News

Proteza dentara pe implanturi versus proteza dentara mobila

iul. 10, 2022 | Noutati

Protezele dentare inlocuiesc sau repara dintii lipsa sau deteriorati. Desi poate parea ca aspectul estetic al chipului si un zambet mai frumos sunt principalul beneficiu al protezelor dentare, ele au o importanta mult mai mare pentru starea de sanatate. Un dinte lipsa iti poate afecta capacitatea de a mesteca si poate creste riscul aparitiei afectiunilor gingivale. Un singur dinte lipsa poate afecta, de asemenea, sanatatea osoasa a maxilarului si poate pune in pericol si alti dinti.

Pentru ca pacientii sa-si poata recapata functiile masticatorii corespunzatoare, estetica si increderea in sine, medicii stomatologi recomanda ca solutie protezele dentare.
Exista proteze dentare fixe, asa cum sunt protezele sustinute pe implanturi, si dispozitive detasabile, asa cum sunt protezele totale sau partiale.

Cand trebuie sa apelezi la o proteza dentara?

In general persoanele carora li se recomanda o proteza dentara fixa ca solutie pentru problema pe care o au cu dantura sunt pacienti care:

  •  au un dinte afectat, imposibil de reparat sau complet absent;
  •  nu au unul sau mai multi dinti pe una sau pe ambele arcade;
  •  au ambele arcade complet edentate (lipsite de dinti).

Evident, oricine si-a pierdut majoritatea dintilor naturali sau chiar pe toti, se poate intreba care sunt asteptarile realiste pe care le poate avea de la un aparat dentar. E oare cu adevarat posibil sa redobandesti complet aspectul si functionalitatea dintilor naturali?
Exista doua optiuni pe care le poti lua in considerare in acest sens – protezele dentare traditionale si protezele sustinute pe implant. Iata mai jos care sunt asemanarile si diferentele fundamentale dintre cele doua.

Protezele dentare mobile sau detasabile

Protezele traditionale sau mobile sunt realizate dintr-o baza acrilica atasata la un set de dinti artificiali. Ele stau deasupra gingiilor si pot fi indepartate cu usurinta pentru curatare. Insa tocmai pentru ca nu sunt atasate de osul maxilarului, protezele traditionale se pot deplasa cand mananci sau cand vorbesti, creand probleme pe care nu le ai cu dintii naturali.

Avantajele protezelor traditionale mobile

Desi in raport cu solutiile protetice moderne, protezele dentare traditionale mobile par sa aiba mai multe dezavantaje decat beneficii, ele sunt inca preferate de multe persoane, din cateva motive simple:

  •  costurile mai accesibile
  •  procedura mai putin anevoioasa de montare a protezei
  •  curatarea considerata mai facila
Dezavantajele protezelor traditionale mobile

Unele dintre complicatiile asociate protezelor traditionale includ probleme de alimentatie, rani la nivelul gurii, disconfort si probleme de vorbire.
O alta complicatie pe care o implica protezele traditionale este reprezentata de pierderea de masa osoasa. Pentru ca sunt asezate deasupra gingiei, protezele nu stimuleaza osul de dedesubt, care in timp va incepe sa se degradeze. Un os al maxilarului afectat duce la un aspect cazut si neplacut al fetei si la imbatranirea prematura a chipului.
Curatate si ingrijite corespunzator, protezele acrilice au o durata de viata cuprinsa intre 5 si 10 ani.

Protezele dentare pe implant

Protezele dentare sustinute de implanturi au avantajul de a rezolva multe dintre problemele si provocarile protezelor traditionale. Ele nu se misca in timp ce mananci sau cand vorbesti, iar implanturile dentare sunt singura modalitate de inlocuire a dintilor ce stimuleaza cresterea osoasa si nu permite atrofierea maxilarului.
Pentru a putea beneficia de o proteza dentara sustinuta pe implanturi, trebuie sa ai suficienta densitate osoasa pentru aceasta procedura. Insa medicul dentist iti poate recomanda si o grefa osoasa pentru a sustine implanturile dentare. De asemenea, trebuie sa ai tesut gingival sanatos si un sistem imunitar sanatos, care sa poata rezista unei interventii chirurgicale osoase.

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este un surub de titan ce inlocuieste radacina dintelui lipsa. Implanturile sunt incorporate direct in osul maxilarului, oferind o baza extrem de stabila pentru o coroana individuala sau pentru o proteza completa.

Procedura tipica pentru un implant dentar:
  •  In prima faza se introduce in osul maxilarului un implant dentar (un dispozitiv asemanator unui surub).
  •  Dupa vindecarea osului din jurul implantului, se adauga un bont care va sustine coroana artificiala a dintelui, sau proteza in cazul in care se opteaza pentru aceasta varianta.
  •  Peste bont se ataseaza coroana sau proteza, adaptata la dintii din jur.

Proteza in sine este facuta tot din acril, ca si in cazul protezei traditionale mobile, insa in loc sa fie asezata deasupra gingiei, ea va fi atasata de implanturi cu ajutorul unui sistem de blocare. Ca urmare, proteza dentara va functiona exact ca dintii normali si nu se va misca in timpul actiunilor obisnuite de zi cu zi, precum mancatul sau vorbitul.
Protezele dentare sustinute pe implant pot fi detasabile sau permanente.

Protezele detasabile sustinute pe implanturi

Protezele detasabile se fixeaza pe implanturi dentare conventionale, pe mini-implanturi sau pe o bara conectata la implanturi. Ele pot fi indepartate cu usurinta pentru a fi curatate, atat noaptea cat si dupa mese.

Protezele fixe sustinute pe implanturi

Protezele fixe sustinute pe implanturi se ataseaza permanent de implant si pot fi curatate prin periaj si ata dentara, exact ca dintii obisnuiti. Desi sunt permanente, ele pot fi scoase de catre medicul stomatolog daca e necesar, fara a deteriora implantul.

Ingrijirea protezei sustinuta pe implanturi

Protezele dentare sustinute pe implanturi se ingrijesc asemeni dintilor naturali.
Spala-te pe dinți de doua ori pe zi. Daca ai o proteza detasabila, care se curata separat, scoate proteza si curat-o conform indicatiilor medicului stomatolog.
Daca ai o proteza fixa, spala dintii si foloseste ata dentara la fel ca in cazul dintilor naturali si mergi regulat la controale la cabinetul stomatologic.

Avantajele protezelor dentare sustinute pe implanturi
  •  Confera un aspect si o functionalitate asemanatoare dintilor naturali.
  •  Sunt mai confortabile si mai stabile decat protezele dentare traditionale.
  •  Au o durata de viata mai indelungata decat protezele traditionale.
  •  Iti permit sa iti pastrezi muscatura normala si capacitatea masticatorie normala.
  •  Reprezinta o optiune mai estetica si mai usor de intretinut pe termen lung.
  •  Contribuie la conservarea osului mai mult decat protezele traditionale.
Dezavantajele protezelor dentare sustinute pe implanturi

Desi ofera o serie intreaga de beneficii si garanteaza o calitate mai buna a vietii in comparatie cu protezele traditionale, fiind cea mai buna optiune pentru inlocuirea dintilor naturali, protezele dentare sustinute pe implant pot avea si unele neajunsuri, pentru anumite persoane.

  •  Pretul implanturilor si al protezei dentare este unul destul de ridicat, insa el trebuie cantarit intotdeauna in raport cu beneficiile si longevitatea implantului, care poate dura 15 ani sau chiar mai mult, daca este ingrijit in mod corespunzător.
  •  Implanturile necesita interventie chirurgicala pentru montarea suruburilor din titan. Vestea buna este ca interventia chirurgicala este simpla si, de obicei, dureaza aproximativ o ora, in general fiind nevoie doar de un anestezic local.

Decizia privind inlocuirea dintilor naturali este una personala, dar ea trebuie luata in urma discutiei cu medicul stomatolog si numai dupa ce pui in balanta toate solutiile pe care le ai la dispozitie, cu avantajele si dezavantajele lor. Impactul solutiilor disponibile asupra sanatatii este un pas important catre luarea celei mai bune decizii pentru tine.

0 Comentarii