News

Infectia puntii dentare

nov. 28, 2023 | Sfaturi

Infectia puntii dentare este o complicatie dentara deranjanta ce apare atunci cand o infectie prinde radacini la nivelul unei punti dentare, un dispozitiv dentar de restaurare folosit pentru a inlocui dintii lipsa. Desi puntile dentare sunt concepute pentru a imbunatati functia orala si estetica, ele nu elimina riscul de infectie, care netratata poate duce la disconfort, durere si complicatii.
Infectiile din jurul puntilor dentare pot avea cauze diverse, cum ar fi igiena orala deficitara, carii ale dintilor de sub punte, boli gingivale sau probleme dentare preexistente.
Infectia puntii dentare nu ameninta doar integritatea lucrarii, ci poate avea si un impact negativ asupra sanatatii orale generale. Afla mai jos totul despre cauzele, simptomele si potentialele optiuni de tratament pentru infectiile puntii dentare.

Ce sunt puntile dentare?

O punte dentara este un dinte fals, cunoscut si sub numele de “pontic”, folosit pentru a umple un gol creat de dintii lipsa. Puntile sunt facute de obicei din portelan sau ceramica si sunt sustinute de doua coroane dentare plasate peste dintii adiacenti. Puntile pot fi sustinute si de implanturi, o modalitate eficienta de a restabili functia si aspectul zambetului.

Problemele puntilor dentare

Oricat de grozave sunt puntile dentare, o problema majora este ca dintii naturali de sub ele pot deveni vulnerabili la carii. Iar de aici pana la infectii orale nu mai este decat un singur pas.
O carie a unui dinte natural de sub punte va fi in cel mai fericit caz depistata si remediata inainte de montarea lucrarii protetice, iar in cel mai nefericit caz nu va fi evidenta decat mai tarziu si va necesita tratament, ceea ce inseamna ca medicul va trebui sa indeparteze puntea.

Infectia puntii dentare. Cauze

Cauzele primare ale infectiilor puntii dentare sunt igiena orala precara, cariile dintilor de sub punte, boala parodontala, traumele sau leziunile, puntile prost montate.

Igiena orala precara

Neglijarea igienei dentare, cum ar fi periajul inadecvat si folosirea incorecta a atei dentare, poate duce la acumularea de placa si bacterii in jurul puntii, crescand riscul de infectie.

Cariile dintilor de sub punte

Cariile aparute sub o punte dentara pot fi mai putin evidente decat cariile dentare ale altor dinti. Cu toate acestea, exista simptome. Fii atent la respiratia urat mirositoare, un prim simptom al cariilor dentare, precum si la hipersensibilitatea dentara, manifestata ca o senzatie deranjanta sau dureroasa brusca atunci cand mananci sau bei.

Boala parodontala

Boala preexistenta a gingiilor, caracterizata prin inflamarea si infectia gingiilor, se poate extinde in zona din jurul puntii dentare, ducand uneori la o infectie a puntii dentare.

Trauma sau deteriorarea

Traumele fizice ale puntii dentare sau ale dintilor adiacenti pot crea locuri de patrundere a bacteriilor, crescand probabilitatea de infectie.

Puntile montate sau proiectate prost

Puntile care nu se potrivesc corect sau sunt proiectate prost pot crea goluri sau spatii in care bacteriile se pot acumula, crescand riscul de infectie.

Aceste cauze subliniaza importanta mentinerii unei bune igiene orale, a mentinerii sanatatii gingiilor si a asigurarii unei potriviri adecvate a puntii pentru a reduce riscul de infectii de punte dentara. Controalele stomatologice regulate pot contribui la detectarea si prevenirea unor astfel de probleme.

Infectia puntii dentare. Semne si simptome

Simptomele si semnele comune ale unei infectii ale puntii dentare pot include:

– Durere si disconfort – o durere persistenta sau pulsanta in jurul puntii dentare, gingiilor sau dintilor.
– Umflarea gingiilor sau a tesuturilor moi din jurul zonei infectate.
– Inrosirea si inflamatia gingiilor din apropierea puntii.
– Sensibilitate crescuta la alimente si bauturi calde sau reci.
– Puroi sau scurgeri urat mirositoare in jurul puntii.
– Respiratie urat mirositoare persistenta (halitoza) care nu se imbunatateste cu igiena orala.
– Dificultate la mestecat – disconfort sau durere in timp ce mananci sau mesteci.
– Slabirea puntii – o schimbare sau slabire notabila a puntii dentare.
– Febra – in unele cazuri poate aparea febra, daca infectia este severa si se raspandeste.
– Ganglioni limfatici umflati – ganglionii limfatici umflati la nivelul gatului pot aparea ca raspuns la infectie.

Daca te confrunti cu oricare dintre aceste simptome, solicita ingrijire stomatologica prompta pentru a diagnostica si rezolva problema. Infectiile netratate ale puntii dentare pot duce la complicatii mai severe si pot afecta sanatatea orala generala.

Prevenirea infectiilor puntii dentare

Prevenirea infectiilor din jurul puntilor dentare se bazeaza in primul rand pe mentinerea unor practici impecabile de igiena orala. Periajul regulat si folosirea atei dentare, acordand o atentie deosebita zonei din jurul puntii, sunt esentiale pentru a indeparta particulele de alimente si acumularea de placa, ce poate contribui la infectie.
Controalele stomatologice de rutina permit medicului stomatolog sa monitorizeze starea puntii si a tesuturilor inconjuratoare, identificand si remediind orice probleme inainte ca acestea sa escaladeze.
Pacientii cu punti dentare ar trebui, de asemenea, sa adopte o dieta echilibrata si sa evite consumul excesiv de zahar, pentru a promova sanatatea gingiilor.
In cazul bolilor gingivale preexistente, tratamentul si respectarea regimului de ingrijire ulterioara pot fi esentiale pentru a preveni aparitia infectiilor.
In general, o combinatie de igiena orala corecta, ingrijire dentara profesionala si un stil de viata sanatos poate reduce semnificativ riscul de infectii in jurul puntilor dentare.

Diagnosticarea infectiei puntii dentare

Diagnosticarea unei infectii de punte dentara implica de obicei o examinare amanuntita la cabinetul stomatologic. In timpul acestei evaluari, medicul stomatolog va evalua sanatatea orala a pacientului si va pune intrebari cu privire la eventuale simptome precum durere, umflare sau disconfort. Stomatologul poate solicita si radiografii dentare pentru a obtine o imagine detaliata a puntii si a structurilor inconjuratoare.
In unele cazuri, evaluarea clinica poate evidentia inrosirea, umflarea sau prezenta puroiului in jurul zonei puntii.
Dupa confirmarea infectiei, medicul stomatolog va determina severitatea acesteia, potentialele complicatii si cel mai potrivit plan de tratament, ce poate antibiotice sau alte proceduri dentare pentru a remedia infectia si a mentine integritatea puntii.

Optiuni de tratament pentru infectia puntii dentare

Optiunile de tratament pentru infectiile puntii dentare pot varia in functie de severitatea infectiei si de amploarea daunelor. Iata care sunt unele dintre tratamente obisnuite.

Antibiotice

In cazuri mai putin severe, pot fi prescrise antibiotice pentru a elimina infectia. Insa e posibil ca problema sa nu fie remediata doar cu antibiotice si sa fie nvoie de o interventie suplimentara.

Tratament de canal

Daca infectia a afectat pulpa dentara (partea interioara a dintelui), poate fi efectuata o procedura de canal radicular pentru a indeparta tesutul infectat si a salva dintele natural. Acest lucru poate ajuta la pastrarea integritatii puntii dentare.

Extractie dentara

In cazurile in care infectia este severa, poate fi necesara extractia dintelui sau a dintilor afectati, pentru a preveni raspandirea infectiei la dintii adiacenti sau la punte in sine.

Implanturi dentare

In urma extractiei dentare poate fi luat in calcul un implant dentar, pentru a inlocui dintele lipsa. Implanturile sunt o solutie durabila si pe termen lung, desi puntea poate necesita modificare sau inlocuire pentru a gazdui implantul.

Planul de tratament specific va fi stabilit de medicul stomatolog dupa o evaluare amanuntita a sanatatii orale si a naturii infectiei. Este important ca infectiile puntii dentare sa fie abordate prompt, pentru a preveni complicatiile ulterioare si pentru a mentine sanatatea orala generala.

Raspandirea infectiei puntii dentare

O infectie a puntii dentare se poate raspandi si in alte parti ale gurii. Infectiile netratate se pot extinde dincolo de zona imediata, afectand tesutul gingival din jur, dintii invecinati si chiar osul maxilar subiacent. Daca infectia progreseaza, aceasta poate duce la dezvoltarea unui abces dentar, ce poate provoca durere severa, umflare si se poate chiar raspandi prin fluxul sanguin in alte zone ale corpului.
Diagnosticul si tratamentul in timp util sunt esentiale pentru a limita infectia, pentru a preveni raspandirea sa si pentru a evita problemele de sanatate orala mai extinse.
Controalele stomatologice regulate si bunele practici de igiena orala sunt esentiale pentru a detecta si aborda astfel de infectii in stadiile incipiente.

Durerea pulsanta sub o punte temporara este un semn de infectie?

Durerea pulsanta sub o punte dentara temporara poate fi un semn al unei probleme, inclusiv infectie. Insa infectia nu este singura explicatie pentru un astfel de disconfort. Durerea pulsanta poate avea motive diferite. Iata care sunt acestea.
Potrivire sau ajustare precara. Uneori, puntile dentare temporare pot sa nu se potriveasca corect sau ar putea avea nevoie de ajustari. Acest lucru ar putea provoca disconfort sau durere, mai ales daca puntea pune presiune pe gingii sau pe dintii invecinati.
Iritatia gingiilor. Gingia se poate irita din cauza puntii temporare, astfel ca daca puntea se freaca de tesutul gingival sau provoaca inflamatie, poate aparea durerea pulsanta.
Infectie. In unele cazuri, poate aparea o infectie in zona de sub puntea dentara temporara. Aceasta infectie poate fi cauzata de bacteriile ramase blocate sub punte sau de curatarea inadecvata a puntii si a dintilor din jur.
Sensibilitate nervoasa. Dupa unele proceduri stomatologice, precum plasarea si ajustarea puntilor, nervii din zona pot deveni sensibili, provocand pulsatii sau disconfort. Daca pulsatia persista dupa ce puntea dentara este restabilita definitiv, medicul stomatologi iti poate recomanda tratamentul de canal.

Nu ignora niciodata durerea din jurul unei lucrari protetice, asa cum este puntea dentara, pentru ca aceasta poate indica o problema ce necesita atentie pentru a preveni complicatiile ulterioare. Mergi intotdeauna la stomatolog pentru evaluare si tratament.

0 Comentarii