News

Cum indepartezi acasa depunerile de tartru

iun. 7, 2023 | Noutati

Ai observat de curand ca pe gingiile si dintii copilului tau se dezvolta o materie de culoare galben sau maroniu? Ei bine, atunci probabil stii deja ca in ciuda eforturilor pe care le faci, pur si simplu nu dispare cu un simplu periaj. Pentru ca este vorba despre o acumulare de tartru.

Placa lasata sa se acumuleze si sa se calcifieze pe dinti devine tartru (sau calcul dentar). Tartrul nu numai ca pateaza dintii, dar poate afecta pe termen lung gingiile si dintii.
Periajul de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor este cea mai buna abordare pentru a impiedica formarea placii si a tartrului pe dinti. Bacteriile care se acumuleaza in locurile greu accesibile din cavitatea bucala pot fi tinute la distanta prin folosirea regulata a atei dentare si utilizarea unei ape de gura antiseptice. Gargara cu otet si apa sau periajul cu bicarbonat de sodiu ar putea fi si ele solutii foarte bune.

Placa si tartrul pot fi indepartate si prevenite fara ajutorul medicului stomatolog. Tot ce ai de facut este sa urmezi sfaturile si pasii de mai jos.

Ce este tartrul?

Tartrul este o acumulare de placa dentara pe dinti. El este compus din bacterii, mucus si resturi alimentare. Daca placa nu este indepartata in mod regulat prin periaj si ata dentara, se va mineraliza si va deveni tartru. Tartrul poate provoca carii si boli ale gingiilor.

Tartrul se acumuleaza atat pe partea exterioara, cat si pe cea interioara a dintilor, ca si in spatiile dintre ei. Mai mult decat atat, daca mananci sau bei ceva care ar putea pata acest material poros, dintii tai vor deveni inestetici.

In plus, tartrul galben sau maro, cu o textura tare, se poate depune fie deasupra, fie sub linia gingiei (calcul subgingival) si nu poate fi indepartat cu o periuta de dinti, pentru ca el adera foarte strans mai ales la dintii copiilor.

Semnele acumularii de tartru

Iti poti da seama daca ai depuneri de tartru dupa felul in care iti simti dintii. Tartrul poate fi maro, galben sau cafeniu. Tartrul care se acumuleaza sub linia gingiei poate fi negru sau maro, contribuind la aparitia bolilor gingivale, la pierderea osoasa, la retractia gingivala si chiar la pierderea dintilor.

Alte simptome ale bolii parodontale sunt respiratia urat mirositoare cronica, bolile gingivale, cariile, sensibilitatea dentara si sangerarea si inflamarea gingiilor.

Lasat netratat, tartrul poate crea o serie intreaga de probleme de sanatate. Unele cercetari au aratat chiar ca riscul de atac de cord, boli cardiace si diabet poate fi asociat cu boala gingivala cauzata de formarea de tartru.

5 pasi pentru eliminarea tartrului acasa, ca la stomatolog

Cel mai important lucru pe care il poti face pentru sanatatea orala este sa iti cureti dintii de doua ori pe zi si sa mergi regulat la stomatolog. Dar, daca nu poti merge la cabinet sau daca vrei sa iti mentii dintii cat mai curati si sanatosi intre programari, sfaturile de mai jos te vor ajuta sa ai dinti stralucitor de curati.

1. Curata-ti bine dintii cu o periuta de dinti electrica

Alege o periuta de dinti electrica circulara si de dimensiune mica, astfel incat sa poti curata cu usurinta fiecare dinte in parte si sa ajungi la golurile dintre acestia. Potrivit unui studiu din 2015, desi atat periutele de dinti manuale, cat si cele electrice pot indeparta placa bacteriana, „folosirea periutelor de dinti electrice, in special a periutelor contra-rotative si a celor oscilante-rotative, poate fi benefica pentru reducerea sangerarilor sau inflamatiei gingivale”.

2. Foloseste o pasta de dinti cu fluor

Fluorul ajuta la prevenirea cariilor, intarind smaltul dentar si facandu-l mai rezistent la acid, care poate deteriora dintii.
Fluorul este un mineral natural care, in mai multe studii, s-a dovedit eficient in controlul cariilor dentare. Pastele de dinti pot contine diferite niveluri de fluor; adultii si copiii peste trei ani ar trebui sa foloseasca pasta de dinti care contine 1.350-1.500 ppm de fluor.
Pentru copii, foloseste o pasta de dinti special conceputa pentru varsta lor, pentru a te asigura ca aceasta are nivelul adecvat de fluor. Daca nu esti sigur ce pasta de dinti este cea mai buna pentru tine si pentru familia ta, stai de vorba cu medicul stomatolog.

3. Spala-te pe dinti cel putin doua minute (ideal trei)

Periajul dintilor timp de doua minute este un sfat pe care in mod cert il stii deja. Stiai insa ca multi oameni se spala, de obicei, pe dinti doar 45 de secunde?! Cantitatea de placa indepartata creste odata cu timpul de periaj. Potrivit unui studiu, periajul timp de trei minute a indepartat cu 55% mai multa placa decat periajul timp de 30 de secunde.

4. Foloseste regulat ata dentara si periutele interdentare

Mai multe studii au constatat ca „utilizarea atei dentare alaturi de periajul dintilor a redus boala gingivala usoara sau gingivita mult mai eficient decat doar periajul dentar”.
Majoritatea oamenilor stiu ca nu poti peria dintii si gingiile la potentialul maxim doar cu o periuta de dinti. Astfel, folosirea atei dentare este esentiala pentru indepartarea placii si a particulelor de alimente blocate intre dinti in locuri greu accesibile.
In plus, periutele interdentare te ajuta sa iti cureti dintii si mai bine. Periutele interdentare arata ca niste perii de rimel mici si sunt folosite pentru a curata usor intre dinti si gingii.

5. Foloseste regulat apa de gura antibacteriana

Apa de gura antibacteriana are multe beneficii: iti poate improspata respiratia, reduce acumularea placii, slabeste rezistenta oricaror reziduuri alimentare incapatanate si reduce riscul aparitiei cariilor. Folosirea apei de gura imediat dupa periaj poate elimina fluorul benefic de pe dinti, asa ca foloseste-o pentru a-ti improspata gura in timpul zilei, ca de pilda dupa o gustare sau dupa pranz.

Nu uita ca impiedicarea depunerilor de tartru incepe cu mentinerea unei danturi curate si fara germeni. Cu cei cinci pasi de mai sus dintii tai vor ramane super curati si samatosi intre programarile la medicul stomatolog.

Retine ca este indicat sa eviti utilizarea acasa a unor produse sau instrumente pentru indepartarea tartrului, cum ar fi racletele pentru tartru. Dentistii se pregatesc ani de zile pentru a-si dezvolta abilitatile necesare pentru a utiliza in siguranta echipamentul dentar, cum ar fi racletele pentru tartru, iar daca decizi sa folosesti acasa astfel de instrumente poti cauza mai multe probleme, inclusiv infectii sau leziuni ale cavitatii bucale.

Moduri naturale de a elimina acasa depunerile de tartru

Exista multe modalitati naturale de indepartare a depunerilor de placa, iar cele mai multe dintre ele implica utilizarea unor produse pe care probabil le ai deja in casa, chiar daca nu au un gust foarte placut.

1. Otet alb si apa

Otetul are un gust foarte puternic si probabil ca nu este cel mai indicat pentru gargara, insa otetul alb este anti-bacterian, ceea ce inseamna ca poate contribui la prevenirea placii si a tartrului. Adauga doua lingurite de otet alb si o jumatate de lingurita de sare intr-un pahar mic de apa, amesteca si clateste gura cu acest amestec de doua ori pe zi.

2. Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate face dintii sa arate mai albi, precum si sa neutralizeze acidul ce provoaca aparitia cariilor. Unele paste de dinti contin bicarbonat de sodiu, care actioneaza ca un abraziv bland, eficient in indepartarea placii de pe dinti. Fa o pasta amestecand cateva picaturi de apa cu o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu. Aplica pasta pe dinti folosind periuta de dinti si periaza usor dintii cu pasta timp de un minut, apoi clateste bine cu apa.

3. Aloe vera

Aloe vera este un arbust mic, dar cu beneficii incredibile pentru sanatate, printre care si efectele benefice pentru dinti. Amesteca o lingurita de gel de aloe vera cu patru lingurite de glicerina (un ingredient prezent in multe paste de dinti), cinci linguri de bicarbonat de sodiu, o picatura de ulei esential de lamaie si o cana de apa. Foloseste amestecul pentru a-ti curata dintii si pentru a elimina treptat placa si tartrul.

Prevenirea acumularii de tartru si placa

Cea mai remarcabila abordare pentru a preveni formarea tartrului si a placii dentare este o rutina corecta de igiena dentara, insotita de vizite regulate la stomatolog. Insa alimentatia este si ea un factor cheie daca vrei sa tii tartrulu si placa la distanta.

Placa poate fi prevenita prin reducerea aportului de alimente bogate in amidon si zahar. Bacteriile din gura iubesc alimentele cu zahar si amidon, iar atunci cand bacteriile se hranesc cu aceste alimente, genereaza senzatia tipica de dinti incarcati, cunoscuta sub numele de placa.

Limiteaza consumul urmatoarelor alimente sau curata-ti dintii ulterior, pentru a contribui la prevenirea formarii placii:
– Bomboane
– Inghetata
– Prajituri si placinte
– Alimente deshidratate
– Chipsuri din cartofi
– Paine pufoasa

Unele bauturi pot fi la fel de daunatoare pentru acumularea placii dentare pe dinti. Bauturile carbogazoase, alcoolul, sucurile de fructe si bauturile sportive bogate in carbohidrati pot contribui toate la formarea placii.

Eliminarea tartrului de pe dintii copiilor la stomatolog

Detartrajul este un proces folosit de stomatologii pediatri pentru a indeparta tartrul si placa dentara de pe dinti. Dentistii folosesc un scaler pentru a indeparta tartrul de pe dinti si de sub linia gingiei in timpul unei proceduri de detartraj. Daca acumularea de tartru este semnificativa, poate fi folosit un scaler ultrasonic sofisticat.

Stomatologii pediatri indeparteaza tartrul si apoi efectueaza un periaj profesional al dintilor, pentru a evita formarea placii si pe viitor. Pe dintii copilului se aplica o pasta grunjoasa pentru a netezi suprafetele dintilor. Lustruirea dintilor elimina, ca bonus, si petele usoare de pe suprafata dintilor.

Mergi regulat la medicul stomatolog cu copilul tau pentru ca acesta sa aiba mereu dinti curati, sanatosi si fara tartru, iar intre programari nu uita ca ai la indemana toate sfaturile de mai sus pentru eliminarea naturala a tartrului, dar si modalitatile de preventie a depunerilor de tartru.

0 Comentarii