari si sa verifice orice alte complicatii. Tratamentele ortodontice pot dura in general intre 18 luni si trei ani.

Ce trebuie sa faci pentru succesul tratamentului ortodontic?

Pentru a avea un tratament ortodontic de succes, este important sa urmezi sfaturile si recomandarile medicului ortodont.

  •  Respecta programarile si urmeaza instructiunile medicului ortodont in ceea ce priveste igiena orala si dieta.
  •  Poarta aparatul ortodontic asa cum ti-a fost prescris de catre medicul ortodont. Nu incerca sa ajustezi aparatul sau sa iti inlocuiesti firele de unul singur.
  •  Evita alimentele tari si lipicioase care pot sa desprinda bracketii sau sa afecteze dantura.
  •  Mentine o igiena orala adecvata si periaza-ti dintii de cel putin doua ori pe zi, folosind o periuta de dinti, periute interdentare si pasta de dinti adecvata.
  •  Foloseste ata dentara, dusul bucal si apa de gura pentru a curata zonele greu accesibile.
  •  Evita obiceiurile nocive, cum ar fi muscatul unghiilor, care pot deteriora aparatul si dantura.
  •  Raporteaza imediat orice problema sau durere medicului ortodont.
  •  Respecta timpul recomandat de purtare a aparatului si poarta dispozitivele de contentie dupa indepartarea aparatului ortodontic, pentru a preveni reaparitia problemelor dentare.

La ce sa te astepti dupa indepartarea aparatului dentar?

Dupa finalizarea tratamentului, medicul ortodont va indeparta firele si bracketii de pe dinti. Dupa indepartare, smaltul va fi curatat si lustruit pentru a-i reda stralucirea.
De asemenea, medicul ortodont iti va recomanda un dispozitiv de contentie care va trebui purtat pentru a ajuta dintii sa-si mentina noile pozitii.
Trebuie evitate alimentele lipicioase sau dure, precum si consumul de zaharuri in exces. Este important sa ai grija de dintii tai atat in timp ce porti aparatul dentar, cat si dupa indepartarea acestuia, respectand recomandarile medicului, o buna igiena orala si controalele regulate.

0 Comentarii