News

Igiena orala dupa implantul dentar

mai 9, 2022 | Noutati

Implantul dentar reprezinta o modalitate excelenta de a inlocui un dinte lipsa sau chiar mai multi, insa vorbim despre un proces de tratament mai lung si despre o perioada de recuperare indelungata. In tot acest timp va trebui sa faci unele modificari in rutina de igiena orala, pe care le vei mentine si dupa implant, pentru a reduce riscul de infectie orala, de esec al implantului, precum si alte probleme grave ce pot aparea.

Durabilitatea implanturilor dentare si utilitatea lor depinde foarte mult de cat de bine sunt intretinute. Tocmai de aceea, bunele practici de igiena orala sunt esentiale atat inainte, cat si in timpul si dupa plasarea implantului, pentru a te bucura cat mai mult timp de un zambet frumos si complet!
Daca nu stii inca ce inseamna igiena orala post-implant, ai mai jos o lista a modificarilor ce tin de ingrijirea bucala, de dieta si de activitatea fizica, de care trebuie neaparat sa tii cont dupa montarea implanturilor dentare.

Discutia cu medicul inainte de implant

Inainte de procedura de implant dentar, vei avea o discutie cu medicul stomatolog despre elementele de baza ale igienei si ingrijirii orale adecvate, mai ales pentru perioada imediat dupa interventie.
De asemenea, inainte de implant se face un tratament complet de igienizare dentara. Acest proces este vital pentru a evita inmultirea microorganismelor, astfel incat durata de viata a implanturilor dentare sa fie prelungita cat mai mult. Tocmai de aceea, alaturi de igienizare este dublat de tratametul cu medicatie antimicrobiana.

Dupa implant

In perioada postoperatorie ce urmeaza implantului, este vital sa urmezi instructiunile chirurgului, si sa iei medicamentele recomandate dupa interventia chirurgicala, in principiu antibiotice.
De asemenea, urmeaza dieta recomandata de chirurg, ce include alimente moi sau piureuri si evita alcoolul, cofeina sau produsele lactate, in general pentru o perioada de 7-10 zile.
In perioada de recuperare, iti va fi dificil sa mananci corect si sa nu afectezi vindecarea zonei implantului. Pentru a evita umflarea si a atenua cat mai mult disconfortul rezuma-te la alimente care nu necesita multa mestecare. Cand dentistul iti va permite vei putea reveni la alimente mai tari.

Foloseste o periuta de dinti cu peri foarte moi, pentru a proteja mucoasa foarte sensibila in aceasta perioada. De asemenea, utilizeaza o solutie antiseptica dupa periaj.
In perioada post-implant este foarte important sa iti protejezi dintii de traume, asa ca fii intotdeauna precaut cand folosesti periuta, ata dentara, irigatorul bucal si apa de gura si evita gesturile prea bruste, dar fara sa neglijezi rutina consecventa de ingrijire a dintilor.

Riscurile leziunilor dentare

Un alt aspect important al igienei orale post-implant este prevenirea eventualelor leziuni dentare, cauzate in general de loviturile la gura.
Chiar daca te simti activ dupa implantul dentar, e important sa te odihnesti si sa te abtii de la orice activitate obositoare. Exercitiile intense imediat dupa interventia chirurgicala pot favoriza sangerarea, umflarea si durerea. Pentru a evita aceste riscuri, cel mai bine este sa te odihnesti pe canapea sau chiar in pat in primele zile dupa implant.

Daca trebuie neaparat sa iei parte, dupa procedura de implant, la activitati fizice in care este posibila o lovitura la fata (de exemplu sporturi de contact) este obligatoriu sa porti o protectie pentru zona gurii sau o gutiera. In acest fel vei preveni deteriorarea dintilor inlocuitori sau a implantului, in cazul unui eventual accident.
De asemenea, daca obisnuiesti sa scrasnesti din dinti noaptea, e posibil sa fie nevoie sa porti o gutiera de protectie a dintilor in timpul somnului, pentru a preveni bruxismul.
Toate aceste masuri de precautie ar putea reduce riscul necesitatii restaurarii sau inlocuirii timpurie a implantului dentar.

Modificari in dieta alimentara post-implant

Alimentele si bauturile pe care le consumi dupa implanul dentar joaca un rol important in durata de viata a implanturilor si in calitatea igienei orale generale.
Este foarte important sa reduci aportul de zahar si de carbohidrati, deoarece acestea se pot combina cu bacteriile din gura, creand o reactie acida ce dauneaza structurilor dintilor (gingii si oase) care sustin implantul. Consumul excesiv de zahar poate creste, de asemenea, riscul aparitiei cariilor la alti dinti si a unei infectii orale in timpul recuperarii dupa plasarea implantului.

Vizite regulate la stomatolog

Vizitele regulate la dentist pentru toate controalele programate sunt esentiale dupa montarea implantului sau implanturilor dentare. De asemenea, controalele de rutina pot contribui la asigurarea unei igiene orale bune pe termen lung, prin detectarea semnelor precoce ale complicatiilor de sanatate orala inainte ca acestea sa se agraveze.

Igiena orala dupa terminarea intregului tratament de implant

Ingrijirea si igiena implanturilor dentare ca si cum ar fi dintii tai naturali este unul dintre cele mai importante beneficii ale implanturilor. Astfel, dupa incheierea procesului de vindecare, vei putea peria dintii si folosi ata dentara exact asa cum faceai inainte de a suferi pierderea dintilor.
Ingrijirea orala adecvata pentru persoanele cu implanturi dentare are aceeasi importanta si presupune aceeasi rutina ca si in cazul persoanelor cu dinti naturali sanatosi.

Partile externe ale implantului, cum ar fi bontul si coroana, trebuie curatate temeinic in fiecare zi, nu doar imediat dupa procedura de implant dentar, ci si pe intreaga durata de viata a implanturilor dentare. Daca nu este respectata igiena orala adecvata, vei permite depunerea si inmultirea bacteriilor, ceea ce va cauza si mai multe probleme de sanatate orala.
Cele mai importante momente pentru rutina de ingrijire dentara dupa o procedura de implant dentar sunt dimineata si mai ales seara. Pe timpul noptii secretia de saliva a glandelor este redusa, activitatea antibacteriana fiind ca atare mai redusa decat in timpul zilei.
Zonele care necesita cea mai mare atentie la curatare sunt bontul si suprafata implantului care vin in contact direct cu gingia.

Ata dentara trebuie folosita in fata unei oglinzi mari si intr-o zona foarte bine luminata.
Instrumentele de igienizare necesare pentru curatarea implanturilor dentare sunt periuta de dinti si ata dentara sau ata dentara super floss pentru implanturi dentare. La curatarea coroanelor din jurul implantului, este importanta trecerea atei dentare prin spatiul dintre bonturi si din jurul acestora pentru indepartarea placii. Pentru a curata mai usor suprafata bontului implantului, poti incerca sa aplici pasta de dinti pe ata dentara.

Dusul bucal sau irigatorul

Un irigator bucal, numit si dus bucal este un dispozitiv de igiena orala care utilizeaza presiunea pentru a curata zonele greu accesibile din jurul implanturilor. Scopul utilizarii acestui dispozitiv de ingrijire a igienei orale este indepartarea particulelor de alimente mai dificil de indepartat cu ajutorul atei dentare. In plus, dusul bucal te ajuta sa elimini si placa existenta pe implant sau in apropierea acestuia.
Utilizarea unui irigator este foarte eficienta pentru reducerea riscurilor aparitiei bolilor gingivale, pentru ca aparatul curata toate suprafetele coroanei implantului, precum si sub linia gingiei.

Esti pregatit?

Daca ai inteles deja cum functioneaza implanturile dentare, cum se fixeaza si mai ales ce tip de ingrijire este necesara atat imediat post-operator cat si in timp, se poate spune deja ca stii mai multe despre ce urmeaza. Urmatorul pas este sa iti programezi o consultatie la stomatolog, pentru a intelege pas cu pas procesul prin care vei trece, etapele si tot ce implica acestea. Nu mai ezita, implanturile dentare sunt solutia ideala pentru un zambet fericit si o viata normala!

0 Comentarii