News

De ce nu cresc dintii permanenti ai copilului meu?

mart. 23, 2023 | Noutati

Momentul in care copilul tau isi pierde primul dinte de lapte poate fi o bucurie atat pentru tine cat si pentru cel mic. Va puteti juca de-a Zana Maseluta, iar copilul va primi cativa banuti pentru dintele cazut. Insa ce te faci cand dupa trei, patru sau sase luni de la caderea dintelui, acesta nu este inlocuit de un dinte permanent? Incepi sa te ingrijorezi…
Si e normal sa fie asa, insa inainte de a merge imediat la medicul stomatolog ar trebui sa stii cateva dintre motivele pentru care dureaza mai mult ca dintii permanenti ai copilului tau sa erupa.
Cand copilul tau ajunge la varsta la care incepe sa-si piarda dintii de lapte, vei avea in mod cert multe intrebari despre acest proces. Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le au parintii este de ce nu apar mai repede sau “la timp” dintii permanenti.
Ceea ce este important de inteles este ca e normal ca dintii copiilor sa nu respecte neaparat un “calendar”. Daca iti faci totusi griji cu privire la eruptia dintilor copilului tau, ai mai jos cateva dintre principalele motive pentru care acestia nu apar.

1. Lipsa spatiului pentru aparitia dintilor permanenti

Cel mai frecvent motiv pentru care nu apare un dinte permanent este o lipsa de spatiu. In general, dintii de lapte sunt mai mici decat dintii definitivi. Cand cade un singur dinte de lapte, eruptia unui dinte permanent poate fi impiedicata de dintii de lapte din jur.
Solutia este ca dintii de lapte vecini sa fie scosi, fie asteptand ca acestia sa se desprinda si sa cada in mod natural, fie, in unele cazuri, apeland la extractia lor de catre medicul stomatolog.
Majoritatea stomatologilor recomanda extractiile dentare doar daca sunt absolut necesare. In general, cel mai bun lucru este sa astepti, pentru ca multi dinti adiacenti cad cam in acelasi timp. Asadar, daca astepti aparitia unui dinte permanent, stai cateva saptamani sau chiar luni si mergi cu copilul tau la stomatolog.

2. Eruptia stramba

Desi nu este o problema la fel de frecventa ca lipsa spatiului, se intampla in unele cazuri ca dintii permanenti sa erupa in mod gresit. Dintii permanenti ar trebui sa urmeze aceleasi cai create de dintii de lapte, insa in multe cazuri dintii nu pot creste in directia corecta. De aceea, ei vor ramane prinsi sub dintii de lapte care nu au cazut inca. In general acest lucru se intampla cu caninii superiori si cu premolarii, pentru ca acestia se abat cel mai mult de la directia corecta, ceea ce duce la probleme de dezvoltare.
Ortodontia si extractia dentara reprezinta cea mai buna modalitate de a rezolva aceasta problema. Prin realinierea dintilor copilului, aceasta solutie poate ajuta dintii noi sa capete orientarea corecta. Iar daca problema este un alt dinte de lapte care incurca, cel mai bun scenariu este sa astepti sau sa il scoti. Radiografiile il vor ajuta pe medicul stomatolog sa stabileasca daca si copilul tau are acest gen de probleme.

3. Genele

Timpul necesar ca dintii de lapte sa cada si sa fie inlocuiti de dinti permanenti nu functioneaza dupa o reteta universal valabila.
Este important sa intelegi ca se poate intampla ca eruptia in cazul copilului tau sa fie inaintea sau in urma „calendarului anticipat”, iar acesta nu este un semn al unei probleme. Desi exista intervale generale de timp care in cazul celor mai multi copii sunt respectate, exista factori ce ar putea explica de ce copilul tau este cumva in urma.
Factorii genetici pot avea un rol in dezvoltarea dentara. Exista 80% sanse sa observi la copilul tau aceleasi caracteristici legate de cresterea dintilor ca cele din copilaria ta.
Daca a fost nevoie de mult timp pentru ca dintii permanenti ai parintelui sa apara sau daca a fost nevoie de un aparat dentar pentru a rezolva problemele ortodontice, e posibil ca si copiii sa aiba aceeasi problema.

4. Diferentele intre sexe

Eruptia dintilor variaza, de asemenea, si de la sex la sex. In general, fetelor le apar dintii permanenti mai devreme decat baietilor, pentru ca acestea se maturizeaza mai repede.
Fetele experimenteaza in general pubertatea si schimbarile sexuale mai devreme decat baietii. In acelasi mod, dintii permanenti se dezvolta ceva mai devreme decat in cazul baietilor. Studiile arata ca fetele incep sa isi piarda dintii cu sase luni mai devreme decat baietii. E normal si e uman ca parintii sa faca tot felul de comparatii cu alti copii, insa este important sa stii datele corecte.
Daca primul tau copil este fata, vei observa momentul in care isi pierde dintii si cat de repede apar dintii permanenti. Daca pentru al doilea copil, baiat, va dura mai mult, vei incepe sa te ingrijorezi si sa te intrebi ce este in neregula. Ei bine, nu se poate face nimic legat de aceasta diferenta. Ai rabdare si vezi daca incep sa apara, pentru ca indiferent de sex, eruptia dintilor permanenti este inevitabila.

5. Nutritia

Alimentatia copilului tau are un impact mare asupra dezvoltarii dintilor acestuia. Dintii au nevoie de calciu, precum si de alti nutrienti care le ofera forta pentru a strapunge gingia. Tocmai de aceea laptele, legumele si alte alimente sanatoase sunt atat de vitale pentru dieta copilului tau. Evitarea alimentelor cu zahar si a sucurilor poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra dezvoltarii dintilor. La fel ca in cazul intregului organism, alimentatia sanatoasa poate avea un efect pozitiv asupra dezvoltarii, in timp ce consumul de alimente sarace in nutrienti sau care dauneaza organismului poate provoca intarzieri.
Daca ai un copil mofturos la mancare, va trebui sa te asiguri ca stie exact cat de importanta este o dieta echilibrata inca de la cele mai mici varste. Copiii care nu au o dieta sanatoasa, preferand o dieta bogata in zahar, au tendinta de a avea dinti permanenti mai tarziu decat colegii sau prietenii lor de aceeasi varsta.
Include in dieta copilului tau legume verzi si alimente bogate in calciu, pentru a-l ajuta atat cu eruptia dintilor permanenti, cat si cu forta danturii.

6. Dintii inclusi

Probabil ca asociezi ideea de dinti inclusi cu maseaua de minte. Insa termenul “dinte inclus” inseamna doar ca un dinte nu poate erupe pentru ca este blocat.
Desi vorbim adesea despre aceasta problema cand vine vorba despre molarii de minte inclusi, care sunt de obicei extrasi chirurgical pentru a preveni infectia, si alti dinti pot fi “inclusi”, din motivele prezentate mai sus. Lipsa spatiului suficient, maxilarele inguste cauzate de factorii genetici sau de unele probleme similare pot duce la includerea unui dinte. Daca un dinte nu erupe o perioada lunga de timp, poti lua in calcul o programare la medicul stomatolog.

7. Greutatea si inaltimea

Studiile cu privire la obezitatea infantila au aratat ca baietii si fetele supraponderali au tendinta de a avea dinti permanenti mai repede decat copiii care au o greutate normala. De asemenea, si in cazul copiilor mai inalti dintii permanenti isi fac aparitia mai devreme decat in cazul celor mai scunzi. Prin urmare, daca ai un copil scund si relativ slab, dintii lui vor avea nevoie de timp pentru a se dezvolta. Nu trebuie sa iti faci griji, pentru ca ei vor aparea in cele din urma, iar asteptarea va merita.

8. Dinti supranumerari

Vorbim despre dinti suplimentari care se pot forma oriunde pe arcade. Pentru ca acesti dinti erup in spatiul destinat dintilor permanenti, ei ii pot intarzia pe acestia din urma sau le pot provoca deplasarea, cauzand probleme dentare.

Concluzie

Dezvoltarea dintilor permanenti ai copiilor tai ar trebui sa aiba loc in mod normal. Parintii trebuie sa retina ca fiecare copil este unic si sa incerce sa evite comparatiile cu alti copii. Insa daca eruptia dintilor permanenti dureaza mai mult de sase luni, ar trebui sa mergi cu copilul tau la stomatolog, care va intelege cauza exacta a problemei si va gasi solutii pentru aceasta. Aparatele ortodontice sunt importante in alinierea dintilor in crestere si iti vor ajuta copilul sa aiba acel zambet perfect pe care il adori.

Intrebari frecvente

Ce trebuie sa fac daca dintii de lapte nu cad?

Nu forta niciodata caderea unui dinte. Desi exista multe povesti despre dinti legati cu sfoara de clanta usii sau scosi de parinti, aceasta nu este o alegere buna. Nu numai ca poate fi foarte dureros, dar poate deteriora gingiile si dintii din jur. Incurajeaza-ti in schimb copilul sa miste dintele cu limba sau cu degetele (desigur, dupa ce s-a spalat pe maini in prealabil). Miscarea usoara poate rupe incet legatura dintre dinte si gingii, permitandu-i acestuia sa cada de la sine. Daca te ingrijoreaza ca un dinte nu este slabit sau nu cade, suna la medicul stomatolog, pentru a afla ce te poate ajuta in acest caz.

Ce sa fac daca dintii permanenti ai copilului meu nu apar?

Dantura copilului tau este unica. Desi exista multe articole online despre momentul cand ar trebui sa cada dintii de lapte sau cand ar trebui sa apara dintii permanenti, vei observa ca intervalele de timp sunt de cateva luni sau chiar ani. Copilul tau este unic si e posibil ca dintii sai sa cada mai devreme, mai tarziu sau intr-o ordine diferita de cea asteptata. Ceea ce nu este un motiv de ingrijorare. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti duci copilul la stomatolog de doua ori pe an. Cu ajutorul radiografiilor si examinarii, dentistul va observa orice este ciudat sau orice motiv de ingrijorare. In plus, tu si copilul tau puteti discuta cu medicul stomatolog despre evolutia dintilor.

Copilul meu are nevoie de o programare urgenta la stomatolog?

Programarile stomatologice de urgenta sunt facute ori de cate ori un pacient are o nevoie dentara care necesita asistenta imediata, dar care nu reprezinta o urgenta ce pune viata in pericol. De exemplu, o durere de dinti severa care nu dispare, o plomba cazuta sau o sangerare – toate pot fi motive pentru a merge la un stomatolog. Daca cel mic are o durere de dinti grava sau alte probleme, mergi la stomatolog inainte de urmatoarea programare.

Ce fac daca inghite un dinte?

Poate parea infricosator sa auzi ca cel mic a inghitit un dinte de lapte care a cazut in timp ce manca. Nu e nevoie sa intri in panica, pentru ca este ceva destul de frecvent. Vestea buna este ca un dinte de lapte inseamna in mare parte calciu si probabil se va dizolva in stomacul copilului, daca nu complet, cel putin in mare parte. Ar trebui sa fie suficient de mic pentru a trece prin sistemul digestiv al copilului tau.
Desi speram ca nu se va intampla, cand copilul tau inghite un dinte permanent – fie din cauza unei accidentari sportive, fie in urma unui accident – va trebui sa mergi la medic si sa faci o radiografie. Spre deosebire de dintii de lapte, dintii permanenti pot provoca probleme cu digestia. Dupa radiografie, va trebui sa discuti cu medicul stomatolog despre optiunile de inlocuire a dintilor adulti.

0 Comentarii