News

Igiena naturala a dintilor – 11 moduri usoare si naturale de a-ti mentine dintii curati

dec. 4, 2022 | Noutati

Pe langa vizitele regulate la medicul stomatolog si detartrajul o data la 6 luni, iti poti imbunatati sanatatea naturala a dintilor folosind tehnicile de mai jos. Tine cont insa ca aceste tehnici sunt menite sa vina in completarea rutinei tale curente de igiena orala (periaj si ata dentara) si nu sunt un inlocuitor al lor.

Specialistii in biologie orala si medicii stomatologi spun ca produsele naturale de ingrijire orala sunt sigure, insa lumea medicala inca mai invata care sunt ingredientele naturale care functioneaza cel mai bine pentru prevenirea cariilor si bolilor gingivale.
Daca esti in cautarea unor ingrediente naturale pentru a-ti mentine dintii si gingiile sanatoase, ai la indemana mai mult de un produs pe care il poti incerca.

Sigur, eficient si la indemana

Unele substante naturale sau vegetale, printre care si alimentele si bauturile obisnuite, te pot ajuta sa iti cureti dintii. Cauta in farmacii sau supermarketuri urmatoarele produse:

  •  Uleiuri comestibile
  •  Paste de dinti fara substante chimice
  •  Seminte de susan
  •  Bicarbonat de sodiu
  •  O dieta sanatoasa
  •  Peroxid de hidrogen (apa oxigenata)
  •  Ceai verde
  •  Eucaliptol, mentol si ulei din arbore de ceai
  •  Guma sau drajeuri cu xilitol
  •  Vitamina D
  •  Periute de dinti din bambus

1. Clatiri cu ulei

Clatirile cu ulei reprezinta o practica prin care iti vei clati gura trecand uleiul printre dinti si plimbandu-l in toata gura, pentru a-ti curata si detoxifia gingiile si dintii. Ideea din spatele clatirilor cu ulei este ca acesta absoarbe toxinele solubile in grasimi din gura si le elimina.
Clatirile cu ulei te ajuta sa-ti imbunatatesti sensibilitatea, albesc dintii si reduc acumularea de placa.

Daca folosesti un ulei comestibil de calitate (ulei de cocos sau ulei de susan) si folosesti o metoda adecvata de clatire, nu ar trebui sa ai parte de efecte adverse. Insa pot aparea probleme daca inghiti uleiul dupa utilizare, pentru ca acesta va contine bacterii si toxine din gura. Din acest motiv, este extrem de important sa nu inghiti deloc din ulei si sa il scuipi in totalitate dupa ce clatesti gura.
Instructiuni: Pune 1-2 linguri de ulei in gura si plimba-l inainte si inapoi timp de 20 de minute, dupa care scuipa uleiul in vasul de toaleta (daca scuipi in chiuveta, in timp uleiul va infunda scurgerea) si clateste apoi gura cu apa calda. Pentru a indeparta orice urma de ulei, periaza dintii cu atentie.
Atentie! Evita clatirile cu ulei daca ai plombe din amalgam, pentru ca uleiul va atrage din mercurul din plomba si iti vei clati gura cu ulei cu mercur timp de 20 de minute!

2. Pasta de dinti fara substante chimice

Pentru ca in fiecare zi suntem expusi la toxine, cu cat putem reduce din expunere in mod constient, cu atat mai bine. Utilizarea unei paste de dinti fara substante chimice toxice este un mod important de a minimiza expunerea zilnica la toxine.
Placa se indeparteaza de pe dinti prin tehnica periajului si prin folosirea atei dentare, nu prin intermediul pastei de dinti. Din punct de vedere tehnic, nu ai nevoie de pasta de dinti, pentru ca cea mai importanta parte este indepartarea fizica a placii. De aceea, este ideal sa folosesti o pasta de dinti fara substante chimice.

3. Mestecarea de seminte de susan

Semintele de susan sunt un exfoliant natural excelent pentru dinti, care ajuta la indepartarea placii fara a deteriora dintii. Pentru a profita la maximum de aceasta metoda, ia o mana de seminte de susan si mesteca-le pana cand se maruntesc complet.
Foloseste o periuta de dinti noua si periaza dintii (fara apa) cu tot cu seminte, obtinand astfel un scrub pentru dinti. Clateste gura si periaza dintii in mod obisnuit.

4. Periaj cu bicarbonat

Aceasta metoda te va ajuta nu doar sa iti albesti dintii, ci va actiona si ca masura preventiva, alcalinizand cavitatea bucala pentru a neutraliza acizii produsi de unele bacterii din gura si contribuind astfel la reducerea riscului de aparitie a cariilor.
Bicarbonatul descurajeaza si formarea placii, contribuind la reducerea posibilitatii aparitiei gingivitei.
Bicarbonatul poate fi util si pentru accelerarea procesului de vindecare al ulceratiilor bucale.
O cantitate mica de bicarbonat combinat cu apa creaza o pasta de dinti alternativa excelenta.

5. O dieta sanatoasa

Limitarea cantitatii de alimente si bauturi dulci si acide consumate poate avea beneficii importante pentru dintii tai. Pentru ca aceste tipuri de alimente contribuie la producerea placii, dieta sanatoasa te va ajuta sa mentii consumul acestor alimente la un nivel minim.
Alimente precum branza moale, iaurtul grecesc de casa, migdalele si verdeturile sunt pline de vitamine, cresc alcalinitatea cavitatii bucale si sunt bogate in calciu si proteine, contribuind la protectia smaltului dintilor si facand dintii mai puternici.

6. Peroxid de hidrogen (apa oxigenata)

Pentru ca poate distruge bacteriile daunatoare din cavitatea bucala si poate distruge placa dentara, peroxidul de hidrogen este folosit de foarte mult timp in cabinetele stomatologice pentru a preveni si trata parodontoza. Alaturi de tratarea bolilor gingivale, eliminarea bacteriilor inseamna ca peroxidul de hidrogen va trata eficient si respiratia urat mirositoare (halitoza).
Foloseste apa oxigenata doar bine diluata, pentru ca altfel poate arde tesuturile gingivale.

7. Ceai verde

Potrivit studiilor, clatirile cu extract de ceai verde pot preintampina erodarea dintilor si pot impiedica alimentele cu amidon – asa cum sunt biscuitii sau dulciurile – sa cauzeze aparitia cariilor. In plus, persoanele care beau in mod regulat ceai verde au gingii mai sanatoase decat cei care nu o fac.

8. Eucaliptol, mentol si ulei din arbore de ceai

Uleiuri precum cel de eucalipt, mentol si arbore de ceai pot elimina bacteriile din cavitatea bucala, impiedicand inflamarea gingiilor. Daca vrei o pasta de dinti naturala, cauta variante care contin aceste ingrediente.

9. Guma sau drajeuri cu xilitol

Xilitolul, un alcool folosit in locul zaharului, poate limita aparitia cariilor. Se vinde sub forma de guma sau drajeuri, insa deocamdata nu este foarte clar cat de bine functioneaza. Un studiu recent arata ca xilitolul a contribuit la reducerea cariilor cu numai 10% la adulti. De asemenea, te poate ajuta sa scapi de senzatia de gura uscata, stimuland secretia de saliva.

10. Vitamina D

Vitamina D poate fi benefica pentru gura, ajutand organismul sa distruga bacteriile. Studiile arata ca esti mai predispus la boli gingivale daca nu ai un aport suficient de vitamina D.
Printre alimentele si bauturile care contin vitamina D se regasesc si ouale, tonul, somonul si sucul de portocale imbogatit.

11. Periuta de dinti din bambus

Inlocuirea periutei tale de dinti obisnuita cu o periuta din bambus mai ecologica te va ajuta sa reduci din milioanele de periute de dinti care ajung in fiecare an la gropile de gunoi.
Cu ajutorul periutelor de dinti din bambus, poti fi sigur ca nu se vor distruge padurile pentru producerea periutelor de dinti, pentru ca bambusul creste rapid si se reinnoieste singur.

Foloseste metodele naturale de curatare a dintilor si cavitatii bucale in paralel cu rutina obisnuita de igiena orala si nu uita de vizitele regulate la medicul stomatolog. In plus, nu uita ca medicul iti poate indica ingredientele naturale cele mai bune in cazul tau.

0 Comentarii