News

Pot face implant dentar daca am osteoporoza?

ian. 8, 2023 | Noutati

Te confrunti cu pierderea dintilor si iti doresti o modalitate mai buna decat protezele dentare de a inlocui dintii lipsa? Implanturile dentare sunt o optiune excelenta! Insa multi dintre pacienti isi fac grji ca densitatea osoasa redusa cauzata de osteoporoza ii poate face sa nu fie un candidat potrivit pentru implanturile dentare. Inainte de a spune pas implanturilor dentare, afla totul despre implanturile dentare in cazul pacientilor diagnosticati cu osteoporoza!

Ce este osteoporoza?

Aproximativ 300 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de osteoporoza.
Osteoporoza este o boala sistemica a scheletului, ce afecteaza rezistenta oaselor, deterioreaza masa osoasa si afecteaza micro-arhitectura osului, crescand astfel fragilitatea osoasa.
Osteoporoza este diagnosticata pe baza densitatii minerale osoase, cu ajutorul densitometriei osoase (osteodensitometrie). Osteoporoza are ca rezultat o crestere a sensibilitatii oaselor. Rata de resorbtie osoasa depaseste rata de formare osoasa, ducand astfel la pierderea osoasa. Osteoporoza este frecventa la femeile aflate in perioada post-menopauza. Afectiunea creste fragilitatea osoasa si astfel riscul de fractura osoasa este mare. Osteoporoza afecteaza calitatea vietii si creste morbiditatea.

Osteoporoza si implanturile dentare

Desi osteoporoza apare cel mai frecvent la femei, si barbatii pot fi afectati de aceasta boala. Oasele fragile si poroase nu afecteaza doar spatele si femurul, ci si restul corpului si chiar densitatea osoasa a maxilarului. O buna densitate osoasa tine dintii pe loc, astfel ca este extrem de importanta in cazul implanturilor dentare. Acesta este si motivul pentru care persoanele care sufera de osteoporoza isi fac griji ca implanturile dentare nu sunt o optiune pentru ele, dat fiind ca densitatea lor osoasa este slaba. Desi pentru unii pacienti poate fi adevarat, nu este valabil pentru toti.

Foarte adesea osteoporoza este considerata o afectiune in care plasarea implantului dentar este discutabila. Cu toate acestea, literatura de specialitate arata ca pacientii cu osteoporoza nu par sa aiba un risc semnificativ de esec al implantului si astfel, nu au neaparat o contraindicatie pentru implanturi dentare.
Pentru a sti daca implanturile dentare sunt o solutie pentru tine, ai nevoie de un CT, cu ajutorul caruia medicul iti va putea evalua densitatea osoasa.

Medicatia pentru osteoporoza si implanturile dentare

Prima linie de tratament pentru osteoporoza sunt bifosfonatii, un tip de medicatie ce poate incetini progresia pierderii osoase.
Bifosfonatii au fost utilizati in ultimii 40 de ani pentru tratamentul osteoporozei, bolii Paget si al altor cateva afectiuni. Bifosfonatii reduc activitatea osteoclastica si suprima remodelarea osoasa si degradarea oaselor. Bifosfonatii actioneaza acumulandu-se in locurile osteoclastice ale osului datorita afinitatii lor mari pentru mineralele osoase. Bifosfonatii sunt apoi incorporati in celulele osteoclastice, intrerupand astfel resorbtia osoasa. Numarul de osteoclaste este de asemenea redus, scazand astfel resorbtia osoasa. Scopul bifosfonatilor este de a atinge un nivel normal de remodelare osoasa. Bifosfonatii raman in os ani de zile si au un efect de lunga durata.

Desi efectul lor este unul benefic per ansamblu, acest tip de medicatie poate avea si efectul secundar de incetinire a timpilor de vindecare a maxilarului dupa interventia chirurgicala, din cauza reducerii exprimarii colagenului de catre fibroblaste.

Mai mult decat atat, unele tratamente intensive sau prelungite cu bifosfonati au fost asociate insa si cu efecte secundare, precum osteonecroza maxilarului, ce a dus la esecul implantului. Osteonecroza maxilarului este un efect secundar advers la persoanele tratate cu bifosfonati intravenos pentru boli maligne.
Insa nu toti pacientii tratati cu bifosfonati intravenos dezvolta osteonecroza. Prezenta altor factori sistemici, traumatisme, boli parodontale sau corticosteroizi pot declansa si ei osteonecroza maxilarului.
Vestea buna este ca osteoporoza este tratata cu bifosfonati administrati pe cale orala (nu intravenos) si, prin urmare, nu reprezinta o contraindicatie pentru plasarea implantului dentar.

Succesul implanturilor si osteointegrarea

Succesul implanturilor dentare depinde in mare masura de osteointegrare. Factorii care interfereaza cu osteointegrarea actioneaza ca o amenintare potentiala la adresa prognosticului implanturilor.
Osteointegrarea reprezinta contactul dintre suprafata implantului si os. Prognosticul implanturilor dentare nu este dependent numai de plasarea implantului si de procedura chirurgicala. El este determinat, de asemenea, de unii factori ce tin de pacient, asa cum sunt calitatea osului si sanatatea sistemica. Anumite modele experimentale sugereaza ca osteoporoza afecteaza osteointegrarea. Insa literatura de specialitate arata ca pacientii cu osteoporoza nu par a reprezenta un risc semnificativ de esec al implantului.

Prognosticul implanturilor dentare la persoanele cu osteoporoza

Implanturile dentare de succes se bazeaza pe o serie de factori clinici si biologici precum arhitectura osoasa si stabilitatea initiala. Evaluarea tactila a calitatii osului, pregatirea locului implantului, obtinerea stabilitatii primare vor contribui toate la prognosticul plasarii implantului.

Literatura de specialitate arata astazi ca rata de succes a implanturilor dentare la pacientii cu osteoporoza este comparabila cu cea inregistrata la pacientii sanatosi. Implanturile dentare pot fi plasate si gestionate cu un prognostic previzibil la pacientii cu osteoporoza care primesc tratament oral cu bifosfonati.
Nu este obligatorie intreruperea tratamentului cu bifosfonati in timpul plasarii implanturilor.
Pacientii cu osteoporoza nu necesita niciun protocol specific, insa exista unele consideratii speciale de care trebuie sa se tina cont: o igiena orala adecvata, o sanatate orala buna inainte de tratament, pregatirea locului implantului, reevaluari periodice, profilaxie antibiotica.

Sansele de esec al implantului

Esecul implantului se manifesta prin mobilitatea implantului. Esecul precoce al implantului apare ca urmare a contactului slab dintre os si suprafata implantului. Intreruperea osteointegrarii din cauza sarcinii excesive poate cauza si ea esecul implantului. Osteonecroza indusa de bifosfonati duce la esecul implantului din cauza reducerii turnover-ului osos (remodelarii osoase).
Implantologia dentara este o specialitate cu un grad ridicat de predictibilitate, atunci cand atat cantitatea cat si calitatea osului sunt respectate. De aceea, diagnosticul si tratamentul cu implant la pacientii cu osteoporoza sunt importante.

Studiile

Unii autori sunt de parere ca osul osteoporotic este similar cu modelul propus de os de tip IV. Studiile clinice randomizate au raportat esecul implantului la pacientii cu osteoporoza dupa menopauza. Studiile care contraindica utilizarea implanturilor la pacientii cu osteoporoza au concluzionat ca metabolismul osos afectat a dus la reducerea vindecarii osoase in jurul implanturilor.

Exista insa si autori care sunt de parere ca prezenta osteoporozei nu este o conditie definitiva pentru a contraindica terapia cu implanturi dentare. In aceste cazuri, medicul stomatolog ar trebui sa efectueze o planificare adecvata a tratamentului, modificand geometria implantului si sa utilizeze un implant cu diametru mai mare si tratament de suprafata. Astfel, osteoporoza nu este o contraindicatie pentru operatia de implant, deoarece se efectueaza o analiza precisa a calitatii osului prin tomografie.

Implanturi dentare de succes chiar si cu osteoporoza

Exista posibilitatea ca implanturile dentare sa aiba succes chiar si daca suferi de osteoporoza. Practica a demonstrat ca la pacientii cu o pierdere osoasa minima la nivelul maxilarului, se pot face mici implanturi dentare sau o grefa de os care sa construiasca osul maxilarului suficient incat sa sustina implanturile.

Nu lasa densitatea osoasa sa iti afecteze implanturile dentare

Daca esti convins ca densitatea osoasa scazuta te impiedica sa iti faci implanturi dentare de succes, nu renunta la idee inainte de a sta de vorba cu medicul si de a avea parte de o evaluare amanuntita.

Concluzie

Pacientii cu osteoporoza nu reprezinta o contraindicatie pentru implanturile dentare. Riscul de osteonecroza este redus in cazul administrarii de bifosfonati pe cale orala. Cu toate acestea, pacientul trebuie sa primeasca explicatii legate de starea sa sistemica si sa isi dea consimtamantul informat inainte de procedura.
Osteoporoza nu ar trebui sa excluda optiunea de tratament cu implant pentru pacientii care au nevoie de ingrijire stomatologica. Evaluarea beneficilor individuale vis-a-vis de riscuri va duce la un prognostic previzibil.

0 Comentarii