News

Respiratia urat mirositoare. Cauze si solutii.

mart. 9, 2024 | Noutati

Respiratia urat mirositoare, numita medical halitoza, poate fi cauzata de obiceiurile precare de sanatate dentara si poate fi un semn al altor probleme de sanatate. Respiratia urat mirositoare poate fi agravata si de tipurile de alimente pe care le consumi si de alte obiceiuri nesanatoase ce tin de stilul de viata. Vestea buna este ca poti lua masuri pentru prevenirea si tratarea halitozei, atat acasa cat si cu ajutorul stomatologului sau medicului.

Respiratia urat mirositoare. Cauze.

Exista o serie de motive pentru asa numita “respiratie de dragon”. Desi multe cauze sunt inofensive, respiratia urat mirositoare poate fi uneori semnul unei probleme mai grave.

Bacterii

Respiratia urat mirositoare poate fi cauzata de una dintre sutele de bacterii care traiesc in mod natural in gura. Gura ta actioneaza ca o sera naturala ce permite dezvoltarea acestor bacterii. Atunci cand mananci, bacteriile se hranesc cu alimentele ramase in gura si lasa in urma reziduuri urat mirositoare.

Igiena precara

Daca nu iti periezi dintii si nu folosesti ata dentara zilnic, particulele de alimente pot ramane in gura, favorizand inmultirea bacteriilor intre dinti, in jurul gingiilor si pe limba. Acest lucru provoaca respiratia urat mirositoare.

Gura uscata

Afectiunea care cauzeaza uscaciunea orala (numita si xerostomie) poate provoca si ea respiratia urat mirositoare. Saliva este necesara pentru umezirea gurii, neutralizarea acizilor produsi de placa si eliminarea celulelor moarte care se acumuleaza pe limba, gingii si obraji. Daca nu sunt indepartate, aceste celule se descompun si pot provoca respiratia urat mirositoare.
Gura uscata poate fi si un efect secundar al diferitelor medicamente, probleme ale glandelor salivare sau al respiratiei permanente pe gura. Iar persoanele care respira pe gura si dorm cu gura deschisa au o respiratie mult mai urat mirositoare dimineata.

Boala gingivala

Respiratia urat mirositoare care nu dispare sau un gust neplacut constant in gura poate fi un semnal de avertizare al bolii gingivale in stadiu avansat, cauzata de o bacterie lipicioasa, care cauzeaza carii, numita placa. Boala gingivala netratata poate afecta gingiile si osul maxilarului.

Alimentatia

Lista alimentelor care dauneaza respiratiei este lunga, iar ceea ce mananci afecteaza aerul pe care il expiri.
Practic, toata mancarea consumata incepe sa se descompuna in gura. De asemenea, alimentele sunt absorbite in sange si ajung in plamani, afectand aerul pe care il expiri. Daca mananci alimente cu miros puternic (cum ar fi usturoiul sau ceapa), periajul si ata dentara – chiar si apa de gura – vor acoperi doar temporar mirosul. Acesta nu va disparea complet pana cand alimentele nu vor trece prin organism. Alte alimente comune care pot provoca respiratia urat mirositoare sunt:
– Branza
– Pastrama
– Anumite condimente
– Suc de portocale sau sifon
– Alcool

De asemenea, persoanele care tin dieta si nu mananca suficient de des se pot confrunta cu respiratia urat mirositoare. Cand corpul tau descompune grasimea, procesul elibereaza substante chimice care pot da un miros neplacut respiratiei.

Fumatul si tutunul

Fumatul iti pateaza dintii, creaza o respiratie urat mirositoare si te expune riscului unei serii intregi de probleme de sanatate. Tutunul reduce capacitatea de a gusta alimentele si irita tesuturile gingivale. Consumatorii de tutun sunt mai susceptibili de a suferi de boli ale gingiilor. In plus, pentru ca fumatul afecteaza si simtul mirosului, e posibil ca fumatorii sa nu fie constienti de felul in care miroase respiratia lor.

Afectiuni medicale

Daca medicul stomatolog a exclus alte cauze, iar rutina ta zilnica de igiena orala include periajul si folosirea atei dentare, respiratia urat mirositoare ar putea fi rezultatul unei alte probleme. Iata cateva exemple:
– Alergii sezoniere
– Infectii ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia sau bronsita
– Infectii (cronice) ale sinusurilor pe termen lung
– Secretii postnazale
– Diabet
– Reflux acid cronic
– Probleme gastrointestinale
– Infectie pulmonara cronica
– Probleme cu ficatul sau rinichii

In aceste cazuri, va trebui sa mergi la medic pentru analize amanuntite.

Respiratia urat mirositoare. Solutii.

Periajul si ata dentara

Periaza-ti dintii de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor pentru a elimina reziduurile alimentare si placa si curata spatiile interdentare cu ata dentara sau periute interdentare, pentru a scapa de toate acele bacterii care provoaca respiratia urat mirositoare.
Spala-te pe dinti dupa ce mananci, chiar daca asta inseamna sa iti iei cu tine la serviciu sau la scoala o periuta de dinti. Inlocuieste periuta la 2-3 luni, sau dupa o perioada de boala.

Apa de gura

Pastreaza-ti gingiile sanatoase. Apa de gura antiseptica poate contribui la distrugerea bacteriilor ce provoaca respiratia urat mirositoare si placa ce poate duce la gingivita, o forma precoce si usoara a bolii gingivale.
Neutralizand sau distrugand bacteriile, apa de gura poate masca temporar respiratia urat mirositoare, insa aceasta solutie este doar una temporara. Cu cat astepti mai mult pana la periaj si folosirea atei detare pentru a elimina resturile alimentare din gura, cu atat e atat mai probabil ca respiratia ta sa sufere.
De asemenea, iti poti clati gura si cu apa curata dupa ce mananci. Vei scapa astfel de acele particule de mancare ce raman prinse intre dinti.

Curatarea limbii

Stratul care se formeaza in mod normal pe limba poate fi o gazda pentru bacteriile mirositoare. Razuitoarele pentru limba sunt proiectate special pentru a aplica o presiune uniforma pe suprafata zonei limbii si pentru a elimina orice acumulare.

Igiena aparatelor dentare.

Protezele dentare trebuie indepartate noaptea si curatate bine inainte de a fi introduse in gura a doua zi dimineata. Aparatul dentar si dispozitivele de retentie trebuie curatate conform instructiunilor dentistului tau.

Umezirea gurii

O cantitate insuficienta de saliva poate duce la aparitia cariilor si a respiratiei urat mirositoare. Daca ai gura uscata, bea multa apa in timpul zilei si incearca sa consumi alimente sanatoase care necesita multa mestecare, cum ar fi morcovii sau merele.
Poti incerca si un umidificator noaptea pentru a umezi aerul din casa ta.
Stomatologul iti poate recomanda, de asemenea, saliva artificiala.

Guma si bomboanele fara zahar

Renunta la bomboanele mentolate dupa masa si mesteca in schimb guma. Bacteriile din gura iubesc zaharul si il folosesc pentru a produce acid. Acest lucru iti afecteaza dintii si provoaca respiratia urat mirositoare. Guma fara zahar si bomboanele fara zahar stimuleaza, de asemenea, productia de saliva, care ajuta la eliminarea particulelor de alimente si a bacteriilor. Cele mai bune sunt gumele si menta care contin xilitol.

Alimentatia

Mananca mai multe fructe si legume si mai putina carne. Merele, morcovii, telina si alte fructe si legume tari ajuta la curatarea placii si particulelor alimentare care cauzeaza mirosurile neplacute.
Tine un jurnal al alimentelor pe care le consumi. Daca ti se pare ca acestea ar putea fi cauza respiratiei urat mirositoare, du jurnalul la medicul stomatolog pentru a-l examina. In mod similar, fa o lista cu medicamentele pe care le iei.

Renuntarea la fumat

Renuntarea la acest obicei periculos este benefica pentru corpul tau in multe feluri. Nu numai ca vei avea o respiratie mai proaspata, dar te vei bucura si de o calitate mai buna a vietii.

Vizitele regulate la stomatolog

Daca iti faci griji cu privire la ceea ce iti provoaca respiratia urat mirositoare, fa-ti o programare la stomatolog. Controalele regulate si curatarile profesionale ii vor permite acestuia sa detecteze orice probleme precum boala gingivala, uscaciunea gurii sau alte probleme care pot fi cauza respiratiei urat mirositoare si sa le stopeze inainte ca acestea sa devina mai grave.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii