News

Supraprotezele pe implanturi

oct. 5, 2023 | Noutati, Sfaturi

Te confrunti cu probleme legate de pierderea unuia sau mai multor dinti si vrei sa te bucuri din nou de o functie masticatorie perfecta, de un zambet frumos si de mai multa incredere in tine? Supraprotezele pe implanturi sunt solutia ideala pentu tine!

Ce sunt supraprotezele?

Supraprotezele dentare reprezinta o solutie vitala si inovatoare in domeniul medicinei dentare, furnizand pacientilor care au suferit pierderea unuia sau mai multor dinti o modalitate eficienta de a-si restabili functia masticatorie, estetica zambetului si, nu in ultimul rand, increderea in sine. Aceste dispozitive au devenit tot mai populare in randul pacientilor de toate varstele, oferind solutii personalizate pentru rezolvarea unor probleme diverse legate de pierderea dintilor.
Supraprotezele sunt lucrari de protetica dentara ce elimina problemele asociate cu protezele traditionale, care aluneca adesea in timp ce vorbesti sau se slabesc cand razi sau stranuti.
Supraprotezele sunt sustinute pe implanturi dentare, care mentin proteza stabila si pe pozitie. Vei putea astfel sa mananci, sa razi si sa zambesti fara ca proteza sa se deplaseze.
Supraprotezele iti pot imbunatati calitatea vietii si sanatatea orala. Ele pot preveni pierderea de masa osoasa si sustin nevoile nutritionale mai bine decat protezele traditionale.

Tipuri de supraproteza

Supraprotezele pot fi fixe sau mobile, in functie de nevoile tale si de bugetul de care dispui.
Ambele variante sunt mai confortabile si arata mai natural decat o proteza obisnuita.

Supraproteze sustinute pe implanturi

Supraprotezele sustinute pe implant utilizeaza intre 2 si 6 implanturi insurubate in osul maxilarului. Ele contribuie la pastrarea osului existent, pentru a preveni deteriorarea ulterioara.
O supraproteza sustinuta pe implanturi necesita de obicei doua proceduri chirurgicale. Prima consta in plasarea implantului in osul maxilarului, iar a doua il descopera, astfel incat sa poata fi fabricata o proteza personalizata.
Acest tip de supraproteza poate fi scos inainte de culcare sau cand necesita curatare.

Supraproteze fixe sustinute pe implanturi

O supraproteza fixa sustinuta pe implant este blocata cu suruburi si nu poate fi scoasa decat cu ajutorul stomatologului.
Acest tip de supraproteza este cel mai stabil. Cu toate acestea, curatarea sa este o provocare, deoarece numai un dentist o poate indeparta. Este de obicei si cea mai scumpa optiune, pentru ca necesita patru implanturi dentare si suruburi pentru a o sustine.

Supraproteze sustinute pe implanturi, cu bara

O astfel de supraproteza sustinuta pe implanturi are o bara metalica atasata la implanturi pe care se fixeaza proteza.
Bara permite scoaterea si introducerea supraprotezei dupa necesitati, oferind in acelasi timp mai multa siguranta decat o proteza conventionala.
In general, va fi nevoie de indepartarea supraprotezei doar pentru curatare sau inainte de somn.

Supraproteze sustinute pe implanturi, cu capse

O supraproteza retinuta de capse sau bile foloseste suporturi in forma de bila pentru a conecta implanturile la proteza. Ea ofera un plus de stabilitate si functionalitate comparativ cu o proteza traditionala.
Sistemul cu bile faciliteaza curatarea si inlocuirea partilor, daca este necesar.

Supraproteze partiale

Daca iti lipsesc doar cativa dinti, e posibil sa ai nevoie de o proteza partiala. O supraproteza partiala face exact ceea ce face o proteza completa sustinuta pe implanturi. Inlocuieste radacinile dentare cu unul sau mai multe implanturi, astfel incat proteza partiala sa se poata fixa pe ele.
O supraproteza partiala ofera un aspect mai natural decat o proteza partiala traditionala.

Etapele supraprotezarii

Procesul chirurgical de instalare a unei supraproteze este similar cu plasarea unui singur implant pentru a inlocui un singur dinte.

Consultatia

Medicul stomatolog va efectua o examinare cuprinzatoare si iti va revizui istoricul medical si dentar. El va avea nevoie de fotografii, amprente si radiografii cu fascicul conic 3D pentru a determina inaltimea osului si pentru a sti daca e sau nu nevoie de proceduri suplimentare.

Plasarea implantului

Stomatologul va administra un anestezic local si se va folosi de un ghid chirurgical 3-D pentru a stabili unde sa plaseze implanturile.
In osul maxilarului vor fi insurubate, apoi, mai multe implanturi de titan. Dupa plasarea acestora, va sutura pentru a putea avea loc vindecarea.

Procesul de vindecare

Vindecarea dureaza intre trei si sase luni, astfel incat implanturile sa poata fi expuse ulterior. E nevoie de timp pentru ca implanturile sa fuzioneze cu osul maxilarului.

Capa de vindecare

Dupa vindecare, stomatologul va expune implanturile si va plasa o capa de vindecare pentru a ghida procesul de vindecare al tesutului moale.

Amprenta

Stomatologul va face o radiografie sau va lua o amprenta a implanturilor si a gurii si va face masuratorile specifice gurii tale. Amprentele vor fi trimise apoi la laborator pentru a crea cadrul pentru proteza si dintii artificiali.
Acest proces poate necesita mai multe vizite la stomatolog.

Inserarea protezei

Odata realizata supraproteza, medicul dentist iti va permite sa o testezi, urmand ca apoi sa se faca eventualele modificari necesare.
Daca supraproteza se potriveste bine, medicul dentist o va prinde pe pozitie. Vei primi apoi instructiuni de ingrijire post procedura.

Proteze standard versus supraproteze

Atat protezele standard cat si supraprotezele sunt lucrari protetice care inlocuiesc dintii lipsa. Ele difera in mai multe privinte.
Protezele standard sunt solutii detasabile, accesibile si rapide de inlocuire a dintilor lipsa. Cu toate acestea, ele ar putea necesita realinieri si reparatii frecvente pentru a mentine o potrivire confortabila. Un os maxilar fara dinti se va deteriora mai repede in timp, determinand slabirea unei proteze traditionale.
Supraprotezarile, pe de alta parte, sunt de obicei permanente si nu se pot disloca usor. Implanturile care le sustin mentin stabile aceste proteze, facand inutila reajustarea constanta. In plus, ele iti ofera un aspect tineresc, natural.

Avantajele supraprotezelor

Supraprotezele vin cu o serie intreaga de avantaje. Iata care sunt cele mai importante dintre acestea.

Digestie imbunatatita

Protezele obisnuite sunt tinute in pozitie cu adezivi pentru proteze, dar tind sa se miste in gura, ceea ce face dificila mestecarea alimentelor. Supraprotezele sunt mentinute in pozitie cu ajutorul implanturilor, ceea ce le face mai stabile. Stabilitatea sustinuta de implanturi face mai usoara mestecarea alimentelor.

Stimularea osului maxilarului

Spre deosebire de protezele obisnuite, care cresc pierderea de masa osoasa, supraproteza incetineste pierderea osoasa prin stimularea osului maxilar in timpul mestecarii si poate incetini sau impiedica resorbtia osului.

Mentinerea trasaturilor faciale

Lipsa dintilor care nu sunt inlocuiti rapid duce la resorbtia osoasa, ce poate afecta aspectul unei persoane, facand-o sa arate mai imbatranita decat este, cu colturile buzelor cazute sau conturul obrajilor lasat.
Supraprotezele dentare sunt concepute pentru a inlocui dintii lipsa si pentru a restabili functia masticatorie, dar ele au si beneficii estetice semnificative. Prin inlocuirea dintilor pierduti ele pot contribui la mentinerea sau restabilirea unor trasaturi faciale naturale.

Confortul

Protezele dentare nu sunt foarte confortabile, deoarece au tendinta de a se misca in gura si nu arata ca dintii naturali. Supraprotezele sunt mentinute ferm pe pozitie si nu se misca, ceea ce le face mai confortabile.

Dezavantajele supraprotezelor

Pretul

Supraprotezele sunt mai scumpe decat protezele traditionale, mai ales daca ne referim la cele realizate din materiale de inalta calitate sau care implica proceduri complexe de fabricare. Aceste costuri pot include evaluarea initiala, fabricarea protezelor, ajustarile ulterioare si intretinerea.

Procedura chirurgicala

Montarea supraprotezelor implica proceduri chirurgicale complexe si de durata si in plus poate implica riscuri si costuri mai ridicate.

Necesitatea existentei osului

Pentru supraprotezele dentare, in special cele care implica implanturi dentare, este necesar sa existe suficient os disponibil in maxilar sau mandibula pentru a sustine aceste implanturi. De aceea, ele nu sunt o solutie pentru toata lumea.

Ingrijirea supraprotezelor

Ingrijirea supraprotezelor este importanta in mentinerea sanatatii orale. O supraproteza fixa poate fi curatata exact ca dintii naturali, cu o pasta de dinti non-abraziva.
Supraprotezele detasabile trebuie indepartate inainte de a merge la culcare si inmuiate in apa calda sau solutie pentru proteze. De asemenea, si ele pot fi curatate folosind o pasta de dinti neabraziva.

Concluzie

Supraprotezele reprezinta o alternativa permanenta la protezele traditionale. Ele sunt de fapt proteze dentare sustinute de implanturi pentru o mai mare stabilitate.
Exista diferite tipuri de supraproteza, inclusiv mobile si fixe. Desi implica o procedura costisitoare si indelungata, ele pot oferi mai multa incredere si confort in timp ce mananci, razi si zambesti.

0 Comentarii