News

Igiena orala de nota 10 in 10 pasi

aug. 24, 2021 | Sfaturi | 0 comentarii

Igiena orala de nota 10

Cu to╚Ťii am auzit de expresia intens mediatizat─â „z├ómbet de nota 10” sau „z├ómbet de revist─â”… sau poate „z├ómbet de Hollywood”. ├Än orice form─â ar fi ajuns la noi, ideea de baz─â r─âm├óne nealterat─â: un z├ómbet frumos e important pentru imagine, dar ╚Öi pentru s─ân─âtate.

Observ─âm deja c─â aspectul danturii este legat ├«n mod irefutabil de mod─â ╚Öi nu doar de s─ân─âtate, iar aceast─â conexiune – contrar a╚Ötept─ârilor – nu dateaz─â de azi sau de ieri, ci s-a impus de-a lungul veacurilor. De exemplu, ├«n epoca medieval─â ╚Öi mai precis ├«n perioada dinastiei Tudor, odat─â cu introducerea zah─ârului ├«n alimenta╚Ťie, dantura aristocra╚Ťilor s-a deteriorat semnificativ: din╚Ťii au ├«nceput s─â capete un aspect cenu╚Öiu, chiar negru ╚Öi nu ├«n mod involuntar. Dimpotriv─â, ├«ntruc├ót zah─ârul era un aliment rar ╚Öi scump, accesibil exclusiv clasei privilegiate, ├«n mentalul colectiv s-a ├«nfiripat urm─âtoarea analogie: cu c├ót din╚Ťii sunt mai negri, cu at├ót posesorii lor au acces la mai mult zah─âr, deci sunt cu at├ót mai boga╚Ťi ╚Öi mai influen╚Ťi. Din fericire, paradigma s-a schimbat!

Acum, din╚Ťii albi, deci s─ân─âto╚Öi sunt considera╚Ťi un semn de frumuse╚Ťe, sex-appeal ╚Öi bun─âstare general─â. ╚śi totul ├«ncepe cu o igien─â oral─â corespunz─âtoare.

S─â urm─ârim ├«mpreun─â c├óteva sfaturi utile pentru ├«ntre╚Ťinerea unei igiene bucale de individiat ╚Öi pentru un z├ómbet de invidiat! Noi le-am grupat ├«n dou─â subcategorii, dup─â cum urmez─â: practici specifice ╚Öi cu aplicare la fel de specific─â pentru cavitatea bucal─â ├«n timp ce a doua subcategorie vizeaz─â un set de practici cu spectru larg, aplicabile la modul general pentru s─ân─âtatea noastr─â.

Igiena oral─â de nota 10 – Sfaturi cu aplicare specific─â:

1. Periaj corespunz─âtor

Pozi╚Ťionarea corect─â a periu╚Ťei de din╚Ťi este ├«n unghi de 45 de grade fa╚Ť─â de linia gingiei astfel ├«nc├ót aria de ac╚Ťionare a perilor s─â includ─â at├ót gingia c├ót ╚Öi dintele.

Mi╚Öcarea trebuie s─â fie constant─â (├«nainte ╚Öi ├«napoi, respectiv sus ╚Öi jos), energic─â, dar f─âr─â ap─âsare pentru a nu produce leziuni sau s├ónger─âri ale gingiilor. Ideal ar fi s─â ne periem din╚Ťii de 2 ori pe zi, dar ritmul haotic al vie╚Ťii cotidiene ne poate ├«ncurca planurile a╚Öa c─â e suficient s─â ├«╚Ťi cl─âte╚Öti bine gura cu ap─â dup─â fiecare mas─â ╚Öi/sau gustare pentru a ├«nl─âtura resturile de m├óncare responsabile de respira╚Ťia ur├ót mirositoare.

2. Apa de gur─â

De╚Öi nu e imperioas─â, apa de gur─â poate avea un efect benefic asupra igienei noastre orale prin eliminarea bacteriilor instalate confortabil ├«n cavitatea noastr─â bucal─â. Produsele care con╚Ťin dioxid de clor sunt recomandate pentru fortificarea din╚Ťilor,┬á ├«ndep─ârtarea pl─âcii ╚Öi bonus – transform─â respira╚Ťia de dragon ├«ntr-o halen─â diafan─â.

3. A╚Ťa dentar─â

Este al treilea element al trinit─â╚Ťii consacrate (periaj, ap─â de gur─â ╚Öi a╚Ť─â dentar─â) ╚Öi esen╚Ťial pentru o bun─â igien─â oral─â.

Vei protesta, vei invoca o mie plus unu motive pentru a nu include aceast─â practic─â ├«n rutina ta de zi cu zi… ├«ns─â trebuie. De ce? Pentru c─â a╚Ťa dentar─â ajunge acolo unde periu╚Ťa ta de din╚Ťi se love╚Öte de un semn cu „acces interzis” ╚Öi unde apa de gur─â trece mai departe ru╚Öinat─â, f─âr─â s─â priveasc─â ├«napoi.

4. Igienizarea limbii și a palatului bucal

Cand vorbim de igiena oral─â ne referim la toat─â cavitatea bucal─â, nu doar la din╚Ťi. A╚Öadar, e necesar s─â nu excludem limba si palatul bucal sau cerul-gurii (a╚Öa cum ├«l cunoa╚Ötem cu to╚Ťii) din procesul de „cur─â╚Ťenie”. Utilizarea unui dispozitiv adecvat pentru cur─â╚Ťarea suprafe╚Ťelor indicate mai sus ne va sc─âpa de (╚Öi mai) multe bacterii ╚Öi eventual de halitoz─â sau respria╚Ťie ur├ót mirositoare.

5. Vizita la dentist

La fel ca vizita anuală la rubedenii în prag de sărbători, e un rău necesar. Se recomandă 2 controale pe an pentru prevenirea eventualelor boli, depistarea factorilor problematici și tratarea corespunzătoare.

Igiena oral─â de nota 10 – Sfaturi cu aplicare general─â:

1. F─âr─â tutun

Nu doar pentru s─ân─âtatea din╚Ťilor, dar ╚Öi ├«n acest scop, e bine s─â te ╚Ťii departe de tutun. Nu am vrea m─â men╚Ťion─âm cuv├óntul ur├ót care ├«ncepe cu „c” ╚Öi se termin─â cu „ancer”… mai are rost s─â continu─âm?

2. Fără alcool, cafea și/sau băuturi carbogazoase

Toate cauzeaz─â caren╚Ťe de calciu ├«n organism, p─âteaz─â din╚Ťii, atac─â smal╚Ťul ╚Öi pot duce ├«n timp la afec╚Ťiuni gingivale complicate ╚Öi chiar la pierderea din╚Ťilor. Nu vrem s─â prolifer─âm viziuni apocaliptice ╚Öi ╚Ötim c─â dimine╚Ťile ├«n trafic f─âr─â un strop de cafea „la bord” ar putea fi ╚Öi mai devastatoare, a╚Öa c─â nu pretindem abstinen╚Ť─â total─â. ├Äns─â,┬á consumul moderat ╚Öi auto-limitarea pot face minuni (╚Öi) auspra din╚Ťilor.

3.  Calciu + vitamine = casă bună

Nu e un secret c─â din╚Ťii ╚Öi oasele noastre au nevoie de calciu pe care trebuie s─â ├«l introducem ├«n organism prin alimenta╚Ťie – laptele, sucul de portocale, iaurtul, br├ónza ╚Öi nu numai sunt o surs─â generoas─â ╚Öi delicioas─â, zicem noi, de calciu – dar ╚Öi sub form─â de suplimente, ├«n diferite doze ├«n func╚Ťie de v├órst─â ╚Öi de recomand─ârile medicului, desigur. Calciul face cas─â bun─â cu vitamina B ╚Öi ├«mpreun─â protejeaz─â din╚Ťii ╚Öi ├«mpiedic─â s├óngerarea gingiilor.

4. Durere de din╚Ťi, sensibilitate dentar─â ╚Öi alte simptome

Orice simptom nepl─âcut trebuie s─â reprezinte un semnal de alarm─â c─â ceva nu func╚Ťioneaz─â cum trebuie. Diagnosticele puse de Google sunt interesante, dar nu trebuie s─â substituie consulta╚Ťiile, opiniile ╚Öi solu╚Ťiile oferite de doctorii adev─âra╚Ťi. Medicul specialist trebuie consultat degrab─â ├«nainte ca problema s─â se agraveze.

5. Din╚Ťii – parte din ansamblul numit „organism”

Am stabilit c─â┬á avem nevoie de igien─â oral─â pentru a avea din╚Ťi frumo╚Öi ╚Öi s─ân─âto╚Öi ceea ce e foarte adev─ârat, dar nu complet. Organismul nostru func╚Ťioneaz─â ca o entitate unitar─â, un ansamblu de piese agregate, iar dac─â unul din mecanismele implicate se stric─â, e posibil s─â asist─âm la efectul de domino ├«n toat─â splendoarea. Problemele dentare pot duce la infec╚Ťii generalizate, boli cardiace, diabet ╚Öi alte afec╚Ťiuni grave.

A╚Öadar e esen╚Ťial s─â ne privim din╚Ťii – cei albi ╚Öi frumo╚Öi – ca parte important─â a organismului nostru de care avem responsabilitatea s─â ne ├«ngrijim ├«n fiecare zi.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *