News

Gestionarea durerii in tratamentul ortodontic

apr. 4, 2024 | Noutati

Aparatele dentare si tratamentul ortodontic sunt folosite pentru a corecta „muscatura incorecta” sau malocluzia (dintii inghesuiti sau strambi). Una dintre cele mai importante temeri ale persoanelor inainte de tratamentul ortodontic este teama de durere, insa aceasta situatie nu trebuie sa-ti provoace anxietate.
Afla totul despre aparatele dentare, ce tip de durere implica purtarea aparatului si cum poti gestiona durerea in cursul tratamentului ortodontic.

Tratamentul ortodontic

Tratamentul ortodontic implica purtarea unui aparat dentar, fie pentru indreptarea dintilor, fie pentru corectarea muscaturii, sau pentru ambele probleme.
In unele cazuri, dintii pot fi drepti, dar maxilarele superioare si inferioare pot sa nu se suprapuna corect. Aceste probleme de aliniere a maxilarului sau a dintilor pot fi mostenite sau pot fi rezultatul unor leziuni, ale pierderii precoce sau tardive a dintilor sau al suptului degetului mare.
Daca ai o muscatura defectuoasa, medicul stomatolog iti va recomanda aparatul dentar sau un alt tratament ortodontic pentru a te bucura de un zambet frumos si dinti drepti.
Dincolo de un zambet estetic, tratamentul ortodontic are ca rezultat o gura mai sanatoasa. Necorectarea unei muscaturi anormale poate duce la alte probleme de sanatate orala, inclusiv:
– carii
– boala gingivala
– pierderea dintilor
– probleme de vorbire si masticatie
– uzura anormala a smaltului dintilor
– probleme ale maxilarului

Indreptarea dintilor se poate face in mai multe moduri. Tipul de tratament ortodontic adecvat depinde de preferintele personale si de optiunile oferite de medicul stomatolog sau ortodont.
Aparatele traditionale realiniaza dintii prin aplicarea unei presiuni. Ele constau, de obicei, in bracketi mici cimentati de dinti si conectati printr-un fir strans periodic de medicul ortodont pentru a-ti deplasa treptat dintii si maxilarul.
O alta optiune de tratament pentru problemele ortodontice sunt alignerele detasabile, folosite sub supravegherea directa a unui medic stomatolog sau ortodont.

La ce varsta trebuie sa incepi tratamentul ortodontic?

Pentru ca muscaturile anormale devin de obicei vizibile intre 6 si 12 ani, tratamentul ortodontic incepe adesea intre 8 si 14 ani. Inceperea tratamentului in perioada de crestere a copilului va garanta rezultate optime. Ceea ce nu inseamna ca adultii nu pot avea aparat dentar: dintii sanatosi pot fi tratati ortodontic la orice varsta.
Planurile de tratament variaza de la caz la caz, dar pentru majoritatea persoanelor tratamentul dureaza intre 1 si 3 ani. Aceasta perioada este urmata de purtarea unui dispozitiv de retentie, ce va mentine dintii in noile pozitii.

Durerea in tratamentul ortodontic

Majoritatea oamenilor experimenteaza o oarecare durere timp de cateva zile dupa montarea aparatului dentar si lunar, dupa strangerea acestuia. Insa altii pot avea parte doar de un usor disconfort, care dispare in cateva ore. Afla totul despre evolutia durerii in cursul tratamentului ortodontic.

Faza premergatoare aplicarii aparatului dentar

Unele persoane pot fi nevoite sa poarte distantiere sau separatoare intre dinti timp de o saptamana sau doua inainte de aplicarea aparatului dentar.
Aceste distantiere pot fi stranse si pot provoca dureri pentru cateva zile, ca si o senzatie de mancare intre dinti, insa acest disconfort va disparea in scurt timp.

Montarea aparatului dentar

Atunci cand ortodontul aplica aparatul dentar, in general nu vei avea parte de durere imediata.
Ortodontul va atasa benzi in jurul molarilor din spate, un proces ce poate fi incomod pentru un timp, pentru ca implica o oarecare presiune si poate ciupi, dar nu este dureros.
Dupa atasarea benzilor in jurul molarilor, medicul ortodont va curata dintii cu o solutie cu un gust putin acru, dupa care va spala gura si va aplica adeziv pe fata arcadei superioare sau inferioare sau pe ambele arcade.
E posibil sa nu-ti placa gustul acestor substante, dar acesti pasi nu provoaca disconfort sau durere.
Dupa plasarea adezivului, medicul ortodont monteaza bracketii pe fiecare dinte individual, folosind lumina albastra pentru a intari adezivul. Nici acest pas nu trebuie sa fie dureros.
In final, dupa montarea bracketilor, medicul ortodont ii va conecta pe toti cu un fir. El va atasa fiecare capat al firului metalic de benzile din jurul molarilor din spatele gurii. Pasul final este adaugarea de benzi elastice pentru a tine firul pe pozitie.

Purtarea aparatului dentar

La prima activare a aparatului dentar e posibil sa nu resimti imediat durere sau disconfort. Cu toate acestea, in cateva ore, presiunea pe care aparatul dentar o exercita asupra dintilor va incepe sa isi faca efectul.
Presiunea aparatului dentar pentru a alinia dintii poate crea durere si disconfort, ce pot dura de la 1-2 zile pana la aproximativ o saptamana.
Iata la ce te poti astepta in prima saptamana:
– gingii dureroase
– zgarieturi sau rani pe partea interioara a obrajilor din cauza frecarii de partile metalice
– taieturi pe limba daca iti treci limba peste aparat
– durere de dinti, mai ales cand mananci

Dupa un timp, e posibil sa nu mai simti aparatul dentar la fel de mult, pentru ca te vei obisnui cu el. Insa pentru ca aparatul dentar sa functioneze, medicul ortodont trebuie sa il stranga periodic. Strangerea aparatului poate implica:
– inlocuirea firelor metalice
– pozitionarea sau strangerea arcurilor
– strangerea benzilor pentru a exercita o presiune suplimentara asupra dintilor
De obicei, activarea are loc o data pe luna sau in functie de progres.
Atunci cand aparatul este strans, e posibil sa resimti un nivel de disconfort similar cu cel de la montarea aparatului dentar, dar acest disconfortul poate fi si mai mic.
Dupa strangere, poti simti doar dureri de dinti si de gingii, pentru ca obrajii si limba s-au adaptat deja la aparatul dentar, astfel incat e mai putin probabil sa apara noi abraziuni pe aceste parti ale gurii.

Indepartarea aparatului dentar

Aparatul dentar se poarta in general intre 1 si 3 ani. La scoaterea aparatului poti experimenta un anumit disconfort.
Medicul ortodont indeparteaza bracketii, benzile si firele, dupa care curata dintii pentru a indeparta orice urma de lipici. Pentru a finaliza procesul, ortodontul va lua masurile pentru dispozitivul de retentie pe care urmeaza sa il porti. Un dispozitiv de retentie ajuta la mentinerea dintilor in noua pozitie corectata cu ajutorul aparatului dentar.
E posibil sa fie nevoie sa porti acest dispozitiv detasabil pentru o perioada dupa indepartarea aparatului, fie in timpul zilei, fie noaptea. Dispozitivul de retentie nu ar trebui sa provoace un disconfort suplimentar.
Unele dispozitive de retentie sunt permanente si va fi nevoie ca ortodontul sa le lipeasca pe dinti la fel ca in cazul aparatului dentar.
Curatarea frecventa a dintilor in timpul purtarii aparatului sau dispozitivului de retentie este destul de dificila, astfel ca pot aparea frecvent carii, ce pot fi dureroase.
Mentinerea unei bune igiene orale si evitarea alimentelor problematice poate contribui la prevenirea cariilor dentare.

Dieta cu aparatul dentar

Pe parcursul purtarii aparatului dentar, este important sa ai o dieta echilibrata pentru sanatatea dintilor. Desigur, o dieta sanatoasa este intotdeauna importanta, dar consumul prea multor alimente dulci cand porti aparat dentar poate duce la acumularea placii in jurul bracketilor, ce poate pata sau deteriora permanent dintii.
Medicii ortodonti recomanda, in plus, evitarea alimentelor precum floricelele, porumbul, guma de mestecat, merele intregi si alte alimente lipicioase ce pot deteriora partile aparatului dentar si pot provoca desprinderea si durerea ulterioara.

Cum atenuezi durerea cauzata de aparatul dentar?

Majoritatea persoanelor vor experimenta un disconfort sau o durere usoara spre moderata la montarea aparatului dentar. De asemenea, vor resimti un oarecare disconfort si la strangerea regulata a aparatului.
Disconfortul sau durerea ar trebui sa dispara in cateva zile, dar poti incerca si unele dintre tratamentele de mai jos pentru ameliorarea durerii.
– analgezice fara reteta, precum acetaminofenul sau ibuprofenul
– clatiri cu apa sarata calda
– consumul de alimente moi, cum ar fi supa, inghetata sau iaurtul, care nu necesita multa mestecare
– consumul de bauturi sau alimente reci
– aplicarea de gheata
– aplicarea de anestezice topice pe gingii, cu un deget sau un tampon de bumbac
– folosirea de ceara moale, care te va ajuta sa previi taierea sau zgarierea interiorului obrajilor.
– evitarea alimentelor lipicioase, a gumei si alimentelor care pot prinde sau disloca aparatul
– curatarea corecta a dintilor, pentru a preveni cariile

Cand trebuie sa mergi la ortodont?

In general va trebui sa mergi lunar la ortodont pentru strangerea aparatului, insa daca aparatul se disloca, daca se slabeste un fir sau daca se desprind benzile, va trebui sa mergi cat mai repede la medic, iar pana atunci sa aplici ceara pe partile metalice desprinse, astfel incat sa nu-ti ranesti obrazul sau limba.
De asemenea, va trebui sa iei legatura cu medicul ortodont daca ai dureri severe care nu dispar in cateva zile sau la administrarea de analgezice.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii