News

Detartrajul cu ultrasunete

apr. 12, 2022 | Noutati

Nu mai este o noutate pentru nimeni ca detartrajul si periajul profesional sunt o parte obligatorie a rutinei de ingrijire a dintilor. Insa desi toata lumea este de acord ca e bine sa mergi la medicul stomatolog, foarte putini oameni merg regulat la dentist.

Specialistii recomanda vizite regulate la stomatolog de doua ori pe an, pentru control, periaj profesional si detartraj, insa evident numarul de programari tine de obiceiurile orale ale fiecaruia si de problemele medicale pe care le are.
Vizitele la stomatolog pentru curatarea dintilor includ periajul dintilor, curatarea spatiilor interdentare, lustruirea dintilor si inlaturarea tartrului.
Iar daca in urma cu ceva ani pentru indepartarea placii dentare se foloseau exclusiv instrumentele manuale, astazi medicii stomatologi au la indemana si detartrajul cu ultrasunete.

Ce este detartrajul cu ultrasunete?

Una dintre cele mai noi tehnologii implementate in medicina stomatologica este curatarea cu ultrasunete. Curatarea dintilor nu are ca scop doar un aspect estetic placut, ci este principalul mod de a preveni afectiunile orale si cariile. Tocmai de aceea periajul si detartrajul constituie una dintre cele mai importante parti ale verificarii de rutina, permitand o curatare atenta a dintilor si gingiilor.
Detartrajul cu ultrasunete se concentreaza pe indepartarea placii dentare si a tartrului, care formeaza depozite dure si pete pe dinti, ce pot afecta major dintii si starea generala de sanatate orala.

Pentru a indeparta depozitele de pe dinti, medicul stomatolog va folosi detartrajul cu ultrasunete, o metoda revolutionara de curatare a dintilor in cabinetele stomatologice.
Dispozitivul pentru detartraj cu ultrasunete foloseste forta electromagnetica pentru a produce anumite vibratii, mai rapide decat viteza sunetului, care spulbera practic toata placa bacteriana si depozitele de tartru ce se formeaza pe dinti.
Procesul este insotit adesea de un jet mic de apa, numit lavaj, ce contribuie la eliminarea depozitelor ramase.

Beneficiile detartrajului cu ultrasunete

  •  Detartrajul cu ultrasunete necesita in medie de trei ori mai putin timp decat detartrajul manual.
  •  Multi pacienti prefera acest tip de detartraj pentru ca este mai delicat cu dintii si cu gingiile, iar medicul va trebui sa aplice o forta mai mica pentru a folosi dispozitivul.
  •  Din cauza dimensiunii si formei gurii, interventiile stomatologice pot fi uneori deranjante, insa detartrajul cu ultrasunete elimina o parte din probleme, iar cei mai multi pacienti au parte de mult mai putin disconfort, sau chiar deloc.
  •  Detartrajul cu ultrasunete este extrem de eficient pentru persoanele care au mult tartru sau placa bacteriana, indepartand mult mai usor depozitele dure si vechi, precum cele de cafea sau tutun.
  •  Daca ai dinti sensibili, exista si capete mai delicate, ce pot fi folosite pentru a atenua si mai mult durerea. Jetul de apa, puterea si frecventa capatului cu vibratii pot fi ajustate, astfel incat sa poata reduce din sensibilitate si disconfort.
  •  Capetele speciale sunt folosite si pentru a curata lucrarile din portelan si implanturile din titaniu si zonele fara smalt.

De ce e diferit detartrajul cu ultrasunete?

Detartrajul cu ultrasunete reprezinta o curatare mai in profunzime si mai eficienta a cavitatii bucale, inclusiv a gingiilor.
Placa bacteriana se formeaza cand consumi zaharuri. Zaharul se combina cu bacteriile din gura, creand placa – un biofilm ce apare in mod natural pe dinti si care in timp duce la formarea tartrului, ce va crea pe dinti depozite foarte dure gri, galbene sau maronii. Indepartarea tartrului necesita pana nu demult folosirea unor instrumente dure si metalice cu care medicul racaia depunerile. Dincolo de traumatismele produse, detartrajul mecanic era insuficient in unele cazuri pentru indepartarea tartrului. Vestea buna este, ca datorita detartrajului cu ultrasunete, aceste probleme nu mai exista astazi, iar dintii raman mai curati si mai putin sensibili in urma detartrajului.

0 Comentarii