News

Ponturi pentru sanatatea dintilor in 2024

dec. 27, 2023 | Sfaturi

Sanatatea dintilor este extrem de importanta atat pentru igiena, cat si pentru a avea un zambet cat mai frumos si sanatos! Chiar daca ti s-a spus ca ai dinti frumosi si ca nu ai carii, este esential sa iti amintesti in fiecare zi de pasii potriviti pentru a avea grija de sanatatea dintilor si pentru a preveni problemele. Aceasta implica produsele adecvate de ingrijire orala, ca si atentia maxima la obiceiurile zilnice. Iata cateva ponturi esentiale pentru a incepe noul an in forma si pentru a-ti mentine dintii sanatosi si de un alb perfect.

Periaza-ti dintii corect de doua ori pe zi

Baza unei bune igiene orale este periajul de cel putin doua ori pe zi timp de doua minute. Foloseste o periuta de dinti cu peri moi, pentru a curata cu atentie toate suprafetele dintilor.
Chiar daca iti periezi dintii de doua ori pe zi, daca o faci incorect nu are niciun efect! Nu te grabi, misca periuta de dinti cu miscari usoare si ciculare pentru a indeparta placa. Placa neeliminata de pe dinti se va intari, ducand la acumularea de tartru si in timp la aparitia gingivitei, un stadiu timpuriu al parodontozei.

Nu merge la culcare fara sa te speli pe dinti

Desi, asa cum aminteam mai sus, este esential sa iti periezi dintii cel putin de doua ori pe zi, multe persoane continua sa sara peste periajul de seara. Periajul inainte de culcare elimina germenii si placa ce se acumuleaza pe dinti peste zi.

Nu neglija limba

Placa se poate acumula si pe limba, ceea ce va duce atat la o respiratie cu miros neplacut, cat si la alte probleme de sanatate orala. Periaza usor limba de fiecare data cand te speli pe dinti.

Foloseste o pasta de dinti cu fluor

Cand iti alegi o pasta de dinti, exista mult mai multe aspecte la care trebuie sa fii atent, in afara de capacitatea de albire a dintilor si la aroma. Indiferent ce varianta de pasta alegi, asigura-te ca ea contine fluor. Desi fluorul a fost si contestat de catre cei care sunt ingrijorati de felul in care iti poate afecta alte arii ale sanatatii, aceasta substanta este esentiala in sanatatea orala. Fluorul este principala substanta care te protejeaza de cariile dentare! Fluorul lupta cu germenii ce pot duce la aparitia cariilor si ofera dintilor o bariera de protectie.

Ata dentara este la fel de importanta ca si periajul dintilor

Multe persoane care isi periaza dintii in mod regulat uita sa foloseasca ata dentara. Ata dentara nu are doar rolul de a elimina particulele de alimente ramase intre dinti. Ea este si un mod de a stimula gingiile, de a reduce placa si contribuie la reducerea inflamatiei in zona gingiilor. Folosirea atei dentare o data pe zi este suficienta pentru a te bucura de aceste beneficii.
Este adevarat ca utilizarea atei dentare poate fi dificila, mai ales pentru copii si persoane varstnice cu artrita. Insa decat sa renunti, incearca sa cauti instrumente care te pot ajuta sa folosesti ata dentara mai eficient.

Introdu apa de gura in rutina

Reclamele ne spun intotdeauna ca apa de gura este necesara pentru o buna sanatate orala, insa multi oameni o evita pentru ca nu cred ca functioneaza. Insa apa de gura te ajuta in trei moduri: reduce cantitatea de acid din cavitatea orala, curata zonele dificil de periat de pe gingii si din jurul acestora si remineralizeaza dintii.
Apa de gura este un instrument extrem de util pentru echilibrul cavitatii bucale, mai ales la copii si varstnici, unde capacitatea de periaj si folosire a atei dentare este limitata.
Exista ape de gura potrivite pentru copii si pentru persoane cu dintii sensibili, ca si apa de gura cu reteta, recomandata de medicul stomatolog.

Redu consumul de zahar si alimente acide

O dieta sanatoasa joaca un rol important in sanatatea orala. Redu aportul de alimente si bauturi dulci si acide, pentru ca zaharul se transforma in acid in gura, ceea ce poate eroda smaltul dintilor. In plus, acesti acizi conduc la aparitia cariilor.
Fructele acide, ceaiurile si cafeaua pot afecta si ele smaltul dintilor. Desi nu trebuie sa eviti complet acest gen de alimente, nu strica sa fii mai atent in ceea ce priveste consumul lor.
Alege intotdeauna alimente hranitoare precum fructe, legume, proteine slabe si produse lactate, care ofera vitamine si minerale esentiale pentru dinti si gingii puternice.

Mananca fructe si legume crocante

Gustarile rapide sunt foarte la indemana, dar ele nu sunt foarte benefice cand vine vorba de sanatatea dintilor. Produsele crocante, in schimb, nu contin numai cantitati mari de fibre sanatoase, ci reprezinta si cea mai buna alegere pentru dintii tai. Ele sunt benefice, in plus, si pentru dintii copiilor, asa ca evita sa le tai copiilor fructele si legumele in bucatele mici si evita si piureurile foarte moi. Fructele si legumele intregi si crocante sunt mult mai benefice pentru dantura copiilor si adultilor.

Mentine o buna hidratare

Apa continua sa fie cea mai benefica bautura pentru sanatatea generala, inclusiv pentru sanatatea orala. Un consum suficient de apa pe parcursul zilei nu este benefic numai pentru sanatatea generala, ci si pentru sanatatea orala.
Apa contribuie la eliminarea particulelor de alimente si la eliminarea bacteriilor, stimuleaza productia de saliva si mentine un echilibru adecvat al pH-ului in gura. Incearca sa bei cel putin opt pahare de apa pe zi. De asemenea, ca regula generala, se recomanda sa bei apa dupa fiecare masa, pentru a elimina efectele negative ale alimentelor si bauturilor lipicioase sau acide intre periaje.

Renunta la fumat si limiteaza consumul de alcool

Fumatul si consumul excesiv de alcool pot face ravagii in ceea ce priveste sanatatea orala. Fumatul creste riscul de parodontoza, pierderea dintilor si cancer oral. Alcoolul, la randul sau, poate usca gura si poate contribui la aparitia cariilor dentare. Renunta la fumat si limiteaza consumul de alcool pentru a-ti imbunatati sanatatea orala.

Protejeaza-ti dintii in timpul activitatilor fizice

Daca faci sporturi diverse sau participi la activitati fizice, este esential sa iti protejezi dintii de potentiale accidentari. Poarta o protectie in timpul activitatilor cu impact mare sau al sporturilor de contact, pentru a preveni traumatismele dentare.

Mergi regulat la stomatolog

Controalele stomatologice de rutina sunt esentiale pentru mentinerea unei bune sanatati orale. Fa-ti o prioritate din a merge de cel putin doua ori pe an la stomatolog pentru curatari si examinari. Medicul tau va putea depista astfel semnele precoce ale problemelor dentare si iti va oferi sfaturi pentru imbunatatirea igienei orale.

Incepi anul punand accent pe sanatatea orala si vei da astfel un ton pozitiv pentru bunastarea ta generala. Urmand aceste sfaturi simple, te poti asigura ca dintii si gingiile tale raman sanatoase pe tot parcursul anului.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii