News

Radiografiile dentare. Tot ce trebuie sa stii.

nov. 8, 2023 | Sfaturi

Radiografiile dentare sunt unul dintre cele mai importante instrumente pe care un medic stomatolog le poate folosi pentru a-ti mentine gura si dintii sanatosi. Afla mai jos tot ce trebuie sa stii despre radiografiile dentare.

De ce sunt necesare radiografiile dentare?

Radiografiile dentare sunt imagini ale dintilor, ce ii permit medicului stomatolog sa-ti evalueze sanatatea orala. Aparatele cu raze X folosesc niveluri scazute de radiatii pentru a captura fotografii cu interiorul dintilor si gingiilor. Cu ajutorul lor stomatologul va putea identifica probleme potentiale, cum ar fi carii, cavitati si dintii afectati. Fara radiografii, un dentist nu poate identifica multe probleme dentare si nici nu iti va putea oferi tratamente eficiente.

Ce arata radiografiile dentare?

Pentru pacientii adulti, radiografiile dentare sunt utilizate pentru a identifica probleme precum:

– Carii ce nu pot fi detectate cu ochiul liber, ca de pilda cariile care s-au dezvoltat intre dinti sau sub obturatie.
– Fisuri sau deteriorari ale unei plombe.
– Semne ale pierderii osoase cauzate de boala gingivala (parodontoza).
– Infectia sau moartea unui nerv al radacinii unui dinte.
– Cancerul, chisturile sau modificarile cauzate de diferite boli ale organismului.
De asemenea, radiografiile dentare ajuta medicul stomatolog sa planifice, sa pregateasca si sa aplice proteze dentare, aparate dentare, implanturi dentare si alte lucrari.

Pentru copii si adolescenti, radiografiile dentare sunt folosite in urmatoarele situatii:

– Localizarea cariilor dentare si depistarea deteriorarii obturatiilor.
– Monitorizarea cresterii dintilor si a dezvoltarii bucale.
– Verificarea dezvoltarii normale a dintilor permanenti.
– Identificarea dintilor afectati.
– Planificarea, pregatirea si montarea aparatului dentar.

Radiografiile dentare pot fi efectuate ca parte a unui control anual sau in functie de necesitati, pentru a remedia probleme dentare specifice. Copiii pot avea nevoie de radiografii mai frecvent decat adultii, deoarece maxilarele si dintii lor sunt inca in curs de dezvoltare, ceea ce ii predispune la carii mai mult decat pe adulti.

Cum se fac radiografiile dentare?

Radiografiile dentare sunt efectuate cu pacientul asezat pe scaun, in pozitie verticala. Tehnicianul dentar incepe prin a aseza un sort de plumb peste pieptul pacientului si prin infasurarea unui guler de protectie tiroidian in jurul gatului. Tehnicianul introduce apoi senzorul de raze X sau filmul in gura pacientului, pentru a capta imaginea.
Tehnicianul va face una sau mai multe fotografii in functie de ceea ce a solicitat medicul. Procesul dureaza in general doar cateva minute, iar pacientii au parte de un nivel de disconfort zero sau minim.
Desi radiografiile dentare pot fi incomode pentru persoanele cu reflexe de gag deosebit de sensibile, aceasta situatie este in general usor de gestionat.

Tipuri de radiografii dentare

Atat stomatologii generalisti, cat si specialistii, folosesc tipuri specifice de radiografii dentare pentru a obtine informatii despre anumite zone ale dintilor si gingiilor. Iata care sunt acestea.

Radiografiile dentare bitewing

Cunoscute si ca radiografii interproximale, radiografiile bitewing se fac in general o data pe an, pentru a identifica eventualele carii dintre dinti. Ele permit medicului stomatolog sa evalueze osul care sustine dintii pe pozitie.
Aceste radiografii sunt foarte utile pentru diagnosticarea bolilor gingiilor si a cariilor dintre dinti.

Radiografii periapicale

Cunoscute si ca radiografii retroalveolare, radiografiile periapicale capteaza o imagine completa a dintelui, de la varf (coroana) pana la radacina. Aceste radiografii sunt in general facute cand pacientii au simptome care afecteaza un dinte anume. Ele pot fi folosite si ca follow-up pentru o procedura dentara. Medicul stomatolog poate folosi radiografiile dentare perialveolare pentru a stabili daca un dinte are o carie profunda, un abces sau anormalitati ale structurii osoase de la baza sa.

Radiografii dentare ocluzale

Desi nu sunt folosite la fel de frecvent precum radiografiile bitewing si radiografiile perialveolare, radiografiile ocluzale pot oferi informatii nepretuite in anumite cazuri. Aceste radiografii sunt de obicei efectuate pentru a avea o imagine a intregii guri, inclusiv mandibula si maxilarul, pentru a vedea daca exista dinti afectati, dinti suplimentari, anomalii, chisturi, tumori si probleme cu maxilarul.

Radiografii panoramice

Numite si panorex, radiografiile panoramice sunt cel mai comun tip de radiografie si se fac in general odata la 3 sau la 5 ani. Radiografiile panoramice sunt folosite pentru a capta o imagine completa a gurii, din fata in spate. Ele sunt perfecte pentru depistarea cariilor, maselelor de minte si a altor probleme dentare. Insa pentru ca reusesc sa capteze o imagine atat de ampla a gurii, ele pot depista si probleme ale maxilarului si sinusurilor.
Radiografiile panoramice sunt adesea folosite de ortodonti pentru pasii premargatori montarii unui aparat dentar.
Ele sunt, de asemenea, folosite de chirurgi in pregatirea pentru diferite tipuri de interventii chirurgicale, inclusiv extractia molarilor de minte.

Radiografiile dentare sunt sigure?

O radiografie dentara este un fel de energie care este absorbita de tesutul dens, dar capabila sa treaca prin tesutul moale. Pentru ca oasele si dintii sunt foarte densi, ei absorb energia cu raze X. Acest lucru permite medicului stomatolog sa vada potentialele probleme si anomalii fara obstructii. Pentru ca razele X expun corpul la un anumit nivel de radiatii (desi scazut), unii oameni isi fac griji cu privire la riscul unor probleme de sanatate pe termen lung.
Radiografiile dentare moderne sunt foarte sigure si expun pacientii la o doza minima de radiatii. Atunci cand sunt luate masuri de siguranta standard, echipamentele moderne cu raze X pot elimina radiatiile inutile si permit tehnicianului sa concentreze fasciculul de energie pe partea vizata a gurii. Filmul de mare viteza permite limitarea cantitatii de radiatii la care este expus pacientul. Pentru a reduce si mai mult expunerea, se foloseste un sort de plumb, care acopera corpul de la gat pana la genunchi, pentru a proteja zonele sensibile de radiatiile ratacite.

Radiografiile dentare in perioada sarcinii

Radiografiile dentare sunt sigure pentru femeile insarcinate, insa in general stomatologii iau masuri suplimentare pentru siguranta copilului nenascut.
Pentru ca sarcina poate compromite sanatatea orala a unei femei din cauza modificarilor hormonale specifice, este important sa mergi la stomatolog in timpul sarcinii. Studiile au constatat ca radiografiile dentare prezinta un risc foarte mic pentru fat; insa chiar si asa, unele femei prefera sa amane radiografiile dentare pana dupa trimestrul intai de sarcina, o perioada critica pentru dezvoltarea fatului. Daca iti faci griji cu privire la modul in care radiografiile pot afecta fatul, stai de vorba cu medicul tau stomatolog.

Cat de des trebuie sa faci radiografii dentare?

In general, stomatologii recomanda radiografii dentare o data pe an. In anumite cazuri, pot fi necesare mai multe radiografii, in functie de situatia personala. Cei mai multi dintre pacienti, fie ei adulti sau copii, vor fi supusi la doua controale anuale de rutina, programate in general o data la sase luni.

Idei preconcepute despre radiografiile dentare

Desi radiografiile dentare sunt disponibile de zeci de ani, inca exista o serie intreaga de idei preconcepute despre acestea. Iata care sunt cele mai comune conceptii gresite despre radiografiile dentare.

Radiografiile sunt periculoase

Radiografiile dentare sunt foarte sigure! Radiatia la care esti expus in timpul unei scanari dentare este mult mai mica decat cantitatea la care esti expus zilnic prin obiecte de uz frecvent, precum telefoane mobile si computere.

Radiografiile arata tot ce ai in gura

Radiografia dentara nu arata tot ce se intampla in gura ta, ci doar zonele vizibile pe film. Deci, daca exista ceva in gura ta care iti cauzeaza probleme, ca de pilda o masea de minte, acesta nu va aparea la o radiografie dentara decat daca medicul cere in mod specific o imagine din acea zona.

Trebuie sa fac radiografii panoramice anual

Radiografia dentara panoramica ar trebui facuta doar odata la 3-5 ani, cu exceptia cazului in care ai probleme cu dintii sau maxilarul. Radiografiile dentare bitewing pot fi facute mai des, dar cel mai indicat este sa stai de vorba cu medicul dentist despre frecventa recomandata in cazul tau.

Radiografiile arata cariile de pe dinti

O alta idee preconceputa frecventa este ca radiografiile dentare pot arata doar cariile pe dinti. Radiografia dentara poate releva si cariile dintre dinti, de la radacina dintilor si din alte zone ascunse ale gurii. Deci, daca iti faci griji cu privire la o problema dentara, nu ezita sa faci o radiografie.

Radiografiile panoramice sunt numai pentru problemele dentare

Radiografiile panoramice sunt imagini dentare ce prezinta o imagine ampla a capului si gatului. Acest tip de radiografie poate detecta probleme ale maxilarului, sinusurilor si ale altor parti ale capului si gatului. Deci, daca ai dureri de cap inexplicabile sau alte probleme, medicul dentist iti poate recomanda o radiografie panoramica.

0 Comentarii