News

Parodontoza – cum poate fi tratata eficient?

iul. 21, 2023 | Noutati

Parodontoza (cunoscuta si sub numele de boala gingivala) are ca rezultat distrugerea progresiva a structurilor de sustinere a dintilor, care includ nu numai gingiile, ci si osul maxilarului. Odata pierdute, nu este posibil ca aceste structuri sa creasca din nou de la sine. Parodontoza duce la retractia gingivala si la slabirea dintilor, determinand in cele din urma pierderea acestora daca nu este tratata. Pierderea dintilor poate provoca efecte negative semnificative asupra sanatatii, functiei masticatorii si, nu in ultimul rand, asupra aspectului zambetului.

Cine iti poate recomanda cel mai bun tratament pentru parodontoza?

Vestea buna este ca in majoritatea cazurilor, boala parodontala poate fi gestionata si controlata, cu ingrijirea atenta a unui specialist parodontolog.
Medicii parodontologi sunt stomatologi specializati in diagnosticarea, tratarea si gestionarea afectiunilor parodontale, care afecteaza tesuturile de sustinere a dintilor. Acesti specialisti se concentreaza pe prevenirea si tratarea bolilor gingivale si a bolilor parodontale, inclusiv a parodontozei.

Medicul parodontolog va concepe pentru tine un plan de tratament personalizat, in functie de severitatea bolii, avand ca scop eliminarea infectiei, restabilirea functionalitatii si imbunatatirea esteticii.

Tratamentul parodontozei

Stadiul initial al bolii parodontale este gingivita – inflamatia gingiilor cauzata de acumularea placii bacteriene pe dinti. Fara tratament, problema poate escalada si se poate ajunge la boala parodontala in sine. Parodontoza avansata poate distruge dintii si poate ameninta structura osoasa a gurii.
Daca boala este depistata devreme, procedurile minim invazive, cum ar fi detartrajul si planarea radiculara, vor fi de obicei suficiente pentru a rezolva problema.

In cazuri mai severe, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Optiunile chirurgicale pentru tratarea bolii parodontale includ desprinderea tesutului gingival pentru a indeparta bacteriile de la baza. In unele cazuri, poate fi necesara o grefa de tesut moale sau os.
Dar despre toate acestea vom detalia in cele ce urmeaza.

Detartrajul si planarea radiculara

Acesta este primul tratament la care se recurge pentru gestionarea parodontozei, in stadiul sau incipient (cunoscuta si sub numele de gingivita).
Detartrajul si planarea radiculara, alaturi de igiena orala imbunatatita, pot fi suficiente pentru a inversa procesele infectioase si pentru a preveni avansarea bolii.

Acest tratament se efectueaza de obicei in trei sau patru intalniri saptamanale.
Cele mai noi echipamente disponibile pentru indepartarea depozitelor profunde de placa si tartru sunt instrumente cu ultrasunete si tehnologia air flow. Aceste instrumente sunt concepute pentru a ajunge sub linia gingiei, zonele unde periajul si ata dentara nu pot ajunge, si chiar la radacinile dintilor.

In procedura de detartrare, medicul stomatolog va utiliza instrumente cu ultrasunete si/sau manuale pentru a indeparta placa si tartrul (placa calcificata) de deasupra si de sub linia gingiei.

Planarea radiculara presupune nivelarea punctelor aspre de pe dinte pentru a elimina bacteriile acumulate si pentru a ajuta gingiile sa se fixeze inapoi pe dinti.

Etapa finala, cea de lustruire a dintilor, va indeparta petele de pe coroana si va crea o suprafata uniforma de care bacteriile se agata greu.
Dupa detartraj si planare radiculara, medicul dentist va evalua adancimea pungilor din jurul dintilor, pentru a stabili daca este necesar un tratament suplimentar.

Efectele secundare ale detartrajului si planarii radiculare sunt in general minore, dar unii pacienti pot prezenta umflaturi si sangerari.

Tratamentul chirurgical

In cazurile de boala parodontala severa, detartrajul si planarea radiculara pot sa nu fie suficiente pentru a elimina infectia si a restabili sanatatea orala. In cazurile in care boala parodontala a devenit avansata, operatia poate fi singura solutie.

Beneficiile chirurgiei parodontale:
– Permite reconturarea si repozitionarea osului, gingiei si a altor tesuturi care sustin dintii.
– Ofera acces mai usor pentru curatarea in profunzime, in sensul indepartarii tesuturilor bolnave.
Exista cateva terapii chirurgicale comune pentru parodontoza.

Reducerea adancimii buzunarelor

Daca in mod normal gingiile trebuie sa fie perfect lipite in jurul dintilor, parodontoza are ca rezultat formarea de pungi sau buzunare in spatiile dintre gingii si dinti, permitand bacteriilor sa se acumuleze si sa provoace daune suplimentare.

Chirurgia de reducere a buzunarului (chirurgie cu lambou) este cel mai frecvent tratament chirurgical al bolii parodontale. Acest tratament este targetat pe zona afectata a dintilor, gingiilor, tesutului inconjurator si vaselor de sange, pentru a opri raspandirea infectiei.

In cadrul tratamentului, medicul stomatolog va curata buzunarele de infectie si va strange din nou tesutul gingival pentru a elimina sau reduce buzunarele.
Interventia se face sub anestezie locala, iar operatia presupune taierea gingiilor pentru a oferi acces la la tesutul infectat de dedesubt si pentru a permite curatarea acestora. In acest proces vor fi indepartate, de asemenea, bacteriile care cauzeaza boli.

In cazurile in care este afectat osul, medicul poate egaliza marginile, efectuand o reconturare osoasa.
La finalul interventiei, gingia este trasa inapoi peste dinti si suturata pe pozitia initiala. Se aplica apoi un pansament pe zona operata.

Grefarea osoasa

Parodontoza distruge osul care sustine dintii. In cazurile pierderii semnificative de masa osoasa, grefarea osoasa va incuraja regenerarea osului. Materialul pentru grefa – prelevat de la pacient sau de la o alta sursa – acopera o radacina dentara expusa pentru a nivela linia gingigei si a reduce sensibilitatea.

Poate fi nevoie de grefarea osoasa si daca vrei sa inlocuiesti dintii lipsa cu implanturi, dar nu ai destul os in maxilar pentru a mentine implanturile pe pozitie in siguranta.

Daca gingiile tale s-au retras in mare masura ca urmare a bolii parodontale, grefa osoasa poate fi necesara pentru a repara afectarea si pentru a-ti proteja dintii.

Dupa eliminarea bacteriilor cauzatoare de boala, medicul poate folosi membrane, grefe osoase sau proteine care stimuleaza tesuturile pentru a incuraja capacitatea organismului de a se regenera si de a recupera tesutul osos sanatos.

Acoperirea radacinii

Aceste proceduri sunt folosite adesea pentru a trata radacinile expuse ale dintilor cauzate de retractia gingivala. In general se preleveaza tesut gingival dintr-o alta parte a gurii, cel mai frecvent din bolta palatina (cerul gurii), care va fi folosit pentru a acoperi radacinile expuse sau locurile in care este nevoie de tesut gingival. Suprafetele radiculare expuse vor fi astfel protejate impotriva cariilor si va fi redusa sensibilitatea dentara.

Implanturile dentare

Un implant dentar este o radacina artificiala de dinte realizata din metal. Aceasta este introdusa in maxilar pentru a sustine un dinte sau o punte de inlocuire. Implanturile reprezinta o solutie pe termen lung pentru lipsa dintilor, care in principiu arata, se simt si functioneaza asemanator cu dintii naturali.

Dupa tratarea parodontozei, medicul parodontolog te va ajuta sa iti intretii sanatatea gingiilor. Vei primi sfaturi cu privire la modalitatile pe care le ai la indemana de a-ti mentine sanatatea gingiilor, inclusiv controale stomatologice, un regim personalizat de igiena orala de periaj si curatare intre dinti si utilizarea de produse antimicrobiene.

Ce presupune intretinerea parodontala?

Ingrijirea ulterioara dupa tratamentul bolii parodontale – intretinerea parodontala – este necesara pentru a tine parodontoza la distanta. De obicei, presupune igienizari extinse care dureaza pana la o ora, o data la cateva luni. Aceste igienizari te vor asigura ca mentii sub control nivelul bacteriilor, inainte ca acestea sa poata produce mai multe daune.

Cu exceptia cazului in care ai dinti extrem de sensibili, in general nu vei avea nevoie de anestezie pentru procedurile de intretinere parodontala. In cazuri rare, inflamatia persistenta este tratata cu detartraj si planare radiculara.

Medicul stomatolog iti va oferi apoi sfaturi in privinta masurilor de ingrijire orala, precum:
– Controale stomatologice regulate.
– Periajul dintilor de cel putin doua ori pe zi si folosirea regulata a atei dentare.
– Folosirea unei paste de dinti cu fluor si antibiotic, pentru combaterea placii.
Intretinerea parodontala te ajuta sa mentii o buna sanatate orala.
Boala parodontala a fost asociata cu boli de inima, acccidente vasculare si circulatie saguina precara.

Alte beneficii ale intretinerii parodontale:
– Prevenirea pierderii osoase.
– Identificarea zonelor de inflamatie continua.
– Prevenirea sau intarzierea avansarii parodontozei.

Medicatia in tratamentul parodontozei

Stomatologul poate aplica medicamente antimicrobiene sub linia gingiei, pentru a ucide bacteriile care pot fi inca prezente dupa tratamentul bolii parodontale.
Alternativ, poti avea un sistem de gutiere personalizate realizate dupa amprentele gurii tale, pe care le vei putea utiliza acasa.
Pastilele cu antibiotice pot fi prescrise si ele, alaturi de tratamentul nechirurgical al bolii parodontale.

Interventia timpurie – secretul reusitei

La fel ca in cazul oricarei afectiuni grave de sanatate, interventia timpurie este vitala pentru tratamentul cu succes al bolii parodontale.
Stadiile initiale ale bolii gingiilor pot fi nedureroase, astfel ca este important sa fii constient de simptome precum respiratia urat mirositoare persistenta sau sangerarea gingiilor.

O infectie mai grava a gingiilor poate duce la pierderea dintilor, retractie gingivala si puroi in jurul dintilor si gingiilor. Daca iti faci griji cu privire la starea gingiilor tale, este recomandabil sa mergi la stomatolog pentru o verificare. De asemenea, nu neglija o evaluare completa anuala in vederea depistarii precoce a parodontozei.

Sursa imagine: freepik.com

0 Comentarii