News

Tartrul dentar si sanatatea orala

oct. 17, 2023 | Noutati, Sfaturi

Tartrul este placa dentara intarita. Fara o igiena orala adecvata, tartrul se poate acumula pe dinti si poate duce la gingivita, respiratie urat mirositoare si poate reprezenta un risc pentru sanatate pe termen lung. Afla cum se formeaza tartrul dentar, ce efecte are el pentru sanatatea orala si generala si ce poti face pentru a preveni aceasta problema.

Ce este tartrul dentar?

Tartrul, sau calculul dentar, este placa dentara intarita. Tartrul se poate forma pe dinti, atat deasupra cat si sub linia gingiei. Toata lumea face placa, insa daca nu este indepartata printr-o igiena dentara adecvata, placa se poate intari si se transforma in tartru.
Vestea proasta este ca tartrul dentar nu poate fi eliminat acasa, prin periaj si ata dentara, ci doar la cabinetul stomatologic, printr-o procedura de detartraj si periaj profesional.

Din ce este format tartrul dentar?

Tartrul contine in general bacterii moarte care s-au mineralizat, combinate cu o cantitate mica de proteine mineralizate din saliva.
Mineralele din tartru sunt fosfatul de calciu, carbonatul de calciu si fosfatul de magneziu.

Simptomele tartrului dentar

Cum poti sti daca te confrunti cu problema tartrului? Fii atent la urmatoarele semne si simptome:

– decolorari galbui pe suprafata dintilor
– decolorari inchise la culoare pe linia gingiei
– pete de tartru negru sub gingie
– respiratie neplacuta (halitoza)
– gingivita (gingii rosii, umflate sau sangerari gingivale)
– un strat dur pe dinti, asemanator unei cruste

De cele mai multe ori tartrul nu poate fi observat cu ochiul liber, pentru ca se ascunde in buzunarele gingivale si sub gingii.

Tartrul miroase urat?

Da, tartrul are de obicei un miros neplacut. De asemenea, poate provoca formarea de mici buzunare in zonele dintre dinti si gingii . Bacteriile si resturile alimentare pot ramane prinse acolo, ducand la respiratia urat mirositoare sau un gust neplacut in gura.

Ce cauzeaza tartrul dentar?

Placa ramasa pe dinti se poate transforma in tartru. Deci, tartrul este de obicei rezultatul unei igiene orale proaste. Exista insa si alti factori de risc ce pot duce la acumulari de tartru. Astfel, e mai probabil sa dezvolti placa si tartru daca:
– nu periezi dintii si nu folosesti ata dentara atat de des pe cat ar trebui (periaj de cel putin doua ori pe zi si ata dentara o data pe zi).
– consumi multe alimente si bauturi dulci, cum ar fi paine, paste si bauturi carbogazoase
– fumezi sau folosesti alte produse din tutun
– porti aparat dentar
– ai gura uscata (xerostomie)

Complicatiile tartrului dentar

Tartrul ramas pe dinti poate duce la probleme precum:
– Gingivita sau alte afectiuni gingivale
– Retractie gingivala
– Carii

Diagnostic si teste

Medicul stomatolog iti poate spune daca ai acumulari de tartru, in timpul unui examen stomatologic de rutina. Daca exista suspiciuni de carii, boli gingivale si alte probleme asociate tartrului, medicul poate solicita radiografii, pentru a vedea daca ai carii sau pierderi de masa osoasa. De asemenea, va masura adancimea buzunarelor din jurul dintilor pentru a vedea daca exista semne de boala gingivala.

Cum se indeparteaza tartrul dentar?

Tartrul este indepartat la cabinetul stomatologic cu instrumente eficiente precum:
– instrumente dure pentru indepartarea tartrului de pe suprafata dintilor si din buzunarele gingivale;
– efectul combinat al aerului comprimat, apei si al unei pulberi fine, care curata depunerile bacteriene si petele de pe dinti;
– micro-flow-ul cu vibratie ultrasonica, ce indeparteaza eficient tartrul si depunerile bacteriene.

Contrar credintelor populare, tartrul nu se poate indeparta acasa, ci numai la cabinetul stomatologic, care dispune de tehnicile si instrumentele necesare pentru a curata dintii fara a-i afecta. Chiar daca tartrul de pe dinti incepe sa se sparga, nu incerca sa cureti tartrul acasa cu obiecte dure, pentru ca nu vei face decat sa iti lezezi dintii si gingiile.

Tratamente pentru afectiunile gingivale

Daca tartrul a provocat deja pierderi de masa osoasa in jurul dintilor, medicul dentist iti poate recomanda tratamentul bolilor gingivale. Aceste proceduri indeparteaza tartrul prins sub linia gingiilor, acolo unde periajul si folosirea atei dentare nu pot ajunge.
Tratamentele comune pentru bolile gingivale includ detartrajul si planarea radiculara, chirurgia osoasa (reducerea buzunarelor gingivale), si terapia parodontala cu laser.

De ce este importanta indepartarea tartrului dentar?

Tartrul poate parea o problema minora, pentru ca pana la urma… nu doare si nu se vede intotdeauna. Insa in forma sa grava, tartrul poate cauza o serie intreaga de probleme, ce duc la afectiuni grave de sanatate.

Indepartarea tartrului si sanatatea generala

Indepartarea tartrului poate avea o serie de consecinte benefice nu numai pentru sanatatea orala, ci si pentru sanatatea generala. Iata care sunt cele mai importante dintre acestea.

Prevenirea gingivitei

Tartrul dur care se acumuleaza pe linia gingiilor ofera un mediu favorabil pentru bacteriile care cauzeaza gingivita.

Prevenirea parodontozei

Gingivita poate duce la boli parodontale, ce pot provoca inflamatii in intregul corp si pot cauza caderea dintilor.

Sanatatea generala

Bacteriile se pot raspandi din gura in restul corpului si te pot imbolnavi. O infectie orala reprezinta un risc pentru sanatatea generala.

Respiratia proaspata

Tartrul dentar cauzeaza respiratia urat mirositoare.

Cat de dureroasa este indepartarea tartrului?

Daca ai mult tartru sub gingii sau daca ai gingivita, indepartarea tartrului cu un instrument manual poate fi neplacuta. Pentru unele persoane, indepartarea cu ultrasunete a tartrului poate provoca senzatii dentare neplacute.
Insa in principiu indepartarea tartrului nu trebuie sa doara! Exista si varianta anesteziei, fie cu o injectie, fie cu un anestezic local.
Daca ai mult tartru si complicatii, indepartarea acestuia poate fi impartita in doua sedinte de tratament. In timpul primei sedinte, igienistul dentar va curata cea mai mare parte a tartrului, iar odata ce gingivita incepe sa se vindece, a doua sedinta va fi mai usoara.

Cat de des trebuie indepartat tartrul?

Frecventa indepartarii tartrului variaza: pentru unele persoane poate fi nevoie de un interval de trei luni, in timp ce pentru altele este suficient o data pe an. O regula buna este sa mergi la stomatolog de doua ori pe an pentru detartraj si periaj profesional.

Prevenirea aparitiei tartrului dentar

Asa cum aratam mai sus, tartrul este placa dentara ramasa pe dinti. Asadar, formarea tartrului poate fi evita prin cateva masuri simple de igiena orala.

– Periaza-ti bine dintii, cu o pasta de dinti cu fluor, de-a lungul liniei gingiilor, timp de cateva minute dimineata si seara. Foloseste o periuta de dinti electrica pentru a avea rezultate superioare.
Nu uita sa cureti si spatiile dintre dinti. Foloseste o periuta interdentara sau ata dentara o data pe zi.
– Clateste-ti gura cu apa de gura antibacteriana fara alcool, de doua ori pe zi. Apa de gura contribuie la uciderea bacteriilor orale care cauzeaza acumularea de placa si tartru.
Evita fumatul si produsele din tutun. Cercetarile arata ca persoanele care fumeaza sau mesteca tutun au un risc mult mai mare de a dezvolta tartru.
– Mergi regulat la stomatolog, pentru ca acesta sa poata depista acumularea de tartru de pe dinti si sa o elimine. Periajul si folosirea atei dentare sunt esentiale pentru dinti si gingii sanatoase, insa periajele profesionale si detartrajul sunt necesare, in general de doua ori pe an.

Intrebari frecvente

Cum arata tartrul?

Cea mai mare parte a tartrului care se acumuleaza pe dinti nu este vizibila cu ochiul liber, pentru ca este adesea ascuns sub gingii si in buzunarele gingivale.
Este vizibil doar tartrul de deasupra gingiilor sau tartrul supragingival. El poate fi observat ca o suprafata galbuie a dintelui sau o pata mai inchisa pe linia gingiilor.

Care este diferenta dintre placa si tartru?

Placa dentara este o pelicula galbuie, lipicioasa, care apare atunci cand bacteriile din gura se hranesc cu zaharurile din alimentele consumate. Placa poate fi indepartata prin periaj si folosirea atei dentare.
Tartrul este placa intarita. El poate avea o culoare galbuie la inceput, dar poate deveni mai inchis in timp. Tartrul se simte ca un strat tare pe dinti. Spre deosebire de placa, tartrul nu se poate elimina prin periaj si folosirea atei dentare.

De ce se sparge tartrul de pe dinti?

Ocazional, tartrul de pe dinti se poate sparge atunci cand mananci anumite alimente sau te periezi prea agresiv. Cand se intampla acest lucru, poate ramane in urma o zona aspra sau ascutita. Ar putea fi tentant sa elimini mai mult tartru pe cont propriu, insa in acest fel iti poti deteriora dintii si gingiile. Suna-ti medicul stomatolog daca observi ca tartrul de pe dintii se sparge.

De ce am tartru negru pe dinti?

Tartrul capata culoarea alimentelor si bauturilor pe care le consumi. E posibil sa observi tartru negru daca:
– Fumezi sau folosesti produse din tutun.
– Bei mult ceai, cafea sau vin rosu.
– Tartrul de sub linia gingiei poate provoca, de asemenea, sangerari. Cand sangele se amesteca cu tartrul, acesta se poate innegri.

Tartrul este periculos?

Tartrul reprezinta un pericol pentru sanatate, deoarece te expune la gingivita. In cel mai rau caz, poate provoca parodontita, ce duce la pierderea dintilor si inflamatie.
In cazul parodontitei, tartrul poate duce la boli grave, deoarece infectia se poate raspandi si in alte parti ale corpului, putand determina chiar un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Cat dureaza indepartarea tartrului?

De obicei pentru indepartarea tartrului si curatarea dintilor e nevoie de 45 de minute, insa daca exista mult tartru, indepartarea acestuia poate dura mai mult.

0 Comentarii