News

Top 10 ponturi pentru a invinge teama de dentist

mart. 2, 2024 | Noutati

Daca simti ca te cuprinde panica doar cand te gandesti sa mergi la dentist, nu esti singurul! Poate ti-e teama de durere sau poate ca nu ai mai fost demult la stomatolog si nu esti sigur ce va gasi acesta la un control, iar asta te sperie. Oricare ar fi motivul anxietatii tale, trebuie sa stii ca teama de dentist este o problema foarte frecventa astazi.
Peste jumatate din populatia globului se teme de dentist. Potrivit unor studii, aproximativ 60% dintre adulti resimt o anumita forma de anxietate inainte de a merge la dentist, iar aproximativ 5-10% dintre acestia sufera de o forma de odontofobie (fobia sau teama de dentist) severa. Si mai surprinzator este ca fobia de stomatolog este mai prevalenta decat frica de inaltimi, de serpi si de apocalipsa zombie. De asemenea, se estimeaza ca pana la 20% dintre copii resimt frica sau anxietate legata de vizitele la dentist.

Cat de grava este teama de dentist?

Aproximativ 12% din cazurile de fobie dentara sunt suficient de grave incat sa impiedice complet vizitele la stomatolog, iar aceasta este o problema reala atunci cand vine vorba de mentinerea unei bune sanatati orale si de evitarea durerilor inutile.
Medicii stomatologi relateaza chiar despre cazuri severe, in care dintii au ajuns intr-o stare deplorabila pentru ca pacientilor le-a fost prea teama sa mearga la cabinet.
Evident, astfel de situatii creaza un cerc vicios, deoarece complexitatea tot mai mare a tratamentelor necesare pentru a remedia problemele grave, lasate mult timp netratate, nu face decat sa contribuie la amplificarea temerilor.
Foarte adesea, temerile sunt exagerate si deloc bazate pe informatii reale. Exista pacienti care nu merg la cabinetul stomatologic timp de zeci de ani din cauza unei experiente neplacute in trecut sau, si mai rau, din cauza fricii de tehnici si instrumente care nu se mai folosesc de mult timp.

Cum scapi de teama de dentist?

Vestea buna este ca exista speranta. Indiferent ce motiv de teama ai, medicul potrivit va avea grija atat de sanatatea ta dentara, cat si de sanatatea emotionala. Cu cat amani mai mult, cu atat creste riscul de a dezvolta probleme stomatologice, ceea ce va face si mai dificila pregatirea pentru viitoarele vizite la stomatolog. Vizitele regulate la stomatolog pot face intregul proces mult mai usor.
Foloseste urmatoarele strategii si pasi simpli pentru a mai reduce din anxietate si pentru a avea un zambet relaxat si sanatos.

Gaseste stomatologul potrivit

Daca starea pe care o ai cand te gandesti la medicul tau stomatolog nu este una de relaxare si incredere, e timpul sa gasesti un dentist care sa fie dispus sa te ajute din toate punctele de vedere. Din fericire, exista o multime de medici stomatologi, multi dintre ei chiar specializati in tratarea pacientilor anxiosi sau cu fobii. Poti cauta online sau poti cere recomandari de la rude si si prieteni, pentru a gasi o persoana de incredere.

Cunoaste-ti dusmanul

Nu, nu medicul stomatolog este dusmanul! Incearca sa afli ce anume iti da fiori. Poate ca iti este teama de freza sau de acul folosit pentru anestezie. Caz in care trebuie sa stii ca niciunul dintre aceste instrumente nu va fi folosit la un control general. Cunoasterea sursei temerilor iti poate oferi, de asemenea, un punct de pornire intr-o discutie cu medicul dentist, astfel incat sa ai parte de un tratament mai placut.

Incepi cu ceva simplu

Daca a trecut ceva timp de la ultimul tratament, poti incepe cu un control sau cu o vizita pentru curatare inainte de a trece la proceduri mai dificile, precum tratamentele de canal. Aceasta abordare te va ajuta sa construiesti o relatie de incredere si deschidere cu medicul stomatolog si poate chiar sa-ti faci un prieten pe viata!

Ia cu tine un prieten

O modalitate excelenta de a-ti calma starea de anxietate este sa mergi la cabinet alaturi de o persoana draga. Majoritatea stomatologilor nu vor fi deranjati de faptul ca iti iei cu tine un prieten.

Se poate si fara ace

Ti-e teama de ace? In multe cazuri, anestezicele injectabile pot fi inlocuite cu un gel topic. Inca o data, este esential sa vorbesti cu medicul stomatolog si sa-i impartasesti temerile pe care le ai.

Sedarea

Poti intreba despre sedare. Multi stomatologi, in special cei specializati in tratarea pacientilor anxiosi sau cu fobii, ofera acum o sedare usoara pentru cele mai simple proceduri.

Concentreaza-te pe altceva

Incearca sa te concentrezi pe alte lucruri pentru a-ti mai lua mintea de la tratament. Poti incerca sa faci puzzle-uri online sau te joci diverse jocuri pe telefon sau sa asculti muzica la casti. De asemenea, mingiutele anti-stres, spinnerele, revistele si alte moduri de distragere a atentiei sunt si ele foarte bune.
Daca esti deranjat de sunetul instrumentelor sau daca acesta iti accentueaza anxietatea, asculta muzica, un podcast sau un audiobook. In unele cabinete stomatologice vei gasi un televizor si poti chiar urmari filme sau emisiuni interesante.
Imagineaza-ti locul tau preferat si vizualizeaza-te pe o plaja sau intr-o gradina.

Meditatie si exercitii de respiratie

Meditatia, mindfulness-ul si exercitiile de respiratie calmante pot face minuni in lupta cu anxietatea de zi cu zi, si acelasi lucru este valabil si pentru anxietatea de stomatolog. Nici nu trebuie sa atingi iluminarea la nivel de maestru zen pentru a simti beneficiile – un exercitiu rapid de cinci minute e tot ce iti trebuie pentru a risipi teama de stomatolog.
Numara-ti respiratiile. Inspira incet si apoi expira tot de atatea ori. Fa asta de cinci ori cat timp astepti programarea sau in pauze, cat timp stai pe scaun.
Fii constient de corpul tau. Concentreaza-te pe relaxarea muschilor, lucrand pe cate o parte odata. Incepi cu capul si mergi pana la degetele de la picioare. De exemplu, te poti concentra pe eliberarea tensiunii incepand de la frunte, apoi obraji, gat si restul corpului.

Discuta cu medicul

Orice persoana care se confrunta cu anxietatea stie ca impartasirea sentimentelor conteaza foarte mult. Daca esti incordat sau anxios, scapa de ingrijorari! Stomatologul si echipa stomatologica te pot trata mai bine daca iti cunosc nevoile.
– Vorbeste cu medicul stomatolog despre anxietatea ta. Cand iti faci o programare, spune-i asistentei despre starea ta, iar cand ajungi la programare reaminteste-le de situatia ta. Discuta despre experientele negative din trecut si cere sugestii pentru strategii de adaptare.
– Nu-ti fie teama sa pui intrebari. Uneori, faptul ca stii ce urmeaza sa se intample te poate scapa de frica de necunoscut.
– Stabiliti un semnal. Daca ai nevoie de o pauza in timpul programarii, anunta-ti medicul ridicand o mana, de pilda.
– Daca simti durere chiar si cu un anestezic local, discuta cu medicul. Unii pacienti sunt jenati de intoleranta la durere sau nu vor sa intrerupa medicul stomatolog in timpul unei proceduri. Stai de vorba cu medicul despre durere inainte de a incepe, astfel incat acesta sa stie cum sa comunice cu tine si sa-ti faca vizita mai confortabila.

Stai de vorba cu un psiholog

Daca teama de stomatolog persista chiar si dupa ce ai urmat pasii de mai sus, poate ca e momentul sa stai de vorba cu un specialist in probleme de anxietate. Consilierea sau terapia cognitiv-comportamentala te-ar putea inarma cu mecanismul de adaptare necesar pentru a-ti depasi frica o data pentru totdeauna, precum si pentru a ajunge la cauza principala a anxietatii.

Ofera-ti recompense

In cele mai multe cazuri, aceste sfaturi te vor ajuta sa fii pe drumul cel bun in ceea ce priveste repararea relatiilor cu medicul stomatolog. In plus, mai exista ceva ce poti face dupa tratament pentru a avea parte de o experienta mai placuta. Recompensele te pot ajuta sa faci asocieri pozitive si te ajuta ca fiecare vizita sa para o corvoada mai mica.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii