News

Sedarea in stomatologie. Scapa de teama de dentist!

nov. 14, 2023 | Sfaturi

Anxietatea dentara sau teama de stomatolog este o problema frecvent intalnita. Medicii stomatologi gestioneaza de obicei anxietatea pacientului cu optiuni de sedare dentara inainte de a efectua orice tip de tratament. Sedarea in stomatologie nu este ca sedarea preoperatorie, insa ea poate calma pacientul si poate ameliora teama si anxietatea dentara ce ar putea insoti procedurile efectuate in cabinetul stomatologic. De asemenea, sedarea poate fi folosita pentru pacientii care nu reusesc sa stea linistiti pentru perioade mai lungi de timp.
Majoritatea variantelor de sedare folosite in stomatologie sunt sedari in care pacientul este constient, pentru ca ele il ajuta sa fie insensibil la durere, insa fara sa isi piarda complet constienta. Afla mai jos totul despre sedarea in stomatologie si care sunt tipurile comune de sedare in stomatologie, folosite de catre medici pentru a ajuta pacientii sa se relaxeze.

Inhalosedarea

Inhalosedarea reprezinta un procedeu de sedare constienta a pacientului, cu protoxid de azot. Protoxidul de azot, sau gazul ilariant, este un sedativ folosit in mod obisnuit in stomatologie. Pacientul il ia prin inhalare cu o masca si va incepe sa functioneze in cateva minute.
Protoxidul de azot este un sedativ care iti va permite sa fii constient in timpul procedurii, insa e posibil sa nu iti amintesti prea mult din ce s-a intamplat.
Medicul dentist poate ajusta doza de gaz in timpul procedurilor. Dupa terminarea tratamentului, se va administra oxigen pur pentru a elimina protoxidul de azot.
Stomatologii prefera protoxidul de azot din urmatoarele motive:
– Are mai putine efecte secundare si dispare dupa indepartarea mastii.
– Este sigur atat pentru copii, cat si pentru adulti.
– Nu interfereaza cu activitatile zilnice, iar dupa incheierea procedurii iti poti continua activitatile obisnuite. Protoxidul de azot este un sedativ slab si se elimina rapid. Efectele trec, in general, in decurs de 3-5 minute, insa poate dura pana la 15 minute sa dispara complet.
Unele persoane se pot simti confuze, ametite sau pot resimti greata dupa ce folosesc gazul ilariant.
Aceasta varianta de sedare este potrivita pentru pacientii care sufera de o anxietate usoara spre moderata in timpul procedurilor si poate fi utilizata in proceduri usoare, cum ar fi cele pe canalul radicular, deoarece procedurile mai invazive sau intense pot necesita o sedare mai puternica si un control mai bun al durerii.

Sedarea orala

Sedarea orala incepe cu o pastila sedativa, care induce o sedare moderata si te poate face sa adormi in timpul procedurii. Sedativele orale sunt din familia Diazepam (de pilda triazolam sau lorazepam). Pilula se ia cu aproximativ o ora inainte de inceperea procedurii dentare.
E posibil sa nu iti amintesti mare lucru din procedura, dar in timpul acesteia medicul stomatolog poate incerca sa te trezeasca putin pentru comunicare. Este important sa nu vii singur, astfel incat sa te poate duce cineva acasa dupa procedura, pentru ca acesta este un tip de sedare care nu trece repede si nu ti se va permite sa conduci.
Stomatologii pot prefera sedarea orala pentru ca:
– Ofera o sedare mai buna decat protoxidul de azot.
– Este mai potrivita pentru pacientii care se tem de ace.
Sedarea orala este utilizata si pentru pacientii care pot necesita tratamente multiple in cadrul unei vizite la stomatolog.

Sedarea intravenoasa

Sedarea IV (intravenoasa) implica injectarea sedativului in fluxul sanguin printr-o perfuzie intravenoasa. Perfuzia este mai rapida si mai eficienta, pentru ca orice medicament sa-si atinga efectul maxim. Dupa injectarea medicamentului sedativ, vor fi monitorizate semnele vitale, precum ritmul cardiac si tensiunea arteriala, iar medicul stomatolog poate fi nevoit sa ajusteze doza din cand in cand in timpul procedurii.
Medicii stomatologi pot folosi sedarea intravenoasa pentru ca:
– Este un tip de sedare puternica si profunda, astfel ca poate fi folosita in proceduri mai invazive sau mai lungi.
– Este indicata pentru pacienti cu anxietate dentara severa, pentru ca pacientul va adormi si nu isi va mai aminti nimic despre procedura.

Anestezia generala

Aceasta este cea mai puternica metoda de sedare, folosita in general pentru pacientii care se confrunta cu anxietate severa. Ea se poate folosi numai in spitale, pentru ca necesita o pregatire specifica si avansata.

Pentru cine este benefica sedarea dentara?

Sedarea poate ajuta o mare varietate de oameni. Ea este utila in special pentru persoanele care au anxietate dentara sau care au probleme sa stea nemiscate pentru perioade lungi de timp. De asemenea, este utila pentru persoanele care au nevoie de mai multe proceduri efectuate in timpul unei singure intalniri.
Sedarea stomatologica poate fi, de asemenea, utila si pentru pacientii care intampina dificultati de amortire. Ea poate ajuta pacientii sa se relaxeze si sa se simta confortabil, astfel incat medicul dentist sa poata finaliza procedura.
Sedarea poate taia imaginile, mirosurile si sunetele din cabinetul stomatologic, ajutand copiii sa se simta mai in largul lor in timpul procedurilor.

Riscurile sedarii dentare

Inhalosedarea sau sedarea cu protoxid de azot

Exista insa unele riscuri asociate cu folosirea gazului ilariant, de care trebuie sa tii cont. Desi toti stomatologii care administreaza protoxid de azot sunt pregatiti in acest sens si echipati pentru a administra suport de baza in cazuri de urgenta si trebuie sa efectueze o evaluare amanuntita a pacientului, inclusiv trecerea in revista a alergiilor, a istoricului medical si examinarea semnelor vitale de baza, exista totusi unele efecte secundare ce ar putea aparea, pentru ca fiecare persoana raspunde diferit la sedare. In cea mai mare parte, acestea sunt probleme care nu sunt considerate prea grave si apar doar in situatii in care gazul este inhalat in exces sau mult prea repede. Efectele sedarii includ ameteli, oboseala, varsaturi, frisoane, greata si transpiratie excesiva.

Sedarea orala

In principiu, acest tip de sedare este sigur, procedura putand fi aplicata chiar si copiilor, daca e nevoie. Insa exista si unele riscuri potentiale. Efectele secundare, la fel ca si in cazul gazului ilariant, pot include somnolenta, greata, dureri de cap, varsaturi, senzatia de gura uscata si ameteli. Ele apar pentru ca fiecare persoana reactioneaza in mod diferit la medicamente.

Sedarea intravenoasa

Desi utilizarea anesteziei generale la pacienti este foarte sigura, exista si riscul unor efecte secundare putin mai severe in comparatie cu optiunile anterioare de sedare.
Persoanele mai varstnice sau cele care au de trecut prin proceduri indelungate sunt mai susceptibile la rezultate negative, cum ar fi stare de confuzie postoperatorie, pneumonie si, in unele cazuri, chiar atac de cord sau accident vascular cerebral.
Cu toate acestea, este extrem de rar ca pacientii sa se confrunte cu complicatii legate de sedare si orice probleme care apar pot fi constatate destul de rapid. Riscurile sunt mai mari pentru persoanele cu antecedente medicale ce implica probleme grave, asa ca este vital sa discuti cu medicul optiunile de sedare inainte de procedura.

Complicatii cauzate de medicatie

Daca pacientul ia un tratament medicamentos sau utilizeaza o substanta ce deprima sistemul nervos central, cum ar fi analgezicele narcotice sau alcoolul, efectele diferitelor tipuri de sedare pot fi mult intensificate. De aceea, anunta intotdeauna medicul stomatolog cu privire la orice medicamente sau substante pe care le iei, pentru ca ele ar putea avea efecte adverse.
De asemenea, pot aparea complicatii si daca exista probleme de sanatate preexistente ce pot interfera cu succesul sedarii, cum ar fi obezitatea sau apneea obstructiva in somn.

0 Comentarii