News

Dintii sensibili si aparatele dentare: factori declansatori, cauze si tratamente

iun. 14, 2023 | Noutati

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntam este sensibilitatea dentara.

Stim cu totii senzatia: imagineaza-ti o zi calda de vara, in care nu vrei nimic altceva decat sa bei ceva rece si sa te racoresti sau o seara la restaurant alaturi de prieteni cu mancarea ta preferata hot si spicy! De la prima inghititura, insa, simti o durere sagetatoare in dinti, care iti strica tot cheful! Care este cauza acestei dureri? Cel mai probabil sensibilitatea dentara!

Ce ne facem insa cand sensibilitatea dentara apare atunci cand porti aparat dentar?

Ce este sensibilitatea dentara?

Sensibilitatea dentara este o problema comuna care se caracterizeaza prin senzatii de durere sau disconfort la nivelul dintilor in timpul expunerii la stimuli externi, cum ar fi alimentele sau bauturile reci, calde, dulci, acide sau picante, aerul rece sau periajul dintilor. Aceasta sensibilitate apare de obicei atunci cand stratul protector al dintilor, numit smalt, se subtiaza sau se deterioreaza, expunand dentina, care este un strat mai sensibil si permeabil.

Daca te confrunti cu sensibilitatea dentara in mod obisnuit, trebuie sa mergi la stomatolog pentru a vedea exact ce anume o cauzeaza.

Periajul excesiv

Cand iti periezi dintii prea tare sau prea des, poti agresa tesutul gingival sau poti indeparta putin din linia gingiilor, expunand radacinile dintilor si portiuni din dinte care in mod normal nu sunt expuse. Gingiile protejeaza terminatiile nervoase ale dintilor, astfel incat indepartarea lor face ca dintii sa devina extrem de sensibili si sa resimti astfel o senzatie coplesitoare de durere.

Importanta periutei si pastei de dinti

Daca sensibilitatea este cauzata de periajul excesiv sau de perii tari ai periutei, schimbarea periutei de dinti sau gasirea altor modele te poate ajuta sa iti ameliorezi problema.
Practic toata lumea ar trebui sa foloseasca o periuta de dinti cu peri moi, cu ajutorul careia dintii se pot mentine curati in continuare, fara ca dintii si gingiile sa fie afectati.

O alta solutie sigura pentru a minimiza sensibilitatea dentara este utilizarea unei paste de dinti concepute pentru a trata durerea. Exista mai multe tipuri de „paste de dinti pentru sensibilitatea dentara”, astfel ca poti incerca unele dintre aceste solutii, pentru a o gasi pe cea care functioneaza cel mai bine in cazul tau. Sensodyne este cel mai popular brand, dar si Colgate face paste de dinti pentru sensibilitatea dentara. Dupa doua saptamani de utilizare normala, ar trebui sa simti o atenuare si mai putina sensibilitate in jurul gingiilor.

Subtierea smaltului

Sensibilitatea dintilor poate aparea si atunci cand smaltul de pe dinti incepe sa se deterioreze (poate pentru ca scrasnesti din dinti noaptea sau alimentatia ta contine prea mult acid). Subtierea smaltului poate fi cauzata si de obiceiurile proaste de periaj sau de o igiena neadecvata. Daca nu reusesti sa elimini placa si depunerile, smaltul care protejeaza dintii va fi afectat. Aceasta poate slabi dintii, lasandu-i mai expusi si mai susceptibili la sensibilitate.

Leziunile dentare

Crapaturile, fracturile sau alte leziuni la nivelul dintilor pot permite patrunderea bacteriilor si aparitia unor iritatii la nivelul nervului dentar, care cauzeaza sensibilitate dentara si chiar durere.

Albirea dentara

Unele persoane pot resimti sensibilitate temporara a dintilor dupa procedurile de albire dentara.

Sensibilitatea dentara cauzata de aparatele ortodontice

Sensibilitatea dentara poate fi un efect secundar comun al tratamentelor ortodontice, cum ar fi purtarea aparatului dentar fix sau mobil. Aceasta se datoreaza modificarilor si presiunii exercitate asupra dintilor si tesuturilor in timpul alinierii si miscarii acestora.

Iata cateva aspecte relevante despre sensibilitatea dentara in contextul tratamentelor ortodontice.

Disconfort initial

In primele zile sau uneori chiar saptamani dupa aplicarea sau ajustarea aparatului dentar, e posibil sa ai parte de o sensibilitate dentara crescuta. Aceasta poate fi insotita de o senzatie de presiune sau de durere usoara. Sensibilitatea initiala este temporara si de obicei se diminueaza pe masura ce dintii se adapteaza la noile presiuni si forte.

Muscaturi sau miscari neadecvate

In timpul tratamentului ortodontic, e important sa ai grija de alimentatia ta si sa eviti alimentele dure sau lipicioase care pot provoca stres sau deteriorare a aparatului dentar. Daca musti gresit sau daca faci miscari neadecvate, poti resimti o sensibilitate temporara sau un disconfort suplimentar.

Modificari ale pozitiei dintilor

Odata cu deplasarea si alinierea dintilor in timpul tratamentului ortodontic, e posibil ca radacinile sa se deplaseze sau sa se modifice presiunea asupra tesuturilor din jur. Acest proces poate provoca sensibilitatea temporara a dintilor.

Ingrijirea orala

Mentinerea unei igiene orale riguroase este esentiala in timpul tratamentelor ortodontice. Insa periajul si utilizarea atei dentare pot fi mai dificile si mai inconfortabile in anumite zone ale gurii. Neglijarea igienei orale poate duce la acumularea de placa bacteriara si la inflamatie gingivala, ceea ce poate agrava sensibilitatea dentara.

Gutierele transparente cauzeaza sensibilitate dentara?

Asa cum aratam mai sus, dintii sensibili sunt cauzati in general de smaltul subtiat sau de actiuni precum periajul excesiv, nu de tratamentul cu gutiere. In plus, exista cercetari care arata ca tratamentul ortodontic cu alignere transparente predispune mai putin la sensibilitate dentara.

Insa atunci cand porti gutiera pentru prima data, poti simti ca dintii tai sunt mai sensibili cat timp se adapteaza la noua pozitie. Daca nu trebuie sa porti gutiera permanent, poti simti ca sensibilitatea se accentueaza doar atunci cand o porti. De asemenea, poate exista un disconfort si sensibilitate daca gutiera nu este potrivita perfect. In plus, daca nu iti cureti gutierele perfect, se poate acumula placa, ce poate cauza disconfort si chiar durere.

Consulta ortodontul

Daca sensibilitatea dentara in timpul tratamentului ortodontic devine persistenta sau se agraveaza, este recomandat sa consulti ortodontul pentru a-ti evalua starea si a recomanda masuri specifice pentru gestionarea si reducerea sensibilitatii. Unele dintre aceste masuri sunt utilizarea unei paste de dinti pentru sensibilitate, aplicarea de geluri sau lacuri protectoare sau ajustarea aparatului dentar pentru a reduce presiunea asupra dintilor sensibili.

Cum tratezi dintii sensibili?

In functie de sursa sensibilitatii dentare, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a stopa nu numai durerea, ci si cauza sensibilitatii. Daca durerea este cauzata de o reglare a aparatului ortodontic, cel mai sigur este sa iei un analgezic usor fara reteta, pentru a diminua durerea. O astfel de sensibilitate sau disconfort ar trebui sa fie usor de gestionat cu medicamente simple pentru durere, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen si ar trebui sa dispara in cateva zile.

Daca durerea sau sensibilitatea dentara dureaza mai mult de 14 zile fara a se ameliora, solicita sfatul medicului ortodont. Ortodontul iti poate recomanda sa consulti medicul stomatolog pentru a te ajuta sa diagnostichezi o eventuala problema grava.

Desi oricine poate suferi de sensibilitate dentara, pacientii cu aparate ortodontice se confrunta uneori cu probleme mai mari in a-si mentine dintii curati. Daca nu iti poti curata complet dintii in jurul aparatului, daca nu folosesti ata dentara, dusul bucal, multa apa si ocazional apa de gura, alimentele pot ramane prinse intre dinti si aparat si pot duce la proliferarea bacteriilor in jurul gingiilor.

Smaltul dintilor se poate uza, de asemenea, si poate aparea sensibilitatea gingivala. Urmeaza instructiunile ortodontului cu privire la periaj si vei reduce foarte mult uzura smaltului si iti vei mentine dintii puternici si sanatosi.

Poti purta aparat dentar daca ai deja dinti sensibili?

Daca te confrunti deja cu sensibilitatea dentara, probabil ca te ingrijoreaza ideea de a purta aparat dentar. Dar desi aparatul ortodontic poate agrava aceasta probleme in primele doua zile, dintii si gingiile ar trebui sa se adapteze destul de repede, atata timp cat ii ingrijesti atent.

Concluzie

Dintii sensibili nu ar trebui sa te impiedice sa te bucuri de ceea ce iti doresti sa faci. Cu ajustari minore in ingrijirea orala si in ceea ce priveste periajul, sensibilitatea poate fi redusa, iar dintii tai vor deveni mai puternici si mai sanatosi.

0 Comentarii