News

Periajul dentar corect. Garantia pentru o buna sanatate orala.

apr. 18, 2024 | Noutati

Periajul dentar corect este esential pentru mentinerea sanatatii orale si pentru prevenirea problemelor dentare, cum ar fi cariile, gingivita si boala parodontala. Iata cateva motive importante pentru care periajul corect este esential.

Beneficiile periajului dentar corect

Indepartarea placii dentare. Placa dentara este o pelicula moale si lipicioasa care se formeaza pe suprafata dintilor si care este formata din bacterii. Daca nu este indepartata prin periaj regulat, placa dentara poate duce la formarea de tartru si la dezvoltarea problemelor dentare.
Prevenirea cariilor dentare. Periajul regulat ajuta la indepartarea resturilor alimentare si a placii dentare care pot duce la formarea cariilor dentare. Periajul impiedica de asemenea actiunea bacteriilor care produc acizi si duc la demineralizarea smaltului dentar.
Prevenirea bolilor gingivale. Periajul regulat ajuta la mentinerea sanatatii gingiilor si previne dezvoltarea gingivitei si a altor afectiuni gingivale. Eliminarea placii dentare si a resturilor alimentare din jurul gingiilor ajuta la prevenirea inflamatiei si a sangerarii gingivale.
Mentinerea respiratiei proaspete. Periajul regulat elimina bacteriile care cauzeaza mirosurile neplacute din cavitatea bucala, contribuind astfel la mentinerea unei respiratii proaspete.
Pastrarea aspectului estetic al dintilor. Periajul regulat indeparteaza petele si depozitele superficiale de pe suprafata dintilor, contribuind la mentinerea unui zambet stralucitor si la prevenirea decolorarii dentare.

Pentru a beneficia de toate aceste avantaje, este important sa periezi dintii corect si sa faci acest lucru de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara, folosind o tehnica de periaj adecvata si o pasta de dinti cu fluor. De asemenea, nu uita sa folosesti ata dentara si sa te prezinti la controale regulate la medicul stomatolog pentru evaluari si curatari profesionale.

Cand trebuie sa iti periezi dintii?

Spala-te pe dinti timp de aproximativ 2 minute inainte de culcare si inca o data pe parcursul zilei. Stomatologul sau igienistul tau iti poate oferi mai multe sfaturi in functie de sanatatea si nevoile tale dentare.

Periuta electrica sau manuala?

Nu conteaza daca folosesti o periuta de dinti electrica sau una manuala. Ambele sunt la fel de bune, atata timp cat cureti toate suprafetele dintilor si folosesti o pasta de dinti cu fluor.
Insa exista persoane carora le este mai usor sa-si curete bine dintii cu o periuta de dinti electrica.

La ce sa fii atent cand alegi o periuta de dinti?

Pentru cei mai multi adulti, va fi utila o periuta de dinti cu un cap mic si un aranjament compact, in unghi de peri lungi si scurti, cu capat rotund. Perii medii sau moi sunt cei mai buni pentru majoritatea persoanelor.
Daca utilizezi o periuta de dinti electrica, una cu cap oscilant sau rotativ poate functiona mai bine decat o periuta de dinti manuala.
Insa este mai important sa te asiguri ca iti cureti bine dintii de cel putin doua ori pe zi, decat tipul de periuta pe care il folosesti. Daca nu stii exact ce periuta este mai potrivita, stai de vorba cu medicul stomatolog.

Ce tip de pasta de dinti trebuie sa folosesti?

Este important sa folosesti o pasta de dinti cu concentratia potrivita de fluor. Verifica ambalajul pentru a afla cat fluor contine fiecare marca de pasta de dinti.
Adultii ar trebui sa foloseasca o pasta de dinti care contine cel putin 1.350 parti de fluor per milion (ppm).
Copiii nu trebuie neaparat sa foloseasca o pasta de dinti speciala pentru copii. Copiii de toate varstele pot folosi pasta de dinti a familiei, atata timp cat contine 1.350 pana la 1.500 ppm de fluor. Copiii cu varsta de pana la 3 ani care nu au carii pot folosi o pasta de dinti pentru copii mai slaba, dar asigura-te ca aceasta pasta contine cel putin 1.000 ppm de fluor.
Copiii cu varsta sub 3 ani trebuie sa foloseasca o cantitate foarte mica de pasta de dinti. Copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani trebuie sa foloseasca o cantitate de pasta de dinti de marimea unui bob de mazare. Asigura-te ca cei mici nu ling tubul de pasta de dinti si ca nu mananca pasta din tub.
Medicul stomatolog poate recomanda o pasta de dinti cu o concentratie mai mare de fluor, daca e necesar.

Cum iti periezi dintii?

Asigura-te ca iti cureti cu atentie toate suprafetele tuturor dintilor, ceea ce ar trebui sa dureze aproximativ 2 minute. Nu uita sa periezi suprafetele interioare, suprafetele exterioare si suprafetele de mestecat ale dintilor.

Care este tehnica adecvata de periaj?

Aseaza periuta intr-un unghi de 45 de grade fata de gingie.
Misca usor periuta inainte si inapoi cu miscari scurte.
Periaza suprafetele exterioare, interioare si suprafetele masticatorii ale dintilor.
Pentru a curata suprafetele de pe interior, inclina periuta vertical si fa cateva miscari sus-jos.

Cum ajuti copiii sa isi perieze dintii?

Copiii trebuie ajutati sau supravegheati in timpul periajului dentar pana la varsta de cel putin 7 ani.

Nu clati cu apa imediat dupa periaj

Dupa periaj, scuipa orice exces de pasta de dinti. Nu iti clati gura imediat dupa periaj, deoarece vei elimina fluorul concentrat din pasta de dinti ramasa. Clatirea il dilueaza si ii reduce efectele preventive.

Trebuie sa folosesti apa de gura?

Folosirea unei ape de gura care contine fluor poate ajuta la prevenirea cariilor dentare, dar nu utiliza apa de gura (nici macar una cu fluor) imediat dupa spalarea dintilor, pentru ca vei spala fluorul concentrat din pasta de dinti ramasa pe dinti.
Alege un alt moment pentru a utiliza apa de gura, cum ar fi dupa pranz.
Nu manca si nu bea nimic timp de 30 de minute dupa ce ai folosit o apa de gura cu fluor.

Cum folosesti ata dentara?

Folosirea atei dentare nu este utila doar pentru dislocarea alimentelor blocate intre dinti. Utilizarea regulata a atei dentare poate reduce, de asemenea, bolile gingivale si respiratia urat mirositoare prin indepartarea placii care se formeaza de-a lungul liniei gingiilor.
Cel mai bine este sa folosesti ata inainte de a te spala pe dinti.
– Ia o bucata de 30 – 45 cm de ata dentara sau banda dentara si prinde-o astfel incat sa ai 3-4 cm de ata dentara intinsa intre maini.
– Treci ata sau banda dentara printre dinti si in zona dintre dinti si gingii, cat de departe poti ajunge.
– Foloseste ata dentara cu 8 – 10 miscari, in sus si in jos intre fiecare doi dinti, pentru a indeparta alimentele si placa.

Cum folosesti periuta interdentara?

Poti folosi periute interdentare sau periute cu un singur smoc in loc de ata dentara, mai ales daca exista goluri intre dinti. Peria trebuie sa se potriveasca perfect intre dinti.
Nu folosi niciodata scobitori pentru a indeparta alimentele prinse intre dinti, deoarece iti poti deteriora gingiile, ceea ce ar putea duce la o infectie.
Stomatologul sau igienistul te poate sfatui cu privire la cea mai buna modalitate de a curata spatiile interdentare.

Dusul bucal este necesar?

Dusul bucal, cunoscut si sub numele de irigator oral sau aparat de curatare interdentara, este un dispozitiv care utilizeaza un jet de apa sau solutie de curatare pentru a indeparta placa dentara, resturile alimentare si bacteriile din zonele greu accesibile ale gurii, cum ar fi spatiile interdentare si zona sub-gingivala.
Dusul bucal ajuta la indepartarea resturilor alimentare si a placii dentare din spatiile interdentare, acolo unde periuta de dinti sau ata dentara nu pot ajunge in mod eficient.
Utilizarea regulata a dusului bucal poate ajuta la reducerea riscului de formare a cariilor dentare prin indepartarea placii dentare si a bacteriilor care produc acizi si duc la demineralizarea smaltului dentar.
In plus, dusul bucal poate fi util pentru persoanele cu aparate dentare, coroane dentare sau punti dentare, deoarece ajuta la curatarea zonelor greu accesibile si la mentinerea sanatatii orale generale.

Cat de des trebuie sa schimbi periuta de dinti?

Specialistii recomanda sa inlocuiesti periuta de dinti la 3-4 luni, sau chiar mai devreme daca perii se deterioreaza. O periuta uzata nu va reusi sa curete bine dintii.

Ce trebuie sa elimini din dieta?

Incearca sa ai intotdeauna o dieta echilibrata si limiteaza bauturile dulci si gustarile.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii