News

Tratamentul de canal asistat de microscopul dentar

ian. 4, 2022 | Noutati

Tratamentul de canal, cunoscut si sub denumirea de tratament endodontic, este o solutie foarte populara si raspandita, folosita in toate cabinetele stomatologice pentru salvarea unui dinte infectat.Tratamentul endodontic permite medicului stomatolog sa elimine orice carie din interiorul dintelui si sa-l salveze, in loc sa fie nevoit sa faca o extractie.
Insa revolutia in materie de tratamente endodontice este utilizarea microscopului dentar pentru tratamentul de canal, un instrument ce ii permite medicului sa lucreze cu o precizie mai mare.
Tratamentul de canal radicular asistat de microscop – cunoscut si ca tratament micro-endodontic – este unul dintre cele mai precise tratamente dentare, ce ofera o calitate de top pacientilor.

Structura dintelui

Pentru a intelege exact importanta tratamentelor de canal, cum apare infectia si mai ales cum poate fi salvat un dinte afectat, este extrem de important sa cunosti in detaliu structura dintelui.

Dintele este format din patru structuri principale.

Smaltul – invelisul exterior dur al dintelui. Este un tesut calcifiat care acopera coroana dintelui, fiind una dintre cele mai dure substante din organism. Smaltul dintilor nu contine celule vii si, din aceasta cauza, nu se poate repara singur. De aceea, atunci cand apar probleme, asa cum sunt cariile dentare, medicul stomatolog e singurul care le poate rezolva.
Dentina – se afla sub smalt si contine tubuli microscopici (canale dentinare, mici si goale). Cand smaltul se erodeaza, dentina isi pierde invelisul protector, iar tubulii permit caldurii si alimentelor reci, acide sau lipicioase sa stimuleze nervii si celulele din interiorul dintelui. Acesta este uneori motivul sensibilitatii dentare.
Camera pulpara – se afla in interiorul dintelui si adaposteste nervii, vasele de sange si tesuturile conjunctive ale dintilor.
Canalul radicular – este situat in interiorul camerei pulpare, in interiorul radacinii dintelui si contine pulpa. Pulpa dentara are o consistenta moale, gelatinoasa.

Infectarea pulpei dentare

Cariile dentare erodeaza dintii si pentru ca ei nu au capacitatea de a se repara singuri, caria va continua sa avanseze afectand pe rand fiecare sectiune a dintelui, daca nu ajungi mai devreme la medicul stomatolog.
Desi o carie mica se poate trata in stadii incipiente cu o obturatie simpla, daca ea avanseaza prea mult prin straturile dintelui, e posibil ca pulpa dintelui sa fie infectata iar tu sa resimti deja durere si disconfort. In acest caz, verdictul medicului stomatolog va fi ca ai nevoie de tratament de canal radicular.

Tratamentul de canal rezolva problema, abordand in mod direct infectia aparuta.
Tratamentul de canal asistat de microscop
Microscopul dentar ofera o marire extrema a zonei pe care se lucreaza, foarte benefica pentru ca face posibila identificarea si tratarea chiar si a structurilor minuscule si a zonelor cu probleme.

Durerea va putea fi redusa la minim, obtinand rezultate excelente pe termen lung.
Pentru a intelege exact cat de benefica este utilizarea microscopului atunci cand se efectueaza tratamente de canal, trebuie sa stii ca unii dinti pot avea pana la trei radacini, fiecare cu cate trei canale radiculare ce contin pulpa. Unele dintre aceste canale sunt subtiri ca firul de par si uneori greu de detectat si de tratat. Pentru ca tratamentul de canal sa aiba succes este important ca toate canalele radiculare sa fie detectate si tratate.

Iata de ce microscopul este cel mai bun aliat al unui stomatolog intr-un tratament endodontic, permitandu-i sa efectueze acest tratament mai rapid si mai usor pentru pacient.
Tratamentul de canal asistat de microscop reduce foarte mult riscul de fractura sau fisura dentara, ce poate aparea in timpul tratamentului, permitandu-i stomatologului sa aiba o perspectiva mai detaliata asupra structurilor minuscule ale dintelui atunci cand efectueaza tratamentul.
Tot datorita miscroscopului pot fi detectate si deschise canalele accesorii ale molarilor si se pot gasi, deschide si curata canalele in forma de C, sau cele cu anatomie complicata.

De ce sa alegi un tratament de canal asistat de microscop

Unele dintre cele mai importante beneficii ale endodontiei asistate de microscop includ:

  •  Precizie imbunatatita – Stomatologul poate face incizii mai curate si mai precise folosind instrumente mai mici in timpul acestei proceduri.
  •  Trauma redusa – Datorita unei precizii superioare in timpul taierii, tesuturile bucale moi din jurul dintelui afectat vor avea sanse mai mici sa fie ranite. In acest fel vei avea parte de o vindecare mai rapida si vei reduce sansele de a avea nevoie de proceduri secundare.
  •  Acces mai usor – Prin utilizarea microscopului si imbunatatirea perspectivei, stomatologii pot accesa zone mai dificile. O mai buna vizualizare a zonei infectate impiedica orice eventuala deteriorare a zonei, ce ar duce astfel la complicatii.
  •  Localizarea unui al patrulea canal – Daca la tratamentul traditional stomatologul ar putea rata un al patrulea canal, iar infectia ar avea astfel loc sa se raspandeasca in os, cu ajutorul microscopului, medicul poate identifica orice canal ascuns si poate curata complet infectia pentru a salva dintele.

Cand se apeleaza la tratamentul de canal asistat de miscroscop?

Nu orice tratament de canal radicular necesita o interventie asistata de miscroscop. In cele mai multe cazuri, problema se poate rezolva printr-un tratament simplu de canal, insa exista persoane care necesita atentie suplimentara pentru a se obtine cele mai bune rezultate posibile. Iata cateva cazuri in care tratamentul de canal asistat de microscop va fi util:

  •  Leziuni periapicale persistente – Dupa un tratament de canal, organismul creeaza leziuni pentru a se apara impotriva amenintarii unei invazii microbiene, ceea ce de multe ori duce la inflamatie. Cand se intampla acest lucru, medicul dentist poate decide sa apeleze la microchirurgie pentru a elimina leziunea. Unii medici cred ca e posibil ca aceste leziuni sa se vindece de la sine, asa ca ramane la latitudinea lor daca opereaza sau nu.
  •  Durere extinsa si/sau umflatura – In functie de severitate, medicul stomatolog poate avea nevoie sa foloseasca un microscop pentru a determina cauza de baza a durerii amplificate dupa o operatie.
  •  Canale calcifiate – Daca radacinile unui dinte devin calcifiate, e posibil ca medicul sa nu poata efectua un tratament adecvat de canal. Astfel se ajunge la decizia de a extrage dintele, chiar daca micro-endodontia este o optiune viabila pentru a-l salva.
  •  Instrument rupt in radacina – Se poate intampla ca in timpul unui tratament de canal sa se rupa pila, si uneori chiar sa ramana acolo daca medicul crede ca nu va cauza probleme. Insa daca ramane la radacina dintelui, poate fi necesara o procedura de urmarire, pentru indepartarea sa.
  •  Tratament traditional de canal esuat – motivele pentru care se intampla asta sunt multe, insa daca un tratament de canal radicular esueaza, va fi necesara interventia asistata de miscroscop pentru a salva dintele daca e posibil.

De ce tratament endodontic la microscop?

Tratamentul endodontic asistat de microscop nu ar trebui privit ca ultima solutie la care se apeleaza cand esueaza o procedura traditionala. El ar trebui folosit pentru a salva functia si chiar forma dintelui natural.
Aceasta metoda poate genera mai putine complicatii si aproape elimina cauzele afectarii persistente a dintelui. Daca ai un dinte care a fost tratat anterior la radacina, dar care inca iti mai creeaza probleme, trebuie sa iei in calcul retratarea dintelui.

Cat de dureros este tratamentul de canal asistat de microscop?

Tratamentele de canal pot suna infricosator, insa datorita tehnologiei actuale, tratamentul endodontic la miscroscop nu e diferit de un tratament obisnuit. Durerea este foarte mica, pentru ca se foloseste un anestezic local, iar post-interventie ea poate fi gestionata cu analgezice fara reteta.

0 Comentarii