News

Cum periem corect dintii?

aug. 18, 2022 | Noutati

Probabil ti se pare ca stii deja sa iti periezi corect dintii si ca nu mai ai nimic de invatat. Si pana la urma… spalatul pe dinti nu se invata oare de la cele mai mici varste?! Ei bine, s-ar putea sa fii surprins sa afli ca oamenii traiesc cu o multime de convingeri gresite despre cum sa te speli corect pe dinti. Poate ca ai invatat gresit inca de cand erai mic, sau poate ca erorile au aparut in timp.

Oricum ar fi, insa, asigura-te inca o data ca stii cu adevarat cum sa te speli pe dinti. Iata care sunt cei zece pasi pe care trebuie sa ii urmezi, dar si trei greseli pe care e musai sa le eviti.

1. Foloseste periuta potrivita

Uneori oamenii cred ca daca aleg periute de dinti cu peri tari, acestia vor contribui la o mai buna curatare. Si nu este neaparat adevarat. Indiferent ca alegi o periuta de dinti electrica sau una manuala, regula nenegociabila este ca ea sa aiba peri moi. Perii trebuie sa se poata indoi si chiar sa intre sub gingie.
Iata asadar ca pentru majoritatea oamenilor o periuta de dinti cu peri moi va fi cea mai sigura alegere. In functie de cat de energic iti periezi dintii si de rezistenta lor, e posibil ca periutele cu peri medii si tari sa iti afecteze gingiile, suprafata radacinii si smaltul protector al dintilor.
Nu folosi periute cu peri naturali, pentru ca acestia pot retine bacteriile.
In plus, capul periutei trebuie sa fie suficient de mic pentru a ajunge la toti dintii. Alege o periuta de dinti cu un maner care sa iti incapa perfect in mana.

2. Inlocuieste periuta veche de dinti

Atunci cand gasesti o periuta de dinti buna, e greu uneori sa renunti la ea. Insa trebuie sa stii ca o periuta de dinti grozava nu e garantata pe viata. O periuta cu perii uzati isi pierde puterile.
Daca observi modificari ale perilor – decolorare, indoire, tocire sau murdarire – e timpul sa o arunci si sa iti iei o periuta noua.
De asemenea, e inteligent sa nu imparti periuta de dinti cu nimeni.
In general, este recomandat sa schimbi periuta dupa 3-4 luni de utilizare. Fii atent intotdeauna la semnele care iti arata ca perii se uzeaza.

3. Periaza dintii de doua ori pe zi

E mult mai bine sa te speli o data pe zi decat deloc, insa cavitatea ta bucala are nevoie sa te speli pe dinti de doua ori pe zi. Alimentele pot forma placa in numai opt ore, ceea ce inseamna ca periajul o singura data pe zi este o garantie ca vei avea mult mai multa placa pe dinti.

4. Foloseste pasta de dinti potrivita

Trebuie sa folosesti intotdeauna o pasta de dinti cu fluor. Fluorul indeparteaza placa si intareste smaltul dintilor. Brandurile producatoare de pasta de dinti ofera o varietate larga de functii, precum albirea, desensibilizarea si controlul tartrului, precum si diferite arome. Alege orice brand care se potriveste preferintelor tale.

5. Foloseste o tehnica de periaj corecta

In primul rand, aplica pe periuta o cantitate de pasta de dinti cat un bob de mazare.
Apoi, in loc sa misti periuta de-a lungul dintilor, e indicat sa periezi dintii cu miscari circulare mici. Periajul dintilor de la stanga la dreapta este o greseala frecventa pe care o facem cand ne spalam pe dinti. Inca o data, gandeste-te la masaj, nu la frecare!
Incepi de la gingie si mergi in sus si in jos, cu miscari circulare mici. Daca periezi dintii gresit, nu te va ajuta! Ba chiar iti poate afecta dintii…
Tine periuta inclinata la 45° cand periezi dintii din fata. Curata interiorul dintilor deschizand gura larg si inclinand periuta de dinti spre linia gingiei.

6. Aplica miscari delicate

Cand vine vorba de periaj, mai tare nu inseamna mai bine. Adesea oamenii isi freaca dintii de parca ar incerca sa curete chitul de pe faianta din baie… Ei simt ca daca nu freaca bine dintii, nu se periaza cum trebuie.
Ei bine, nu! Periajul energic al dintilor nu inseamna ca ii vei curata mai bine. Placa este moale si libera, asa ca nu e nevoie sa freci. Ba chiar cel mai bine ar fi sa inlocuiesti cuvantul “frecat” cu cuvantul “masaj”.
In afara faptului ca este inutil, periajul puternic poate deteriora atat smaltul dintilor, cat si gingiile. Daca periutele tale de dinti se uzeaza prea repede, e un semn ca te periezi prea intens.

7. Periaza dintii suficient de mult timp

O greseala foarte frecventa este periajul prea rapid, pentru ca periatul dintilor poate fi o actiune plictisitoare. Incearca sa iti pui melodia preferata si ascult-o 3 minute si sau uita-te la serialul preferat cateva minute. Timpul va trece astfel mult mai repede si vei imbina utilul cu placutul.
Inainteaza lent in fiecare parte a gurii, alocand cel putin zece secunde pentru fiecare zona. In general, ar trebui sa aloci aproximativ trei minute periajului dentar.

8. Periaza si limba

Periuta de dinti nu este doar pentru dinti. Bacteriile care se inmultesc pe limba sunt greu de eliminat. Apa de gura nu este eficienta, asa ca e necesar sa periezi si limba. Pur si simplu periaza intreaga limba cu pasta de dinti proaspata, ajungand pe cat posibil si in partea din spate a limbii.

9. Spala periuta de dinti

Dupa ce ai terminat periajul dintilor si al limbii, periuta de dinti va fi plina de bacterii. Daca nu o cureti cu atentie, la urmatorul periaj vei reintroduce acele bacterii in gura si pe dinti. Spala periuta de dinti cateva secunde sub jet de apa si apoi las-o la uscat. Permitand periutei sa ia aer, impiedici formarea mucegaiului si inmultirea bacteriilor, care se intampla atunci cand periuta ramane umeda.

10. Foloseste ata dentara

Folosirea atei dentare este cel mai omis pas din rutina de igiena dentara. Nu face si tu aceasta greseala! Oricat de eficient ar fi periajul pe dinti, el nu poate face toata treaba singur. Resturile alimentare mici raman blocate intre dinti, iar ata dentara este singura modalitate de a le indeparta. Foloseste ata intre toti dintii, cel putin o data pe zi.

3 greseli frecvente de periaj pe care trebuie sa le eviti

Lipsa de atentie la linia gingiei

O greseala frecventa la periaj este ca insisti foarte mult pe suprafata dintilor si nu ajungi la linia gingiei.
Bacteriile apar adesea acolo unde dintele se intalneste cu gingia, ozona pe care adesea o ignoram in timpul periajului. In zona in care dintele iese din gingie, exista 1 mm de tesut gingival care trebuie curatat si pe cat posibil sa intri chiar mai mult sub gingie, aproximativ 2-3 mm. De aceea, perii periutei trebuie sa se poata indoi.

Periajul dentar prea curand dupa masa

De cele mai multe ori suntem tentati sa fugim imediat la toaleta pentru a scapa de reziduurile lasate intre dinti de masa pe care tocmai am luat-o. Si nu e deloc bine!
E adevarat ca e mai bine sa periezi dinti prea devreme decat sa nu ii periezi deloc, insa e bine sa astepti 15-20 de minute dupa masa.
Imediat dupa ce ai mancat, gura este plina de acizi, iar la periaj vei folosi substante abrazive care vor ajuta acidul sa erodeze dintele. 15-20 de minute sunt suficiente pentru ca saliva sa isi faca treaba si sa neutralizeze acidul. Daca nu poti astepta atat, clateste-ti gura cu putina apa inainte de periaj pentru a mai elimina macar partial din acid.

Lipsa rutinei complete de igiena orala

Stim deja ca trebuie sa ne periem dintii cel putin de doua ori pe zi, si cel putin 2-3 minute. Zilnic. Nu e negociabil!
Insa o greseala este ca nu parcurgi macar o data pe zi rutina completa de igiena orala: periaj, ata dentara, apa de gura.
Daca deranjezi complet bacteriile macar o data la 24 de ore le poti mentine mai putin infloritoare si mai putin periculoase.
Celelalte dati in care te speli pe dinti de-a lungul zilei (cand mananci ceapa, cand ai spanac intre dinti, cand pleci la o intalnire, cand mergi la stomatolog, cand simti nevoia de un refresh) sunt binevenite si importante. Insa macar o data pe zi un periaj bun, folosirea atei dentare si clatirea atenta cu apa de gura fac minuni.

Periajul dentar este esential pentru sanatatea orala. Problemele dentare pot fi atat costisitoare, cat si dureroase. Periajul este singura modalitate de a elimina bacteriile care formeaza placa, iar placa nestingherita va provoca, desigur, carii si boli gingivale.

0 Comentarii