News

Indicatii pentru pacientii purtatori de proteza totala

feb. 12, 2023 | Noutati

Pacientii care se confrunta de mult timp cu problema dintilor lipsa asteapta cu nerabdare ziua in care vor purta pentru prima data proteza totala. Sunt fericiti de perspectiva ca toate problemele lor dentare vechi se vor termina in curand, dupa care vine ziua in care isi primesc proteza si nu de putine ori sunt socati sa constate ca abia incepe o serie noua de probleme dentare…

Pentru a te bucura din plin de beneficiile protezei dentare totale si a avea satisfactia maxima legata de aceasta, trebuie sa intelegi anumite aspecte relevante si pertinente. Exista multe conceptii gresite si idei preconcepute cu privire la utilizarea si ingrijirea protezelor dentare complete, pe care fiecare pacient trebuie sa le depaseasca.

Protezele nu fac minuni peste noapte

Stomatologia protetica a avansat foarte mult si foarte rapid in ultimii ani, iar noile tehnici si materiale au imbunatatit considerabil capacitatea de a inlocui tesuturile lipsa cu aparate sau proteze artificiale functionale si cu aspect natural. Insa orice pacient trebuie sa fie perfect constient ca nicio proteza, indiferent cat de minutios este fabricata, nu va functiona niciodata la fel de eficient ca tesuturile vii naturale.

Cercetarile au aratat ca eficienta procesului masticativ al pacientilor cu proteza este in cel mai bun caz mai mic de 20% din eficienta medie a procesului masticativ a pacientilor cu dinti naturali.
Atitudinea mentala si adaptabilitatea sunt extrem de importante pentru a invata sa folosesti o proteza totala noua. Nu te astepta la prea multe, mai ales la inceput. Trebuie sa ai rabdare si perseverenta si vei invata sa folosesti corect proteza dentara.
La fel cum inotul, patinajul, schiatul sau mersul pe bicicleta pot fi experiente dificile, acelasi lucru se poate intampla si cu o proteza noua. Este vorba despre abilitati fizice care trebuie invatate si nimeni nu este expert de la inceput.

Durata de timp necesara pentru a invata sa folosesti proteza variaza si depinde de multi factori, cum ar fi varsta, starea generala de sanatate, alimentatia, tonusul muscular, starea tesuturilor, coordonarea si atitudinea mentala. De asemenea, nu toti pacientii se pot astepta la acelasi grad de indemanare sau succes in utilizarea protezei dentare. Insa milioane de oameni din intreaga lume folosesc cu succes protezele dentare totale, astfel ca e posibil sa o faci si tu!
Atentie la prietenii sau rudele care poarta si ei proteza si care se considera experti in aceasta problema. Nu ai nevoie de sfaturile lor: singurul sfat care te intereseaza este cel al medicului stomatolog, care are pregatirea si experienta necesara pentru a-ti rezolva problemele specifice.
Ca si pacient cu proteza totala va trebui sa inveti sa traiesti cu anumite limitari, insa in ciuda limitarilor, fii convins ca proteza iti va reface aspectul, vorbirea si capacitatea de a mesteca.

Problemele intampinate in primele zile

In primele zile dupa montarea protezei, nu trebuie sa te astepti la altceva decat sa poti tine proteza in gura. Mestecatul ar trebui sa se limiteze la alimente moi, iar proteza dentara trebuie purtata toata noaptea numai in prima noapte. De obicei, stomatologii insista asupra unei ajustari a doua zi. Miscarea protezei in timpul functionarii determina uneori aparitia unor pete rosii in primele 24 de ore, care duc la ulceratii dureroase cauzate de proteza, daca nu sunt tratate.
Unii pacienti se confrunta cu o secretie abundenta de saliva, stimulata de prezenta noii proteze. In curand glandele salivare se vor adapta la prezenta acesteia si isi vor relua productia normala. Pana atunci, tot ce trebuie sa faci este sa inghiti mai des.

Se poate intampla sa te confrunti cu o senzatie de calus in gura si de inecare cand incepi sa porti proteza dentara, insa este o reactie a organismului care va disparea treptat.
Foarte frecvent se intampla ca pacientii sa aiba senzatia ca limba este prea imobilizata si ca afecteaza stabilitatea protezei inferioare. Acest lucru este valabil mai ales daca nu ai de mult timp dintii din spate. Odata cu purtarea protezei, limba isi va mentine tonusul muscular si va deveni mai ingusta si mai rotunjita. Medicul dentist poate subtia proteza pe partile care vin in contact cu limba, pentru a contribui la remedierea acestei probleme.
Iritatiile cauzate de protezele dentare sau zonele dureroase vor aparea invariabil si vor necesita remedierea. Aceste iritatii sunt cauzate de miscarea protezei in timpul functionarii. Nu incerca niciodata sa ajustezi sau sa repari singur o proteza. Daca o zona este deosebit de dureroasa, poarta proteza cat mai putin posibil pana ajungi la medic si clateste gura in mod regulat cu solutii calde, cu sare.
Dificultatea de a vorbi este un alt obstacol care trebuie depasit cu rabdare si exercitiu. Tiparele de vorbire se vor imbunatati numai dupa ce tesuturile din gura se obisnuiesc cu noile proteze si invata sa detina controlul protezei inferioare. Daca te uiti in oglinda cand rostesti sunetele care iti fac probleme, poti ajuta „computerul” vorbirii sa se adapteze la noile proteze.

Masticatia

De departe cea mai mare problema dintre cele legate de purtarea protezelor complete este sa inveti din nou sa mananci. Mancatul cu proteze dentare complete este destul de diferit de mancatul cu dintii naturali. Dintii naturali sunt integrati in os si au nervi senzitivi individuali capabili sa sesizeze durerea, presiunea si temperatura. O proteza, in schimb, functioneaza ca un singur dinte, nu este ancorata de nimic si se sprijina pe tesuturi moi si mobile care acopera oasele maxilarului.

Pentru ca proteza sa ramana stabila in timpul mestecarii alimentelor, fortele de mestecare trebuie sa fie distribuite uniform pe suprafetele de sprijin ale protezei. Fortele aplicate doar pe o parte a protezei vor comprima tesutul de sub acea parte, iar cealalta parte se va indeparta de tesut. Desi unele persoane se bucura ca pot musca din mere sau din porumb, trebuie subliniat ca protezele dentare nu sunt facute pentru a musca pe dintii din fata. Daca faci asta pe termen lung, osul subiacent se va deteriora.
O solutie la problema mestecarii cu proteze dentare complete este sa inveti sa mesteci simultan pe ambele parti. Alimentele sfaramicioase, cum ar fi biscuitii sarati, pot oferi un exercitiu foarte bun in acest sens. Pune o jumatate de biscuit pe o parte si jumatate pe cealalta parte si incearca sa mesteci incet si bine si apoi sa inghiti. La inceput poate parea dificil sa mesteci pe ambele parti, insa poti invata sa o faci si este cel mai indicat mod de a mesteca atunci cand ai proteze dentare complete.

Obisnuieste-te sa consumi alimente care pot fi mancate cu cutit si furculita si taie totul in bucatele foarte mici care pot fi puse pe dintii din spate si apoi mestecate pe ambele parti. Treptat acest proces va deveni atat de natural incat rareori se va observa din afara. Unii pacienti considera ca adezivii pentru proteze din comert sunt utili in perioada de invatare si adesea se obisnuiesc cu increderea oferita de adeziv.
Pacientii cu proteze evita adesea alimente precum carnea fibroasa tare, painea tare si chiflele tari. Particulele mici si dure, care nu pot fi inmuiate de saliva, pot fi extrem de dureroase daca ajung sub proteza, iar astfel de exemple sunt semintele de capsuni si zmeura si particulele de nuci si morcovi. Substantele lipicioase precum guma de mestecat si caramelele se pot lipi de proteza dentara, astfel ca trebuie evitate.
Nutritia adecvata s echilibrul fluidelor sunt importante atat pentru sanatatea generala, cat si pentru succesul in purtarea protezei dentare. Consuma zilnic mai multe vitamine si evita tendinta obisnuita de a exagera cu carbohidratii bogati in calorii si cu valoare alimentara scazuta. O dieta bine echilibrata ar trebui sa contina o portie zilnica din urmatoarele tipuri de alimente: lapte cu continut scazut de grasimi, branză, paine, cereale, carne (in special peste sau pasare), legume verzi si galbene, fructe si apă (2 litri pe zi).
Extrem de important este sa porti proteza dentara la mese, in ciuda dificultatilor. Nu te descuraja. Nu incerca sa stai fara proteza, pentru ca nu vei face decat sa prelungesti perioada de adaptare.

Ingrijirea gurii si a protezei

O data la 24 de ore trebuie sa ai o perioada de opt ore in care sa nu porti proteza. Aceasta perioada este esentiala pentru sanatatea pe termen lung a tesuturilor de sustinere a protezei. Cercetarile au aratat ca anumite stari patologice apar numai daca protezele dentare sunt purtate continuu. Gingiile raman mai sanatoase, iar oasele maxilarului se micsorează mai putin cu o perioada de odihna zilnica. Majoritatea pacientilor considera ca este convenabil sa-si odihneasca gura in timpul somnului. Scoaterea protezei noaptea a devenit astfel procedura recomandata.

Pentru ca au tendinta de a colecta mai multe resturi alimentare decat dintii naturali, protezele trebuie scoase si curatate dupa masa si inainte de culcare.
Pacientii cu proteza totala trebuie sa aiba doua periute – una pentru curatarea protezei dentare si una cu peri moi pentru periajul gingiilor si limbii. Nu folosi pasta de dinti pe protezele dentare, ci apeleaza la o varianta speciala pentru proteze.

5 sfaturi pentru pacientii purtatori de proteza totala

1. Nu lasa proteza sa se usuce

Cand nu porti proteza, pune-o intr-un pahar cu apasau in solutie de curatare pentru proteza.
Ca si in cazul dintilor naturali, trebuie sa mentii proteza uda, pentru a preveni fracturarea. Daca permiti protezei sa se usuce, se va crapa si se va deforma. Este esential sa iti scoti proteza in fiecare seara inainte de a merge la culcare. In acest fel, vei oferi gingiilor tale sansa de a se odihni.

2. Periaza proteza de doua ori pe zi

Periaza-ti proteza de doua ori pe zi pentru a preveni acumularea de placa. In caz contrar, bacteriile se vor acumula pe suprafata protezei si vei avea o respiratie neplacuta.

3. Nu uita sa periezi gingiile

Daca ai dinti lipsa, nu inseamna ca nu poti avea si afectiuni gingivale. Cand iti speli proteza asigura-te ca acorzi timp si periajului usor al gingiilor.
Perii moi ai periutei sunt suficienti pentru a stimula gingiile si pentru a le mentine sanatoase. De asemenea, vei elimina placa, bacteriile si particulele alimentare de pe linia gingiei. Pentru ca proteza sta pe partea de sus a gingiei, e foarte logic sa o mentii intotdeauna intr-o stare perfecta de sanatate.

4. Exerseaza vorbitul cu proteza dentara

Nu te simti descurajat daca vei vorbi diferit sau cu dificultate cand incepi sa porti proteza dentara. Va fi nevoie de ceva timp sa iti antrenezi muschii gurii sa vorbeasca atunci cand porti un dispozitiv nou. Cu cat exersezi mai mult vorbitul cu proteza dentara, cu atat mai repede iti vor disparea problemele de vorbire.

5. Invata cum sa corectezi alunecarea protezei

Protezele pot aluneca atunci cand faci o miscare brusca, ca de pilda atunci cand stranuti, cand razi sau cand zambesti. Cand simti ca iti aluneca proteza, este recomandabil sa musti usor si sa inghiti. Este un truc suficient de subtil incat sa il folosesti si cand esti in public. Daca proteza iti aluneca frecvent, mergi la medicul stomatolog, pentru a te asigura ca ai masura potrivita de proteza.

Pont bonus. Mergi la medicul stomatolog o data la 6 luni

Proteza dentara va avea o durata mai lunga de viata daca ai obiceiuri de igiena orala cat mai bune. Acestea includ vizite la medicul stomatolog cel putin o data la sase luni. In timpul programarii, medicul iti va examina proteza pentru a se asigura ca este intr-o stare buna. De asemenea, vei avea parte de un examen oral si de o curatare a danturii.

0 Comentarii