News

Coroanele dentare – solutia salvatoare pentru dintii devitalizati

mart. 10, 2022 | Noutati

Ai trecut recent sau urmeaza sa treci printr-o procedura de canal si nu stii cat de mult vor dura efectele interventiei? Ei bine, coroanele dentare aplicate dupa procedura de canal te asigura sa te bucuri mult timp de dintii devitalizati.
Procedura de canal este tratamentul standard pentru un dinte cu o carie profunda, cu pulpa afectata, si implica interventia cu o freza si curatarea dintelui la interior. Dupa indepartarea infectiei sau pulpei afectate de carie, dintele este umplut cu un material special si acoperit apoi cu ciment dentar.

Interventiile pe canal sunt proceduri invazive ce distrug sau afecteaza integritatea dintelui. Coroanele dentare pot intari structura dintelui, protejandu-l de deteriorarea ulterioara. In afara de consolidare, o coroana dentara are mai multe beneficii:

  •  Acopera un implant dentar.
  •  Reface un dinte spart.
  •  Protejeaza si reface dintii uzati.
  • Acopera o plomba mare.
  •  Protejeaza un dinte slabit de carie sau de spargere.
  •  Ajuta procedurile de cosmetica dentara.

1. Coroanele dentare pot salva un dinte grav afectat

Traumele, stresul si cariile dentare pot face ravagii la nivelul stratului exterior al dintelui. Uneori un dinte devine atat de slab si de afectat incat medicul stomatolog mai are doar doua optiuni: fie extractia dintelui, fie folosirea unei coroane dentare pentru a-l salva.
Daca medicul opteaza pentru salvarea unui dinte afectat, il va curata si il va plomba inainte de montarea unei coroane. Coroana dentara consolideaza dintele si il face la fel de puternic ca un dinte sanatos, iar in final pacientul isi recapata functionarea completa a dintelui.

2. Coroanele dentare protejeaza de distrugere un dinte devitalizat

Infectia pulpei dentare se numeste pulpita. Pulpita ireversibila nu dispare, ci cauzeaza moartea dintelui.
Stomatologul trateaza pulpita ireversibila indepartand pulpa infectata printr-o procedura de canal. Dupa efectuarea tratamentului de canal, dintele poate fi refacut fie prin plombare, fie prin acoperirea cu o coroana. Un dinte devitalizat, cu atat mai mult daca este vorba despre un molar, poate fi salvat de montarea unei coroane.

3. Coroanele reprezinta cea mai buna protectie pentru un dinte cu istoric de carie

Un dinte tratat de mai multe ori pentru carii este un candidat solid pentru o coroana dentara. In locul folosirii plombei sau onlay-ului dentar, medicul poate alege sa protejeze un dinte problematic cu o coroana dentara.
Coroana va acoperi tot dintele vulnerabil, creand o bariera intre acesta si restul gurii si impiedicand bacteriile daunatoare, acizii, zaharurile si amidonul sa vina in contact cu dintele.

4. Coroanele dentare reprezinta un tratament cometic versatil

Coroanele dentare corecteaza multe imperfectiuni ale dintilor. Ele acopera dintii crapati, fracturati sau ciobiti si dintii decolorati. Insa ele au si un rol estetic, oferindu-ti zambetul frumos la care visezi.
Coroanele acopera si spatiile dintre dinti, imbracand dintii mici si facandu-i mai mari. Tocmai de aceea, coroanele sunt un tratament cosmetic extrem de popular astazi.

5. Coroanele sunt permanente

Coroanele sunt mai puternice si mai rezistente decat plombele, inlay-urile si onlay-urile. In comparatie cu alte tratamente cosmetice, coroanele sunt cele mai solide si mai de durata optiuni, fiind mai benefice decat fatetele sau bondingul dentar.

0 Comentarii