News

Top 6 consecinte ale pierderii dintilor

dec. 5, 2023 | Sfaturi

Noul an se apropie cu pasi repezi si multi dintre noi si-au facut deja lista de rezolutii pentru 2024, un an pe care ni-l dorim mai sanatos, mai pozitiv si mai promitator. Ce-ai zice, insa, ca pe aceasta lista de rezolutii pentru noul an sa adaugi si inlocuirea dintilor lipsa sau remedierea problemelor generale pe care le ai cu dantura, astfel incat sa elimini cele mai importante consecinte ale pierderii dintilor?

Daca te confrunti cu lipsa unui dinte permanent, nu esti singurul! Insa problema este ca efectele nu tin doar de partea estetica. Un dinte lipsa neinlocuit poate avea efecte adverse pe termen lung asupra sanatatii dentare si generale. Afla care sunt cele mai importante 6 consecinte ale pierderii dintilor.

Dintii lipsa pot schimba forma naturala a structurilor fetei si pot afecta aspectul zambetului tau, insa ei te pot face mai vulnerabil la boala parodontala, principala cauza a pierderii dintilor la adulti, potrivit Institutului National de Cercetari Stomatologice si Craniofaciale.
Cu cat intarzii mai mult sa inlocuiesti un dinte lipsa, cu atat riscul de a pierde si mai multi dinti este mai mare, ca sa nu mai vorbim si de alte probleme de sanatate orala. Iata care sunt cele mai importante 6 consecinte ale pierderii dintilor.

1. Probleme mai grave de sanatate

Cu cat astepti mai mult pentru a inlocui un dinte lipsa, cu atat creste riscul de aparitie a bolilor gingivale, iar studiile arata ca acestea pot duce la probleme de sanatate mai grave, cum ar fi boli de inima, diabet, Alzheimer si chiar cancer.
Cum poate duce un dinte lipsa la afectiuni gingivale? Prin buzunarul deschis, in care s-a aflat odinioara dintele tau permanent. Acesta devine o poarta de acces facila prin care bacteriile patrund in gingii si duc la aparitia bolilor gingivale, ce pot favoriza slabirea dintilor, pierderea lor si chiar pierderea de masa osoasa.

2. Pierderea de masa osoasa

Dintii tai, la fel ca si intregul corp, au nevoie de oase sanatoase. Un os maxilar puternic iti mentine dintii pe pozitii. Asa cum exercitiile ajuta la mentinerea tonusului muscular, mestecatul alimentelor stimuleaza densitatea osoasa a maxilarului.
Una dintre cele mai grave consecinte ale neinlocuirii unui dinte lipsa este pierderea osoasa permanenta la nivelul maxilarului, pentru ca maxilarul nu primeste stimularea de care are nevoie pentru a ramane sanatos.
Tesuturile musculare se descompun atunci cand nu mai sunt stimulate si acelasi lucru este valabil si pentru tesuturile osoase. Are loc atrofia, ceea ce duce la resorbtie. Pierderea de tesut osos cauzata de lipsa dintilor poate avea un impact negativ asupra capacitatii unei persoane de a-si misca maxilarul, iar unii oameni dezvolta dureri de maxilar din cauza aceasta. In plus, deteriorarea osului maxilar poate duce la slabirea dintilor din jur.
Defalcarea tesutului osos modifica si structurile faciale, ducand la formarea de linii fine si riduri in jurul gurii. Medicii stomatologi recomanda adesea inlocuirea dintilor lipsa cu implanturi dentare, singurele optiuni de inlocuire a dintilor ce ofera osului maxilar stimularea de care are nevoie pentru a ramane sanatos. Protezele dentare si puntile nu ofera acest beneficiu.

3. Pierderea si mai multor dinti

Un dinte lipsa poate avea un efect de domino asupra sanatatii dintilor din jur. Studiile recente au demonstrat chiar ca un dinte lipsa poate creste cu peste 30% riscul de a pierde mai multi dinti.

4. Deplasarea si inghesuirea dintilor

Atunci cand pierzi un dinte, dintii invecinati pot incepe sa se deplaseze catre spatiul gol.
Dintii exercita in mod constant presiune unul asupra celuilalt datorita apropierii lor. Cand unul dintre dinti cade, dintii ramasi se apropie adesea de golul ramas, in incercarea de a-l inchide.
Dintii care odinioara erau drepti devin acum strambi din cauza acelui dinte lipsa. Acest lucru poate cauza si probleme de igiena dentara, deoarece dintii se vor inghesui unul in altul, facand mai dificila utilizarea eficienta a atei dentare, ceea ce promoveaza formarea bacteriilor pe dinti si duce la aparitia bolilor gingivale.
Deplasarea dintilor modifica si muscatura pentru ca dintii ies din aliniamentul corespunzator.
Dintii nealiniati sunt mai vulnerabili la carii si pot cauza alte probleme, cum ar fi dureri de gura, dificultati la mestecat si dureri de cap.
Dintii nealiniati pot duce, de asemenea, la o muscatura necorespunzatoare, crescand riscul ca dintii sa se deterioreze atunci cand mesteci alimente. In general va fi nevoie si de tratamente de indreptare a dintilor pentru a corecta muscatura pacientilor cu aliniere precara cauzata de un dinte lipsa.

5. Bruxism si probleme ale maxilarului

Deplasarea si inghesuirea dintilor poate schimba modul in care acestia fac contact atunci cand musti. Iar unul dintre efectele muscaturii defectuoase este si bruxismul, o scrasnire frecventa a dintilor sau o tulburare a maxilarului, cum ar fi tulburarea articulatiei temporo-mandibulare. Oricare dintre acestea provoaca efecte secundare daunatoare, cum ar fi deteriorarea smaltului dintilor, dureri de cap sau sensibilitate dentara.

6. Costuri stomatologice crescute

Dintii lipsa te fac mai vulnerabil la carii si boli gingivale, cele mai frecvente doua motive pentru care oamenii ajung la medicul stomatolog. Acest lucru duce la costuri stomatologice mai mari pe termen lung, cand pacientul trebuie sa trateze aceste probleme.
Boala parodontala este responsabila pentru majoritatea pierderii dintilor la adulti, astfel incat persoanele care nu reusesc sa-si inlocuiasca un dinte lipsa risca sa piarda si mai multi dinti. Iar cand pierzi mai multi dinti, vei fi nevoit sa ii inlocuiesti cu solutii stomatologice costisitoare.
In plus, boala parodontala este asociata si cu probleme grave de sanatate, cum ar fi bolile de inima, diabetul sau bolile pulmonare, ceea ce dincolo de riscurile si neplacerile reale, implica si costuri mai mari de tratament si un stil de viata complet modificat.

Asa cum poti vedea, un dinte lipsa afecteaza mai mult decat aspectul zambetului. El iti poate pune sanatatea generala in pericol si poate duce la probleme dentare mai grave si mai costisitoare.
Daca te confrunti de ceva timp cu un dinte lipsa, fa-ti o programare la stomatolog pentru a sta de vorba despre optiunile aplicabile de inlocuire a dintelui.

0 Comentarii