News

Muscatura incorecta si problemele pe care le provoaca

aug. 12, 2022 | Noutati

Atunci cand gura este inchisa, dintii de sus trebuie sa atinga dintii de jos intr-un mod uniform – adica in acelasi timp si cu aceeasi presiune. Dintii de sus ar trebui sa se potriveasca usor peste dintii de jos, insa daca unii dintre dinti nu sunt aliniati corespunzator sau unii se ating mai mult decat altii, e posibil sa ai ceea ce numim „muscatura incorecta” sau malocluzie.

Muscatura defectuoasa necorectata poate cauza probleme grave si permanente. Prin corectarea muscaturii si imbunatatirea capacitatii pacientului de a musca si de a mesteca in mod normal, pot fi prevenite o serie intreaga de afectiuni dentare.

Tipuri de muscatura incorecta

Exista multe tipuri de muscaturi incorecte si diferite motive dentare pentru care muscatura ta poate fi incorecta, printre care si:

Dintii inghesuiti sau un numar prea mic de dinti

Cand spunem despre cineva ca are dintii inghesuiti inseamna ca are prea multi dinti pentru a se potrivi cu dimensiunea maxilarului. Inevitabil, unii dinti ii imping pe altii, determinand existenta dintilor strambi si o muscatura defectuoasa.
Alte persoane, in schimb, au exact problema opusa: se nasc fara numarul total de dinti. Drept urmare, au spatii care permit dintilor sa se miste din aliniament.

Ocluzia incrucisata

Atunci cand musti, dintii de sus si cei de jos ar trebui sa se potriveasca perfect. Ceea ce inseamna ca dintii din fata sus acopera usor dintii din fata jos, iar molarii se imbina ca niste piese de puzzle. Ai o muscatura incrucisata atunci cand unul sau mai multi dinti de sus nu se inchid bine peste dintii de pe arcada inferioara.

Supraocluzia verticala (overbite) si ocluzia inversa (underbite)

Supraocluzia verticala apare atunci cand dintii de sus sunt iesiti prea mult in fata, raportat la dinti de jos. O supraocluzie verticala mica este normala, insa daca e prea severa, cauzeaza malocluzia.
Ocluzia inversa este opusul celei de mai sus, dintii de jos fiind iesiti de aceasta data in afara celor de sus.

Ocluzia deschisa

Ai o muscatura deschisa atunci cand exista o deschidere intre dintii din fata sus si cei de jos cand dintii din spate sunt uniti.

De ce apare muscatura incorecta?

O muscatura incorecta poate fi determinata de o trasatura mostenita genetic ce afecteaza cresterea si dimensiunea maxilarului. De exemplu, maxilarul superior si inferior pot creste neuniform, astfel incat unul sa fie mai lung decat celalalt.
De asemenea, pozitia limbii poate duce la o muscatura incorecta. Atunci cand limba apasa in mod persistent pe dinti, ii poate face sa se miste de pe pozitia lor.
Dincolo de genetica, pierderea dintilor si afectiunile gingivale cauzeaza si ele malocluzii. Problemele din copilarie, renumite pentru ca provoaca o muscatura incorecta la copii sunt sugerea degetului mare, folosirea suzetei si respiratia pe gura.

Muscatura incorecta afecteaza sanatatea orala

Tulburari provocate de muscatura incorecta

O malocluzie necorectata poate duce la o serie de probleme grave, printre care si cele de mai jos.

  •  Sensibilitate dentara la cald si la frig
  •  Dinti inghesuiti si crapati
  •  Dinti ciobiti sau fracturati
  •  Agravarea bolii parodontale
  •  Dinti slabiti sau lipsa
  •  Durere de dinti usoara care poate deveni mai severa si poate necesita terapie de canal
  •  Probleme ale articulatiilor maxilarului
  •  Zgomot al maxilarului atunci cand inchizi si deschizi gura
  •  Scrasnit din dinti, mai ales noaptea
  •  Deteriorarea protezelor dentare sau a implanturilor dentare
  •  Traume
  •  Tulburari nervoase sau musculare

Pe langa simptomele legate direct de gura, gingii si dinti, poti experimenta si urmatoarele probleme:

  •  Dureri de cap (chiar migrene), dureri de gat si dureri de umar
  •  Spasme musculare la nivelul fetei sau gatului
  •  Maxilar permanent obosit
  •  Fata sensibila la atingere
  •  Jena de a zambi, din cauza aspectului dintilor

Cele mai importante probleme provocate de muscatura incorecta

Carii si afectiuni gingivale

Dintii aliniati gresit creeaza adesea spatii inguste care colecteaza cu usurinta reziduuri alimentare. Aceste spatii sunt, de asemenea, greu accesibile la periaj. In functie de tipul de malocluzie, e posibil ca periajul sa nu ajunga la dintii orientati intr-o alta directie fata de ceilalti dinti. Dintii proeminenti pot impiedica periuta sa ajunga la dintii din apropiere.
Chiar si atunci cand te straduiesti sa ai o igiena orala cat mai buna, malocluzia creste riscul de carii, placa si boli ale gingiilor.

Uzura anormala ce duce la leziuni ale dintilor

Cand dintii sunt aliniati corect, molarii de sus si de jos ar trebui sa se imbine perfect. Aceasta potrivire precisa repartizeaza presiunea din timpul mestecarii si muscaturii in mod egal catre toti dintii, ceea ce reduce stresul asupra smaltului acestora.
Muschii care controleaza deschiderea si inchiderea gurii sunt incredibil de puternici si sunt capabili sa genereze multa presiune. Cand mesteci, molarii exercita echivalentul a 70 de kg de presiune. Insa dintii tai sunt facuti sa reziste la aceasta presiune.
Problemele apar atunci cand ai o muscatura incorecta, pentru ca presiunea devine neuniforma. Unii dinti sufera o presiune redusa, in timp ce altii trebuie sa reziste la un stres semnificativ mai mare de fiecare data cand musti. In timp, aceasta lipsa de uniformitate duce la uzura extrema a dintilor afectati.

Presiunea neuniforma cauzeaza frecvent slabirea dintilor, ciobirea, craparea sau fracturarea. Iar o schimbare duce la altele. Dintii deteriorati pot determina aparitia cariilor si infectiilor radacinii dintelui.
Stresul afecteaza, de asemenea, oasele maxilarului si ligamentele si muschii de sustinere, ceea ce duce la dureri de cap cronice, dureri de gat si umar si probleme ale maxilarului, cum ar fi tulburarea articulatiei temporomandibulare.

Tratamentul muscaturii incorecte

Tratamentul ocluzal specific pentru corectarea muscaturii depinde de cauza si simptomele problemei. Tratamentul poate implica remodelarea suprafetelor de muscatura ale dintilor prin gaurirea si umplerea suprafetelor neuniforme, astfel incat acestea sa se imbine atunci cand musti.
Alternativ, poate fi necesara reconstructia, eventual cu una sau mai multe coroane. Scopul este de a restabili dintii si de a musca mult mai sanatos.
De asemenea, poate fi posibil chiar sa porti gutiere in timpul noptii, pentru a alinia dintii si a preveni scrasnitul.
In final, poate fi nevoie de aparat dentar si dispozitive de contentie pentru realinierea si repozitionarea dintilor. Datorita tehnologiei dentare moderne exista o gama variata de optiuni de aparate dentare, de la cele metalice cu bracketi colorati pana la cele transparente si invizibile, astfel incat indreptarea dintilor astazi poate fi mai simpla si mai discreta ca niciodata.

Indiferent de tratamentul de care ai nevoie, va trebui sa faci vizite regulate la medicul stomatolog pentru a fi sigur ca nu mai e nevoie de tratament. Dintii continua sa se miste odata cu inaintarea in varsta si desi e putin probabil sa observi asta, stomatologul iti va monitoriza muscatura, astfel incat sa se asigure ca problema nu se agraveaza.

0 Comentarii