News

Curatarea in profunzime a dintilor. La ce sa te astepti?

feb. 9, 2024 | Noutati

Vizitele de rutina la stomatolog implica adesea detartrajul si periajul profesional, avand ca scop indepartarea placii si tartrului din locurile greu accesibile la periaj si la folosirea atei dentare. Insa pentru persoanele afectate de boli ale gingiilor, poate fi nevoie de o curatare in profunzime a dintilor.
Medicii stomatologi recomanda curatarea in profunzime a dintilor – detartraj si planare radiculara – pacientilor sufera de afectiuni gingivale, in special daca acestea au evoluat in parodontoza. Curatarea in profunzime indeparteaza acumularea de tartru de sub linia gingiei.

Ce este curatarea in profunzime a dintilor?

Medicii stomatologi recomanda curatarea in profunzime a dintilor (cunoscuta si sub denumirea de detartraj si planare radiculara) pacientilor care sufera de boli ale gingiilor, atunci cand tartrul s-a acumulat in buzunarele dintre dinti si gingii si, in unele cazuri, pana la radacina dintilor.
Curatarea in profunzime implica indepartarea placii din zonele dintilor de sub linia gingiei pentru a reduce decalajul dintre dinti si gingii cauzat de boala parodontala. Procedura difera de un detartraj obisnuit sau de detartraj si periaj profesional, in care se indeparteaza doar placa de deasupra liniei gingiilor.
Medicul va patrunde sub linia gingiei pentru a indeparta toxine precum calculul dentar, tartrul si alte substante care au ramas blocate pe suprafetele dintilor. Daca aceste materii nu sunt indepartate, boala gingivala sau raspunsul imun al gingiilor se va agrava, ducand la sangerari gingivale si buzunare gingivale tot mai adanci.

Ce implica procesul de curatare in profunzime?

Curatarea in profunzime implica anumiti pasi. Iata care sunt acestia.

1. Diagnosticul inainte de programare

Inainte de curatarea in profunzime, medicul stomatolog trebuie sa fi pus deja un diagnostic de boala parodontala, masurand distanta dintre dinti si gingii cu o sonda parodontala. Daca distanta este mai mare de 3 mm, acesta este un semn de boala a gingiilor. Stomatologul va cauta, de asemenea, semne de sangerari gingivale, inflamatie sau slabire a dintilor.
Cele trei stadii ale bolii gingivale sunt gingivita, parodontoza si parodontoza avansata. Gingivita poate fi tratata de obicei fara o curatare in profunzime, dar parodontoza si parodontoza avansata vor necesita curatarea in profunzime a dintilor.
De obicei, medicul va solicita si o radiografie, pentru ca parodontoza poate provoca pierderi osoase, care vor fi evidente pe o radiografie.

2. Prima programare pentru curatarea in profunzime

In general curatarea in profunzime a dintilor se face in doua programari, pentru ca medicul stomatolog va folosi un anestezic local pentru a amorti si a trata cate o parte a gurii la fiecare intalnire. Amortirea intregii guri ar ingreuna vorbitul, mancatul sau bautul dupa programare. Stomatologul va folosi o crema de amortire sau va injecta anestezic local in gingii, pentru a se asigura ca nu simti nicio durere in timpul tratamentului, dupa care va folosi un mic instrument pentru a indeparta tartrul de sub linia gingiei.
Pentru zonele greu accesibile sau cu tartru incapatanat, medicul stomatolog poate utiliza un dispozitiv cu ultrasunete care vibreaza pentru a indeparta placa si tartrul.

3. A doua programare pentru curatarea in profunzime

La a doua programare, medicul stomatolog va trata cealalta parte a gurii cu aceleasi tehnici ca si la programarea anterioara. El va verifica si prima parte a gurii si cum se recupereaza dupa curatarea in profunzime.
Fiecare programare va dura intre una si patru ore. Daca ai o infectie severa, e posibil sa fie nevoie de un tratament suplimentar sub forma de gel antibiotic plasat direct in buzunarul dintre dinti si gingii. De asemenea, poti primi tablete cu antibiotice sau o apa de gura puternica pentru a trata infectia.

4. Programarea de dupa curatarea in profunzime

Dupa cele doua programari, vei mai avea o programare la aproximativ doua saptamani, in care stomatologul va masura dimensiunea buzunarelor dintre dinti si gingii pentru a vedea daca acestea s-au redus.
In functie de rezultatele curatarii in profunzime, e posibil sa fii indrumat catre un specialist pentru un tratament suplimentar.

Cum te pregatesti pentru curatarea in profunzime?

Nu sunt prea multe de facut pentru a te pregati pentru detartraj si planare radiculara, desi unii stomatologi pot recomanda clatiri cu o apa de gura antiseptica foarte puternica. Motivul este ca in timpul planarii radiculare vor fi transferate in sange o multime de bacterii.
Exista insa si specialisti care nu recomanda aceste clatiri pentru ca ele perturba microbiomul oral delicat. Iti poti sustine, insa, sanatatea orala cu obiceiuri precum clatiri cu ulei, probiotice orale si o dieta cu continut scazut de carbohidrati/zahar, pentru a reduce inflamatia.
Acest lucru te va ajuta sa iti pregatesti sistemul imunitar pentru o scurta expunere la mai multe bacterii si va reprezenta un prim pas pentru stoparea bolilor gingivale.
Daca te temi de sensibilitate sau durere, poti folosi un analgezic cu o seara inainte si in dimineata procedurii pentru a preveni inflamatia.

Cine are nevoie de detartraj si planare radiculara?

Unele dintre semnele bolii gingivale, prezente inainte ca medicul stomatolog sa o identifice la un control, sunt:
– Respiratia urat mirositoare.
– Sangerarea gingiilor (gingivita sau parodontoza stadiul I).
– Tesut gingival inflamat sau sensibil.
– Sensibilitate la folosirea atei dentare.
Daca observi oricare dintre aceste simptome, programeaza imediat o vizita la medicul stomatolog.
Aceasta procedura este recomandata atunci cand buzunarele sunt mai adanci decat se anticipa, ceea ce este primul semn al bolii parodontale. Curatarea in profunzime se face numai dupa ce buzunarele gingivale au o adancime mai mare de 3 milimetri.
La pacientii cu boala parodontala cronica, detartrajul si planarea radiculara pot contribui la reducerea adancimii buzunarelor pana la 0.5 mm.

Cat de frecvent se face curatarea in profunzime?

Curatarea in profunzime este folosita pentru a trata boala gingivala, de obicei atunci cand aceasta a ajuns intr-un stadiu avansat. In teorie, ar trebui sa fie nevoie de o singura curatare in profunzime, cu conditia sa mentii o igiena orala buna dupa curatare. Vizitele regulate pentru curatarea dentara de rutina sunt, de asemenea, necesare pentru a preveni recidiva bolilor gingivale.

Curatarea in profunzime are dezavantaje?

La fel ca orice alta procedura medicala, curatarea in profunzime a dintilor are anumite riscuri. Desi nu exista cercetari cu privire la dezavantajele si efectele secundare ale curatarii in profunzime a dintilor, poate aparea sensibilitate, sangerare si dureri gingivale timp de aproximativ o saptamana dupa procedura.
Pentru ca indepartarea tartrului din buzunarele dintre gingii si dinti creeaza un spatiu intre cele doua, dintii pot parea slabiti. In timp, insa, gingiile ar trebui sa se ataseze din nou de dinti, iar dintii se vor simti mai siguri.
Medicul stomatolog va efectua o radiografie inainte de curatarea in profunzime, astfel incat sa poata evalua amploarea daunelor si daca procedura ar putea duce la pierderea dintilor.

Cat de dureroasa este curatarea in profunzime?

Curatarea in profunzime a dintilor poate fi inconfortabila, dar nu ar trebui sa fie dureroasa. Stomatologul va administra un anestezic local, fie sub forma de gel, fie injectabil, astfel incat sa nu simti nicio durere in timpul procedurii.
In decurs de o saptamana dupa tratament, e posibil sa iti simti gingiile dureroase si umflate, si dintii sensibili. Aceste stari sunt normale, dar poti evita agravarea durerii asteptand cel putin 24 de ore dupa tratament inainte de periaj si ata dentara. Foloseste o periuta de dinti moale si o pasta de dinti sensibila si evita sa mananci sau sa bei alimente sau bauturi foarte calde sau reci, ce ar putea provoca sensibilitate.
Pe de alta parte, suprafata atat de curata a radacinii poate provoca sensibilitate. Tot tartrul si placa de pe suprafata radacinii actioneaza ca un fel de bariera termica, astfel ca o suprafata foarte curata poate fi sensibila la temperatura timp de cateva saptamani, in cel mai rau caz.

Curatarea in profunzime opreste boala gingivala?

Curatarea in profunzime poate avea ca efect incetinirea sau stoparea avansarii bolii gingivale. Tratamentul poate reduce sangerarea gingiilor si poate ajuta la prevenirea pierderii dintilor la persoanele care sufera de boli ale gingiilor. Fara tratament, boala gingivala poate progresa pana la stadiul in care sunt necesare tratamente mai invazive, cum ar fi operatia cu lambou sau grefele osoase si de tesut.
Tratarea cat mai timpurie a bolilor gingivale va oferi dintilor si gingiilor cele mai bune sanse de recuperare. Dupa tratament, cea mai buna modalitate de a te asigura ca boala gingivala nu revine este o rutina corecta de igiena orala.

Ingrijirea dintilor si gingiilor dupa curatarea in profunzime

Dupa planarea radiculara, exista cateva obiceiuri care te vor ajuta sa te recuperezi.
– Evita bauturile si alimentele acide timp de 2-3 zile.
– Asigura-te ca ai multa saliva in gura, astfel incat suprafetele radacinilor sa fie remineralizate si intarite.
– Periaza-ti dintii cu pasta de dinti cu nano-hidroxiapatita (nHa).
– Incearca sa folosesti o periuta de dinti sonica, utila in desprinderea placii inainte ca aceasta sa se intareasca si sa se transforme in tartru.
Multi stomatologi prescriu antibiotice dupa planarea radiculara, pentru a preveni infectia din cauza incarcaturii bacteriene crescute.

Ce se intampla daca nu faci curatarea in profunzime?

Este esential sa tratezi parodontoza imediat ce medicul iti pune acest diagnostic. Acesta este doar un motiv pentru care efectuarea unei curatari regulate odata la 6 luni este importanta pentru sanatatea ta dentara.
Desi, odata instalata, boala gingivala nu poate fi tratata complet, adesea ii poti opri avansarea.
Efectele ignorarii afectiunilor gigivale pot include:
– Pierderea dintilor din cauza cariilor dentare avansate (e mai greu sa tratezi cariile daca nu ai gingii sanatoase care sa protejeze radacinile dentare).
– Pierderea osoasa alveolara.
– Retractie gingivala dureroasa.
– Dinti slabiti si predispusi la cadere.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii