News

Periajul dentar corect

ian. 17, 2023 | Noutati

Periajul zilnic al dintilor nu este doar un mod de a-ti mentine cavitatea orala curata si proaspata, ci este si un mod de a-ti mentine intregul corp sanatos. Medicii Stomatologi recomanda periajul dentar de doua ori pe zi, timp de doua minute.
Cand te speli pe dinti in mod corect, elimi acumularile de placa si de bacterii care se pot aduna pe dinti si intre acestia, precum si pe limba. Periajul corect poate preveni bolile gingivale si cariile dentare si poate sustine un sistem imunitar mai puternic si un stil de viata mai sanatos.
Discutam in cele ce urmeaza despre toate dedesubturile periajului corect, indiferent de circumstanta.

De ce ai nevoie pentru periajul dentar

Primul pas pentru un periaj corect este sa te asiguri ca esti pregatit cu “instrumentele” adecvate. Vei avea nevoie de:

  •  periuta de dinti
  •  pasta de dinti cu fluor
  •  ata dentara
  •  apa de gura (optional)

Periuta de dinti trebuie inlocuita o data la 3-4 luni. Daca periuta este folosita in exces, perii sai devin fragili, reducand astfel din eficienta periajului.
O pasta de dinti aprobata de Asociatia Medicilor Stomatologi este cea mai buna alegere pentru majoritatea adultilor.

Fluorul intareste dintii si ii protejeaza impotriva cariilor. Unii copii foarte mici nu trebuie sa foloseasca pasta de dinti cu fluor, insa Asociatia Medicilor Stomatologi recomanda urmatoarele:

  •  copiii cu varsta pana in 3 ani carora le-au aparut primii dinti poti folosi o picatura de pasta cu fluor de dimensiunea unui bob de orez.
  •  copiii cu varsta intre 3 si 6 ani pot incepe sa foloseasca pasta de dinti cu fluor, intr-o cantitate de dimensiunea unui bob de mazare.

Exista si pasta de dinti fara fluor speciala pentru copii mici, daca iti faci griji ca cel mic poate inghiti pasta de dinti.

Cum iti periezi dintii corect pas cu pas

Cel mai simplu mod de a peria dintii implica o periuta obisnuita cu maner din plastic si peri din nylon. Intregul proces trebuie sa dureze aproximativ 2 minute. Exerseaza pe cronometru pana cand te obisnuiesti cu ce inseamna doua minute atunci cand iti periezi dintii.

Umezeste periuta cu o cantitate mica de apa. Pune putina pasta de dinti – aproximativ de dimensiunea unui bob de mazare – pe capul periutei.
Baga periuta in gura la un unghi de 45 de grade fata de gingie si foloseste miscari usoare si scurte pentru a peria dintii din fata.
Periaza suprafetele exterioare ale dintilor, asigurandu-te ca ajungi si la molarii din spate si in zonele superioare ale suprafetelor masticatorii.
Intoarce periuta cu susul in jos pentru a ajunge la suprafetele interioare ale dintilor din fata sus. Intoarce-o la loc pentru a ajunge la suprafetele interioare ale dintilor din fata jos.
Periaza limba pentru a elimina depunerile de bacterii sau placa acumulate acolo in timpul procesului de periaj.
Scuipa resturile de pasta, saliva si apa in chiuveta. Clateste la final cu apa rece.

Cum iti periezi dintii cu o periuta electrica

Periajul dintilor cu o periuta de dinti electrica este este usor diferit, deoarece capul periutei se roteste sau vibreaza singur.
Pregateste periuta spaland-o cu putina apa. Adauga o cantitate de pasta de dinti de dimensiunea unui bob de mazare.
Porneste periuta si incepi din spatele dintilor de jos, tinand capul periutei in unghi de 45 de grade fata de gingie.
Aplicand o presiune usoara, misca metodic, periind fiecare dinte pe rand si netezind fiecare suprafata cu capul rotativ vibrant al periutei.
Treci la dintii de sus si repeta, curatand si lustruind fiecare dinte pe rand.
Foloseste periuta electrica pentru a-ti stimula si curata limba, miscand usor periuta pe suprafata limbii.
Scuipa resturile de pasta de dinti, saliva si apa in chiuveta. Clateste gura cu apa rece la final.

Cum iti periezi corect dintii cand ai aparat dentar

Periajul dentar atunci cand ai aparat dentar este destul de simplu, insa necesita cativa pasi suplimentari.
Incepi prin a scoate benzile elastice sau orice parte mobila a aparatului dentar. Acestea vor trebui spalate la randul lor inainte de a le atasa din nou la aparatul dentar.

Pregateste periuta cu putina apa si o cantitate de pasta de dinti de dimensiunea unui bob de mazare.
Curata cu atentie in jurul aparatului, inclusiv pe sub arcuri si bracheti.
Periaza arcurile metalice ale aparatului, astfel incat sa elimini orice reziduu alimentar care poate duce la acumulalrea de placa sau bacterii.
Periaza dintii asa cum ai face-o in mod normal, trecand dintr-o parte a gurii in cealalta si alocand periajului cel putin 2 minute.
Periaza usor limba.
Scuipa resturile de pasta de dinti si saliva. Clateste gura cu apa rece la final si uita-te in oglinda pentru a te asigura ca aparatul tau dentar este complet curat.

Cum iti periezi corect dintii cand ai separatoare

Dispozitivele ortodontice de spatiere, numite si separatoare, sunt instrumente temporare care creaza spatiu pentru aparatul dentar si pentru elasticele pe care medicul stomatolog intentioneaza sa ti le puna pe dinti.
Pentru a-ti peria dintii cand ai separatoare vei proceda in mod obisnuit, cu o singura exceptie esentiala: va trebui sa periezi dintii cu o miscare dinspre spate catre fata, in loc de miscarile obisnuite sus-jos, pentru a mentine separatoarele pe pozitie.
Dupa periaj, verifica pentru a te asigura ca toate spatiatoarele sunt acolo unde le-a pus medicul stomatolog.

Cum iti periezi corect dintii dupa extractia molarului de minte

Dupa o extractie dentara, de pilda dupa extractia maselei de minte (molarului de minte) exista cateva precautii suplimentare pe care trebuie sa le iei atunci cand iti periezi dintii.
Incepi prin a umezi periuta cu apa rece si curata. Nu folosi pasta de dinti in primele cateva zile dupa extractie.
Periaza cu atentie dintii in mod obisnuit. Nu peria locul extractiei. Fa tot posibilul sa eviti sa disloci cheagul de sange si cusaturile de la locul extractiei.
Nu clati complet pana a doua zi dupa extractie, pentru a evita sa spargi cheagul de sange, Dupa prima zi, clateste-ti gura usor si cu grija cu apa.

Cum periezi corect dintii copiilor

Copiii cu varsta sub 3 ani pot necesita o pasta de dinti fara fluor sau o cantitate mult mai mica de pasta cu fluor decat un copil mai mare sau un adult.
Dintii unui bebelus pot incepe sa se carieze de cand erup, de la linia gingiei, asa ca invata-I in mod constant care sunt obiceiurile dentare sanatoase.
Foloseste o periuta de dinti moale, de dimensiune mica, o cantitate mica de pasta de dinti de dimensiunea unui bob de orez (daca cel mic are sub 3 ani) sau de dimensiunea unui bob de manzare (daca este vorba despre un copil cu varsta peste 3 ani).
Periaza lent partile din spate, din fata si laterale ale dintilor copiilor. De asemenea, periaza gingiile din care nu au erupt inca dintii.
Nu uita sa periezi si limba copilului si invata-l sa exerseze clatirea si scuipatul pastei ramase.

Cum iti periezi corect dintii fara pasta de dinti

Exista cateva alternative la pasta de dinti care au devenit populare in ultimii cativa ani. Unele dintre aceste alternative functioneaza mai bine decat altele.
Fie ca esti intr-o deplasare si uiti sa iti iei pasta de dinti, fie ca vrei sa incerci optiuni mai holistice de curatare a dintilor, iata care sunt ingredientele pe care trebuie sa le ai in vedere.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos are proprietati antibacteriene, ceea ce inseamna ca ataca depunerile de bacterii din gura. El poate dizolva, de asemenea, placa, ceea ce il face o alternativa decenta la pasta de dinti. Uleiul de cocos lupta chiar si impotriva cariilor si gingivitei.
Desi pasta ta de dinti trebuie sa contina fluor, folosirea uleiului de cocos in mod regulat are si ea beneficiile sale, iar uleiul poate fi folosit pentru clatiri, sau pentru periajul dintilor fara riscuri prea mari.

Carbune activat

Majoritatea oamenilor nu au prin geanta tablete de carbune activat, asa ca probabil aceasta optiune nu va fi la indemana daca ramai seara tarziu la un hotel si nu ai pasta de dinti (caz in care ar fi indicat sa suni la receptie). Dar carbunele pur activat si pasta de dinti cu carbune activat pot fi eficiente pentru curatarea dintilor.
Problema cu carbunele activat este ca e abraziv si poate distruge smaltul dintilor, ceea ce inseamna ca nu este o alternativa pe care sa o folosesti in mod regulat.
De asemenea, acest produs nu contine fluor, astfel ca dintii pot fi mai expusi riscurilor de carii daca inlocuiesti pasta ta de dinti cu fluor cu o astfel de optiune.

Bicarbonat de sodiu

Multe paste de dinti din comert au in formula si bicarbonat de sodiu, care confera produsului o putere mai mare de albire. Bicarbonatul de sodiu te ajuta si sa elimini petele de pe dinti. De asemenea, este eficient in eliminarea placii.
O pasta cu bicarbonat este o optiune excelenta daca esti in impas si ai ramas fara pasta de dinti pentru seara.
Nici bicarbonatul de sodiu nu contine fluor, astfel ca daca il vei folosi pe termen lung vei rata beneficiile acestui ingredient pentru protejarea smaltului dintilor.

Concluzie

Procesul periajului dentar poate parea putin diferit in momente diferite din viata. Insa ceea ce trebuie sa retii este ca nu exista nicio circumstanta in care ar trebui sa eviti sau sa sari peste spalatul pe dinti.
Periajul de doua ori pe zi timp de cel putin 2 minute de fiecare data este fundatia unei bune sanatati orale si a unui zambet care va dura o viata.

0 Comentarii