News

Sanatatea dentara – ce trebuie sa stii in functie de varsta?

iul. 21, 2022 | Noutati

Nu mai e un secret pentru nimeni ca organismul sufera transformari pe masura ce inaintam in varsta, iar sanatatea noastra nu mai este cum era odinioara. Din pacate, sanatatea orala nu face nici ea exceptie.
Odata cu restul corpului, imbatraneste si cavitatea bucala, iar dantura are parte in timp de uzura. Iar daca alaturi de uzura normala si de procesul de imbatranire, adaugam si unele afectiuni de sanatate cu care ne confruntam si anumite medicamente de care avem nevoie odata cu inaintarea in varsta, nu e deloc de mirare de ce sanatatea orala se modifica.
Chiar daca nu poti da timpul inapoi, exista cativa pasi pe care ii poti face pentru a mentine o buna sanatate orala si pentru a evita problemele ce apar odata cu inaintarea in varsta.

Imbatranirea nu inseamna caderea dintilor

Inaintarea in varsta nu trebuie neaparat sa vina la pachet cu pierderea dintilor. Daca ai grija de sanatatea ta dentara de-a lungul vietii, poti avea dinti albi si sanatosi pana la capatul vietii. Nu trebuie decat sa te inarmezi cu toate informatiile despre ingrijirea corecta a danturii in toate etapele vietii, astfel incat sa ai o batranete linistita din acest punct de vedere.
De la ponturi legate de dieta, pana la ingrijirea in perioada sarcinii, vei invata cum poti avea grija la maxim de sanatatea ta dentara in fiecare stadiu al vietii.

Sanatatea dentara la 20 – 30 de ani

Intretinerea sanatatii dentare pentru a te bucura de un zambet frumos in timp, incepe de la cele mai fragede varste. Piatra de temelie a sanatatii dentare in toate etapele vietii este: periaj dentar de cel putin doua ori pe zi, ata dentara o data pe zi, dar si  periaje profesionale si detartraj regulate!
Daca nu iti periezi dintii corect acasa, drumul catre o buna sanatate dentara va fi anevoios si plin de obstacole.
Un alt mod eficient de a construi o baza solida pentru sanatatea dentara este dieta. Daca ai 20 sau 30 de ani, incepi  inca de pe acum sa acorzi o atentie mai mare nutritiei. Obiceiurile alimentare pe care le dezvolti acum vor avea efecte in anii urmatori.

  •  Adopta o dieta echilibrata.
  •  Mananca suficiente fructe si legume, cereale, leguminoase si proteine.
  •  Nu omite lactatele cu continut redus de grasimi, precum lapte si iaurt, pentru un plus de calciu.
Probleme de sanatate orala la 20 – 30 de ani

Cu cat inveti mai repede sa identifici eventualele probleme ale dintilor, cu atat vei ajunge mai repede la medic pentru a le rezolva.
Iata la ce trebuie sa fii atent:

  •  Gingivita. Daca nu ai un regim adecvat de ingrijire orala, placa se va acumula cu rapiditate, ducand in cele din urma la afectiuni gingivale. Este esential sa depistezi gingivita in primele stadii, pentru a nu se tranforma in parodontoza, ce duce la pierderea permanenta de masa osoasa.
  •  Bruxism sau scrasnitul dintilor. Oamenii fac in general asta fara sa isi dea seama cand fac sport, cand dorm sau atunci cand sunt stresati. In timp, acest obicei iti poate afecta serios sanatatea orala. Daca observi dureri cronice de maxilar, dureri frecvente de dinti, dureri de cap sau sensibilitate dentara, e vremea sa mergi la stomatolog.
  •  Sensibilitate dentara. Daca nu te poti bucura de o inghetata sau de o ciocolata calda fara sa te doara dintii, e clar ca te confrunti cu sensibilitatea dentara. Vestea buna este ca se trateaza! Medicul stomatolog iti va spune care sunt obiceiurile pe care trebuie sa le remediezi.
  •  Tulburari temporo-mandibulare. Desi pare un termen pretentios, aceasta problema se refera la articulatiile care iti controleaza maxilarul. Daca ai dureri frecvente de maxilar, dureri de cap sau iti trosneste gura atunci cand o deschizi, e posibil sa ai tulburari temporo-mandibulare. Stai de vorba cu medicul stomatolog cu privire la optiunile de tratament.

Ingrijirea dentara intre 40 si 60 de ani

O problema asociata in mod obisnuit cu o varsta inaintata este uscaciunea orala cronica, ce poate fi cauzata de unele medicamente sau tratamente impotriva cancerului.
Fara o cantitate adecvata de saliva, cavitatea orala va fi afectata de carii.
Dintii lipsa sunt si ei o problema frecvent intalnita la varste mai inaintate. Chiar daca nu e vorba despre un dinte vizibil, lipsa unuia sau mai multor dinti poate cauza si alte probleme dentare.
In functie de situatia personala, medicul stomatolog iti poate recomanda proteze dentare, implanturi sau punti dentare pentru inlocuirea dintelui sau dintilor care lipsesc.

Protezele dentare

Dintii tai au un rol mult mai important decat masticatia. Ei te ajuta sa vorbesti clar si iti mentin structura fetei. De aceea, daca ti-ai pierdut majoritatea dintilor sau pe toti, protezele sunt o solutie excelenta. Pentru ca si proteza poate colecta placa, la fel ca dintii naturali, trebuie sa o ingrijesti zilnic in mod adecvat.

  •  clateste gura pentru a elimina reziduurile alimentare si spala dintii cu o periuta fina si un produs de curatare non-abraziv, pentru a evita zgarierea.
  •  curata atat dantura cat si limba, obrajii, gingiile si cerul gurii. Cu cat gura este mai curata, cu atat va fi mai putin afectata de prezenta protezei.
Puntile

Daca iti lipseste doar un dinte sau doi, o punte dentara poate fi o optiune buna. Puntile sunt dinti falsi care acopera spatiile lasate de dintii lipsa. Ele pot fi detasabile, fixe sau sustinute pe un implant dentar.
Puntile sunt conectate de dintii din apropiere pentru a le mentine pe loc, ceea ce ne duce din nou catre baza sanatatii dentare: ai grija de dintii naturali cat mai mult cu putinta.
Cu o ingrijire corecta acasa, puntile raman puternice si sigure.

Implanturi dentare

Daca iti doresti un aspect mai natural decat protezele dentare, iar o punte dentara pare prea complicata, stai de vorba cu medicul stomatolog despre implanturile dentare.
Un implant consta intr-un surub de sustinere implantat in maxilar si un dinte artificial care se fixeaza deasupra. Implanturile sunt realizate din titaniu, un material foarte bine tolerat de organism.
Sanatatea dentara si forta maxilarului sunt mai importante decat varsta atunci cand vine vorba despre implanturi.

Sanatatea dentara si diabetul

Diabetul este una dintre bolile secolului in care traim si poate afecta pe oricine, oricand. Tocmai de aceea este esential sa stii cum iti afecteaza sanatatea orala si cum te poate ajuta medicul stomatolog sa iti tratezi problemele in acest context.
Daca ai un diabet nediagnosticat, poti avea simptome precum uscaciunea gurii, gingivita, dificultatea de a simti gustul alimentelor, infectii orale frecvente.
Daca stii ca ai diabet, stomatologul te poate ajuta cu imbunatatirea capacitatii organismului de a-ti gestiona nivelul glicemiei, tratand eventualele boli gingivale.
Mentine o dieta echilibrata, fii activ si evita fumatul.

Ingrijirea dentara pentru seniori

Cu cat inaintezi mai mult in varsta, cu atat devine mai important sa tii pasul cu regimul de ingrijire dentara si cu rutina de igiena.
Limitarea alimentelor si bauturilor bogate in zahar si intens procesate este unul dintre cele mai bune moduri de a-ti proteja dintii cand inaintezi in varsta. La fel de important este si sa iti mentii dintii puternici si sanatosi cu un aport adecvat de calciu.

Cancerul

Potrivit Societatii Americane pentru Cancer, barbatii sunt de doua ori mai predispusi decat femeile la cancerul oral. In plus, varsta medie a persoanelor cu cancer oral este de 62 de ani. Asadar, varsta si sexul sunt factori importanti cand vine vorba despre acest tip de cancer. De asemenea, alcoolul si fumatul sunt doi factori de risc importanti. Daca bei alcool regulat, incearca sa iti limitezi aportul la mai putin de doua bauturi pe zi.
Cat despre fumat, singura modalitate de a reduce riscul de cancer este sa renunti complet.

Simptomele si semnele de avertizare pentru cancerul oral includ:

  •  dureri ale gurii care nu dispar;
  •  noduli sau zone dure si ingrosate;
  •  puncte albe sau rosii;
  •  amorteala la nivelul gurii;
  •  pierderea dintilor;
  •  dureri de maxilar.

Stai de vorba cu medicul stomatolog despre obiceiurile tale legate de fumat si de consumul de alcool, precum si despre construirea unui plan stomatologic pentru seniori care sa tina cont de stilul tau unic de viata.

Ingrijirea dentara in timpul sarcinii

Ingrijirea dentara in perioada sarcinii este o parte vitala a mentinerii sanatatii dentare atat a mamei cat si a copilului. Desi baza ingrijirii dentare in timpul sarcinii trebuie sa ramana intacta, exista unele lucruri la care trebuie sa ai grija in aceasta perioada:

  •  Gingivita este normala in timpul sarcinii. Din cauza hormonilor, gingiile se pot umfla, pot fi iritate si pot sangera la periaj si folosirea atei dentare. Mergi mai frecvent la periaje profesionale si detartraje, pentru a combate aceasta problema.
  • Cariile sunt mai probabile in perioada sarcinii, iar din cauza apetitului mai mare si a greturilor de dimineata, ele pot deveni o problema mai mare decat in mod normal.
  •  Pot aparea excrescente ale gingiilor, cunoscute drept “tumori de sarcina”. Desi nu sunt cancerigene, ele pot sangera si pot arata infricosator, dar in general dispar dupa sarcina.
  •  Daca greturile de dimineata devin o problema, dizolva o lingurita de bicarbonat in apa si foloseste-o ca apa de gura. Bicarbonatul iti va proteja dintii de acidul gastric.
  • Reflexul faringian din sarcina poate face periajul ceva mai dificil, dar poti alege o periuta cu un capat mai mic sau poti schimba aroma pastei de dinti pentru o atenuare a acestui simptom.

0 Comentarii