News

Periajul dentar corect favorizeaza sanatatea orala

mai 5, 2022 | Noutati

Periajul dentar este una dintre practicile zilnice esentiale pentru ingrijirea sanatatii orale. Folosind o periuta de dinti, pasta de dinti si alte accesorii de igiena orala, poti indeparta placa bacteriana responsabila pentru probleme orale majore, precum carii si afectiuni parodontale.

De la o varsta foarte tanara suntem invatati care este importanta periajului dentar pentru a-i mentine curati. Dar cum poti sti daca iti periezi corect dintii?

Ce este igiena orala?

Igiena orala consta intr-o serie de procese ce trebuie efectuate pentru a asigura curatarea corecta a dintilor, gingiilor, limbii si mucoaselor. Aceste tehnici de igiena orala trebuie sa fie folosite zilnic, cu ajutorul periutei de dinti, pastei de dinti, atei dentare si apei de gura, dar si prin vizite regulate la stomatolog.
Datorita igienei orale iti vei putea mentine dintii curati, fara reziduuri alimentare si placa bacteriana. De asemenea, igiena orala te va ajuta sa ai grija de sanatatea gingiilor si sa previi respiratia neplacuta.

De ce este important sa ai grija de igiena orala?

Ingrijirea sanatatii orale incepe cu o igiena adecvata. O cantitate mare de bacterii se gaseste in mod natural in gura, iar cand acestea vin in contact cu reziduurile alimentare, ele se pot inmulti si pot cauza daune la diverse niveluri.
Periajul dintilor te ajuta sa controlezi inmultirea bacteriilor, prevenind formarea placii bacteriene. Printr-un gest atat de simplu, poti evita unele probleme comune precum cariile, acumularea de tartru, gingivita si parodontoza, pierderea dintilor si respiratia neplacuta, printre altele.

Cum iti periezi corect dintii?

Periajul dintilor este ceva atat de comun incat uneori nu i se da importanta cuvenita.
Daca vrei sa te bucuri de o gura curata si sanatoasa, invata care este cel mai bun mod de a-ti peria dintii si urmeaza tehnica recomandata de specialisti.
Desi poate parea simplu, este important sa stii sa iti periezi dintii adecvat, pentru a mentine sanatatea optima a dintilor. Din acest motiv, vei regasi in cele ce urmeaza un ghid simplu de bune obiceiuri pentru a-ti mentine gura curata, sanatoasa si stralucitoare.

1. Spala-te pe dinti dupa fiecare masa. Daca nu poti, o pastila de guma de mestecat fara zahar te va ajuta sa iti mentii sanatatea orala. Iti recomandam insa sa ai mereu cu tine un kit de travel pentru igiena orala, care sa te ajute la nevoie.

2. Pentru a preveni acumularea de placa specialiatii recomanda sa folosesti o pasta de dinti cu fluor la doua dintre cele trei periaje dintr-o zi.

3. Daca porti aparat dentar, este important sa folosesti ata dentara sau periute interdentare si periute ortodontice pentru a indeparta reziduurile alimentare.

4. Chiar daca ti-e lene, specialistii recomanda sa folosesti periuta interdentara sau ata dentara o data pe zi dupa periaj, pentru a elimina reziduurile alimentare dintre dinti si pentru a preveni gingivita – sanatatea ta orala iti va multumi!

5. Spala-te pe dinti timp de doua minute – te poti folosi de acest timp pentru a asculta piesa preferata, de exemplu.

Ponturi pentru periajul adecvat al dintilor

Periajul dintilor este o parte importanta a rutinei de igiena orala, astfel ca este indicat sa stapanesti o tehnica eficienta si sa ai la indemana instrumentele adecvate.
Periaza-ti dintii de doua ori pe zi cu o periuta cu peri moi. Perii moi vor curata in profunzime zambetul si iti vor ingriji gingiile. Alege o periuta anti-alunecare, ce poate ajunge foarte usor in toate zonele gurii.

  •  Inclina periuta de dinti in unghi de 45 de grade fata de marginea gingiei si periaza usor catre exterior, intotdeauna de la baza catre varful dintelui.
  •  Nu uita sa periezi si interiorul dintilor. E important sa nu cureti doar partea exterioara.
  •  Periaza usor limba, pentru ca si ea trebuie curatata pentru a indeparta bacteriile si pentru a mentine o respiratie proaspata.

In final insoteste periajul dintilor de folosirea unei apei de gura cu fluor, ce va preveni cariile si va intari smaltul dintilor.

“Instrumentarul” esential pentru igiena orala corecta

Pentru a-ti peria corect dintii si sa te bucuri de o sanatate orala completa, exista 5 instrumente de baza pe care le vei folosi in rutina zilnica.

Periuta de dinti

Poti alege o periuta manuala sau o periuta de dinti electrica. Cea mai potrivita periuta este cea care raspunde nevoilor tale si cu care te simti cel mai confortabil.
Pentru cei mai tineri membri ai familiei, va trebui sa alegi periute adecvate varstei.
Nu uita sa inlocuiesti periuta o data la 3-4 luni sau cand perii se tocesc. O periuta de dinti uzata nu iti va curata eficient dintii si gingiile, ceea ce va creste riscurile de carii si afectiuni gingivale.

Pasta de dinti

Se recomanda ca pasta de dinti de uz zilnic sa contina fluor. Fluorul favorizeaza remineralizarea smaltului si intarirea sa, luptand cu particulele daunatoare si prevenind astfel formarea cariilor.
Poti alege o pasta de dinti potrivita nevoilor tale, fie ca iti doresti o pasta de dinti pentru o respiratie proaspata sau una pentru ingrijirea gingiilor. Exista o multime de optiuni, insa este important sa o alegi pe cea mai potrivita nevoilor tale.

Ata dentara

Este foarte important sa iti cureti dintii cu ata dentara cel putin o data pe zi. Ata dentara contribuie la eliminarea placii si bacteriilor de pe dinti si gingii si te ajuta sa previi problemele grave de sanatate orala.
Daca ai spatii interdentare mari, alege o ata dentara necerata sau banda dentara, care este mai lata si mai plata decat ata dentara clasica si poate functiona mai bine pentru dintii spatiati si gingii.
Daca ai spatii foarte mici intre dinti, opteaza pentru ata dentara cerata, care va aluneca mai usor printre dinti. La fel de utila va fi si ata dentara din politetrafluoroetilena, puternica, cu o rezistenta mai mare la rupere si la exfoliere, dar si extrem de eficienta.

Dusul bucal

Este indicat sa folosesti dusul bucal cel putin o data pe zi, inainte de culcare, pentru a indeparta toate particulele alimentare dintre dinti, mai ales din zonele greu accesibile cu periuta si ata dentara.
Dusul sau irigatorul bucal te poate ajuta sa reduci sangerarile si afectiunile gingivale. In plus, este extrem de util in reducerea bacteriilor chiar si de sub linia gingiei.
Ca atare, desi este un instrument mai scump decat restul arsenalului pentru igiena orala, un irigator bucal te va salva de multe neplaceri.

Apa de gura

Apele de gura sunt ultimul pas in curatarea cavitatii bucale. Majoritatea acestor produse contine fluor pentru intarirea dintilor, precum si alte ingrediente antiseptice pentru distrugerea cariilor si pentru prevenirea diverselor probleme gingivale.
Combinarea periajului cu ata dentara si clatirea cu apa de gura iti va mentine intotdeauna gura sanatoasa.

Obiceiurile care te vor ajuta sa ai o dantura sanatoasa

Pe langa periajul dintilor, este important sa iti insusesti o serie de obiceiuri care te vor ajuta sa iti mentii cavitatea bucala sanatoasa si fara carii. Aceste obiceiuri incep in copilarie, desi nu e niciodata prea tarziu sa inveti cum sa ai grija de sanatatea orala in mod corect.

Redu consumul de alimente acide si bogate in zahar

Alimentele bogate in zaharuri sunt preferatele bacteriilor din gura. Ele se hranesc cu reziduurile alimentare ce raman pe suprafata dintelui si se inmultesc. Alimentele acide, consumate in exces, pot slabi smaltul dintilor, astfel ca nu ar trebui sa exagerezi cu consumul lor.

Urmeaza o dieta bogata in nutrienti

Alimentele consumate zilnic ii dau corpului tau ceea ce are nevoie pentru a fi puternic si sanatos. Este important sa incluzi in dieta alimente bogate in nutrienti, precum fructe, legume, lactate, leguminoase, carne slaba si peste, care confera o multime de vitamine, minerale si proteine. Gura, corpul si mintea iti vor multumi!

Evita stresul

Stim cu totii ca anxietatea si stresul sunt extrem de daunatoare pentru corp. Dar stiai ca ele pot cauza si probleme de sanatate orala? Stresul este principalul vinovat pentru bruxism, scrasnitul involuntar al dintilor ce poate duce la uzura danturii, ce se poate inrautati in timp daca boala continua. Asadar, renunta la stres si incepi sa duci o viata mai calma.

Megi la dentist cel putin o data pe an

Mergand la controale de rutina poti depista de timpuriu tot felul de probleme orale, chiar si unele ce nu pot fi vazute cu ochiul liber. In acest mod, medicul stomatolog poate pune un diagnostic cat mai devreme si poate recomanda cel mai bun tratament.

0 Comentarii