News

Dintii inghesuiti. Cauze si solutii de tratament.

mai 11, 2024 | Noutati

Dintii inghesuiti, cunoscuti si ca dinti aglomerati sau supra-aglomerare dentara, reprezinta o problema comuna ce afecteaza alinierea dintilor. Ea poate cauza suprapunerea, rasucirea sau curbarea dintilor. Afla care sunt cauzele dintilor aglomerati, cum este diagnosticata aceasta problema si care sunt optiunile de tratament pe care le ai la dispozitie, dar si cum sa previi supraaglomerarea dentara.

Ce sunt dintii inghesuiti sau supraaglomerarea dentara?

Aglomerarea sau supraaglomerarea dintilor poate fi definita ca o malpozitie dentara cauzata de lipsa spatiului necesar pentru ca dintii sa se aseze in mod corect in arcada dentara.
Cand dintii sunt inghesuiti, le este dificil sa functioneze corect si se poate ajunge la nealiniere, durere si un risc crescut de carii si boli gingivale.
Dintii inghesuiti pot provoca, de asemenea, dificultati in igiena orala adecvata si pot cauza dinti strambi, dureri ale articulatiei temporo-mandibulare (ATM) si probleme de muscatura.
Aglomerarea dintilor de pe arcada superioara, dar mai ales a celor de pe arcada inferioara, se observa frecvent atat la copii, cat si la adulti. De obicei la copii apare atunci cand incep sa-si piarda dintii de lapte pentru a face loc celor permanenti, iar la adulti atunci cand pur si simplu nu exista suficient spatiu in gura.

De ce apare aglomerarea dintilor?

Inghesuirea dintilor poate avea mai multi factori cauzatori, cum ar fi genetica, modelele de eruptie dentara, influentele mediului si dimensiunea si forma maxilarului. Genetica este cauza principala a inghesuirii dintilor, desi exista si alti factori ce pot juca un rol important. Iata cateva dintre posibilele cauze ale inghesuirii dintilor.

Factorii genetici

Genetica unei persoane va determina dimensiunea si forma maxilarului. Inghesuirea dintilor poate aparea daca dimensiunea maxilarului este prea mica pentru numarul si dimensiunea dintilor.

Dezvoltarea anormala

Hipodontia (dintii lipsa) sau macrodontia (dinti supradimensionati) pot duce la supraaglomerarea dintilor.

Modelul de eruptie

Daca dintii erup in ordine gresita, ei pot deveni aglomerati si nealiniati.

Expansiunea palatului

Palatul poate fi prea mic pentru toti dintii, ceea ce duce la supraaglomerare.

Obiceiuri proaste

Sugerea degetului in mod obisnuit si impinsul cu limba sunt obiceiuri ce pot scoate dintii din aliniament si ii pot inghesui.

Malocluzia

Malocluzia este o muscatura anormala ce poate duce la inghesuirea dintilor.

Ingrijirea dentara inadecvata

Igiena orala deficitara si nerespectarea regulata a controalelor stomatologice pot duce la supraaglomerare.

Deformari ale maxilarului

Anumite deformari, cum ar fi micrognatia (maxilarul anormal de mic) sau retrognatia (maxilarul inferior retras), pot duce la inghesuirea dintilor.

Ruperea sau pierderea unui dinte

Ruperea sau pierderea unui dinte, din cauze diverse, poate cauza deplasarea dintilor din jur.

Tipuri de aglomerari dentare

Exista trei tipuri de inghesuire a dintilor, clasificate in functie de originea problemei.

Primul tip este ereditar, adica un maxilar prea mic, ce se mosteneste cel mai probabil de la parinti la copii.
Al doilea tip de inghesuire a dintilor este cauzat de obiceiurile proaste sau de ticuri. De exemplu, poate fi observata la copiii care isi sug degetul mare sau folosesc suzeta prea mult timp.
De asemenea, ea poate fi observata si la copiii care isi pierd dintii de lapte prematur. Atunci cand dintii permanenti nu sunt pregatiti sa creasca, dar au spatiu pentru a se misca, o si fac de cele mai multe ori.
In cele din urma, al treilea tip de inghesuire dentara este cauzat de cresterea (eruptia) molarilor de minte fara a avea suficient spatiu pentru a-i sustine. Ei pot deplasa toti dintii existenti si pot provoca aglomerarea dentara.

Grade de aglomerare dentara

Inainte de repararea dintilor supraaglomerati, medicul ortodont va trebui sa evalueze si sa stabileasca gradul de complexitate al cazului pentru a gasi o solutie eficienta si adecvata.
In timpul consultatiei initiale, specialistul iti va spune daca suferi de o aglomerare usoara, moderata sau severa a dintilor de pe arcada superioara si inferioara. Pentru a obtine aceste rezultate va fi nevoie de o radiografie si o scanare 3D, precum si de un studiu dentar detaliat.

Aglomerare dentara usoara

O aglomerare usoara implica un singur dinte caruia ii lipsesc mai putin de 3 mm de spatiu.

Aglomerare moderata

Aglomerarea usoara implica 2 sau 3 dinti nealiniati, cu 3-5 mm de spatiu lipsa in maxilar.

Aglomerare severa

Inghesuirea severa inseamna ca dintii stau in afara maxilarului si e nevoie de mai mult de 6 mm de spatiu.

Ce probleme pot aparea daca aglomerarea este netratata?

Multi oameni considera in mod gresit ca dintii supraaglomerati sunt doar o problema cosmetica. Insa dintii inghesuiti pot cauza multe probleme de sanatate. Iata care sunt unele dintre cele mai frecvente probleme ce pot rezulta din inghesuirea dintilor si care vor necesita in cele din urma tratament.

– Igiena dentara precara. Cand e dificil sa accesezi toate zonele dintilor si sa folosesti corect ata dentara, va fi greu si sa-ti mentii gura sanatoasa. Aceasta situatie poate provoca acumularea placii bacteriene, care la randul sau creste probabilitatea de a dezvolta carii si tartru. De asemenea, nu uita ca placa este responsabila pentru respiratia urat mirositoare.
– Inflamatia. In cele mai severe cazuri de inghesuire a dintilor in care igiena dentara este dificila, pacientul poate ajunge sa sufere de inflamatii ale gingiilor si alte boli parodontale.
– Deteriorarea smaltului. O alta problema generata de aglomerarea dintilor este uzarea si deteriorarea mai rapida a smaltului si a dintilor.
– Probleme de ocluzie. In cele din urma, suprapunerea poate duce si la probleme mai grave de ocluzie sau de muscatura.

Dintii inghesuiti pot provoca durere?

Inghesuirea dintilor poate provoca durere, insa nu intotdeauna. In cazurile de aglomerare minora, dintii pot fi doar usor nealiniati si, desi sunt incomozi, nu vor provoca durere sau disconfort sever. Insa in cazurile mai grave, cu goluri si malocluzii evidente, dintii pot deveni durerosi si incomozi. Inghesuirea dintilor poate provoca durere in mai multe moduri.
– In primul rand, alinierea necorespunzatoare a maxilarului poate provoca tulburarea articulatiei temporomandibulare (ATM). Aceasta tulburare este caracterizata de dureri de cap, durere de maxilar, clic sau pocnire a articulatiei maxilarului si durere de urechi. De asemenea, poate duce la dureri faciale si dificultati la mestecat sau vorbire.
– In al doilea rand, inghesuirea dintilor poate duce la aparitia cariilor, din cauza dificultatii de a curata zonele dintre dinti atunci cand acestia sunt prea apropiati. Atunci cand bacteriile nu sunt curatate eficient de pe dinti, pot aparea boli ale gingiilor, carii si alte probleme dentare. Acestea pot provoca durere sau disconfort atunci cand mananci sau bei produse calde sau reci.
– De asemenea, unele persoane resimt durere sau sensibilitate in zonele dintre dintii inghesuiti, din cauza frecarii dintilor intre ei sau din cauza particulelor de mancare ramase blocate intre dinti. Acest lucru poate fi deosebit de dureros atunci cand mananci produse tari sau crocante, cum ar fi bomboane sau nuci.

Iata, asadar, ca inghesuirea dintilor poate duce la diferite forme de durere si disconfort. Cel mai bun mod de a ameliora aceste simptome este tratamentul ortodontic. Optiunile de tratament includ aparate dentare, gutiere transparente si dispozitive de mentinere a spatiului.

Tratamentul supraaglomerarii dentare

Tratamentul pentru inghesuirea dintilor depinde de gravitatea cazului. De aceea este nevoie de o consultatie initiala, in cadrul careia se va stabili gradul de aglomerare.

Cazuri usoare

In cazurile in care suprapunerea este doar minora si lipseste mai putin de 3 mm de spatiu din arcada dentara, pacientii pot lua in calcul utilizarea fatetelor.
Daca te intrebi cum poti repara dintii aglomerati fara aparat dentar, fatetele sunt una dintre optiuni. Realizate din materiale ceramice sau compozite, fatetele dentare se adapteaza perfect la culoarea dintilor, pentru un rezultat foarte placut din punct de vedere estetic si natural.

Cazuri moderate si severe

Atunci cand cazul este mai complex, tratamentul ortodontic este cea mai eficienta solutie pentru supraaglomerarea dintilor de pe arcada superioara si de pe cea inferioara. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unor tehnici diverse, pentru a obtine rezultate satisfacatoare.

Tratamentul pentru supraaglomerare in functie de varsta

Tratamentul pentru dinti supraaglomerati la copii

Se recomanda ca la varsta de 6 ani, copiii sa faca prima vizita la ortodont, pentru a monitoriza dezvoltarea dintilor si a oaselor maxilarului. Daca medicul ortodont detecteaza o problema inainte de eruptia tuturor dintilor permanenti, ca de pilda un maxilar prea ingust, el va recomanda, cel mai probabil, inceperea unui tratament ortodontic interceptiv.

Tratamentul pentru dintii supraaglomerati la adulti

Cand dintii permanenti incep sa creasca, ceea ce la majoritatea oamenilor se intampla in jurul varstei de 12 ani, se va apela la ortodontia corectiva – aparatul dentar – pentru a trata dintii aglomerati. Exista o serie de optiuni ortodontice diferite pentru dintii aglomerati din care se poate alege, in functie de nevoi, dar si de bugetul disponibil.

Aparate metalice traditionale. Aparatele dentare corecteaza dintii inghesuiti folosind bracketi metalici plasati pe fiecare dinte si conectati printr-un arc metalic ce exercita o presiune continua pana cand dintii sunt drepti.
Aparate invizibile. Ca si la tipul anterior de aparat, aparatele estetice invizibile sau transparente pot fi realizate din materiale safir sau ceramice pentru un tratament mai placut din punct de vedere estetic.
Aparate autoligaturante. Ceea ce diferentiaza acest tip de aparat de cele traditionale sunt bracketii, realizati din metal sau materiale transparente. Bracketii inconjoara arcul si nu necesita utilizarea de elastice pentru atasarea firului.
Aparate linguale. Aparatele dentare linguale sunt similare cu aparatele traditionale, cu exceptia faptului ca sunt plasate pe spatele dintilor, spre interiorul gurii, ceea ce le face invizibile din exterior. Aceasta este o optiune ortodontica excelenta pentru fixarea discreta a dintilor aglomerati.
Alignere invizibile. Alignerele transparente au revolutionat piata ortodontiei in ultimii ani cu un sistem inovator ce permite pacientilor sa alinieze si sa trateze problemele de muscatura intr-un mod confortabil si estetic. Aceste dispozitive invizibile pot fi indepartate in timpul meselor si periajului dentar, oferind un confort mai mare si o igiena superioara. Alignerele au devenit cele mai populare optiuni ortodontice pentru repararea dintilor aglomerati fara aparat dentar.

Tehnici asociate

Anumite cazuri necesita putin ajutor suplimentar pentru remedierea dintilor inghesuiti.

IPR – Reducerea interproximala

Stripping-ul dentar sau reducerea interproximala a smaltului, cunoscuta si sub numele de IPR, este o procedura care creeaza spatiu intre dinti inainte de tratamentul ortodontic. Acesta este utilizat numai la pacientii cu o aglomerare mai usoara.
In timpul procedurii, medicul stomatolog va pili unii dintre dinti pentru a le reduce latimea cu 0,2-0,5 mm. Este o procedura nedureroasa, care se efectueaza fara anestezie.

Extractia dintilor

Cand nivelul de aglomerare dentara este mai sever, medicul ortodont poate indeparta unul sau mai multi dinti pentru a crea spatiu si pentru a asigura alinierea perfecta.

Dispozitive de contentie la finalul tratamentului ortodontic

Tratamentul ortodontic nu se termina dupa indepartarea aparatului dentar. Pentru a mentine rezultatele si dintii aliniati corect, e nevoie sa porti un dispozitiv de contentie.
Se spune ca dintii au „memorie” si ca au tendinta de a reveni la pozitia initiala dupa tratamentul ortodontic. In plus, ei se misca in mod constant de-a lungul vietii, asa ca e important sa porti un dispozitiv ortodontic post-tratament pentru a impiedica revenirea dintilor la aglomerarea initiala.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii