News

Culoarea naturala a dintilor. De ce o pierzi si cum o poti recapata?

iun. 4, 2022 | Noutati

Ai observat ca dintii tai nu mai sunt la fel de albi ca odinioara sau cum ti-ai dori sa fie? Schimbarile in culoarea dintilor sunt in general subtile si se produc treptat, iar o anumita culoare galbena poate fi inevitabila.

Exista multe motive care pot duce la pierderea stralucirii dintilor naturali, unul dintre acestea fiind chiar inaintarea in varsta.
Vestea buna, insa, este ca pe cat de multe cauze exista pentru pierderea culorii albe, exista tot atatea modalitati de a elimina petele dentare si chiar de a preveni aparitia acestora. Ai mai jos cateva sfaturi care te vor ajuta sa intelegi ce se intampla cu dintii tai si sa iti pastrezi zambetul sanatos si stralucitor.

De ce se decoloreaza dintii sau devin mai inchisi la culoare?

Toata lumea isi doreste dinti frumosi si albi. Insa din pacate exista multe motive care duc la instalarea unei culori mai inchise a dintilor. Unele dintre aceste cauze nu pot fi controlate, iar acestea sunt varsta sau accidentele in tinerete, ce pot afecta dezvoltarea smaltului dentar. Medicul stomatolog iti va spune daca decolorarea este cauzata de factori ce tin de stilul de viata, sau daca este o problema de sanatate dentara.

Cauzele ce tin de stilul de viata:
  •  Alimente sau bauturi. Cafeaua, ceaiul, Coca-Cola, vinurile, afinele si unele alimente bogate in amidon, precum pastele sau cartofii, pot duce la instalarea petelor pe dinti. O dieta bogata in zahar si carbohidrati simpli poate duce si ea la colorarea dintilor.
  •  Consumul de tutun. Fumatul sau mestecatul tutunului poate pata dintii.
Cauzele ce tin de igiena si de sanatatea dentara
  •  Igiena dentara precara. Omiterea periajului si a folosirii atei dentare poate duce la acumularea placii si a petelor de mancare. Lipsa periajelor dentare profesionale poate permite si ea instalarea petelor.
  • Boli diverse. Bolile care impiedica dezvoltarea normala a smaltului dentar (exteriorul alb al dintilor) si a dentinei (nucleul poros „mai galben” de sub smalt) pot duce la decolorarea dintilor. Anumite tratamente medicale – precum radiatiile la nivelul capului si gatului si chimioterapia – pot cauza si ele decolorarea dintilor. Unele infectii la mamele insarcinate pot afecta dezvoltarea smaltului bebelusului si pot decolora dintii. Uscaciunea cronica a gurii este si ea un motiv important.
  •  Medicamente. Antibioticele tetraciclina si doxiciclina pot afecta formarea smaltului la copiii cu varsta sub 8 ani. Apele de gura si cele care contin clorhexidina si clorura de cetilpiridiniu pot pata si ele dintii. Antihistaminicele, medicatia antipsihotica si medicatia antihipertensiva pot provoca, de asemenea, decolorarea dintilor.
  •  Materiale dentare. Unele restaurari cu amalgam, in special materialele care contin sulfura de argint, pot da un aspect gri-negru dintilor.
  •  Varsta. Pe masura ce inaintezi in varsta, stratul exterior al smaltului se uzeaza, expunand dentina galbena. Dentina dentara creste, de asemenea, odata cu varsta, reducand dimensiunea pulpei. Transluciditatea dintelui se reduce, iar acesta pare mai inchis la culoare.
  •  Genetica. Smaltul mai gros si mai alb este uneori o mostenire genetica.
  •  Mediul. Prea mult fluor in perioada de formare a dintilor – fie din apa, fie in urma utilizarii excesive a fluorului (aplicatii cu fluor, ape de gura, pasta de dinti) poate provoca fluoroza, care arata ca niste pete albe pe dinti.
  •  Traume. Deteriorarea dintilor copiilor mai mici de 8 ani, in urma unei lovituri,  poate perturba formarea smaltului. Trauma poate decolora si dintii adulti atunci cand o leziune sportiva sau un alt impact provoaca scaderea fluxului de sange catre dinte sau omoara nervul.

Optiuni de tratament pentru albirea dintilor

Optiunile de tratament variaza si nu toate metodele de albire sunt potrivite pentru oricine. Cu cate nuante se vor albii dintii depinde de tipul de pata. Retine insa ca este important sa stai de vorba cu medicul despre orice produs de albire pe care ti-ai propus sa il folosesti.

Albirea profesionala a dintilor

Albirea profesionala se face de catre medicul stomatolog, cu produse si proceduri profesionale de albire.
Stomatologul va aplica o solutie de peroxid de hidrogen. Unele produse necesita expunerea la caldura printr-o lumina speciala pentru a accelera procesul de albire, in timp ce alte produse au o concentratie mai mare de agent de albire, uneori cu desensibilizant si un tip de gutiera personalizata, ce ofera o aderenta mai buna a agentului de albire.
Bondingul dentar este o procedura prin care medicul stomatolog aplica pe dinte o rasina intarita apoi cu o lumina speciala. Lumina lipeste rasina de dinte pentru a imbunatati culoarea si structura zambetului.
Coroanele dentare sunt folosite pentru a proteja, acoperi si restaura un dinte afectat si te pot ajuta sa ai un zambet mai alb. Medicul stomatolog poate personaliza culoarea coroanei, astfel incat sa fie in ton cu ceilalti dinti.
Fatele dentare sunt niste foite personalizate, din ceramica sau zirconiu, care acopera fata dintelui pentru a-i imbunatati culoarea si forma. Daca optezi pentru fatete, va trebui sa eviti sa musti din alimente tari cu dintii din fata, pentru a evita spargerea fatetelor.

Albirea dintilor acasa

Albirea dintilor acasa se poate face cu diverse produse pe care le gasesti in farmacii si pentru care nu ai nevoie de reteta de la medic. Ele pot fi sub forma de paste de dinti, stilouri, benzi sau gutiere speciale care se aplica pe dinti.
De asemenea, poti avea grija de culoarea dintilor tai periind-i in mod adecvat de cel putin doua ori pe zi cu o pasta speciala pentru albire si folosind ata dentara sau dusul bucal.
Evita, de asemenea, patarea dintilor cu alimente si bauturi care modifica in general culoarea danturii. Daca nu le poti evita, incearca sa bei cu paiul, sau consuma apa dupa ele si clateste-ti gura pentru a preveni patarea.
Daca esti fumator, renunta la fumat pentru a tine departe petele de tutun.

Albirea coroanelor, fatetelor sau lucrarilor protetice

Restaurarile dentare, inclusiv fatetele, coroanele, puntile, protezele sau implanturile nu pot fi albite, pentru ca ele sunt realizate din materiale artificiale, de obicei portelan.

Metodele naturiste de albire a dintilor

Daca vrei sa iti albesti dintii dar ti-e teama sa mergi la stomatolog, sau vrei sa o faci cu cheltuieli minime, ai la dispozitie si cateva alternative home-made pentru metodele conventionale.
Atentie: albirea la domiciliu poate deteriora dintii daca produsele sunt folosite incorect sau pentru prea mult timp. Deteriorand smaltul dintelui te expui riscului de sensibilitate dentara si carii.

Bicarbonat de sodiu si peroxid de hidrogen

Folosirea unei paste din bicarbonat de sodiu si peroxid de hidrogen indeparteaza bacteriile si acumularea placii si te ajuta sa scapi de pete.
Amesteca 1 lingura de bicarbonat de sodiu cu 2 linguri de peroxid de hidrogen si periaza dintii cu aceasta pasta, clatind bine gura cu apa dupa.  Poti folosi aceleasi cantitati si pentru a face o apa de gura sau poti incerca direct bicarbonat cu apa.

Otet de mere

In cantitati foarte mici, otetul de mere poate fi si el folosit pentru albirea dintilor. Fa o apa de gura din 2 lingurite de otet de mere cu 200 ml de apa, clateste timp de 30 de secunde si apoi clateste gura cu apa. Atentie, insa, la potentialul otetului de mere de a deteriora stratul de suprafata al dintilor! Utilizeaza-l cu prudenta si pentru perioade scurte de timp.

Coji de lamaie, portocala sau banana

Datorita compusului d-limonen si/sau acidului citric, care se gaseste in unele coji de citrice, exista voci care sustin ca frecarea dintilor timp de 2 minute cu coaja de lamaie, portocala sau banana contribuie la albirea dintilor, insa nu exista cercetari care sa sustina aceasta ipoteza. Mai mult decat atat, fructele sunt acide si pot eroda smaltul dintelui.

Carbune activ

Unele persoane spun despre carbune ca ar avea capacitatea de a elimina pigmentii si petele de pe dinti, precum si bacteriile si toxinele din gura.
Desi exista si paste de dinti care contin carbune activ si pretind ca albesc dintii, unele cercetari spun ca poate fi abraziv, ducand la pierderea structurii dintilor si facandu-i sa para mai galbeni!

Ulei de cocos

Se spune ca uleiul de cocos folosit pentru o clatire indelungata elimina placa si bacteriile din gura, ceea ce contribuie la albirea dintilor. Tine in gura timp de 10 pana la 30 de minute 1-2 lingurite de ulei de cocos, scuipa, clateste cu apa si bea la final un pahar de apa.
Nu exista studii specifice care sa confirme efectul de albire a dintilor, dar un studiu din 2015 a constatat ca clatirile cu uleiuri de susan si floarea soarelui au redus gingivita cauzata de placa.

Fructe si legume cu un continut mai mare de apa

Consumul de fructe si legume crude cu un continut ridicat de apa poate contribui la mentinerea dintilor sanatosi, continutul de apa curatand dintii si gingiile de placa si de bacteriile ce duc la ingalbenirea dintilor.
In plus, fructele si legumele crocante consumate dupa masa pot creste productia de saliva, contribuind la indepartarea particulelor de alimente blocate in dinti si spaland acizii daunatori.
Desi nu exista nicio indoiala ca o dieta bogata in fructe si legume este buna pentru sanatatea dentara si generala, nu exista multe dovezi stiintifice care sa sustina aceste afirmatii. Insa chiar si asa, consumul acestor alimente sanatoase pe tot parcursul zilei cu siguranta nu iti va face niciun rau.

0 Comentarii