Ai simtit vreodata durere sau disconfort dupa ce ai luat o gura de inghetata sau o lingura de supa fierbinte? Daca da, nu esti singurul! Desi durerea cauzata de alimentele calde sau reci, sau chiar de aerul rece, ar putea fi semn al unei carii, ea este frecventa si la persoanele cu sensibilitate dentara.
Sensibilitatea dentara sau hipersensibilitatea dentinara este o stare de durere sau disconfort la nivelul dintilor, ca raspuns la anumiti stimuli, cum ar fi temperaturile calde sau reci. Durerea poate fi ascutita, brusca si sa ajunga pana la terminatiile nervoase.
Problema poate fi temporara sau cronica, si poate afecta un dinte, mai multi sau chiar toti dintii unei persoane. Ea poate avea o serie de cauze diferite, insa majoritatea cazurilor de sensibilitate dentara se trateaza usor cu o schimbare a regimului de igiena orala.
Ce este sensibilitatea dentara?
Sensibilitatea dentara apare in general cand stratul inferior al dintelui – dentina – devine expus. Aceasta se poate intampla din cauza eroziunii (uzurii) si a retractiei gingivale, atunci cand tesutul gingival se retrage de pe dinti, expunand radacinile.
Radacinile dintilor, care nu sunt acoperite de smaltul dur, contin mii de canalicule mici care duc catre centrul dintelui sau pulpa. Aceste canalicule dentinare (sau canale) permit stimulilor – de exemplu alimentele fierbinti, reci sau dulci – sa ajunga la nervul dintelui, generand astfel durerea pe care o simti.
Sensibilitatea dentara poate fi si un simptom al altor probleme, ca de pilda cariile, gingivita sau un dinte crapat.
Simptomele sensibilitatii dentare
Persoanele cu dinti sensibili pot experimenta durere sau disconfort ca raspuns la anumiti factori declansatori. E posibil sa resimti aceasta durere la radacinile dintilor afectati. Cei mai frecventi factori declansatori sunt:
– alimente si bauturi fierbinti
– alimente si bauturi reci
– aer rece
– alimente si bauturi dulci
– alimente si bauturi acide
– apa rece, in special in timpul curatarilor dentare de rutina
– periaj sau folosirea atei dentare
– apa de gura pe baza de alcool
Simptomele, ce variaza de la usoare pana la intense, pot aparea si disparea in timp fara un motiv evident.
Cauzele sensibilitatii dentare
Unele persoane au in mod natural dinti mai sensibili decat altele, din cauza smaltului mai subtire. Smaltul este stratul exterior al dintelui, care il protejeaza. In multe cazuri, smaltul dintelui poate fi uzat din cauza urmatorilor factori.
Periajul prea intens sau folosirea unei periute prea dure
In timp, periajul prea intens si folosirea unor periute de dinti cu peri duri pot uza smaltul dintilor si pot cauza expunerea dentinei. De asemenea, pot cauza retractia gingivala sau retragerea tesutului gingival de pe dinti.
Retractia gingivala
Unele persoane sunt predispuse genetic la un tesut gingival subtire. Altele dezvolta retractia gingivala ca rezultat al bolii parodontale. In urma retractiei gingivale, tesutul gingival se retrage de pe dinti, expunand radacina.
Gingivita
Tesutul gingival inflamat si dureros poate cauza sensibilitate dentara din cauza pierderii ligamentelor de sustinere, ce expun suprafata dintelui, ducand direct la nervul dintelui.
Scrasnitul dintilor in timpul somnului
Scrasnitul sau inclestatul dintilor poate uza smaltul dintelui si poate expune dentina de la interior.
Dintii crapati
Dintii crapati sau ciobiti se pot umple cu bacterii din placa, ce pot ajunge pana la pulpa dintelui, cauzand inflamatia.
Produsele de albire a dintilor
Aceste produse pot fi contribuitori majori la sensibilitatea dentara. Daca vrei sa iti albesti dintii, stai de vorba cu medicul stomatolog despre albirea dintilor pentru dinti sensibili.
Varsta
Senbilitatea dentara este la cel mai ridicat nivel intre varstele de 25 si 30 de ani.
Depunerile de placa
Prezenta placii dentare pe suprafetele radacinilor poate cauza si ea sensibilitatea dentara.
Apa de gura acida
Unele ape de gura fara reteta contin acizi care agraveaza sensibilitatea dentara daca ai dentina expusa. Acizii afecteaza mai departe dentina dintelui. Daca te confrunti cu sensibilitatea dentinara, stai de vorba cu medicul stomatolog despre folosirea unei solutii neutre cu fluor.
Consumul regulat de alimente si bauturi acide
Consumul regulat de alimente cu un continut acid mare, asa cum sunt fructele citrice acide, rosiile, muraturile si ceaiul, poate cauza erodarea smaltului dintelui.
Procedurile stomatologice recente
Unele persoane pot avea sensibilitate dentara dupa plombe, igienizari si detartraj si dupa unele lucrari de restaurare dentara. Sensibilitatea cauzata de procedurile stomatologice este temporara si in general dispare in 4-6 saptamani.
Unele afectiuni preexistente
Uneori, exista afectiuni ce pot duce la sensibilitatea dentara. Refluxul gastroesofagian, de exemplu, poate cauza urcarea acidului din stomac si esofag si poate uza dintii in timp.
Bolile care provoaca varsaturi frecvente – inclusiv gastropareza si bulimia – pot face si ele acidul sa uzeze smaltul dintilor.
Cum se diagnosticheaza sensibilitatea dentara?
Daca te confrunti pentru prima data cu sensibilitate dentara, mergi la medicul stomatolog. Acesta va evalua starea de sanatate a dintilor si va verifica probleme potentiale, cum ar fi carii, plombe slabite sau gingii retrase, ce ar putea cauza sensibilitatea.
Stomatologul poate face asta si in timpul unei igienizari de rutina. In afara de examenul vizual, medicul va atinge dintii cu instrumente dentare pentru a verifica sensibilitatea si, de asemenea, ar putea solicita o radiografie pentru a exclude cauze precum cariile dentare.
Un dinte sensibil inseamna infectie?
Nu intotdeauna. Uneori, sensibilitatea dintilor indica eroziunea dentara (uzura) sau retractia gingiilor. Dar poate insemna si ca ai un dinte crapat sau infectat. Durerea dentara asociata cu o infectie poate fi surda si deranjanta, sau ascutita si pulsanta.
Daca ai o sensibilitate grava a dintilor care nu dispare, mergi imediat la stomatolog pentru instructiuni suplimentare.
Tratamentul pentru sensibilitatea dentara
Sensibilitatea dentara poate sa dispara de la sine?
Da. In unele cazuri, sensibilitatea dintilor dispare de la sine, mai ales daca este urmare a unei proceduri stomatologie recente, cum ar fi o obturatie sau o lucrare pe canalul radicular. Daca te confrunti cu o sensibilitate dentara care persista si nu dispare, discuta cu un stomatolog. E posibil ca smaltul sa fie uzat sau radacinile dintilor expuse. In aceste cazuri, e posibil sa ai nevoie de tratament pentru a rezolva problema.
Tratamentul pentru sensibilitatea dentara usoara
Daca ai o sensibilitate dentara usoara, poti incerca tratamente stomatologice fara reteta. Alege o pasta de dinti special conceputa pentru dinti sensibili, fara ingrediente iritante. Aceste paste au in general ingrediente desensibilizante, ce impiedica disconfortul sa ajunga la nervul dintelui.
Alege, de asemenea, o apa de gura fara alcool, pentru ca aceasta va fi mai putin iritanta pentru dintii sensibili. Folosirea periutelor de dinti mai moi si periajul mai delicat pot ajuta si ele.
Cu aceste metode ar trebui sa ai parte de o imbunatatire in decurs de o saptamana.
Daca tratamentele la domiciliu nu functioneaza, poti sta de vorba cu stomatologul despre o pasta de dinti si apa de gura cu reteta. El iti poate recomanda, de asemenea, aplicarea unui gel cu fluor sau agenti de desensibilizare in cabinet. Acestea pot ajuta la intarirea smaltului si la protejarea dintilor.
Tratarea afectiunilor ce cauzeaza sensibilitate dentara
Daca sensibilitatea dentara este cauzata de afectiuni preexistente, trateaza-le inainte ca aceasta sa provoace uzura smaltului si deteriorarea dintilor.
Refluxul gastroesofagian poate fi tratat cu medicamente sau substante ce reduc nivelul acidului in stomac, iar bulimia trebuie tratata sub supravegherea unui psihiatru.
Retractia gingivala poate fi tratata printr-un periaj mai usor si mentinand o buna igiena orala. In cazurile de sensibilitate intensa si disconfort din cauza retractiei severe a gingiei, medicul stomatolog poate recomanda utilizarea unei grefe de gingie. Aceasta procedura implica prelevarea de tesut din cerul gurii si plasarea acestuia peste radacina pentru a proteja dintele.
Te poti antrena sa nu iti mai scrasnesti dintii, fiind atent sa nu faci asta macar in timpul zilei. Reducerea stresului si a cofeinei inainte de culcare pot fi utile daca vrei sa nu iti mai scrasnesti dintii noaptea. Daca aceste masuri nu functioneaza, poti folosi o gutiera de protectie in timpul somnului, pentru a preveni deteriorarea dintilor.
Prognosticul pentru sensibilitatea dentara
Daca sensibilitatea dentara te impiedica sa mananci normal, discuta cu stomatologul despre o solutie. Exista paste de dinti si ape de gura concepute pentru dintii sensibili pe care le poti cumpara din orice magazin sau farmacie.
Daca nu sunt eficiente, discuta despre optiuni cu reteta.
Mergi la stomatolog daca ai simptome de carii sau potentiale leziuni ale radacinilor, astfel incat sa poti beneficia rapid de tratament si sa previi complicatiile. Aceste simptome pot include:
– durere de dinti spontana, fara o cauza evidenta
– sensibilitate dentara localizata pe un singur dinte
– durere mai acuta in locul unei dureri usoare
– pete pe suprafata dintilor
– durere la muscare sau mestecare.
0 Comentarii