News

Terapia parodontala cu laser

mai 27, 2022 | Noutati

Terapia parondontala cu laser este o metoda extrem de eficienta de tratare a afectiunilor gingivale si a bolii parodontale in stadiu mai avansat. Terapia este cea mai recenta evolutie in eliminarea infectiei parodontale, distrugand tesutul afectat si bacteriile care se aduna in buzunarele parodontale.

Precizia stomatologiei cu laser permite indepartarea tesutului bolnav, avand ca rezultat mai putin disconfort post-operator si un timp mai scurt de recuperare.
Tratamentul cu laser nu implica taierea gingiei sau osului, asa cum se intampla in tratamentul clasic, conservand tesutul sanatos si minimizand durerea si disconfortul.

Afectiunile gingivale – cauze si tratament

Cauzelor afectiunilor gingivale si ale bolii parodontale pot fi:

  •  o sanatate orala precara;
  •  factori genetici;
  •  boli cronice precum diabetul;
  •  fumatul;
  •  anumite medicamente.

Tratamentul traditional pentru boala parodontala este detartrajul si planarea radiculara, metode ce curata suprafata si radacina dintilor, care pot fi expuse din cauza retractiei gingivale.
Spre deosebire de tratamentul traditional, terapia cu laser este un proces mult mai regenerator si conserva mult mai mult tesuturile. Cu ajutorul laserului, medicul stomatolog va accesa buzunarele gingivale infectate si va elimina tesutul infectat si bacteriile. Dupa indepartarea tesutului infectat si expunerea radacinei, tartrul va putea fi curatat cu ajutorul unui instrument cu ultrasunete.

Ce este tratamentul cu laser si cum functioneaza?

Laserul dentar este un instrument ce produce un fascicul foarte ingust si intens de energie luminoasa. Cand lumina laser vine in contact cu tesutul, aceasta va provoca o reactie. Fasciculul de lumina produsa de catre laser are capacitatea de a elimina, vaporiza sau de a modela tesutul moale (gingiile, obrajii si limba) sau tesuturile tari (indepartarea cariei).
Stomatologia cu laser este excelenta, pentru ca in multe cazuri reduce practic orice durere provocata de o procedura chirurgicala si va reduce, de asemenea, si nevoia de anestezie. Desi nu exista niciun tratament complet lipsit de durere, laserul poate diminua nevoia de analgezice administrate postoperator si poate atenua umflarea si sangerarile.

Cat de sigura este terapia cu laser?

Laserul este folosit in stomatologia laser din anii 1990, oferind un tratament sigur si eficient pentru o gama larga de aplicatii si atata timp cat este folosit de stomatologi specialisti, este cel putin la fel de sigur ca si alte instrumente stomatologice.
In timpul procedurii va trebui sa porti o pereche de ochelari speciali pentru a-ti proteja ochii de fasciculul de lumina laser.
Folosirea laserului inseamna ca vei avea mai putine sangerari ale tesutului moale decat in timpul tratamentelor mai conventionale.

De ce sa alegi terapia cu laser pentru afectiunile gingivale?

Terapia cu laser ofera o serie intreaga de beneficii pentru pacientii care necesita tratament pentru afectiuni gingivale. Iata in cele ce urmeaza care sunt cele mai importante dintre acestea.

Sangerari gingivale limitate

Laserul provoaca mai putine sangerari in comparatie cu alte tipuri de tratament stomatologic. In plus, terapia cu laser poate controla mult mai bine sangerarile in timpul interventiei chirurgicale.

O abordare minim invaziva

Tratamentul cu laser este cat se poate de non-invaziv. Nici gingia si nici osul nu sunt taiate, asa cum se intampla in chirurgia traditionala. Cu ajutorul laserului, fasciculul de lumina ajunge in buzunarul gingiei, urmand sa dezintegreze bacteriile si tesutul afectat fara sa dauneze tesuturilor sanatoase. Boala este eliminata, iar gingiile si osul au parte de o sansa de a se regenera.

Mai putina durere

Terapia cu laser este mai confortabila, implicand durere mai putina sau deloc. Dincolo de acuratetea mai mare si de timpul redus de tratament, pacientii prefera terapia cu laser in favoarea tratamentului traditional, pentru ca elimina sau reduce extrem de mult durerea si disconfortul in timpul interventiei.
Motivul numarul unu pentru care oamenii evita sa mearga la stomatolog este ca nu isi doresc sa simta durerea produsa de stomatologia clasica.
Terapia este minim invaziva si relativ nedureroasa, de aceea in general nu e nevoie de injectii si nu trebuie sa te temi.

Necesita mai putine vizite la stomatolog

Laserul stomatologic permite un timp mai scurt de tratament. Pentru terapia cu laser vei avea nevoie de aproximativ jumatate din numarul de vizite la stomatolog pe care le-ai face pentru tratamentul chirurgical obisnuit. Nu vei mai avea nevoie de vizitele post-operatorii pentru indepartarea firelor de sutura si pentru controale suplimentare.

Timp redus de vindecare

Terapia cu laser necesita un timp redus de vindecare, in comparatie cu terapiile traditionale. Majoritatea pacientilor constata ca isi revin in mai putin de 24 de ore, astfel incat terapia cu laser iti permite sa nu lipsesti de la serviciu. In cele mai multe cazuri, pacientii se simt bine imediat dupa procedura.

Favorizeaza regenerarea tesuturilor

In etapa finala a procedurii, se aplica inca o data terapia cu laser pentru a curata si a steriliza zona. Laserul este apoi folosit pentru a-l sigila cu un cheag de sange. Terapia cu laser impiedica astfel revenirea infectiei si promoveaza un mediu in care gingia si osul se pot regenera.

Mai putin daunator

Terapia cu laser este mai putin daunatoare pentru restul danturii, permitand medicului stomatolog sa indeparteze boala parodontala, tesutul gingival si osul, precum si structurile dentare afectate dar lasand zonele din jur intregi si sanatoase. Este incurajata astfel vindecarea si vei putea pastra intact mai mult din tesutul gingival sanatos.

Nu necesita gaurire, deci nici zgomot de freza, vibratii sau durere

In cadrul terapiei cu laser nu vei fi nevoit sa suporti freza dentara in tratamentul paradontal, acest tip de terapie facand aceasi munca intr-un mod delicat si bland, fara caldura, vibratiile si presiunea pusa de freza, care iti provoaca durerile. Laserul este mai precis si mai rapid si, in plus, te scapa si de zgomotul neplacut al frezei, facand din aceasta experienta una mult mai confortabila.

Are mai putine contraindicatii

Tratamentul cu laser este sigur si pentru pacientii cu probleme de sanatate. In plus, pacientii care iau medicamente vasodilatatoare nu trebuie sa renunte la medicatie pentru a trece prin terapia cu laser. De asemenea, tratamentul cu laser este mai indicat pentru fumatori, deoarece retractia gingivala este mai putin raspandita in stomatologia cu laser.

Rezultate mai estetice

Unul dintre aspectele neplacute ale chirurgiei parodontale traditionale este ca necesita taierea gingiilor pentru a expune fundul buzunarelor parodontale, locul preferat al bacteriilor parodontale. Aceasta procedura poate duce la retractia gingiilor si la radacini expuse, ceea ce va face dintii sa arate inestetic.
Terapia cu laser imbunatateste aspectul gingiilor, pastrand tesutul gingival sanatos si reducand “buzunarele” parodontale fara sa apara retractia gingivala.
In plus, laserul poate fi folosit si pentru o serie de proceduri parodontale cosmetice, precum alungirea cosmetica a coroanei (pentru a oferi un zambet mai plin) si reconturarea gingiilor (pentru a trata un „zambet cu gingii”).

Risc redus de infectie bacteriana

Terapia cu laser poate elimina bacteriile si simptomele mai rapid si eficient decat se intampla in tratamentele traditionale. In acelasi timp, procedura sterilizeaza si etanseaza buzunarele parodontale, impiedicand reinfectarea si favorizand o vindecare mai rapida.

 

0 Comentarii