News

Riscurile caderii dintilor pentru sanatate

nov. 2, 2023 | Sfaturi

Daca pentru copii pierderea unui dinte de lapte semnifica un ritual de trecere, un pas in plus catre maturizare, rasplatit cu darnicie de Zana Maseluta, pentru adulti pierderea unui dinte nu are deloc acelasi farmec. Mai mult decat atat, caderea dintilor poate fi o problema serioasa de sanatate dentara, iar riscurile caderii dintilor nu sunt deloc de neglijat.
Pierderea dintilor este cauzata adesea de carii sau traume. Desi poate fi corectata cu optiuni de restaurare, precum implanturi dentare, punti si proteze dentare, un numar mare de persoane ignora aceste variante de tratament si decid sa traiasca fara unul sau chiar fara mai multi dinti. Unul dintre cele mai serioase motive pentru aceasta decizie este costul implanturilor dentare sau al altor lucrari de restaurare, care poate fi suficient de mare incat sa descurajeze majoritatea persoanelor cu venituri mici si medii. Cu atat mai mult daca este vorba despre un molar ascuns, care nu se vede atunci cand zambesti.
Realitatea trista este, insa, ca neinlocuirea unuia sau mai multor dinti pierduti ar putea fi daunatoare sanatatii si functionalitatii zambetului tau. Dintii neinlocuiti te pot expune riscului de a dezvolta probleme suplimentare, mai costisitoare, ce vor interfera cu viata de zi cu zi.
Iata care sunt cele mai frecvente consecinte ale deciziei de a nu inlocui dintii pierduti si riscurile caderii dintilor pentru sanatate. Iar vestea proasta este ca unele riscuri pot fi asimptomatice până când e deja prea târziu și daunele au fost făcute.

Pierderea de masa osoasa

Neinlocuirea unui dinte lipsa sau a mai multora este cauza principala a pierderii osoase la nivelul maxilarului. Dintii contribuie la stimularea si sustinerea osului maxilarului, in acelasi mod in care exercitiile fizice contribuie la stimularea si sustinerea sanatatii musculare.
Daca se intampla sa ai dinti lipsa, osul care i-a sustinut candva nu mai este stimulat. In acelasi mod in care muschiul neutilizat se poate atrofia, la fel se poate atrofia si osul maxilar neutilizat. Implanturile dentare includ suruburi care fuzioneaza cu osul pentru a oferi rezistenta si suport maxim. Acest proces numit osteointegrare sustine osul maxilarului la fel de mult ca si coroana vizibila.

Deteriorarea gingiei si maxilarului

Gingiile si osul maxilarului sunt esentiale pentru a mentine radacinile dintilor la locul lor. Cu toate acestea, dintii ajuta si ei maxilarul! Radacinile dintilor stimuleaza aceste tesuturi, determinand continuu organismul sa repare celulele deteriorate. Fara stimulare din partea dintelui, osul reabsoarbe treptat parti ale maxilarului, accelerand astfel pierderea dintilor, dar schimba si forma fetei.

Deplasarea dintilor

Dintii exercita presiune in mod constant impingandu-se unul pe celalalt. Cand unul dintre dinti nu mai exista, restul dintilor isi pierd echilibrul. Dintii ramasi incep sa se deplaseze catre spatiul deschis pentru a-l inchide. Acesta este modul in care corpul uman remediaza lipsa unui dinte.
Acest lucru determina nealinierea dintilor, ceea ce duce la probleme ale articulatiei temporomandibulare. Poti preveni aceasta problema si altele cu o lucrare protetica, precum o proteza, o punte sau o proteza partiala, pentru a mentine dintii ramasi in locul corect.
De asemenea, retractia gingivala, cariile dentare si alte cauze pot cauza si ele deplasarea dintilor, care este accelerata semnificativ cand exista unul sau mai multi dinti lipsa. Golurile creeaza spatii vaste in care dintii adiacenti se pot deplasa.
Aceasta schimbare creeaza mai mult spatiu pentru ca ceilalti dinti sa se miste si, intr-un efect de domino, intreaga muscatura poate fi afectata.

Muscatura neregulata

Lipsa unuia sau mai multor dinti poate cauza nereguli ale muscaturii, ce afecteaza sanatatea dintilor ramasi, a gingiilor, a capului si a gatului, a muschilor maxilarului si a articulatiei maxilarului (articulatia temporomandibulara).
Modul in care se unesc suprafetele de mestecat ale dintilor determina ocluzia sau muscatura. Lipsa dintilor poate duce la deplasarea lor, ceea ce poate afecta drastic modul in care dintii se unesc atunci cand musti.
O muscatura necorespunzatoare (malocluzie) poate duce la o serie intreaga de probleme, inclusiv lucruri precum dureri de cap, dureri musculare, uzura nenaturala a dintilor, pierderea dintilor, sensibilitate si chiar TMJD (disfunctie temporomandibulara). Ortodontia poate ajuta la corectarea malocluziei, dar poate fi un proces costisitor si indelungat.

Dificultati la mestecat

Dintii nostri sunt extrem de importanti pentru ruperea si maruntirea alimentelor pe care le consumam. In functie de locatia dintelui sau a dintilor lipsa, e posibil sa te confrunti cu dificultati in a manca unele dintre alimentele preferate.
Lipsa dintilor din fata poate fi deosebit de problematica, deoarece acestia sunt folositi pentru a rupe bucatile de mancare. Dintii din spate joaca un rol major in macinarea carnii si a altor alimente. Molarii lipsa afecteaza asadar modul in care mestecam totul. Iar imposibilitatea de a mesteca in mod adecvat poate afecta digestia, ducand la probleme precum refluxul acid.
De asemenea, pierderea dintilor si mestecarea necorespunzatoare a alimentelor poate duce la o dieta mai saraca in nutrienti. Acest lucru poate contribui la carente nutritionale si poate afecta starea generala de sanatate.
Acest tip de neplaceri este complet evitabil prin inlocuirea dintilor lipsa.

Probleme digestive

Incapacitatea de a mesteca alimentele in mod adecvat face ca acestea sa treaca prea repede prin sistemul digestiv, ceea ce poate duce la indigestie si disconfort.

Estetica fetei

Dintii tai contribuie la sustinerea formei si structurii fetei. Ai fi surprins cum iti poate afecta lipsa dintilor estetica faciala. Pe masura ce osul maxilarului atrofiat se resoarbe, fata poate incepe sa para lasata si imbatranita. Daca ai vazut vreodata cum arata o persoana cu proteze dentare detasabile cand si le scoate, stii exact efectele lipsei dintilor asupra aspectului.
In plus, pierderea dintilor poate afecta increderea si stima de sine a unei persoane, din cauza impactului estetic.

Probleme de vorbire

Crezi sau nu, dintii tai joaca un rol important in vorbire. Lipsa dintilor, sau chiar spatiile mari dintre dinti, poate ingreuna pronuntarea anumitor cuvinte. E posibil sa simti ca abia vorbesti, ca suieri sau chiar scuipi atunci cand vorbesti.

Creste riscul de infectie

Daca decizi sa nu inlocuiesti un dinte lipsa, te expui riscului inmultirii bacteriilor in golul ramas. O alveola expusa face ca agentii patogeni sa patrunda mai usor in acea zona, ceea ce creste riscul de a dezvolta boli gingivale, principala cauza a pierderii dintilor la adulti.

Solutii de remediere pentru dintii lipsa

Pacientii care au nevoie de inlocuirea unui dinte lipsa sau a mai multora au la dispozitie o serie de optiuni. Implanturile dentare sunt o solutie pe termen lung, ce va umple fara probleme golurile. In functie de locul dintelui lipsa, o punte dentara poate fi o solutie pentru a consolida dintii din jurul golului. Protezele partiale sunt si ele o solutie, si chiar una mai accesibila, pentru inlocuirea dintilor lipsa.

0 Comentarii